Constel·lació de Perseu

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Perseu

Perseu

Clicau per engrandir la imatge

Nom en llatí (UAI) Perseus
Abreviatura Per
Genitiu Persei
Simbologia Perseu (heroi mític)
Ascensió recta 3 h
Declinació +45°
Àrea 615 graus quadrats
Posició 24
Nombre d'estrelles
(magnitud < 3)
5
Estrella més brillant α Per (Mirphak)
(Magnitud aparent 1,79)
Meteors

Perseides

Constel·lacions
amb què limita

Cassiopea
Andròmeda
Triangulum
Àries
Taure
Auriga
Camelopardalis

Visible a latituds entre +90° i −35°
Durant el mes de Desembre hi ha la millor visibilitat

Perseu (Perseus) és una constel·lació de l'hemisferi nord, associada a l'heroi grec que va matar el monstre Medusa (Perseu). És una de les 48 constel·lacions Ptolemaiques i també és una de les 88 constel·lacions modernes de la Unió Astronòmica Internacional. Algol (β Per) és coneguda per ser un estel variable i el radiant dels meteors anuals Perseides.

Mirphak (α Per): l'estel més brillant de la constel·lació és anomenat també Algenib (nom que designa també altres estels, per exemple: γ Per). Mirphak és un supergegant del tipus espectral F5 Ib amb una magnitud aparent d'1,79 a un 590 a una distància d'uns 590 anys-llum. La seva lluminositat és 5.000 vegades la del Sol, i el seu diàmetre unes 62 vegades la del Sol.

Algol (β Per): Pot no ser la més brillant de la constel·lació, però és definitivament l'estel més famós. Algol (de l'àrab al-Ghul, que significa l'estel del diable) simbolitza l'ull de la Gòrgona Medusa. Aquest estel és el prototip de tot el conjunt de estels variables eclipsants. La seva magnitud aparent està entre 2,12 i 3,39, en un període de 2,867 dies. És del tipus espectral B8 V i està a una distància de només 93 anys-llum.

Conté els cúmuls oberts NGC 869, NGC 884 (un cúmul doble) i la galàxia M34.