Camp de Tarragona

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aquest article tracta sobre la regió de Catalunya. Vegeu-ne altres significats a «Estació del Camp de Tarragona».
  •  Camp de Tarragona històric
  •  Comarques que juntament amb el Camp de Tarragona històric, formen part de l'AFT del Camp de Tarragona

El Camp de Tarragona (també anomenat el Camp[1] és una regió natural i històrica del sud de Catalunya i també és la denominació utilitzada per un ambit funcional territorial i una de les set vegueries que apareixen en la Llei de vegueries.[2]

La supracomarca o regió històrica del Camp de Tarragona ja és documentada l'any 1315.[1] La regió és planera, voltada per les muntanyes de la Serralada Prelitoral i la mar Mediterrània, en contacte amb el Penedès, la Conca de Barberà i les Terres de l'Ebre. La població sobre les quals s'articula aquesta regió, al voltant de Tarragona, Reus i Valls,[1] és de 482.000 habitants.[Nota 1] Els rius principals són el Francolí i el Gaià.

Història[modifica | modifica el codi]

La denominació és una pervivència del llatí territorium tarraconensis que en l'època romana designava el territori sota influència directa de Tàrraco i no de cap altre civitates.

La regió va constituir la vegueria de Tarragona, i durant molts anys (1356-1715) la majoria dels seus termes i pobles van formar part de la comuna del Camp.

En la divisió comarcal de 1936 quedà subdividida en les comarques de l'Alt Camp, el Tarragonès i el Baix Camp; i alhora separada en dues regions o vegueries amb capital a Tarragona i Reus, tot i que alguns pobles o zones pertanyents al Camp se'n quedaren fora i van anar a altres comarques com el Priorat o la Conca de Barberà. Inicialment el Camp de Tarragona es dividia en dues comarques: Alt Camp i Baix Camp. Tanmateix, a causa de la rivalitat entre Tarragona i Reus, Tarragona decidí formar la seva pròpia comarca i va absorbir així dins d'ella altres municipis del Baix Gaià en veure la mida inicial del projecte.

  •  Àmbit funcional del Camp de Tarragona

Amb el Pla territorial general de Catalunya de 1995, el Camp de Tarragona es va constituir com un dels set àmbits funcionals territorials integrant les comarques de l'Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès.

Comarca Habitants
Alt Camp 44.178
Baix Camp 187.403
Baix Penedès 95.644
Conca de Barberà 21.161
Priorat 9.869
Tarragonès 241.549

Denominacions de la vegueria i capitalitat[modifica | modifica el codi]

Arran de la nova Llei d'ordenació territorial, a totes dues ciutats, Tarragona i Reus, s'han mogut per defensar la seva visió de la futura vegueria.

Tarragona[modifica | modifica el codi]

Des de la capital del Tarragonès i de la província de Tarragona, es defensa la idoneïtat del manteniment de les estructures de funcionament de l'antiga provincia en la nova vegueria i la defensa del lideratge econòmic exercit per la ciutat en els darrers seixanta anys. En aquest context, diversos agents socials i polítics s'han mobilitzat per defensar dues idees: que el nom sigui vegueria de Tarragona i que la capital sigui únicament Tarragona.[4]

Reus[modifica | modifica el codi]

Des de la capital del Baix Camp, es proposa la cocapitalitat entre Reus i Tarragona i el nom de Camp, sovint sense l'afegitó de Tarragona. Hi al·leguen motius econòmics i de descentralització.[5]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Suma de la població del 2009 de l'Alt Camp, el Baix Camp i el Tarragonès.[3]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Camp de Tarragona». GGCC. [Consulta: 1 de febrer de 2010].
  2. «Avantprojecte de llei de l'Organització Veguerial de Catalunya» (PDF). Gencat. [Consulta: 1 de febrer de 2010].
  3. «Distribució per comarques. Any 2009.». IDESCAT. [Consulta: 1 de febrer de 2010].
  4. «Tarragona vol ser capital única de vegueria i refusa ser capital provincial… de moment». Tarragona 21, 16/2/2013. [Consulta: 7/11/2013].
  5. «Reus es reivindica davant de Tarragona com a cocapital en la futura vegueria». 324, 21/12/2009. [Consulta: 5/11/2013].


Coord.: 41° 8′ N, 1° 15′ E / 41.133°N,1.250°E / 41.133; 1.250