Papa Landó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Landó I)
Infotaula de personaPapa Landó

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle IX Modifica el valor a Wikidata
Sabina (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mortc. març 914 Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
Sepulturabasílica de Sant Pere del Vaticà Modifica el valor a Wikidata
121è Papa
juliol 913 – gener 914
← Anastasi IIIJoan X →
Cardenal diaca
908 – Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Roma
Estats Pontificis Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciósacerdot catòlic Modifica el valor a Wikidata
Influències

Find a Grave: 8823649 Modifica el valor a Wikidata

Papa Landó (Sabina, segle IX - Roma, c. març 914) va ser papa de l'Església catòlica des de setembre del 913 fins a la seva mort cap al març de 914.

Biografia[modifica]

Segons el Liber pontificalis, Lando va néixer a la Sabina (Estats Pontificis), i el seu pare era un ric comte llombard anomenat Taino[b] de Fornovo.[1][2][3] El Liber també afirma que el seu pontificat només va durar quatre mesos i vint-i-dos dies. Una llista diferent de papes, adjunta a una continuació del Liber pontificalis a l'Abadia de Farfa i citada per Gregori de Catino a la seva Chronicon Farfense al segle XII, dóna a Lando un pontificat de sis mesos i vint-i-sis dies. Això s'acosta més a la durada registrada per Flodoard de Reims, escrit al segle X, de sis mesos i deu dies.[4] El final del seu pontificat es pot datar entre el 5 de febrer de 914, quan s'esmenta en un document de Ravenna, i finals de març o principis d'abril, quan va ser elegit el seu successor, Joan X.[4]

Es creu que Lando va ser el candidat del comte Teofilact I de Tusculum i de la Senatrix Teodora, que eren la parella més poderosa de Roma en aquell moment.[5] Els Theophylacti controlaven les finances papals mitjançant el seu monopoli de l'oficina de vestararius, i també controlaven la milícia romana i el Senat.[6] Durant el regnat de Lando, els assaltants àrabs, que operaven des de la seva fortalesa al riu Garigliano, van destruir la catedral de San Salvatore a Vescovio a la seva diòcesi natal.[7] No ha sobreviscut cap document de la cancelleria de Lando. L'únic acte del seu regnat que consta és una donació a la diòcesi de Sabina esmentada en un acte judicial de 1431.[6] Lando va fer el gran regal personal per restaurar la catedral de San Salvatore perquè el clergat que vivia llavors a Toffia pogués tornar.[1][3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 J. N. D. Kelly and Michael Walsh, "Lando", The Oxford Dictionary of Popes, 2nd ed. (Oxford University Press, 2010), p. 120.
  2. Umberto Longo, "Landone, papa", Dizionario Biografico degli Italiani 63 (2004).
  3. 3,0 3,1 Harald Zimmerman, "Lando", in Philippe Levillain, ed., The Papacy: An Encyclopedia, Vol. 2, Gaius–Proxies (New York: Routledge, 2002), p. 896.
  4. 4,0 4,1 Umberto Longo, "Landone, papa", Dizionario Biografico degli Italiani 63 (2004).
  5. "Lando", The Oxford Dictionary of Popes, ed. J. N. D. Kelly, (Oxford University Press, 1988), 121.
  6. 6,0 6,1 Umberto Longo, "Landone, papa", Dizionario Biografico degli Italiani 63 (2004).
  7. Umberto Longo, "Landone, papa", Dizionario Biografico degli Italiani 63 (2004).
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Papa Landó