Papa Zòsim

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Zòsim I)
Infotaula de personaPapa Zòsim

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(la) Zosimus PP. Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle IV Modifica el valor a Wikidata
Mesoraca (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort28 desembre 418 Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
SepulturaBasílica de San Lorenzo fuori le mura Modifica el valor a Wikidata
41è Papa
19 març 417 – 27 desembre 418
← Innocenci IPapa Bonifaci I → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Roma Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciósacerdot catòlic, autor Modifica el valor a Wikidata
PeríodeImperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment
Festivitat26 de desembre Modifica el valor a Wikidata

Zòsim (Mesoraca, Magna Grècia, actualment província de Crotona, Calàbria - ? 418), fou Papa, amb un pontificat breu, accidentat i marcat per dificultats i contratemps. És venerat com a sant per diverses confessions cristianes.

Va ser escollit el 12 de març de 417.[1] El Liber Pontificalis diu que era de nació grega i fill d'Abrami.[2] Va nomenar Pàtrocle com a bisbe metropolità d'Arlés en contra de l'opinió de tots els bisbes de la regió. Pelagi condemnat per les seves heretgies pel papa Innocenci I, va apel·lar a Zòsim I, que el va absoldre.

La inclusió d'aquest papa de caràcter tan indecís en la llista dels sants, es deu possiblement a la ploma de Sant Ado de Viena, que en una peregrinació a Roma, a l'aturar-se a Ravenna va descobrir un antic Martirologi Romà, que va utilitzar per a editar una nova versió el 858 en la qual va incloure molts noms sense un major estudi o reflexió.

Segons el Liber Pontificalis va morir el 26 de desembre de 418.[2] D'acord amb la mateixa obra va ser enterrat en la Basílica de Sant Llorenç de Roma, lloc on també es van fer enterrar posteriorment els papes Sixt III i Hilari.[3]

Referències[modifica]

  1. Kirsch, Johann Peter. «Pope St. Zosimus». A: Catholic Encyclopedia (en anglès). vol. 15. Nova York: The Encyclopedia Press, 1913. 
  2. 2,0 2,1 Loomis, Louise Ropes. The Book of the Popes (Liber Pontificalis) (en anglès). Nova York: Columbia University Press, 1916, p. 88-89. 
  3. Ferreiroa, Urbano. La Transformacion de la Roma pagana estudiada en la Roma actual (en castellà). Barcelona: Librería Religiosa, 1882, p. 313. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Papa Zòsim