Corona Boreal

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Corona Boreal

Corona Boreal

Clicau per engrandir la imatge

Nom en llatí (UAI) Corona borealis
Abreviatura CrB
Genitiu Coronae Borealis
Simbologia La Corona del Nord
Ascensió recta 16 h
Declinació +30°
Àrea 179 graus quadrats
Posició 71a
Nombre d'estrelles
(magnitud < 3)
1
Estrella més brillant Alphecca (α CrB)
(Magnitud aparent 2,2)
Meteors

Cap

Constel·lacions
amb què limita
Visible a latituds entre +90° i −50°
Durant el mes de Juliol hi ha la millor visibilitat

Corona Boreal (Corona Borealis) és una petita constel·lació del nord amb els principals estels formant un arc semicircular. És una de les 88 modernes constel·lacions, i també una de les 48 constel·lacions de Ptolemeu, que es referia a ella com a Corona. El terme "Borealis" va ser afegit després per diferenciar-la de Corona Australis, la corona del sud.

Fets notables[modifica | modifica el codi]

No té estels de la primera magnitud. L'estel més brillant, Alfecca (també coneguda com a Gemma) és de la magnitud 2,2 (feble estel variable) i que es considera un membre del difús cúmul obert de Ursa Major. Aquesta constel·lació conté molts d'estel variables. Dos dels més coneguts són R Coronae Borealis i T Coronae Borealis.

Notables objectes del cel profund[modifica | modifica el codi]

Corona Borealis no té objectes dels cel profund brillants. Abell 2065 és un cúmul galàctic molt concentrat, amb més de 400 membres, de la 16a magnitud.

Mitologia[modifica | modifica el codi]

A vegades es considera a Corona Borealis com la corona donada per Dionís a Ariadna, la filla de Minos de Creta. Altres vegades es considera que pertany a Bootes, en cert sentit, sia el que sia el que això vulga representar.