That '70s Show

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióThat '70s Show
Modifica el valor a Wikidata
Gènerecomèdia de situació juvenil i comèdia de situació estatunidenca Modifica el valor a Wikidata
Espai d'ambientacióPoint Place (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CreadorMark Brazill i Bonnie and Terry Turner (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
DirectorDavid Trainer i Terry Hughes Modifica el valor a Wikidata
CompositorBen Vaughn Modifica el valor a Wikidata
Actors
Companyia productora20th Television i The Carsey-Werner Company (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PaísEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Canal originalFox Broadcasting Company Modifica el valor a Wikidata
Durada dels capítols22 min Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi23 agost 1998 Modifica el valor a Wikidata
Últim episodi18 maig 2006 Modifica el valor a Wikidata
Temporades8 Modifica el valor a Wikidata
Episodis200 Modifica el valor a Wikidata
Llista d'episodislist of That '70s Show episodes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Web oficialcarseywerner.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0165598 Allocine: 3 Rottentomatoes: tv/that_70s_show Metacritic: tv/that-70s-show TV.com: shows/that-70s-show TMDB.org: 52
Facebook: That-70s-Show-Official-157744090932520 Modifica el valor a Wikidata
Imatges externes
Portada

That '70s Show és un sitcom de la cadena nord-americana FOX. La sèrie es basa en el dia a dia d'un grup de sis amics adolescents de Point Place, un poble fictici localitzat a Wisconsin, durant la dècada del 1970 (en concret del 17 de maig de 1976 al 31 de desembre de 1979). El seu primer capítol es va estrenar a FOX el 23 d'agost de 1998 i el seu últim capítol, després de 8 temporades i 200 capítols, es va emetre el 18 de maig de 2006.[1] Va ser una de les sèries més vistes en el seu temps entre joves de 15 i 20 anys i fins i tot adults.

That '70s Show va ser creada per Mark Brazil, Bonnie Turner i Terry Turner, creadors de 3rd Rock from the Sun i Wayne's World (Dos bojos amb sort a Catalunya) i va ser dirigida per David Trainer.

La història es desenvolupa al voltant del personatge de l'Eric Forman —Topher Grace— i els seus amics; Michael Kelso —Ashton Kutcher—, Steven Hyde —Danny Masterson—, Fez —Wilmer Valderrama—, Jackie Burkhart —Mila Kunis— i Donna Pinciotti —Laura Prepon—. Narra les seves vides durant l'època d'institut i un cop acabat, alguns anys posteriors. Els personatges adults del sitcom són Kitty Forman —Debra Jo Rupp—, Red Forman —Kurtwood Smith— i Bob Pinciotti —Don Stark.

La cançó dels crèdits inicials és una versió de Cheap Trick de la cançó «In The Street» del grup Big Star, format per Chilton i Chris Bell. Inicialment la canta Todd Griffin, però en començar la segona temporada, és interpretada per Cheap Trick.

Argument[modifica]

Com es defineix la rutina de sis amics adolescents de Wisconsin durant els anys setanta? Per a l'Eric Forman, la seva xicota Donna i els seus amics Kelso, Hyde, Fez i Jackie, tot és important. Aquest grup tenen una rutina que va des d'escoltar, ballar i criticar la música disco,[2] vestir-se amb texans de campana i roba amb estampats, a part de tenir sexe “sense sentir-se malament” i passar temps en el soterrani de l'Eric fumant marihuana, amb grans dosis d'humor, sarcasme i acidesa.

Personatges[modifica]

Joves[modifica]

Eric Forman —Topher Grace.
Topher Grace —Eric a That '70s Show.

Topher Grace interpreta a l'Eric Forman (temporades 1-7; convidat especial de la temporada 8): L'Eric es un noi simpàtic, friqui (obsesionat amb La guerra de les galàxies i els cómics), amb un humor sec, físicament prim i maldestre. El personatge està basat en l'adolescencia del creador Mark Brazil. Gran part del sitcom té lloc al soterrani de casa els Forman on, en diverses ocasions, els sis amics fumen marihuana. Durant les 7 primeres temporades l'Eric manté una relació amorosa amb la seva veïna de tota la vida Donna Pinciotti.

Té un pare estricte que és veterà de la Guerra de Corea, el Red Forman. Una mare -Kitty Forman- amb ansietat i menopausa que el cuida com un nen petit. La seva família acaba amb la seva germana promíscua -Laurie Forman-. El seu millor amic, l'Steven Hyde, es considera part de la familia quan pasa a viure a casa seva, convertint-se en un germà per l'Eric.

Un cop acaba l'institut i després d'un any sense fer res decideix fer-se professor i al final de la temporada 7 marxa a exercir-ne a Àfrica. A l'últim episodi de la sèrie torna a aparèixer.

Michael Kelso —Ashton Kutcher.
Ashton Kutcher —Kelso a That '70s Show

Giovani Michael Kelso es interpretat per Ashton Kutcher (temporades 1-7, convidat especial a principis i al final de la temporada 8): En Michael a qui tothom anomena Kelso es un noi físicament alt, prim, amb el cabell llarg. És el guapo del grup, amb un carácter ingénu, infantil, immadur i fins i tot estúpid que interpreta la vida a través de l'aparença i els estereotips sexualitzats. Pasa la major part de la sèrie en una relació mútuament tòxica amb la Jackie Burkhart, amb qui, un cop tallen pels enganys d'ell, segueix obsessionat. Malgrat la seva estupidesa, demostra maduresa en diverses ocasions.

A finals de la sèrie el Kelso trenca de cop amb l'asolescència quan deixa a una noia embaraçada i es muda amb en Fez a un pis per poder tenir cura de la seva filla —Betsy—. Més tard, a la vuitena temporada decideix traslladar-se a Chicago on viu la mare de la seva filla -Brooke- i la seva filla.

Steven Hyde —Danny Masterson.
Danny Masterson — Hyde en That '70s Show

El Steven Hyde es interpretat per en Danny Masterson (totes les temporades): és el millor amic de l'Eric i l'antisistema del grup. Al final de la primera temporada els Forman l'"adopten" després de ser abandonat per la seva mare, convertint-se gairebé en el germà d'Eric. En Hyde té un humor sarcàstic. Tot i que és rebel, també és intel·ligent, i els seus amics el consideren un gran conseller.

Durant tres temporades en Hyde surt amb la Jackie, però al primer episodi de la vuitena temporada, quan han tallat i ho estan intentant solucionar s'entera que a Las Vegas es va casar amb una ballarina exòtica anomenada Samantha. Sorprenent a tots, el Hyde es manté casat amb la Sam fins que descobreix que ella ja estava casada i per tant, el seu matrímoni no es legal.

Pel que fa a la seva família, a la temporada 3 podem veure al suposat pare d'en Hyde, tot i que a la setena temporada, ens enterem que aquell no era el seu pare biològic, i que realment, aquest és en William Barnett —Tim Reid—, un home de negocis afroamericà i que també té una germana. Barnett, que porta una cadena de botigues de discos, li dona el lloc de gerent i després de propietari de la tenda a Point Place.

Donna Pinciotti —Laura Prepon.
Laura Prepon - Donna a That '70s Show.

La Donna Pinciotti es interpretada per la Laura Prepon (totes les temporades): és la novia de l'Eric Forman i amb el temps la millor amiga de la Jackie.

Filla del Bob Pinciotti, amo d'una botiga d'articles per a la llar, i Midge Pinciotti mestressa de casa inconformista. A principis de la sèrie presenten a la seva germana menor, de 14 anys, Tina —interpretada per Amanda Fuller—, apareix en un episodi però mai torna a aparèixer ni se'n torna a parlar -eludint una menció a la segona temporada. També s'esmenta un cop una germana gran, la Valerie. Després es parla de la Donna com a filla única durant tota la resta de la sèrie.

És intel·ligent i enginyosa, amb ideals feministes. Exterorment es segura i ferma però assumptes personals com el divorci dels seus pares, i el seu aspecte que la Jackie contínuament defineix com masculí la porten a sentir-se insegura en alguns moments. Es distingeix per ser la més madura del grup. Un punt a destacar de la sèrie és quan l'Eric i la Donna es comprometen però l'Eric la deixa abandonada a l'altar. Tot i això els dos tornen a estar junts fins a finals de la temporada 7. A principis de la temporada 8, com que l'Eric és a l'Àfrica trenquen la relació i la Donna surt amb un altre noi, en Randy (membre del grup durant gran part de la temporada 8 - interpretat per Josh Meyers -) però a l'últim episodi, quan l'Eric torna, es fan un petó.

Jackie Burkhart —Mila Kunis.
Mila Kunis en el Còmic Amb de 2012. Interpreta a Jackie a That '70s Show.

Jacqueline Beulah Burkhart es interpretada per Mila Kunis (totes les temporades): és la millor amiga de la Donna i es presenta a la sèrie com la novia d'en Kelso. Més tard surt durant 3 temporades amb en Hyde i als últims episodis comença una relació amb el Fez.

La Jackie és la més jove del grup d'amics. Al sitcom, el seu personatge es presenta com la novia de Michael Kelso; una nena rica, popular, guapa, creguda, inmadura i majoritàriament irritant. Li agrada donar consells que sovint sonen irreflexius i superficials, encara que de vegades resulten coherents. Mai l'han convidada a formar part del grup d'amics però amb el temps s'hi fa un lloc.

Al curs de la sèrie la Jackie madura i, sobretot a partir de la relació amb en Hyde se la comença a percebre com una més del grup.

Fez —Wilmer Valderrama.
Wilmer Valderrama interpreta a Fez (Foreing Exchange (Z)Student -Estudiant d'intercanvi) a That '70s Show.

Fez es interpretat per l'actor veneçolà-nord-americà Wilmer Valderrama (totes les temporades): el seu nom «Fez» és l'abreviatura de «foreign exchange student» —estudiant d'intercanvi— malgrat la diferència ortogràfica, el FAQ de la pàgina web oficial ho descriu com a llicència poètica.[3] Els seus amics saben el seu veritable nom, però consideren que és impronunciable. El pare de l'Eric, el Red l'anomena amb tots els noms de gent estrangera que coneix, per exemple Hadji, Anwar, Sabu, Ali Bava, Pelé, Ahmad, Stalin, Tutankamon, etc. En l'episodi 1x10 «Sunday Bloody Sunday», l'àvia d'Eric l'anomenaDesi.

El Fez és un noi estranger que ningú sap d'on és, amb un accent molt marcat i obsessionat amb els dolços, el sexe i les noies. Des del principi de la sèrie es mostra interessat per la Jackie, qui no li fa cas fins a finals de la última temporada de la sèrie on reconeix que ell és el seu home ideal i que n'està enamorada.

Randy Pearson —Josh Meyers.

Randy Pearson es interpretat per Josh Meyers (temporada 8): el Randy s'incropora a la sèrie quan el Hyde el contracta a la seva tenda de discos. En poc temps es converteix en un nou membre del grup d'amics. Es presenta com un noi gentil, educat i un home al que les dones agrada. El Hyde, la Jackie, la Donna i el Kelso l'accepten com a nou membre del grup, però el Fez no. La Donna i el Randy surten junts durant pràcticament tota la temporada però ella al final el deixa per anar a la universitat, encara que a l'últim episodi veiem com quan l'Eric torna la ells dos es fan un petó. Forma una amistat amb en Red després de mostrar-li què té bona traça reparant coses.

Laurie Formen —Lisa Robin Kelly i Christina Moore.

Laurie Forman es interpretada per Lisa Robin Kelly encara que al començament de la sisena temporada és interpretada per Christina Moore. És la germana gran de l'Eric. La Laurie és una noia promíscua, vista sovint amb diferents homes, des del seu professor de psicologia de la universitat fins a l'amic d'Eric, Michael Kelso, amb qui va enganyar a la seva xicota Jackie Burkhart. En un moment donat es casa amb el Fez perque aquest pugui obtenir la nacionalitat americana. En general, cap dels memebres del grup, incloent-hi l'Eric, la soporta. El Red la tracta com si fos la filla ideal mentres que a la Kitty la té preocupada.

Adults[modifica]

Kitty Formen —Debra Jo Rupp.

Kitty Formen —de soltera Sigurdson— es interpretada per la Debra Jo Rupp. La Kitty és una infermera que presenta constantment signes d'ansietat. La seva afició principal és la beguda com els margarites o les copes de vi. Té un riure bastant estrident i peculiar que fa, sobretot, quan se sent incòmode—un accident de Debra Jo Rupp— i una afició pel ball. La Kitty és, en molts aspectes, la típica esposa i mare dels anys 70, posant a la seva família en primer lloc i sempre tractant de resoldre els conflictes de casa. Dins al grup d'amics actúa com la mare adoptiva, i és una font de consol i consell per tots.

Red Forman —Kurtwood Smith.
Kurtwood Smith és en Red Forman a That '70s Show.

En Red Forman es interpretat per Kurtwood Smith. És el pare de l'Eric Forman, un exmilitar en la Guerra de Corea, un pare molt estricte i sempre amb l'objectiu de fastiguejar als amics del seu fill. Vol fer de l'Eric tot un home i per això el posa a prova constantment.

Les seves aficions no van més enlà de les tipiques aficions d'un marit dels anys 70; el treball amb eines elèctriques, beure cervesa, veure la televisió, sobretot esdeveniments esportius, llegir el diari, la caça i la pesca. En general, Red gaudeix de la solitud i no li importa tenir pocs amics. Amb la Kitty i, a vegades, el Bob, en té prou.

Les seves vivències a la Guerra de Corea son un tema constant que en Red utilitza al seu diàleg diàri.

Midge Pinciotti —Tanya Roberts.
Tanya Roberts interpreta a Midget a That '70s Show.

La Midge Pinciotti es interpretada per la Tanya Roberts. És la dona del Bob, la mare de la Donna, i la millor amiga de la Kitty. La Midge és la mare sexy sobre la qual tots els nois de la colla fantasien. Al curs de la sèrie va aprenent i adoptant els ideals feministes, fet que la porta a divorciar-se del Bob a la tercera temporada. Torna durant la sisena i setena temporada en un paper recurrent on ella i Bob gairebé tornen a estar junts.

Bob Pinciotti —Don Stark.

El Bob Pinciotti es interpretat pel Don Stark. És el marit de la Midge i el pare de la Donna. El Bob va formar part de laGuàrdia Nacional, fet que irrita a Red. És conegut per caminar pel voltant de casa seva amb el barnús obert i sense roba interior. Menja constantment, fins i tot en el llit. Està gairebé sempre de bon humor i li agraden les dones.

Pam Burkhart —Brooke Shields.
Brook Shields interpreta a Pam a That '70s Show.

La mare de la Jackie; apareix a la sisena temporada i manté una relació amb el Bob Pinciotti.

Leo Chingkwake —Tommy Chong.
Tommy Chong interpreta a Leo a That '70s Show.

Tommy Chong interpreta a Leo Chingkwake. El Leo és un hippie. Entra a la sèrie quan el Hyde comença a treballar al seu Foto Hut. Més tard s'explica que és un veterà de la guerra, com en Red. Té una actitud bastant despreocupada sobre tot i va sempre fumat. Desapareix de la sèrie a la temporada 4 i torna a aparèixer a la temporada 7. A la temporada 8 treballa pel Hyde a la botiga de discos que ell té.

Abans que el Hyde conegui al seu pare biològic, en Leo i en Red es converteixen en la seva figura paterna.

Avanç del temps en la sèrie[modifica]

Els creadors de la sèrie volien donar al sitcom un aire que representes la dècada de 1970 de la forma més realista possible, per aquesta raò van decidir situar la sèrie al final de la decàda (al 1976 concretament), quan les tendències i les idees polítiques s'havien establert fermament en la societat americana. D'aquesta manera també podem veure com els personatges reaccionen a fenòmens socials com el creixement del feminisme i la igualtat de drets, la revolució sexual, la crisi del petroli de 1973, la presidència de Richard Nixon i Gerald Ford, etc. Un fet destacat de l'any 1977 que afecta molt a l'Eric Forman és l'estrena de La guerra de les galàxies.

Els episodis de les dues primers temporades s'inicien mostrant la temporada/mes i any - exemple: Juny de 1977-. Però a partir de la tercera temporada s'abandona i només s'utilitza en alguns episodis on és important com a l'ùltim episodi on posa «31 de desembre, 1979 10.45 a. m.» A les matrícules del Vista Cruiser (el cotxe de l'Eric) es pot veure en quin any es troba ambientat l'episodi en concret. Als crèdits finals de l'episodi final la matrícula mostra l'any 1980, ja que la sèrie acaba amb la celebració de cap d'any del canvi de decàda.

La durada inesperada de la sèrie —va ser l'única sèrie estrenada el 1998 a FOX que va sobreviure a les cancel·lacions— va obligar a una desaccelaració en la «temporalitat» de la sèrie, ja que la primera temporada ja acabava ambientada al 1977. En fer molts més episodis dels esperats ambientats a l'institut, va provocar que quan es graduaren pràcticament tots els actors es trobessin realment al voltant dels 20 anys, tret de Mila Kunis, que no arribava als 20.

Elements característics de la sèrie[modifica]

Point Place[modifica]

Point Place es una ciutat suburbana de Green Bay, localitzada a Wisconsin, on viuen els personatges de That ‘70s Show. El fet que la pàgina oficial del comèdia de situació la defineixi com un suburbi de Green Bay contradeix el fet que en diversos episodis els personatges puguin viatjar en poques hores de la ciutat a Chicago o treballin a empreses localitzades a Kenosha (Kenosha es troba a 155 milles, o 249 quilòmetres, de Green Bay).

El nom del poble es va escollir perquè el co-creador Bonnie Turner és de Toledo, Ohio, on hi ha una secció de la ciutat que s'anomena Point Place.

Els anys 70[modifica]

Un dels fets que va fer que es reconegués la sèrie va ser la retrospectiva que va oferir d'una dècada plena de política, esdeveniments, tecnologia i fites que han arribat fins a l'actualitat. El sitcom aborda importants fets socials de l'època; com el feminisme, la sexualitat, els conflictes generacionals, les actituds i la reacció a la Gran Generació i la seva influència, les dificultats econòmiques, la desconfiança del govern americà entre els treballadors, els adolescents, l'ús de les drogues, l'evolució de la tecnologia i l'entreteniment (la TV i els videojocs).

A partir de la segona temporada, el tema canvia radicalment i els esdeveniments dels 70 ja no tenen una repercussió tant important en la trama de la sèrie. A poc a poc la dècada passa de ser el tema principal a convertir-se simplement en un teló de fons.

També apareixen en el sitcom actors convidats de sèries de televisió dels anys setanta, com Mary Tyler MooreThe Mary Tyler Moore Show—; Valerie HarperRhoda and The Mary Tyler Moore Show—; Tim Reid i Howard HessemanWKRP in Cincinnati—; Eve Plumb, Barry Williams i Christopher KnightThe Brady Bunch—; Tom Bosley i Marion Ross —Happy Days—; Monty Hall —Let's Make A Deal—; Gavin MacLeodThe Love Boat—; i Danny Bonaduce —The Partridge Family. o Ken Shamrock i Dwayne Johnson de la World Wrestling Entertainment.[3]

A partir de la cinquena temporada, cada episodi es anomenat amb una cançó d'una banda de rock famosa dels 70: Led Zeppelin —cinquena temporada—, The Who —sisena temporada—, The Rolling Stones —setena temporada—, i Queen, excepte a l'últim —vuitena i última temporada.

Pantalles dividides[modifica]

Una de les escenes característiques de la sèrie consisteix a una panatalla dividida horitzontalment en la qual quatre personatges tenen una conversa similar en parelles, a la part de dalt hi ha 2 personatges i a la de sota els altres 2. En general, aquestes escenes donen consells per a la solució d'un problema que tenen un dels personatges de la part superior de la pantalla amb un dels personatges de la part inferior. S'utilitza sovint quan una de les parelles de la sèrie es baralla i demana consell a una altra parella, sobretot als pares de l'Eric (la Kitty i el Red).

La pantalla dividida és rarament utilitzada en les temporades finals.

Significat dels somnis[modifica]

That ‘70s Show inclou elements surrealistes com elaborades seqüències de somnis que els diferents personatges tenen. Alguns d'aquests somnis inclouen referències o paròdies a les modes i les pel·lícules de l'època, com La guerra de les galaxies, Rocky o Grease.

En alguns casos, el personatge que té el “somni” el narra, o s'entén que ho ha fet. Al principi de la sèrie podem veure somnis on qui explica el somni posa veu als personatges que hi apareixen com al primer episodi «That's '70s pilot» on els nois imaginen una festa dels seus pares i ells mateixos els hi posen la veu, però com més avança la sèrie, aquestes escenes van sent suprimides. També hi ha casos on un dels personatges té un somni i sembla que els espectadors el veurem però després no ho fem.

En l'episodi número 100, «That '70 musical», totes les escenes en què els personatges apareixen cantant són seqüències de somni d'en Fez.

El cercle[modifica]

És, en general, tenen lloc al soterrani de l'Eric Forman. El grup d'amics seuen en cercle i mantenen una conversa. La càmera gira lentament de personatge en personatge formant el cercle i cada un d'ells parla uns segons o reacciona amb algun moviment o gest de sorpresa. Normalment s'utilitza per transmetre a l'audiència que el grup es troba sota la influència de la marihuana, ja que ambienten el cercle amb fum.

Per a evitar problemes, els productors van decidir no mostrar ni visual ni verbalment la marihuana. De tota manera, a l'episodi “Bye-bye basement” Theo -el cosí del Leo- es refereix a la droga com a “herba”.

De tota manera, per evitar la confusió de l'espectador, els productors van decidir mostrar que els personatges estaven sota la influència de les drogues mitjançant esccenes on, per exemple l'Eric es troba a la cuina escoltant als seus pares i veiem de forma subjectiva - punt de vista de l'Eric - com les parets es mouen o els seus pares es veuen deformats.

El casc estúpid[modifica]

Un altre element característic de la sèrie és el «casc estúpid». El casc estúpid és un nucli antic dels Green Bay Packers que els personatges han d'utilitzar quan fan alguna cosa considerada ximple per la resta de la colla. El personatge que més utilitza el casc és en Kelso.

La torre d'aigua[modifica]

Un dels espais més destacats de la sèrie, a part del soterrani dels Forman és la torre d'aigua. Totes les escenes gravades a dalt la torre de l'aigua acaben amb, almenys, un dels personatges avall - en general en Kelso. Al final de la setena temporada apareix un nou personatge, el Charlie. A principis de la vuitena temporada l'audiència és informada que el Charlie va caure de la torre de l'aigua i va morir, i que ara s'anomena la “Torre del Charlie” en la seva memòria. A l'últim episodi de l'última temporada en Kelso torna a caure de la torre després de dir que «ningú s'ha mort per caure de la torre d'aigua». En total ell cau de la torre 11 cops i mai es fa res greu. Cau cada curs d'institut.

El Oldsmobile Vista Cruiser[modifica]

En molts dels episodis de la sèrie els nois i l'Eric apareixen al costat o dins de l'Aztec Gold del 1969 de l'Eric, un Oldsmobile Vista Cruiser que el Red li dona a l'Eric al primer episodi de la primera temporada. Durant les set primeres temporades de la sèrie, als crèdits d'inici de la sèrie es podien veure a tots els personatges principals cantant dins el cotxe.

Aquest cotxe en particular el va adquirir Wilmer Valderrama quan la sèrie va acabar, comprant-lo a Carsey-Warner per $500 dòlars USD.

L'agost de 2009, el Vista Cruiser va ser anomenat el tercer millor cotxe de televisió per MNS Actuacions.[4]

Els canvis d'escena[modifica]

Els canvis d'escena (també coneguts com a "transicions" o "topalls") presenten als personatges fent alguna cosa amb un fons estampat o psicodèlic, o llum de lava com a fons. Avegades es tracta del personatge fent veure que s'està enmirallant. Aquestes transicions sempre presenten als personatges que apareixerant a la propera escena o a un personatge que va estar només en l'escena anterior. Durant totes les temporades podem veure canvis d'escena nous o anteriors, encara que aquests trenquin amb el raccord com quan la Donna té el cabell ros però a la transició encara el porta pelroig. Per a la vuitena temporada de la sèrie, van ser creades noves transicions per adaptar-se als canvis: el cabell de la Donna, el Leo com a personatge regular, i el Randy.

A la primera temporada aquestes escenes eren normalment imatges de personalitats típiques dels 70 movent només la boca com en un sketch de Conan O'Brien «Fake Celebrity Interviews» usant syncro-vox, normalment cridant a l'estil de la música rock, «Yeahhh!» o alguna cosa similar —per exemple, Farrah Fawcett dient «Yeahhh!» o Richard Nixon dient «Preparat per rockanrolear?».

A les primeres temporades també hi ha transicions més aviat abstractes d'objectes, com una flor rebotant i després explotant o llums de lava.

Les seqüències on apareixen els personatges ballant o saltant, o fins i tot fent gestos, són utilitzades generalment a partir de la tercera temporada.

Frases recurrents[modifica]

Una de les frases més recurrents de la sèrie la diu Red quan amenaça a l'Eric amb variacions de “donar-li una patada al cul” o “posar-li el peu al cul”.

Altres gags notables[modifica]

  • L'insult preferit d'en Red és “Idiota”. L'insult és adoptat per tota la colla i fins i tot de vegades per la Kitty. El Red és el personatge que regularment diu nous insults a elecció com "kettlehead" (que es refereix a Kelso).
  • El país d'origen del Fez mai es revela. Avegades el Fez es troba a punt de dir d'on és, o almenys ho insinuen, però alguna cosa succeeix per evitar-ho.
  • L'ús de la paraula "burn" –en català “Cremar”, usualment traduït com “deixar malament”–, es un terme utilitzat contiuament pels personatges quan a un dels seus amics els passa alguna cosa que el deixa malament. En molts casos ells mateixos provoquen el malestar del seu company. Segons en Kelso, un bon “burn” consta de dos elements: que no ho vegis venir i que faci molt mal.
  • El Fez utilitzant la frase "Bon dia” seguit d'un altre personatge dient “però Fez…” a on ell, immediatament i interrompent diu “He dit bon dia” i marxa. En alguns casos les paraules varien, però la interacció és idèntica.

Banda sonora: cançó[modifica]

La sèrie comença, quasi sempre, amb el tema «In the Street». A la primera temporada, s'emetia la cançó original, la de Big Star, però des de la segona temporada fins al final de la sèrie la cançó de la capçalera és una versió anomenada «That '70s Song». Va ser gravada pel grup Cheap Trick.[5]

La cançó sempre acaba amb algú dient «Hello Wisconsin!», a la primera temporada és el Steven Hyde, és a dir, l'actor Danny Masterson, a la segona temporada és la veu de Robin Zander, cantant de Cheap Trick.[3] Per als episodis de Halloween, Nadal i el musical es van fer versions especials utilitzant un òrgan i campanes respectivament.

Crèdits d'inici[modifica]

Els crèdits d'obertura des de la temporada 1 a la 7 mostren als personatges principals de la sèrie al cotxe de l'Eric cantant la cançó. Al final es presenta una imatge de la matrícula de Wisconsin de l'estil de 1970 —lletres i números negres amb un fons groc— mostrant l'any en el qual l'episodi està ambientat a la cantonada inferior dreta.

Quan Topher Grace i Ashton Kutcher deixen la sèrie, els crèdits de la vuitena temporada mostren un primer pla dels actors cantant una línia de la cançó en El cercle. L'episodi final omet la major part de la seqüència d'obertura i al seu lloc només es mostra el tret de la placa.

Vuitena temporada i final de la sèrie[modifica]

El personatge de l'Eric Forman és eliminat de la sèrie al final de la setena temporada, ja que Topher Grace en aquest moment vol deixar d'interpretar aquest personatge per continuar amb la seva carrera a un altre producció. L'Ashton Kutcher també deixa la sèrie a principis de l'última temporada. Tommy Chong —qui reapareix al final de la setena temporada després d'una llarga absència— es converteix en un personatge regular de nou per omplir el buit de Kelso en el grup com a ximple, la Jackie i el Hyde es converteixen en els personatges centrals de la sèrie - la seva nova relació i treball —la Jackie amb el Fez i el Hyde amb la Samantha.

Originalment es volia utilitzar al Charlie com a nou Eric, interpretat per Brett Harrison, però el personatge és assassinat després que Harrison marxi a la sèrie The Loop com a personatge principal. Un nou personatge anomenat Randy Pearson, interpretat per Josh Meyers és introduït per omplir el buit de l'Eric però no és ben rebut pels fans i crítics. Un altre personatge nou, la Samantha, una stripper interpretada per Jud Tylor, va ser afegida com a esposa del Hyde durant nou episodis. Tant l'Eric com el Kelso tornen per a l'episodi final de la sèrie, encara que Grace no és acreditat.

La vuitena temporada és anunciada com l'última el 17 de gener de 2006, i l'últim episodi gravat un mes després, el 17 de febrer de 2006, estrenant-se a la televisió el 18 de maig de 2006.[6][7]

Emissió internacional[modifica]

País Televisió Notes Títol
Argentina Sony Entertainment Television. Sony Spin Subtitulat a l'espanyol That 70´s Show
Canadà VRAK.TV En francès 70
Canadà FOX, Global TV, CH
Canadà Telemundo En espanyol
Regne Unit Trouble
Regne Unit Paramount Comedy
Regne Unit Virgin 1
Regne Unit MTV One
Regne Unit Bravo 2
Regne Unit VH1
Regne Unit Channel 5
Irlanda RTÉ Two
Irlanda Channel 6
Espanya Paramount Comedy Aquellos maravillosos 70
Espanya Neox Aquellos maravillosos 70
Espanya Localia Aquellos maravillosos 70
Filipines Associated Broadcasting Company, Jack TV Encara que ABC 5 —ara TV5— va emetre la Temporada 1 a l'aire al 2002 —no en ordre—, Jack TV va prendre la iniciativa i va començar a emetre les vuit temporades al 2006.
Polònia Polsat Różowe llauna siedemdziesiąet —Pink '70s years
Països Baixos Comedy Central
Dinamarca TV2 Zulu Dengang i 70'erne
Noruega TV2 That 70's Show
Romania Naţional TV www.rebelii.70
Austràlia Seven Network
Austràlia 111 Hits
Mèxic Televisa Canal 5, Animax, Televisa Regional El Show de los 70
Brasil Rede 21
Brasil Rede Bandeirantes
Macedònia del Nord Sitel
Estònia ETV Kuumad seitsmekümnendad —The Hot '70
Finlàndia Nelonen 70's Show
Nova Zelanda TV 2
Nova Zelanda TV3
Nova Zelanda the BOX
Bèlgica 2BE
França France 2
França Comédie!
França NRJ12
Alemanya Kabel 1, RTL Les dues últimes temporades no van estar a l'aire fins a l'agost de 2008. Die wilden Siebziger —Those Wild '70
Suècia TV4 That 70's Show
Sèrbia B92 Vesele sedamdesete
Eslovènia Kanal A Oh, ta sedemdeseta —Oh, That 70
Eslovàquia Markíza en eslovac. Tie roky 70
Montenegro Atles TV
Croàcia Nova TV Lude sedamdesete —Crazy 70
Bulgària GTV Estrenada al 2008. Doblat en búlgar. Шеметни години —Dizzy Years
Turquia TV8, ComedySmart
Colòmbia Teleantioquia Canal Cabdal



Versió doblada a l'espanyol That '70s Show
Panamà TVO- Canal 21 That '70s Show
Perú Freqüència Llatina, Animax Subtitulat en espanyol That '70s Show
Israel Hot 3, Star World, HOT VOD, Bip מופע שנות השבעים —The '70s Show
Portugal TVI
Bòsnia Hercegovina OBN Lude 70 —Crazy 70
Veneçuela Televen El Show de los 70
Tailàndia True Sèries, Star World That '70s Show
Pakistan Star World That '70s Show
Sud-àfrica M-net That '70s Show
Índia Star World That '70s Show
Itàlia Cosina TV

Emissió en canals locals[modifica]

Als EUA la sèrie s'emet per diversos canals de cable locals, inclòs ABC Family, TeenNick, i MTV, juntament amb filials locals de Fox, The CW i MyNetworkTV.[8]

Versions en altres països[modifica]

País Nom Estrena Final Canal Episodis Notes
Regne Unit



Days Like These 1999 ITV 13 Cancel·lat per baixa audiència. El guió era pràcticament el mateix, només alguns canvis pel que fa a referències culturals.[9]
Xile



Mis años grossos Març de 2009 Abril de 2009 Ambientada a Xile a la fi dels anys 80, es va cancel·lar sobtadament després d'un mes i mig a l'aire, ja que al poc temps l'actor Gonzalo Olave, qui personifica a Eric Formen —Rodrigo Molina en la versió xilena—, mor en un accident automobilístic el 4 d'abril de 2009.

Paròdies[modifica]

El programa del bloc Adult Swim: Robot Chicken va fer un curt titulat That 00's Show, una espècie de tribut mostrant com les properes generacions es burlarien de la generació dels anys 2000.

Elenc[modifica]

Personatge Actor original —Estats Units



Aquellos Maravillosos 70

Actor de veu —Espanya

El Show de los 70

Actor de veu

—Hispanoamèrica

Eric Forman Topher Grace[10] -Temporada 1/Temporada 7/ultimo episodi (no acreditat) temporada 8- Pablo Sevilla Irwin Daayán
Donna Pinciotti Laura Prepon[11] -Temporada 1/Temporada 8- Adelaida López i Pilar Martín (substitució) Laura Torres
Steven Hyde Danny Masterson[12] -Temporada 1/Temporada 8- Eduardo Bosch José Antonio Macías
Michael Kelso Ashton Kutcher[13] -Temporada 1/Temporada 7/5 episodis en la temporada 8- Juan Antonio García Sainz de la Maça Ricardo Mendoza
Jackie Burkhart Mila Kunis[14] -Temporada 1/Temporada 8- Sandra Jara Cristina Hernández
Fes Wilmer Valderrama[15] -Temporada 1/Temporada 8- Pablo Tribaldos Eduardo Garsa
Xarxa Forman Kurtwood Smith[16] -Temporada 1/Temporada 8- Luis Mas Gerardo Reyero
Kitty Forman Debra Jo Rupp[17] -Temporada 1/Temporada 8- Chelo Vivaris Magda Giner
Laurie Forman Lisa Robin Kelly[18]
Christina Moore[19]
Yolanda Pérez Segoviano Gabriela Willert
Midge Pinciotti Tanya Roberts[20] Begoña Hernando Yolanda Vidal

Episodis[modifica]

Temporada Episodis Data d'estrena
Començament Final
1 25 22 d'agost de 1998 26 de juliol de 1999
2 26 28 de Setembre de 1999 22 de maig del 2000
3 25 3 d'Octubre del 2000 22 de maig de 2001
4 27 25 de Setembre de 2001 21 de maig de 2002
5 25 17 de Setembre de 2002 14 de maig de 2003
6 25 29 d'Octubre de 2003 19 de maig de 2004
7 25 8 de Setembre de 2004 18 de maig de 2005
8 22 2 de novembre de 2005 18 de maig de 2006

Espectadors als EUA per temporades[modifica]

Temporada Episodis Estrena Final Classificació Espectadors—en milions



1 1998–1999 25 23 d'agost de 1998 26 de juliol de 1999 #49[21] 11.7
2 1999–2000 26 28 de setembre de 1999 22 de maig de 2000 #66[22] 9.06
3 2000–2001 25 3 d'octubre de 2000 22 de maig de 2001 #67[23] 9.1
4 2001–2002 27 25 de setembre de 2001 21 de maig de 2002 #58[24] 11.1
5 2002–2003 25 30 d'agost de 2002 14 de maig de 2003 #54[25] 10.06
6 2003–2004 25 29 d'octubre de 2003 19 de maig de 2004 #49[26] 11.04
7 2004–2005 25 8 de setembre de 2004 18 de maig de 2005 #85[27] 7.0
8 2005–2006 22 2 de novembre de 2005 18 de maig de 2006 #103[28] 5.8

Referències[modifica]

  1. «That '70s Finale». . That '70s Show (FOX), Temporada:8 , episodi:22 Min:21:20"'", 18-05-2006. « »
  2. «La música disco en la cultura del Dance - EDICIONES EL PAÍS, S.L.». [Consulta: 14 abril 2020].[Enllaç no actiu]
  3. 3,0 3,1 3,2 [Enllaç no actiu] Puede verse aquí «That '70s Show FAQ», 15-04-2008. Arxivat de l'original el 2008-04-21. [Consulta: 25 abril 2011].
  4. Tate, James. «MSN Autos list of "Ten Greatest Cars On Television – Ever!"». Editorial.autos.msn.com. Arxivat de l'original el 2011-07-17. [Consulta: 23 agost 2010].
  5. «Alex Chilton Set to Go». Arxivat de l'original el 21 de juny de 2009.
  6. «"That '70s Show" says goodbye to an era with the 200th episode and series finale this may on FOX». TheFutonCritic. [Consulta: 17 gener 2006].
  7. «That '70s Show Episode Guide». That'70sCentral. Arxivat de l'original el 17 de febrer de 2006. [Consulta: 17 febrer 2006].
  8. «That '70s Show: Syndication». Serving History. [Consulta: 9 setembre 2010].
  9. «From Tube to Telly, the Exchange Is Pop Culture». LA Times, 05-04-1999 [Consulta: 31 juliol 2010].
  10. «Topher Grace». Biografias.es. [Consulta: 2 maig 2009].
  11. «Laura Prepon». Biografias.es. [Consulta: 2 maig 2009].
  12. «Danny Masterson». Biografias.es. [Consulta: 2 maig 2009].
  13. «Ashton Kutcher». Biografias.es. [Consulta: 2 maig 2009].
  14. «Mila Kunis». Biografias.es. [Consulta: 2 maig 2009].
  15. «Wilmer Valderrama». Biografias.es. [Consulta: 2 maig 2009].
  16. «Kurtwood Smith». mysofa.es. Arxivat de l'original el 2009-05-17. [Consulta: 2 maig 2009].
  17. «Debra Jo Rupp». tv.com. Arxivat de l'original el 23 de maig de 2009. [Consulta: 2 maig 2009].
  18. «Lisa Robin Kelly». imdb.com. [Consulta: 2 maig 2009].
  19. «Christina Moore». perfectpeople.net. [Consulta: 2 maig 2009].
  20. «Tanya Roberts». bazuca.com. Arxivat de l'original el 15 de juliol de 2009. [Consulta: 2 maig 2009].
  21. "1998–1999 TV Ratings. Consultat 2008-07-29.
  22. "1999–2000 TV Ratings. Consultat 2008-07-29.
  23. «How did your favorite show rate?». [Consulta: 25 maig 2010].
  24. "How did your favorite show rate?. Consultat 2008-07-29.
  25. "Nielsen's TOP 156 Shows for 2002–2003. Consultat 2008-07-29.
  26. "2003–2004 TV Ratings. Consultat 2008-07-29.
  27. "2004–2005 TV Ratings. Consultat 2008-07-29.
  28. "2005–2006 TV Ratings. Consultat 2008-07-29.

Enllaços externs[modifica]