Corona Boreal

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Corona Boreal
Corona Boreal
Nom en llatí (UAI) Corona borealis
Abreviatura CrB
Genitiu Coronae Borealis
Simbologia La Corona del Nord
Ascensió recta 16 h
Declinació +30°
Àrea 179 graus quadrats
Posició 71a
Nombre d'estrelles
(magnitud < 3)
1
Estrella més brillant Alphecca (α CrB)
(Magnitud aparent 2,2)
Meteors Cap
Constel·lacions
amb què limita
Visible a latituds entre +90° i −50°
Durant el mes de Juliol hi ha la millor visibilitat
Modifica dades a Wikidata

Corona Boreal (Corona Borealis) és una petita constel·lació del nord amb els principals estels formant un arc semicircular. És una de les 88 modernes constel·lacions, i també una de les 48 constel·lacions de Ptolemeu, que es referia a ella com a Corona. El terme "Borealis" va ser afegit després per diferenciar-la de Corona Australis, la corona del sud.

Fets notables[modifica | modifica el codi]

No té estels de la primera magnitud. L'estel més brillant, Alfecca (també coneguda com a Gemma) és de la magnitud 2,2 (feble estel variable) i que es considera un membre del difús cúmul obert de Ursa Major. Aquesta constel·lació conté molts d'estel variables. Dos dels més coneguts són R Coronae Borealis i T Coronae Borealis.

Notables objectes del cel profund[modifica | modifica el codi]

Corona Borealis no té objectes dels cel profund brillants. Abell 2065 és un cúmul galàctic molt concentrat, amb més de 400 membres, de la 16a magnitud.

Mitologia[modifica | modifica el codi]

A vegades es considera a Corona Borealis com la corona donada per Dionís a Ariadna, la filla de Minos de Creta. Altres vegades es considera que pertany a Bootes, en cert sentit, sia el que sia el que això vulga representar.