Lasanya

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Plat de lasanya

La lasanya (italià: lasagna, plural: lasagne) és un tipus de pasta en làmines d'origen Itàlia.

Descripció[modifica | modifica el codi]

Es denomina així a la làmina crua i al plat ja preparat amb les làmines de pasta cuinades intercalades amb carn (Ragú o salsa bolonyesa) i beixamel dit lasanya al forn (Lasagna al forno). La lasanya al forn també es pot fer amb verdures (espinacs, albergínies, o peix. S'acaba amb beixamel i abundant formatge rallat per a gratinar en el forn.

És un plat fort que se sol menjar a l'hivern o en els períodes freds de la primavera.

La seua preparació i ingredients varien segons la regió on es prepare. A causa de la internacionalització del plat, en alguns llocs se la prepara amb 2 tipus de salses, com la de carn mòlta amb salsa de tomàquet i salsa blanca (A aquest tipus de lasanya se la sol denominar també Lasanya Bolonyesa en honor a la salsa bolonyesa (Ragù bolognese) que porta en el seu interior).

Historia[modifica | modifica el codi]

La paraula "lasanya" prové del grec "lasanon", a través del llatí "lasanum", que es refereix al recipient en el qual es cuinava.

El propi Ciceró esmenta la seua passió pel "Lagum", que eren tires de pasta llargues; és molt possible que en aquesta època els romans desenvolupessin les màquines per a elaborar la pasta de lasanya. El més segur és que fins al segle XVII no aparegué un plat similar a la nostra lasanya al forn.

Elaboració[modifica | modifica el codi]

Per a preparar la lasanya al forn és necessari tenir un bon recipient refractari que contindrà els ingredients finals de la lasanya; s'aconsella emprar recipients de ferro colat amb una profunditat d'almenys 10 centímetres amb l'objecte de poder realitzar diferents capes (els experts esmenten que una bona lasanya ha de tenir cinc capes), s'ha de greixar el fons. A part s'elabora la salsa beixamel, es fregeix el contingut (carn amb salsa de tomàquet i espècies) i les plaques de pasta es posen a remullar en aigua calenta amb oli perquè no s'enganxin.

Sobre el recipient refractari es van tirant les plaques de pasta humides, damunt d'elles s'aboca el contingut i posteriorment la salsa de bestxamel, es repeteix aquesta operació fins a arribar a la part superior en la qual s'empolvora encenalls de formatge per gratine. Es fica el recipient al forn aproximadament 20 minuts (l'interval de temps dependrà de la quantitat) en un forn a 200 graus Celsius, al final el formatge ha d'estar un poc gratinat.

Variants[modifica | modifica el codi]

Lasanya amb amanida

Existeixen moltes variants d'aquest plat, en el cas de la Lasanya al forn les variants provenen del contingut entre les làmines de pasta i beixamel, en aquest cas es pot trobar lasanyes de verdures, i entre elles es tenen cols de brussel·les, bròcoli, de espinacs, etc. poden fer-se de peix i en aquest cas poden contenir tonyina, etc.

Existeixen variants que en lloc de salsa de carn (en la seua majoria de porc o vaca), empren carns d'aus tals com el pollastre o el gall dindi. Les variants més subtils poden arribar a incloure botifarra com contingut i fulles de col en lloc de la pasta, la resta és igual.

Algunes de les variants pot afectar no solament al contingut càrnic, sinó que pot arribar a substituir la pasta en làmines, existeixen variants que empren altre tipus de pastes, tals com: penne, macarrons, fideus, vermicelli, etc. i fins i tot pot elaborar-se amb verdures en làmines que fan les vegades de pasta, tals verdures poden ser el carbassó, l'albergínia (En aquest cas és molt similar a la mussaka grega),la col, etc.

Existeixen variants completes que en algunes gastronomias no italianes tenen autèntica personalitat, d'aquesta forma en Mèxic es té la Lasanya Mexicana en la qual les capes de pasta se substitueixen per capes de truites i la salsa bolonyesa per pebrot roig amb carn.

En totes les varietats existeix com invariant el formatge gratinat en la superfície exterior, es tria qualsevol que puga fondre's i gratinar-se amb certa facilitat.

La lasanya amb verdures és un dels plats més famosos de la Gastronomia vegetariana, existint innombrables exemples amb espinacs, carbassons, Tofu, etc.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]