Autobusos nocturns a l'Àmbit metropolità de Barcelona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: NitBus)

Hi ha dues xarxes integrades que comprenen totes les línies d'autobusos nocturns a l'Àmbit metropolità de Barcelona: el NitBus i el Servei Interurbà d'Autobusos Nocturns. El nitbus, regit per l'Àrea Metropolitana de Barcelona, dona servei a Barcelona i als municipis més propers. El Servei Interurbà d'Autobusos Nocturns, regit per l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), opera a la Regió Metropolitana de Barcelona. Les dues xarxes tenen una estructura força radial, amb centre a la plaça de Catalunya, on es poden efectuar la majoria d'enllaços entre línies.

Nitbus[modifica]

Vehicle de la línia N5 del nitbus al Passeig de Gràcia de Barcelona.

El nitbus (Xarxa Metropolitana d'Autobusos Nocturns) és una xarxa d'autobusos nocturns de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). La xarxa ha anat creixent segons les necessitats de mobilitat detectades i actualment és operada per les empreses TUSGSAL i Baix Bus:

Línia Origen Destí Operador
N1 Zona Franca Trinitat Nova Tusgsal
N2 L'Hospitalet de Llobregat (Avinguda Carrilet) Badalona (Via Augusta) Tusgsal
N3 Collblanc Montcada i Reixac (Rbla. Països Catalans) Tusgsal
N4 Via Favència Carmel (Gran Vista) Tusgsal
N5 Plaça de Catalunya Carmel (Gran Vista) Tusgsal
N6 Roquetes Santa Coloma de Gramenet (Oliveres) Tusgsal
N7 Pedralbes Fòrum Tusgsal
N8 Can Caralleu Santa Coloma de Gramenet (Can Franquesa) Tusgsal
N9 Plaça Portal de la Pau Tiana (Edith Llaurador) Tusgsal
N10 Sarrià (Barcelona) Vallvidrera i Les Planes (nucli de Barcelona) Tusgsal
N11 Plaça de Catalunya Can Ruti Tusgsal
N12 Plaça Portal de la Pau Sant Feliu de Llobregat (La Salut) Baix Bus
N13 Plaça de Catalunya Sant Boi de Llobregat (Ciutat Cooperativa) Baix Bus
N14 Plaça de Catalunya Castelldefels (Centre Vila) Baix Bus
N15 Plaça Portal de la Pau Sant Joan Despí (Torreblanca) Baix Bus
N16 Plaça de Catalunya Castelldefels (Bellamar) Baix Bus
N17 Plaça de Catalunya Aeroport del Prat (Terminal T1) Baix Bus
N18 Plaça de Catalunya Aeroport del Prat (Terminals T1 i T2) Baix Bus
N26 Plaça de Catalunya Diagonal Mar Tusgsal
N28 Collblanc Port Olímpic Tusgsal

Totes les línies de nitbus passen per la plaça de Catalunya de Barcelona, excepte les línies N0 i N10. El 20 d'abril del 2007 l'interval de pas de totes les línies es va establir en 20 minuts[1] fet que va representar una gran millora ja que facilitava els transbords i implicava, en algunes relacions, triplicar el nombre d'expedicions. Totes les línies funcionen els 365 dies de l'any exceptuant la N10 que només funciona les nits de dijous, divendres, dissabtes i vigílies de festiu i fa un màxim de 5 expedicions.[2]

En els darrers anys, la xarxa ha crescut en nombre de línies amb la creació de la N10 (llargament reivindicada pels veïns de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes),[3] l'N18, l'N26[4] i l'N28.[5]

El 27 de setembre de 1990 la EMT (Entitat Metropolitana de Transport) va decidir adjudicar l'explotació i remodelació dels serveis nocturns de Barcelona i la seva àrea metropolitana a l'empresa Tubsal de Barcelona. TMB també es presenta amb la seva nocturna vermella i algunes petites modificacions (veure proposa TMB per al Nitbus), però no ha resultat guanyadora.

El canvi d'operador s'ha impulsat a la nit del 3 al 4 de març de 1991. El 3 de març de 1991, TMB va prestar el seu servei nocturn a l'estat nocturn:

NB Pl. Cataluña - Av. Tibidabo

ND Atarazanas - Valle Hebrón

NF Via Julia - Zona Franca

NG Paralelo - Canyelles

NH Pl. Catalunya - Horta

NL Atarazanas - Besos / Verneda

NN Pl. Catalunya - Barri Besós

NT Paralelo - Pl. Catalana

NS Atarazanas - Sta Coloma (explotada per TUBSAL)

53N Pl. Espanya - Cornellà (servicio interurbano nocturno)

I les línies de servei permanent són les següents:

54 Rogent - Collblanch

56 Collblanch - Besos / Verneda

62 Pl. Tetuan - Ciudad Meridiana

Per a això es modificarà i equiparà 481 parades (entre marquesines i publicacions). Es van formar 5 equips de treball, compost per un vehicle, dos operaris i un director. Els cinc vehicles van ser de lloguer amb conductor. A més, es conté un equip format per un cotxe de TMB (el M-15). S'ha començat a treballar amb les 5 hores del dia 2/3/91 fins a les 22.00 del 2/3/91 i el dia 3/3/91 continuat des de les 6.00h, fins al finalitzar el treball.

La nit del 3 de març de 1991, a les 23.00 hores, es va incorporar al funcionament de les noves línies de Nitbus de Tubsal, que amb un preu de 100 ptes d'una dreta a un transbordo. Totes les línies es troben entre les hores i els mitjans d'hora a la Pl. Cataluña dando lloc a los posibles transbordos, excepte en la línia N1 que tenia una freqüència de 20 minuts. Catalunya, a les 00.30 i hora de punt. El preu del billete era de 100 ptes que es dedicava a un trasbord i de 500 punts a la targeta de 10 viatges. La nova vermella té línies.

Autobusos nocturns de l'ATM[modifica]

Vehicle de la línia N80 del Servei Interurbà d'Autobusos Nocturns al Passeig de Gràcia de Barcelona.

El Servei Interurbà d'Autobusos Nocturns de la Regió Metropolitana de Barcelona és una xarxa d'autobusos nocturns regida per l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Està formada per les línies N30, N41, N42, N50, N51, N52, N60, N61, N62, N63, N64, N65, N66, N67, N70, N71, N72, N73, N80, N81, N82 (operades per diverses empreses). Uneix Barcelona (la plaça Catalunya) amb una gran part de les poblacions del Baix Llobregat, el Garraf, l'Alt Penedès, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Maresme. És complementària al nitbus, en el sentit que els autobusos no fan parada a la majoria de llocs de l'AMB que ja estan coberts per aquesta altra xarxa. Parcialment substitueix a la nit el servei de Rodalia de Barcelona. És recomanable consultar-ne prèviament els horaris.

Informació d'ús[modifica]

Des de la parada d'autobús, cal sol·licitar amb antelació que s'aturi, aixecant el braç, i per a baixar cal demanar la parada prement amb antelació els botons habilitats. En tots els autobusos es venen bitllets senzills i s'accepten els títols del Sistema Tarifari Integrat de l'ATM.

Referències[modifica]

  1. «Millora històrica del transport públic nocturn a l'àrea metropolitana de Barcelona», 23-03-2007. [Consulta: 25 novembre 2019].
  2. «Línia - AMB - Mobilitat. Àrea Metropolitana de Barcelona». Arxivat de l'original el 2020-09-27. [Consulta: 25 novembre 2019].
  3. «L'N10, el nou NitBus que connecta Vallvidrera i les Planes amb Sarrià», 15-09-2016. [Consulta: 25 novembre 2019].
  4. «TUSGSAL (Transports Urbans i Serveis Generals, Societat Anònima Laboral)». Arxivat de l'original el 2019-07-18. [Consulta: 25 novembre 2019].
  5. «Noticia Mobil - Digital H». [Consulta: 25 novembre 2019].

Enllaços externs[modifica]