Història de Portugal

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La història de Portugal té els seus orígens que es remunten a la baixa edat mitjana, ampliant els seus territoris durant l'Era de l'exploració fins a crear un vast imperi portuguès, i convertint-se en una potència mundial entre els segles XV i XVI. Portugal va entrar en decadència perdent gran part de la seva riquesa i estatus, començant per la pèrdua de la seva força militar i naval a la Batalla d'Alcazarquivir, i de la seva flota, que va ser incorporada a l'Armada Espanyola, que no va permetre que el país defensés les seves possessions d'ultramar. Va tornar a patir una altra sotragada el 1755 amb la destrucció gairebé total de la seva capital pel terratrèmol de Lisboa de 1755, a començaments del segle XIX amb les Guerres Napoleòniques i el 1822 amb la independència de la seva gran colònia, Brasil. Una revolució el 1910 va deposar la monarquia, però la República va ser incapaç de solucionar els problemes d'un país immers en una conflictivitat social, la corrupció i els enfrontaments amb l'església. El 1926 un cop d'Estat va donar pas a una dictadura que es mantindria en el poder fins al 1974, quan una revolució de militars d'esquerres va imposar la democràcia. A l'any següent, Portugal va declarar la independència de totes les seves colònies d'Àfrica. És soci-fundador de l'OTAN, de l'OECD i l'EFTA. El 1986 va ingressar a la CEE, actual Unió Europea.

Historiografia portuguesa[modifica]

Etimologia[modifica]

El nom de Portugal deriva del terme romà Portus Cale. Cale era el nom d'un assentament primitiu ubicat a la desembocadura del Duero, que fluïx vers l'Oceà Atlàntic al nord del país actual. Durant la segona guerra púnica (final del segle III ane) els romans intervingueren a la Península Ibèrica en contra dels cartaginesos. En aqueix conflicte conquistaren la localitat de Cale (port d'origen celta proper a l'actual Porto) tot nomenant-la Portus Cale. Durant l'Edat Mitjana, la regió circumdant a Cale passà a dir-se Portucale per part dels visigots. Aquesta denominació derivaria en Portugale durant els segles VII i VIII. El termine fou emprat per referir-se a la regió que s'estén entre el Duero i el Minho, convertida en la frontera entre Portugal i Espanya.

Alguns historiadors pensen que el mot Cale deriva del grec Kalles ("bonic"), el qual faria referència a la bellesa de la Vall del Duero, allà on els grecs decidiren establir-s'hi. El mot l'haurien transformat els fenicis en Cales, donant pas a la denominació romana. Altres autors creuen que Cale deriva dels pobles galaics que habitaven la zona.

Portu prové del mot Poohto, nom que també rep la ciutat que es troba en l'actualitat a Porto. La localització de l'antiga Cale és l'actual Gaia (Vila Nova de Gaia), una ciutat a l'altra banda del riu. Molts creuen que ambdues ciutats haurien d'unir-se a causa de la proximitat i els llaços històrics que mantenen.

Prehistòria i protohistòria[modifica]

Els primers humans[modifica]

Gravat rupestre a Penascosa (Vila Nova de Foz Côa)
Vegeu també: Península Ibèrica prehistòrica

Portugal no és dels països més nodrits en restes arqueològiques procedents d'antigues espècies d'homínids per bé que la península ibèrica en general sí que presenta força material mercès al jaciment d'Atapuerca. Els vestigis humans més antics trobats a Portugal ens porten a 500-300 anys arrere, moment en què Neandertal hauria habitat amb certesa el país. Existixen igualment vestigis d'Homo Sàpiens que ens porten a 24.500 anys arrere. El fòssil d'un infant trobat al Vale do Lapedo ha portat a diverses debats i cerques sobre si considerar que les restes de neandertals i sàpiens a Portugal poden ser híbrids d'ambdues espècies. La troballa del Vale do Lapedo ha estat interpretada així fins que s'ha hagut de descartar possibles descendents de sàpiens amb neandertals. Si més no, les darreres cerques en la matèria no donen la hipòtesi com a vàlida per bé que el debat seguix viu. El Vale do Lapedo és la mostra de neandertals més coneguda arreu de Portugal per bé que existixen altres llegats com les pintures rupestres del Vale de Coa al nord del país o a la gruta do Escoural al sud.

Avui dia es debat força sobre el significat de les pintures rupestres deixades per Sàpiens. Degut al fet que aquestes primeres poblacions no sabien escriure o no deixaren rastre d'escriptura fa que siga d'allò més difícil saber què s'amaga darrera dels dibuixos de les grutes o coves. Existix prop de cinc hipòtesis sobre per què es posaren a pintar. La primera i més estesa proposa que les pintures rupestres són utilitzades en rituals de caça màgics. La segona pensa que l'home hauria començat a pintar perquè simplement expressà aquest desig. També existix la hipòtesi que l'art és el llegat de les preocupacions ja existents sobre una proto-religió. Altres propostes pensen que és un llegat que vol explicar-nos l'estructura de les societats d'antuvi o una eina amb què l'home hauria mirat de dominar el seu medi ambient.

La revolució neolítica[modifica]

Després que l'era glacial passés a descongelar-se i donar llum a plantes i vegetació, fa prop de 12 a 11 mil anys, les alteracions del clima permeteren començar una nova etapa mercès a la domesticació d'animals, de les plantes i l'aparició de la pesca. L'arqueòleg Vere Gordon Childe és el responsable de donar nom a aquest canvi. Segons l'autor, es tractà d'una "revolució" i certament això contribuí a sedentaritzar la població d'homes arreu del món.

Nota: en historiografia es dividixen els períodes prehistòrics prenent els estris de treball com a referència atès que els antropòlegs han conclòs que l'ésser humà fa de la fabricació d'estris un marcador cultural. Marcador que identifica l'home com a tal. Per això mateix Vere Gordon Childe proposa la domesticació com una revolució. Pren l'evolució dels estris i afegix la domesticació com una etapa més atès que és el moment en què es desenvolupa la ceràmica.

Portugal conserva d'aquest període força estris de pedra així com cultura megalítica que es veu força reflectida a l'anta Grande do Zambujeiro, al cròmelch dos Almendres o a l'anta pintada de Antelas. Les poblacions neolítiques a Portugal estigueren molt influenciades per la regió castellana d'Andalusia. S'hi practicava en efecte la ceràmica impresa-cardial. Els historiadors i arqueòlegs portuguesos defensen una cultura megalítica força tardana que ens situaria vers el 4800 ane o 3800 ane (aprox. segons biogra.). Tant a Andalusia com a Portugal, s'hi presencia un tipus nou de tomba, que molts historiadors han volgut relacionar amb influències provinents del Llevant, per bé que les datacions mateixes no permeten arribar a aquestes conclusions.

La cultura ibèrica[modifica]

Vegeu també: Ibers
Antiga vaixella de metall del Tresor de Tivissa, 500 ane; Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Durant l'Edat del Ferro, la península ibèrica veu l'expansió de pobles indoeuropeus i llevantins per tot el territori. Del nord les migracions provenen del territori suís actual. Arriben celtes a partir de l'Ebre i la serralada central de la península. Pel mar mediterrani arriben grecs, fenicis i cartaginesos. La barreja de cultures mediterrànies dona lloc a la formació del poble iber que tingué una presència notable als Països Catalans, el sud de Castella i de Portugal.

S'ha d'evitar considerar aquestes denominacions com a reflex d'una unitat ètnica o cultural que va estar molt lluny de produir-se.

El nord de la península estigué ocupada principalment pels celtes. La presència dels dos pobles donà amb el ròssec del temps un procés d'aculturació a totes bandes. Procés que els historiadors han volgut designat com a barreja celtibèrica. La presència ibera és molt més important que no pas la celta al conjunt de la península i per això en protohistòria portuguesa es dona una rellevància al poble iber.

Les recerques fetes al voltant del poble iber fan pensar que originàriament provenen del Caucas. La forma de teixir i acolori la llana és la mateixa que a les regions caucàsiques. Les conclusions provenen d'evidències arqueològiques, genètics i lingüístiques. Els ibers eren un poble sedentaritzat, hereu certament de la cultural del comerç fenícia, grega i cartaginesa, força bons en el domini dels metalls i practicants ja d'una escriptura pròpia.

Es dividien en diverses tribus malgrat que conjuntament els grecs els designaren com a ibers. Posteriorment, les historiografies de la península han reprès aquesta designació per bé que les cerques arqueològiques en l'àmbit fan pensar que celtes i ibers devien ser originàriament els mateixos en procedir del mateix indret.

Bon escultors, han deixat mostres evidents del desenvolupament cultural de la seva civilització. Existeixen evidències que pintaven i esculpien amb influències provinent dels hitites amb un aspecte força jònic. De fet, l'art iber evoca ben sovint l'art xipriota i etrusc. La pintura ibèrica no reunix la perfecció i l'interès que oferix l'escultura però tampoc deixa de tenir la seua importància. Són un poble politeista amb una concepció religiosa de tipus cíclica. Es caracteritza per l'enterrament en urnes. Les restes trobades en alguns megalítics d'aquesta època fan pensar que s'utilitzaven com a santuaris. Dins hi ha una presència notable exvots. La construcció dels poblats es feia a base de fang i se situaven normalment en punts estratègics de pas.

La part atlàntica de la península Ibèrica va tenir menys contacte per això està menys documentada que la part mediterrània. A la zona de l'actual Portugal les fonts romanes localitzen a pobles que denominen lusitans, gallaecs i els conis.

La cultura celta[modifica]

Vegeu també: Celtes

Per filiacions lingüístiques, es considera dins el camp científic que els celtes són indoeuropeus. Haurien aparegut a Europa fa prop de 3.200 anys arrere. La cultura celta més antiga localitzada és a Suïssa. A partir d'aquest indret, s'hauria expandit per tota Europa, principalment a Àustria, Alemanya, Bohèmia, Moràvia, Hongria i França.

A Alemanya i Eslovàquia entraren en contacte amb altres pobles com ara els germans. Com a la península ibèrica, en alguns indrets hi hagué barreja i d'aquesta una aculturació a dues bandes es produí. Són un poble de domini metal·lúrgic força avançat amb cultura pròpia per bé que recerques en genètica actual els aparenten a un mateix lot que prové del Llevant. La ceràmica cordada els diferencia dels ibers que practicaven la cultura campaniforme.

Practicaven una religió politeista de caràcter cíclic. Com els ibers, tenien escriptura per bé que no havien triat cap mitjà propi per expressar-se. Contràriament a allò que es podria pensar, tenien diverses llengües i dialectes, dels quals derivaren molts topònims actuals del món germànic. A cada lloc adoptaren l'alfabet de l'indret concernit per escriure en llengua pròpia. Esculpien i tenien una organització sedentària força desenvolupada.

Bona part de la història celta a Europa es referencia per les lluites que mantingueren amb el poder romà. Juli Cèsar, general romà i, posteriorment, governant, volgué envair-los per així controlar-ne els recursos naturals. A les fonts romanes se'ls designa com a poble guerrer i ferotge. Es pensa que en realitat aquesta fou una estratègia per envair-los. Consistia en fer creure que les fronteres romanes es trobaren en perill per la presència d'un poble violent.

Els celtes tingueren una organització estructural fundada en assemblea. S'establiren igualment a Portugal, Castella i probablement al País Basc. Per bé que a aquest darrer lloc s'hi parlava una llengua no indoeuropea, de la qual derivà probablement el basc actual, l'origen del qual encara queda per determina, genèticament, si més no així ho confirmarien les recerques en aquest camp, el poble basc estaria aparentat als celtes i, de fet, per això s'ha volgut posteriorment designar el poble basc com una de les constituents de les nacions celtes.

Existixen força topònims aparentats a la protollengua celta a Portugal. És el cas d'Abóbriga, Alanóbrica, Talavara, Uxonoba, Turgálio o Ossónoba. Els topònims marquen doncs l'evidència que Portugal fou ocupat igualment pels celtes. La majoria ja no són d'ús corrent malgrat que les fonts escrites d'època i els assentaments testimonien que abans de la seva llatinització, els celtes s'hi havien assentats. És el cas de la capital actual de Portugal.

L'Edat Antiga[modifica]

Articles principals: Hispània i Ibèria
Expansió dels ibers.

Dels contactes comercials a la colonització[modifica]

Per entendre la invasió de Roma de la península ibèrica i, per tant, la romanització conseqüent de Portugal, es fa necessari parlar del context d'època. La península ibèrica era aleshores una bona font d'or i metalls. Grecs, fenicis i etruscs iniciaren durant l'Edat del Ferro les seues colonitzacions particulars, pintades de religiositat, sobretot pel que fa als grecs, amb l'objectiu de proveir-se d'estany i altres productes primaris.

En introduir-se en territori ibèric, hi potenciaren els llaços amb els locals, els quals n'aprendrien molt. S'introduïx així doncs la moneda, la ceràmica al forn, la venda d'oli i vi, així com les formes artístiques. Les colònies eren factories de dimensions xiquetes, normalment ubicades al litoral.

A la península itàlica, mentre grecs, cartaginesos i fenicis engeguen la cursa colonial, un seguit de revoltes enderroquen la monarquia etrusca i s'hi funda un nou estat: Roma. Aquest inicia, com els seus homòlegs, guerres incessants per fer-se amb tota la península itàlica. Un cop aconseguia aquesta fita, l'estat romà, hereu de la tradició grega i fenícia, decideix al seu torn colonitzar tota la mediterrània amb una clara tendència ideològica.

Així doncs després de l'esplendor ibèric i celta a Portugal, així com a la resta de les nacions ibèriques, el territori es veu inquietat per les guerres púniques que donen la victòria a Roma i permeten que s'instal·le definitivament en territori ibèric. Les guerres es lliuraren inicialment contra Cartago, però, un cop enderrocat l'enemic, la cursa pels recursos virà Roma cap a una invasió del territori peninsular ibèrica i, amb això, Portugal caigué i s'hagué de romanitzar.

La colonització romana de la península ibèrica, contràriament a la costa dàlmata o grega, fou molt més lenta i difícil. A la península, com en territori celta del nord europeu, les tribus celtes i ibèriques presentaren força resistència al poder romà, organitzant-se conjuntament per fer fora l'invasor.

Invasió romana[modifica]

Article principal: Conquesta romana d'Hispània
Mapa de la província romana de la Lusitània, al sud-oest de la península Ibèrica.

Els romans iniciaren la invasió de la península Ibèrica que designaren ràpidament com a Hispània vers el 128 ane durant la Segona Guerra Púnica contra Cartago. Hi annexionaren al principi dues regions, transformades en províncies, la Hispànica Citerior (al nord-est) i la Hispània Ulterior (sud-oest). La mineria era el primer factor d'interès de la regió: l'un dels objectius estratègics de Roma era tallar la connexió entre Cartago i les mines hispàniques de coure, estany, or i plata.

Cap al final del segle I ane, Roma s'annexiona la província de Lusitània, que correspon en gran part al Portugal actual, des del riu Duero fins a Mèrida. Els romans explotaren amb intensitat les mines de Vipasca i São Domingos a la Faixa Piritosa Ibèrica que s'estenia fins a Sevilla.

Mentre el sud de Portugal fou ocupat amb relativa facilitat, l'annexió del nord donà més problemes, en part degut a la resistència dels pobles nadius. Els celtes s'organitzaren conjuntament per fer fora l'invasor. Un escenari que es repetix, si fa no fa, a totes les terres celtes que Roma mirà d'annexionar-se. A les cròniques romanes s'hi poden llegir líders en cap de les tribus celtes, més o menys bel·licosos, sempre alçats contra Roma. A Portugal, el lusità Viriat, suposadament un pastor dels Montes Hermínios, a la Serralada da Estrela, aconseguí contenir l'expansió romana durant anys. El cap guerrer hauria lliurat una guerra incansable contra els invasors, derrotant successivament diversos generals romans, fins que finalment caigué sota les tropes romanes, arrel d'una traïció l'any 139 ane. Mort, l'annexió de Portugal continuà amb molta més facilitat que d'antuvi. Tot amb tot, Roma trigà gairebé dos segles a fer-se amb tota la península ibèrica.

Com a moltes altres nacions europees, influenciades pel romanticisme del segle XIX, la literatura portuguesa ha exaltat la figura de Virat tornant-lo en l'encarnació de la Nació portuguesa amb majúscules: ferotge, guerrer, lluitador, valent, etc. Hui dia forma part de la cultura popular portuguesa. Una pel·líula li ha estat fins i tot dedicada. El mateix model es reproduïx a França amb Vergentòrix, a Suïssa, Catalunya, Bèlgica, els Països Baixos, etc.

Viriat fou assassinat en mans d'alguns traïdors que havien estat enviats pel mateix Viriat per negociar un pacte pau amb Roma. Els responsables de l'assassinat, havien estat subornats pels romans, encara que els traïdors no reberen cap recompensa. En efecte, Roma els assassinà al seu torn perquè, segons que expliquen els relats romans, "Roma no paga als traïdors". L'assassinat es dué a terme mentre Viriat era entre el seu poble a la localitat de Viseu el 139 ane. La seua mort provocà una revolta, tot reprenent els escrits romans d'època. A partir del 138 ane els romans començaren a fortificar la zona en la qual es troba actualment la ciutat de Lisboa. Juli Cèsar arribà a Lisboa el 60 ane per aplacar el darrer focus de resistència lusitana.

Segons que deixà escrit Apià, els celtibers eren pagans i practicaven el sacrifici humà. Apià explica que ho descobrí durant les exèquies de Viriat. Roma mantingué el seu domini sobre el territori durant gairebé quatre segles.

Romanització de Portugal[modifica]

Paviment de mosaic a Conímbriga, hui Coïmbra, Portugal

Amb l'establiment definitiu de Roma sobre Lusitània, el territori actual portuguès és objecte d'un procés d'aculturació que Theodor Mommsen teoritzà sota el concepte de "romanització" al segle XIX. El territori lusità era altament poblat en el moment de l'establiment, si hem de refiar-nos dels geògrafs Estribà, Pomponi, Plini o Ptolomeu. Amb l'ascens de Cèsar August, Lusitània és subdividida en tres convents jurídics, unitats territorials que foren presidides per ciutats capitals amb seu tributària i assemblees conjuntes de romans i indígenes.

El 27 ane tingué lloc una reforma administrativa durant la governació de Cèsar August, en la qual es dividí la península Ibèrica en tres províncies: Bètica, Hispània Citerior o Tarrachonensis i Lusitània (amb la capital a Emèrita Augusta on hi ha actualment Mèrida).

S'hi troben,

 • El Convent Emertiens, capital Emerita Augusta (Mèrida, Castella)
 • El Convent Escalabità, capital Escálabis Júlia (Santarem, Portugal)
 • El Convent Pacense, capital Pax Júlia (Beja, Portugal)

En aquestes ciutats capitals s'hi procedí a la urbanització del territori. Això significà la construcció de vies de connexió per tal de fer fruir el comerç i la construcció d'una xarxa d'habitatges copiada del model centralista romà. Alhora hi hagué una introducció forçada del model jurídic romà amb el model religió romà que tot i així acceptà les religions "paganes" amb asimetria per tal d'assegurar-ne l'aculturació dels pobles ibèrics. Per això trobem principalment a aquestes capitals vestigis religiosos de l'època roma. És el cas del Temple Romà d'Èvora datat del segle I. A Mèrida s'hi troba un teatre romà construït sota el consulat de Marcus Vipsani Agripa. Aquest teatre ens mostra clarament una herència grega dins la cultura i arquitectura romana. Una herència que trobem igualment a Portugal. Coïmbra, per exemple, és fou capital romana i mostra un nombre quantitatiu de vestigis romans. S'hi han trobat paviments de mosaic, a més de restes de construcció, objectes, monedes, etc.

A la província de Lusitània, una perifèria més inclosa dins d'Hispània, l'activitat econòmica principal fou la mineria degut al fet que el país tenia recursos importants en aquest àmbit. Les mines eren explotades per esclaus i, per tant, no es descarta que els celtibèrics fossen utilitzats com a mà d'obra per fer florir el comerç i l'activitat econòmica de l'Imperi Romà. Tanmateix, s'ha de dir que l'activitat era anterior als romans i, de fet, l'establiment de Roma només canvià algunes dinàmiques comercials que probablement degueren reforçar-se. Hui tenim rastres a Portugal dels nuclis que podrien haver sorgit degut a aquesta activitat, tal com present a la torre romana de Centocela a Belmonte o a la Vil·la romana de São Cucufate. A banda, el poder romà explotà igualment la pesca i d'això en tenim mostres a Póvoa de Varzim e a Setúbal.

Durant aquest període, endemés, s'introduïx el llatí en detriment de la diversitat lingüística anterior. El llatí evoluciona amb els anys fins a incorporar puntuació i accents. Un cop que caigué Roma, el llatí que es parlava a Portugal evoluciona cap al portuguès actual que tots els lingüistes pensen que degué de formar-se a Galícia. Allà el galaicoportuguès donà forma a un proto-portuguès que fou inicialment utilitzat dins la literatura castellana fins que Castella l'abandonà a favor del castellà. Les divisions territorials sorgides de la pugna a l'Edat Mitjana entre Castella i Portugal fa que sorgisca una realitat lingüística diferent entre Galícia i Portugal malgrat que tots dos territoris comparteixen unes llengües similars.

Durant l'antiguitat tardana, Dioclecià dividiria la Tarrachonensis en tres províncies de les quals sorgí la Hispània Cartaginensis i Gallaecia. La Gallæcia es componia pels territoris de l'actual Portugal, els que es trobaven al nord del riu Duero. El terme Gallœcia es traduïx a les llengües neollatines per Galícia. En aquest territori les poblacions acceptaren molt malament la victòria romana atès que s'ha trobat casos de suïcidis. Tanmateix, com la resta de la península ibèrica, Roma acaba imposant-hi el seu model i romanitzant les poblacions. Per això el territori gallec fou gestionat en forma de convents jurídics com el seu homòleg lusità. A partir de les capitals ciutats s'hi desenvolupà un esquema similar al lusità.

Nota: hui es pot visitar el Museu Portugal Romano em Picó a Coïmbra en què s'hi exposen la multitud de traces deixades pels romans a Portugal. A prop s'ha conservat les ruïnes del que queda de l'antiga Coïmbra de manera que es pot visitar una ciutat romana a partir dels seus cimens.

La cristianització de Lusitània[modifica]

La cristianització del territori portuguès i gallec es realitzà inicialment mercès a missioners. Alguns són mencionats en escrits romans tot i que posteriorment no s'haja pogut comprovar que fora exactament així. Moltes de les seues missions evangelitzadores estan cobertes de suposats miracles. És d'aquests que eixiren posteriorment rutes de pelegrinatge com la de Santiago de Compostel·la.[1]

D'allò que queda clar és que al segle IIIè hi ha clarament una presència important de missioners i, per tant, el cristianisme ja s'ha fet sentir. En aquest segle les conversions degueren de fer-se amb certa facilitat atès que la documentació històrica parla dels "cristians de les Espanyes [...] perseguits" sota Dècio l'any 250. Roma no acceptà el cristianisme atès que el seu concepte de pacifisme pertorbava el bon funcionament de l'armada imperial i de les seues polítiques expansionistes. El territori es trobava aleshores en plena estratègia de protecció contra els pobles germans que per un seguit de canvis climàtics portà a una migració d'alçada vers el mediterrani, la qual cosa donà un desplaçament poblacional de diverses cultures.[2]

Roma volgué veure en els germans uns "invasors" ferotges i per això calia tenir una població que ajudara a lluitar-hi, contràriament a allò que promou el cristianisme. Així doncs la persecució contra els cristians que es dugué a terme a la península itàlica, també es reproduí a la ibèrica. Una llarga tradició de martiris es desenvolupa a Portugal i al si de l'Església catòlica que tot i els diversos episodis adversos, acaba estenent el cristianisme a tota la població portuguesa.[3]

El conclau d'Elvira realitzat entre el 300 i el 303 demostra que el territori portuguès degué estar força influenciat pel cristianisme atès que els documents demostren una jerarquia força ben implantada i un desenvolupament eclesiàstic força alt. Fet que explica amb més claredat les persecucions probablement més ferotges a la península. Tanmateix, el territori portuguès també veié l'aparició de cismes cristians considerats com a heretgies per part de l'Església catòlica. Braga, ciutat portuguesa, fou de fet lloc d'acollir de concilis en què s'hi tractà les qüestions relacionades amb els nous cismes.[4]

Edat Mitjana[modifica]

Entrada dels pobles bàrbars a l'Imperi Romà[modifica]

Article principal: Imperi Romà d'Occident
Expansió dels visigots a la península Ibèrica.

El 409 els anomenats pobles bàrbars (forasters): Sueus, Alans i Vàndals (Asdings i Silinges). Tots eren pobles germànics excepte els Alans que eren pobles iranis que es van assentar a la península. El 411 aquests pobles es dividiren entre si i es repartiren el territori: els Vàndals Asdings van ocupar la Gallecia, els Sueus la regió del nord del riu Duero, els Alanas les províncies Lusitanes i Carthaginensis i els Vàndals silinges la Baètica.

Al mateix temps té lloc l'entrada dels Visigots a la península Ibèrica al servei de l'imperi Romà amb l'objectiu de subjugar els invasors

De tots aquest pobles, els Sueus i els Visigots van ser els que van tenir una presència més duradora en el territori en què actualment es troba Portugal. Van establir la seva capital del seu regne a Braga, els Sueus ocupaven el territori fins a Galícia i Lusitània. Els sueus eren originàriament pagans, sent evangelitzats per Martí de Braga, encara que la variant del cristianisme a la qual pertanyen va ser alternativament catòlica (la de la població autòctona) o arriana (la dels visigots). A partir del 470 comencen a fer-se importants els problemes del Regne Sueu amb el Regne Visigot de Toledo. El 585 el rei got Leovigild pren Braga i annexiona al Regne Sueu al regne got. A partir d'aquesta acció, tota la península romandria sota el regnat visigòtic (amb l'excepció d'alguns punts de la costa sud del mediterrani, que estaven controlats per l'Imperi Romà d'Orient) fins al començament de la invasió musulmana de 711.

Els pobles bàrbars eren numèricament inferiors a la població romana de la península Ibèrica, per això la seva estratègia primera va ser mantenir-se com a una minoria dirigent estrictament separada de la majoria autòctona. Gràcies a això va ajudar a mantenir les diferències idiomàtiques i religioses, i la prohibició legal dels matrimonis mixtes. No obstant això, la consolidació del regne got (i en menor mesura del sueu) es va aconseguir justament per polítiques d'integració amb la població local, incloent la conversió religiosa, la unificació legislativa i l'autorització de matrimonis mixtes, el que va produir una progressiva identificació i barreja ètnica i cultural.

Les ciutats van sofrir una forta decadència, com a tota l'Europa Occidental, i tant la forma de vida urbana com l'economia van sofrir una fort ruralització.

Ocupació musulmana[modifica]

Estàtua d'Ibn Qasi, senyor de Mértola (1144-1147).
Article principal: Al-Àndalus

El 711 la península Ibèrica va ser ocupada per les tropes del Califat de Damasc (bàsicament bizantins nord-africans amb alguns elements àrabs). Durant els primers dos segles el Califat de Damasc va lluitar per mantenir el control de tota la península que estava ocupada pels musulmans. Dsprés de les primeres victòries cristianes l'antiga província de l'imperi Omeia es va independitzar i va passar a ser l'emirat de l'Àndalus, i més tard va passar a estar controlada pel Califat de Còrdova. En el 712 va caure Toledo, la capital Visigoda. Des de llavors van anar avançant en direcció al nord, i totes les ciutats van ser capitulant. En el 716 controlaven tota la península, encara que el control al nord era més nominal que militar. A partir de llavors van dirigir els seus esforços cap al Pirineu per prendre el regne Carolingi. L'any 718 l'Astúries es va produir la primera revolta, sota el control d'un noble got anomenat Pelai I. El 722 té lloc la Batalla de Covadonga, Pelai I surt victoriós i funda el Regne d'Astúries.

Els segles VIII i el IX significarien un creixen poder musulmà, a pesar dels nuclis cristians del nord de la península. En el segle x, Abd al-Rahman III converteix l'Àndalus en un califat independent.

La Conquesta cristiana, que va acabar amb la conquesta de Granada per part dels Reis Catòlics el 1492. En aquella època, el regne portuguès ja existia com a nació independent, dedicant-se als descobriments d'ultramar amb l'excusa de seguir amb les Croades per a difondre el Cristianisme. Els musulmans no van ser expulsats o assassinats durant la conquesta cristiana van haver d'adquirir els costums locals inclòs el credo cristià. No hi ha dades certes sobre la presència de membres berbers en la població portuguesa actual però alguns científics apunten que n'hi ha.

Naixement de Portugal[modifica]

Article principal: Reconquesta

La Reconquesta va ser molt més lenta que la Invasió musulmana d'Hispània, i fou un procés gradual va originar el naixement de petits regnes que es van anar expandir a mesura que la conquesta cristiana anava donant els seus fruits. El primer, el Regne d'Astúries, es va convertir en el Regne de Lleó amb Alfons III d'Astúries l'any 901.

Formació i consolidació del regne[modifica]

Article principal: Regne de Portugal
Bandera del Comtat de Portucale

Molt abans que Portugal hagués aconseguit la seva independència, ja hi havia hagut diversos intents per a assolir una autonomia major, i fins i tot la independència, promoguda pels comtes que governaven les terres del Regne de Galícia i Portucale. Per tal d'acabar amb aquest desig independentista de la noblesa local en relació amb el domini lleonès, el rei Alfons VI de Castella entregà el comtat de Galícia, que aleshores incloïa les terres de Portucale al comte Ramon de Borgonya. Després de molts fracassos militars de Ramon contra els moros, Alfons VI decidí donar el 1096 al seu cosí, Enric de Borgonya, el govern de les terres al sud del regne de Galícia, formant així el Primer Comtat de Portugal. Sota el govern d'Enric, el comtat conegué no només una política militar més eficaç en la lluita contra els moros, ans també una política independentista més activa, malgrat no haver-la aconseguit. Després de la seva mort, quan el seu fill Alfons, pujà al poder, Portugal aconseguí la seva independència amb la signatura del Tractat de Zamora,[5] al mateix temps que conquistava localitats importants com ara Santarém, Lisboa, Palmela i Évora.

Tan bon punt acabà la Reconquesta del territori portuguès el 1249, la independència del nou regne fou posat a prova diverses vegades pel regne de Castella. Primerament, amb la crisi de successió de Ferran I de Portugal, que culminà amb la batalla d'Aljubarrota, el 1385.

Edat Moderna[modifica]

Descobriments[modifica]

Article principal: Imperi portuguès
Torre de Belém, construïda el 1510, és un símbol històric de Portugal i Lisboa.
La Sortida de Vasco da Gama a l'Índia (1497).

Amb la fi de la guerra, Portugal inicià el procés d'exploració i expansió conegut que començà l'era dels descobriments portuguesos, amb figures quimèriques com ara Enric el Navegador, i el rei Joan II. Ceuta fou conquerida el 1415; el cap Bojador el 1434, i l'exploració de la costa africana, prosseguí fins que Bartolomeu Dias el 1488 comprovà que existia una comunicació entre els oceans Atlàntic i Índic, i fundà el Cap de Bona Esperança a l'extrem meridional del continent. Poc després de descobrir-se les terres de Nord-amèrica pels espanyols, foren descobertes les terres del Brasil i el camí marítim a l'Índia, durant el regnat de Manuel I l'Afortunat. Així, començà a crear-se l'Imperi portuguès, les conquestes de Goa, Malaca i Ormus en Orient per Afonso de Albuquerque, i durant la primera meitat del segle XVI s'inicià la colonització del Brasil durant el regnat de Joan III.

El país tingué el seu "segle d'or" en aquest període. Tanmateix, en la Batalla de Kasr al-Kabir (1578) el jove rei Sebastià i part de la noblesa portuguesa van morir. Pujà al tron Enric, que morí dos anys després, per la qual cosa comença la segona crisi de successió, que es resol amb la pujada al tron portuguès de Felip II d'Espanya, els primer dels tres reis espanyols. Aquest domini acabà l'1 de desembre, 1640 gràcies a la noblesa nacional que després d'haver vençut la guàrdia reial en un sobtat cop d'Estat, coronant Joao IV com a rei de Portugal.

Restauració, absolutisme i monarquia liberal[modifica]

Vegeu també: Guerra de Restauració portuguesa
L'imperi Portuguès durant el regnat de Joan III.
Extensió màxima de l'Imperi Portuguès el segle XVII.

Després de la restauració de la independència de Portugal, l'Estat entrà en guerra contra Espanya, que acabaria el 1668, amb la signatura del Tractat de Lisboa en què Espanya reconeixia definitivament la restauració de Portugal.

A finals del segle XVII i la primera meitat del segle xviii començà l'exploració minera del Brasil i s'hi descobriren pedres precioses que feren de les corts de Joan V una de les més riques d'Europa. Aquestes riqueses servien, sovint, per a pagar els productes importats, principalment d'Anglaterra (per exemple, gairebé no existia la indústria tèxtil al regne, i tots els teixits eren importats d'Anglaterra). El comerç internacional es basava en la indústria vinícola i el desenvolupament econòmic del regne fou impulsat, durant el regnat de Josep de Portugal gràcies als esforços del marquès de Pombal, ministre entre 1750 i 1777. Implantà diverses reformes mercantils per tal de revertir la situació econòmica. Fou en aquest regnat que el terratrèmol de 1755 devastà Lisboa i Algarave l'1 de novembre, 1755.

Per tal de no trencar amb l'aliança amb Anglaterra i en refusar adherir-se al Bloqueig Continental, Portugal fou envaït pels exèrcits napoleònics el 1807. Les Corts i la família reial portugueses es refugiaren al Brasil, i la capital es traslladà a Rio de Janeiro fins al 1821, quan Joan VI—des de 1816 el rei del "Regne Unit de Portugal, Brasil i l'Algarve", retornà a Lisboa per a jurar la primera constitució portuguesa. L'any següent, el seu fill, Pere IV fou proclamat emperador del Brasil, tot i que l'Imperi del Brasil i el Regne de Portugal seguiren units durant gairebé deu anys; després se n'independitzà.

Portugal visqué, la resta del segle XIX, períodes de gran pertorbació política i social (com ara la guerra civil i d'altres revoltes i aixecament militars incloent-hi la Revolució de Setembre) que acabaren amb l'Acta Addicional a la constitució, el 1852. Inicià llavors, una política de foment protagonitzada per Fontes Pereira de Melo. A finals del segle XIX les ambicions colonials portugueses xocaren amb les angleses. Després de cedir a les exigències britàniques, i a causa dels problemes econòmics creixents, la monarquia quedà desacreditada, i Carles I i el príncep Lluís Felip foren assassinats l'1 de febrer, 1908.

Els últims reis portuguesos[modifica]

Ferran II, de la família noble alemanya Saxònia-Coburg-Gotha.

El 1853 va morir Maria II donant a llum al seu onzè fill amb 34 anys. Amb el regnat de Maria II va acabar a Portugal la Casa de Bragança. La reina s'havia casat el 1836 amb Ferran II de la Casa Saxònia-Coburg-Gotha. A través d'aquest matrimoni, la casa alemanya va passar a regnar a Portugal.

El successor de Maria II seria el seu fill Pere V, que quan va morir la seva mare encara era menor d'edat, així que el seu pare Ferran II va haver d'assumir la regència. El 1855 va arribar a la majoria d'edat i va prendre les regnes del regne. Es va iniciar un llarg període d'estabilitat, en el qual Portugal era un model de monarquia constitucional, en la qual es respectaven els drets individuals i hi havia una àmplia llibertat de premsa.

Els partits liberals havien arribat a un consens sobre la bondat del foment material, el desenvolupament dels ferrocarrils, el comerç i la indústria, i van deixar de costat els disensos constitucionals de les dècades de 1830 i 1840. No obstant això, malgrat la pau social, la industrialització i la modernització de l'agricultura, així com l'alfabetització de la població, van ser més lents a Portugal que a qualsevol altre país de l'Europa occidental.

Després d'una crisi política entre 1868 i 1872, coincidint amb el sexenni democràtic espanyol, el sistema polític va recuperar l'estabilitat. I es va esbossar el model polític del turnisme de partits, anomenat rotativisme, en el qual, els dos principals partits polítics, el Partit Regenerador (conservador) i el Partit Històric (progressista) s'alternaven en el poder. En la dècada de 1880 es va produir una ampliació del sufragi a tots els caps de família, aproximant-lo molt al sufragi universal. No obstant això, la major part de la població, rural i analfabeta, vivia aliena a la política i això permetia un control caciquil del sistema polític.

En 1890 es va produir una crisi colonial a l'Àfrica, a la qual va seguir una sèrie de campanyes militars per a l'ocupació efectiva del territori que Portugal reclamava com a colònies seves. Aquestes campanyes van crear un nou cos d'oficials africanistes i anti-liberals que posteriorment serien molt importants en la història portuguesa. Mentrestant, els moviments republicans anaven guanyant adeptes. El 1908 el rei Carles I i el seu príncep hereu van ser assassinats a tirs a la Praça do Comércio de Lisboa. El nou rei, Manuel II va culpar dels successos a João Franco, primer ministre del seu pare que havia governat de forma dictatorial durant els últims anys. João Franco va ser destituït però el nou rei no va poder millorar la imatge de la monarquia ni frenar l'embranzida del moviment republicà. El 1910 es va proclamar la república, marxant el monarca a l'exili al Regne Unit.

Primera República[modifica]

Després d'una revolució a Lisboa, a la Monarquia la va succeir una República parlamentària, que va durar del 1910 al 1926. Els republicans eren una minoria urbana en un país rural, i van restringir el dret de vot als homes alfabetitzats. Va ser un període de gran inestabilitat política. En els setze anys de durada, es van succeir nou presidents i 45 governs. El parlament era el centre del sistema polític i triava al president de la república, que tenia poc poder per arbitrar entre les diferents faccions. El sistema de partits estava fragmentat i se succeïen governs sense majoria parlamentària suficient. Una facció del Partit Republicà Portuguès, els "Democràtics" d'Afonso Costa, es va convertir en el centre del sistema polític i controlava l'administració i, per mitjà del caciquisme, les eleccions. La resta de faccions republicanes van recórrer la insurrecció per arribar al poder, igual que els monàrquics. Va haver-hi nombroses conspiracions i cops d'estat. El règim era feble i les polítiques laiques i de control de l'Església Catòlica el van enfrontar a aquesta i a la població rural.

Portugal va participar en la Primera Guerra Mundial (1914-1918) i la mobilització militar i el col·lapse del comerç marítim van causar nombrosos problemes socials, com la inflació i el desproveïment. El moviment obrer, en el qual prevalia l'organització dels anarcosindicalistes, tampoc se sentia representat per la República i va ser molt combatiu, amb nombroses vagues contra la carestia en les quals s'usava la violència política. El cop d'estat de Sidónio Pais el 1917 va voler crear una república presidencialista i integrar en el règim a monàrquics i catòlics, però després del seu assassinat un any més tard i una petita guerra civil al gener-febrer de 1919, entre Monarquia i República, es va restaurar la constitució de 1911. El sistema va perviure durant vuit anys més, però enfrontat a nombrosos problemes socials, cops i insurreccions, fins que va vèncer el cop militar de 1926 que va imposar una dictadura.

Estat Nou[modifica]

Article principal: Estat Nou (Portugal)

El cop d'estat militar de 1926 va posar fi a la Primera República de Portugal i va donar inici a una dictadura militar presidida pel General Carmona. A mitjan 1928, la situació financera del país es va convertir en la principal preocupació del govern. Aquest any Carmona va nomenar ministre de finances a António de Oliveira Salazar, un prestigiat professor d'economia que militava en un partit catòlic. Salazar va anar guanyant pes en el si del govern i va ser nomenat primer ministre el 1932. A partir de llavors va liderar la institucionalització civil del règim, l'Estat Nou, que també seria conegut com a salazarisme.

El seu pensament polític estava en contra del comunisme i de les tradicions de liberalisme polític i econòmic. Era profundament conservador i nacionalista, sent el seu principal objectiu el mitjà rural, que era el que considerava ideal.

El 1932 Salazar abandona el càrrec de ministre de Finances i es converteix en president del Consell de Ministres. A partir d'aquest moment es comencen a formar les estructures del nou règim polític, caracteritzat per l'existència d'un únic partit (la Unió Nacional), per un sistema econòmic intervencionista i per l'antiparlamentarisme. La qualificació del règim salazarista com a feixista no és unànime en la historiografia, utilitzant-se més freqüentment el terme de règim autoritari o el de feixisme clerical, però és clara la seva similitud amb altres exemples contemporanis, la Itàlia de Mussolini i les dictadures espanyoles de Miguel Primo de Rivera i de Francisco Franco, al qual va recolzar en la Guerra Civil espanyola (1936-1939) i amb el qual va mantenir una relació especial, no eximeix de recels (el Pacte Ibèric). No obstant això, el seu manteniment de l'aliança tradicional amb Anglaterra va fer que Portugal mantingués una neutralitat de signe oposat a l'espanyola durant la Segona Guerra Mundial.

El 1933 va entrar en vigor una nova Constitució. De caràcter presidencialista, admetia l'existència d'una Assemblea Nacional i d'una Cambra Corporativa composta per elements lligats a les professions. En la pràctica, el President de la República va ser una figura apagada, l'Assemblea Nacional va ser ocupada per lleials al règim i el poder es va concentrar en la figura de Salazar.

Els antics partits polítics portuguesos van desaparèixer, amb l'excepció del clandestí Partit Comunista Portuguès (fundat el 1921, els dirigents del qual van ser durament perseguits per la policia política. La censura, establerta el 1926 va ser consolidada i es van prohibir totes les vagues. El 1936 el règim crea la Legió Portuguesa, una milícia d'inspiració feixista, i la Mocidade Portuguesa destinada al reclutament de la joventut i a transmetre-li les idees del règim.

Durant la Segona Guerra Mundial Portugal es va mantenir neutral, beneficiant-se de la venda del wolframi per a la fabricació de material bèl·lic. El 1949 el país ingressa en l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord i el 1955 en les Nacions Unides.

En els anys seixanta Portugal va registrar una forta taxa d'emigració. Les destinacions principals dels emigrants portuguesos, que buscaven unes condicions de vida més favorables van ser França i Alemanya occidental.

El 19 de desembre de 1961 les tropes de l'Índia envaeixen les colònies portugueses de Goa, Daman i Diu. Aquest mateix any esclata la guerra d'independència d'Angola.

Guerra colonial[modifica]

Article principal: Guerra colonial portuguesa

En el context polític i social de la postguerra, en el qual subsistien els principis d'autodeterminació i independència, les colònies de tot el món es van posar en contra de les metròpolis exigint la seva independència o una forma de govern equiparable al govern metropolità. Les possessions portugueses, en aquesta època designades províncies ultramarines, no van ser una excepció i entre 1961 i 1964 van tenir lloc una sèrie de protestes violentes contra les forces portugueses exigint l'alliberament dels pobles. Primer va ocórrer a Angola, després a Guinea Bissau, Cap Verd i el 1964 a Moçambic. Amb això es va donar inici a diverses guerres, a les quals els historiadors portuguesos es refereixen com a guerres ultramarines i els historiadors locals com a guerres d'alliberament. La insostenibilitat d'una guerra amb tres fronts diferents (sense tenir en compte Timor que per la seva llunyania no es va poder intervenir) i el context polític i social de la dictadura, provocarien que el poble s'aixequés contra el govern i en un alçament militar denominat Revolució dels Clavells es va alliberar al país del règim opressor i es va instaurar la democràcia.

Revolució dels Clavells[modifica]

Article principal: Revolució dels Clavells

En una conspiració militar, una coalició de capitans de l'exèrcit portuguès aconsegueix donar un cop d'estat, que per no ser violent es va denominar Revolució dels Clavells. Va ocórrer el 25 d'abril de 1974. Els dirigents del moviment, denominats Capitans d'Abril, van assumir com a prioritats la fi de la policia política, el restabliment de la llibertat d'expressió i pensament, el reconeixement dels partits polítics existents i la negociació amb els moviments independentistes de les colònies.

El poder seria assumit per la Junta de Salvació Nacional, constituïda per militars. Aquest òrgan seria substituït pel Consell de la Revolució, que va estar vigent entre 1975 i 1982. António de Spínola va ser designat President de la República, nomenant-se també el primer govern provisional, presidit per Adelino da Palma Carlos. S'iniciava un període molt agitat que va passar ser conegut com el Procés Revolucionari en Curs.

L'11 de març de 1975 el país va viure l'amenaça d'un cop d'estat dretà encapçalat per militars propers a Spínola, que per la seva banda, descontent per allò que ell considerava una deriva esquerrana de la política nacional, havia marxat a Espanya. En el mateix dia, el govern provisional va impulsar mesures socialistes en l'economia, decretant l'estatització de la banca d'assegurances.

El 25 d'abril de 1975, un any després de la revolució, es van celebrar les primeres eleccions democràtiques, que el seu objectiu va ser triar una Assemblea Constituent per dotar al país d'una Constitució democràtica. La nova constitució seria promulgada el 2 d'abril de 1976 sent vigent fins a l'actualitat, malgrat que ha estat revisada en diverses ocasions.

Tercera República[modifica]

Torre Vasco da Gama i el telefèric adjacent (Lisboa).

La primera fase després de la revolució va ser la unió d'un corrent conservador dels militars al voltant d'António de Spínola i un vessant socialista al voltant del primer ministre vasco Gonçalves, així com el general Francisco da Costa Gomes i Otelo Saraiva de Carvalho i Salgueiro Maia, que eren membres del MFA (Moviment de les Forces Armades). Una vegada establert el corrent socialista, van començar les nacionalitzacions i la reforma agrària. La Constitució de 1976 definia el pas al socialisme amb la destinació de l'Estat. El general Spínola va ser obligat a marxar a l'exili al Brasil.

Quan en les primeres eleccions presidencials després de la Constitució de 1976 el general António Ramalho Eanes es va imposar clarament a Otelo, es van establir les bases per crear un model d'Estat parlamentari a la manera de l'Europa occidental. Eanes i el representant del Partit Socialista, Mário Soares (primer ministre des del 1976 fins al 1978 i des del 1983 fins al 1985, president de la República entre 1986 i 1996) van apropar el país a la Comunitat Europea, sent l'ingrés el 1986, al costat del d'Espanya, les negociacions del qual havien estat més problemàtiques.

El 1979 va guanyar les eleccions parlamentàries, per primera vegada després de la Revolució dels Clavells, un grup polític situat en el centredreta, (govern de Francisco de Sá Carneiro i Francisco Pinto Balsemão). El govern es va posar d'acord amb l'oposició socialista per dur a terme una reforma constitucional. La nova Constitució, que va entrar en vigor el 1982 va eliminar algunes institucions que havien sorgit després de la Revolució, entre elles el Consell Revolucionari, i va crear un Tribunal Constitucional a l'estil dels països democràtics. El 1985 Aníbal Cavaco Silva es converteix en primer ministre pel Partit Socialdemòcrata de tall conservador. Dos anys més tard el partit va aconseguir la majoria absoluta. Cavaco Silva es va mantenir en el poder fins al 1995, impulsant una política econòmica neoliberal i privatitzant aquelles empreses que s'havien nacionalitzat després de la revolució. Des del 1995 fins al 2002, el govern va estar en mans del socialista António Guterres. Macau, l'última colònia d'Àsia, va ser retornada a la sobirania xinesa el 20 de desembre de 1999.

En les eleccions parlamentàries del 17 de març de 2002 la dreta portuguesa va tornar a aconseguir la majoria dels vots. Amb un 62,3% dels vots escrutats, el PSD sota la direcció de José Manuel Durão Barroso hauria aconseguit un 40,1% dels vots, seguit pel Partit Socialista i els conservadors del Partit Popular amb un 37,9% i un 8,8% respectivament. Barroso va formar una coalició en la qual el líder del Partit Popular, Paulo Portes va rebre la cartera de Justícia, Treball i Assumptes Socials. Els socialistes van mantenir a les seves mans la Presidència de la República a causa que el successor de Soares va ser Jorge Sampaio.

El 2004 Barroso va ser nomenat successor de Romano Prodi com a president de la Comissió Europea. El seu successor en el càrrec de primer ministre, Pedro Santana Lopes, només va governar durant un curt període, ja que al novembre d'aquest any l'Assemblea Nacional es va dissoldre per triar un nou primer ministre. Al febrer de 2005 van tenir lloc les eleccions i en elles el Partit Socialista va aconseguir per primera vegada en la seva història una majoria absoluta. José Sócrates va ser nomenat primer ministre.

El 22 de gener de 2006 els votants portuguesos van triar a Aníbal Cavaco Silva com a nou President de la República. Va aconseguir majoria absoluta en la primera volta, per la qual cosa no es va haver d'enfrontar en una segona volta amb el seu principal rival, el candidat socialista renegat Manuel Alegre que va quedar davant del candidat oficial del partit socialista Mário Soares.

Referències[modifica]

 1. Infopédia. «Artigo de apoio Infopédia - Cristianização da Península Ibérica» (en pt). [Consulta: 18 gener 2020].
 2. Infopédia. «Artigo de apoio Infopédia - Cristianização da Península Ibérica» (en pt). [Consulta: 18 gener 2020].
 3. Infopédia. «Artigo de apoio Infopédia - Cristianização da Península Ibérica» (en pt). [Consulta: 18 gener 2020].
 4. Infopédia. «Artigo de apoio Infopédia - Cristianização da Península Ibérica» (en pt). [Consulta: 18 gener 2020].
 5. Sérgio, António. História de Portugal (en portuguès). Editorial Labor, 1929, p. 25. 

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

 • Gómez Fortes, Braulio y Diego Palacios. Una Historia Política de Portugal. Madrid, Siglo XXI de España Editores, S.A., 2006. ISBN 8432312428. 
 • Fernández Rodríguez, Manuel. Toronium: Aproximación a la Historia de una Tierra Medieval: Galicia y Portugal en la Edad Media. Madrid, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 2004. ISBN 8400082613. 
 • Herculano, Alexandre. Historia de Portugal (VV.VV.). Lisboa, Ulmeiro, 2004. ISBN 9727060102. 
 • Hermano Saraiva, José. Historia Concisa de Portugal. Mem Martins: Publicações Europa-América, 2001. ISBN 9721028290. 
 • García, José Manuel. Breve Historia dos Descobrimentos e Expansão de Portugal. Lisboa: Presença, 2003. ISBN 9722325248. 
 • López-Davalillo Larrea, Julio. Atlas de Historia Contemporánea de España y Portugal. Madrid: Síntesis S.A., 2002. ISBN 8477388253. 
 • Quesada Marco, Sebastián. Portugal: Historia y Civilización. Madrid: Acento, 2001. ISBN 8448306236. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Història de Portugal