Vanil·lina

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula químicaVanil·lina
Vanillin2.svg
Vanillin-3d.png
Noms
Nom IUPAC
4-hidroxi-2-metoxibenzaldehid
Altres noms
Metil vanil·lina
Identificadors
121-33-5
Propietats
Massa molar 152,15 g/mol
Aparença Sòlid cristal·lí blanc
Perills
Frases R R22
NFPA 704
Codi d'inflamabilitat 1: Ha de ser preescalfat abans que ocorri la ignició. Punt d'inflamació per sobre de 93 °C (200 °F). Per exemple, l'oli de canola Codi de salut 1: L'exposició podria causar irritació però deixant només una lesió residual menor. Per exemple, la trementina Codi de reactivitat 0: Normalment estable, fins i tot sota condicions d'exposició al foc, i no és reactiu amb l'aigua. Per exemple, el nitrogen líquid Perill especial (blanc): sense codiNFPA 704 four-colored diamond
Compostos relacionats
Compostos relacionats
Etil vanil·lina
Excepte quan s'indiqui el contrari, les dades es refereixen a materials sota condicions estàndard (a 25 °C [298,15 K], 100 kPa).
Infotaula de referències

La vanil·lina o metil vanil·lina és un compost orgànic amb la fórmula molecular C8H8O3, present a la beina de la vainilla. És un sòlid cristal·lí de color blanc, soluble en cloroform i èter.

La vanil·lina es produeix industrialment i s'empra com agent saboritzant en aliments i begudes i en l'elaboració de fragàncies i perfums. De la mateixa forma s'utilitza l'etil vanil·lina, una substància més cara però que presenta unes notes molt més fortes.

També s'utilitza vanil·lina en la síntesi de productes farmacèutics.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vanil·lina Modifica l'enllaç a Wikidata