Cos estrany

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Cossos estranys)
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de malaltiaCos estrany
Foreign Body.jpg
Imatge endoscòpica d'un cos estrany (raspall de dents) a l'estomac
Especialitat medicina d'urgències
Classificació
CIM-10 T15-T19, T14.0
CIM-9 930-.php 939 , 919.6
Recursos externs
MeSH D005547
Modifica les dades a Wikidata

En medicina un cos estrany és qualsevol massa o partícula material que no forma part de l'organisme o no és normal on és trobada i que no és absorbida ràpidament,[1] un objecte aliè a l'organisme que hi ha penetrat més o menys profundament.[2] Ja sigui un objecte inhalat, deglutit o introduït a un orifici anatòmic (de l'orella, del nas, etc.), o a través de la pell produint una ferida (una estella, una espina, un projectil, etc.).

La introducció accidental d'objectes en ulls, nas, orelles i vies respiratòries és un problema freqüent. De vegades extreure'ls és fàcil però és recomanable no forçar l'extracció d'aquests sense assistència per part de professionals de la salut.

Cossos estranys en l'ull[modifica]

El globus ocular i les estructures externes són d'una gran sensibilitat. Qualsevol cos estrany, per petit que siga, origina de seguida molèstia o dolor, llagrimeig, parpelleig i enrogiment. El llagrimeig, el parpelleig i els moviments del globus ocular són respostes que procuren desplaçar el cos estrany cap a l'exterior, cap a l'angle extern.

Cossos estranys en les orelles[modifica]

Petits objectes poden introduir-se en el conducte auditiu extern (CAE). En aquests casos cal actuar de la manera següent:

  • No intentar treure'l amb cap instrument perquè hi ha perill d'introduir-lo més i de danyar el timpà i l'orella mitjana
  • Inclinar el cap amb l'orella afectada cap avall i sacsejar-la amb suavitat per afavorir que l'objecte caiga per gravetat
  • De vegades, si l'objecte està poc introduït, es troba a la vista i és flexible o mal·leable, es pot intentar agafar amb unes pinces de depilació i extreure'l amb molta cura
  • Si no és possible extreure'l amb facilitat, cal acudir al servei d'urgències.

Cossos estranys en el nas[modifica]

Si un cos estrany s'introdueix en el nas, la manera d'actuar és molt semblant a quan s'ha allotjat en l'orella. El que no s'ha de fer és intentar extreure'l amb cap instrument ni inhalant amb força, ja que pot introduir-s'hi encara més. És recomanable respirar per la boca mentre l'objecte està en el nas, i sonar-se tapant la fossa nasal lliure amb suavitat per veure si es pot expulsar. Si no s'aconsegueix, el millor és anar al servei d'urgències.

Cossos estranys en les vies aèries[modifica]

Aquesta és, sens dubte, la situació més urgent i greu que es pot donar, ja que depenent de la grandària de l'objecte i de la seua ubicació en les vies respiratòries, pot arribar a obstruir-les totalment o parcialment. El cos estrany pot quedar-se allotjat en la tràquea o en els bronquis i produir asfíxia, per la qual cosa és summament urgent alliberar l'obstrucció. En aquests casos cal aplicar a l'afectat, amb caràcter d'urgència, la maniobra de Heimlich.

Cossos estranys en les vies digestives[modifica]

Normalment i, en especial en l'adult, els objectes solen travessar tot l'intestí sense causar problemes, llevat que per la forma o la grandària quedi obstruït. Hi ha un mecanisme de defensa del tub digestiu que funciona molt bé: la mobilitat intestinal fa que el cos estrany avance per tot l'intestí i siga expulsat en la defecació sense problemes, fins i tot si es tracta d'objectes punxeguts. Però de vegades, si la grandària és considerable, poden allotjar-se en l'esòfag i bloquejar-lo o, més rarament, en l'intestí i generar un quadre d'obstrucció intestinal que pot arribar a ser greu.

Si una persona que s'ha engolit un cos estrany presenta salivació abundant, dolor abdominal, vòmits o qualsevol altre símptoma de malestar, ha d'acudir al metge sens falta.

referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cos estrany Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «Cos estrany». Diccionari Enciclopèdic de Medicina. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «cos estrany». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.