Ordinariat militar d'Itàlia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia políticaOrdinariat militar d'Itàlia
Monti - Chiesa di S. Caterina a Magnanapoli e Torre delle Milizie b.jpg
Església de Santa Caterina a Magnanapoli i Torre de les Milícies, a Roma.

Localització
Itàlia Itàlia
Stemma dello Stato Maggiore della Difesa italiano.svg Forces Armades
Població
Religióromà
Dades històriques
Creació1925
Organització política
• ArquebisbeSanto Marcianò
Altres

Lloc webordinariato.it
Escut de l'ordinariat

L'ordinariat militar d'Itàlia (italià: Ordinariato militare in Italia (OMI)) és una església particular equiparada a una diòcesi i un ofici de l'Estat; té jurisdicció sobre tots els militars de les forces armades italianes, sobre els familiars que conviuen i sobre els civils en servei a les forces armades. Actualment està regida per l'arquebisbe Santo Marcianò.

L'ordinari militar[modifica]

L'ordinariat està dirigit per un arquebisbe ordinari militar, designat pel Papa i nomenat mitjançant decret del President de la República, a proposta del President del Consell de Ministres i dels ministres de Defensa i de l'Interior.

El conferiment del càrrec d'assistència espiritual a les forces armades significa que el finançament (o de l'escriptura de transferència de l'oficina), a causa generalment a l'autoritat eclesiàstica se substitueix per un igual dret de l'Estat com la ' oficina de què es tracti pot considerar-se sic et simpliciter com un clergue, sinó més aviat com un funcionari de l'Estat, que les autoritats públiques concedeixen l'autoritat judicial eclesiàstica contigua.[1]

La designació de l'ordinari és a través d'una consulta confidencial entre la Santa Seu (que proposa els noms) i el Govern italià (qui ha de procedir al nomenament). En cas de desacord sobre el nom proposat, es procedeix a una noma designació confidencial fins que s'arribi a un acord.

Estructura[modifica]

El clergat de l'ordinariat militar italià és allistat a les forces armades, i els preveres són equiparats als oficials. L'ordinari militar (que assumeix el grau militar de tinent general[2]) és assistit en la seva activitat per un Vicari general (que substitueix l'ordinari en les seves funcions representatives, l'ajuda a les accions, ocupa el càrrec en cas d'absència o impediment, i té el rang de major general[2]), i dos Inspectors (tenen funcions de vigilància sobre l'Ordinariat, i tenen rang de general de brigada).

Per prestar millor el servei, l'ordinariat italià està dividit en setze zones pastorals geogràfiques. La jurisdicció eclesiàstica de l'ordinariat s'estén sobre persones i territori; cadascuna depèn d'una estructura jeràrquica que compren tot el personal de les instal·lacions militars. A nivell territorial, les funcions d'assistència espiritual són donades pels primi cappellani capi (amb rang de major), els cappellani capi (amb grau de capità) i els cappellani addetti (amb grau de tinent).

Els cappellani tenen una jurisdicció de tipus pastoral.

El 25 de setembre de 1997, gràcies a la tasca de l'ordinari militar, Mons. Giuseppe Mani, s'instituí la “Scuola allievi cappellani militari”, denominada “Seminario Maggiore dell'Ordinariato Militare in Italia”, que de fet és un seminari on els joves poden preparar-se per ésser preveres a servei ple de l'ordinariat. Existeixen també dues categories de capellans militars: els que formen part integrant de l'ordinariat, sent incardinats allà, i els que realitzen un servei temporal a l'ordinariat, restant incardinats a la mateixa diòcesi o a l'institut religiós del que formen part.

Graus militars[modifica]

Els graus militars previstos són:

Disciplina normativa[modifica]

La llei n. 51 de l'1 de juny de 1961 disciplina l'estat jurídic, les promocions i el tractament econòmic dels components de l'ordinariat militar ("statuto giuridico, l'avanzamento e e il trattamento economico del personale dell'assistenza spirituale alle forze armate dello Stato") [5]

Alguns dels seus articles han estat modificats amb el temps:

 • llei de 22 de novembre de 1973 n. 873: Modifica a la llei de l'1 de juny de 1961, n. 512, sobre la situació jurídica, l'avanç i la remuneració del personal de les forces armades de l'estat espiritual
 • decret legislatiu de 30 de desembre de 1997 n. 490, article 69: Reorganització de la contractació, l'estat i el progrés dels oficials, de conformitat amb l'article 1, el paràgraf 97 de la Llei de 23 de desembre de 1996, n. 662
 • decret legislatiu de 28 de juny de 2000 n. 216, article 29: Disposicions correctives del decret legislatiu de 30 de desembre de 1997, n. 490, que estableix la reorganització de la contractació, l'estat i el progrés dels oficials, de conformitat amb l'article 9, apartat 2, de la Llei de 31 de març de 2000, no. 78

Esglésies de l'ordinariat[modifica]

A aquestes esglésies s'afegeix la Basílica de Santa Maria ad Martyres (Panteó), de la qual l'ordinari militar està encarregat.

Cronologia episcopal[modifica]

Bisbes castrenses[modifica]

Bisbes ordinaris[modifica]

 • Michele Cerrati † (2 de març de 1923 - 21 de febrer de 1925 mort)
 • Camillo Panizzardi, C.S.I. † (6 de març de 1925 - 22 d'abril de 1929)

Arquebisbes ordinaris[modifica]

Uniformes[modifica]

Les estrelles de les divises de les forces armades italianes.

Els uniformes pels capellans militars són:

Composició i ús de la sotana i de l'hàbit[modifica]

Angelo Bagnasco, anterior ordinari militar, amb les estrelles posades sobre el coll del sotana.
 • Composició: per als sacerdots diocesans, sotana "romana"; per als sacerdots religiosos, l'hàbit propi de l'orde religiós al qual pertanyen. A més, sobre el coll s'afegeixen dues estrelles de cinc puntes: daurades, per l'Arquebisbe Ordinari Militar d'Itàlia, pel vicari general militar i pels tres inspectors; platejades: pels capellans militars. Quan es fa servir aquest hàbit, és la lligadura militar de color negre (boina), amb distintiu propi dels capellans militars. Pot usar-se sobre la sotana o l'hàbit, abric, capa o mantell; sobre el qual també es fixen les estrelles com a la sotana o l'hàbit.
 • Ús: sempre ser usat com una alternativa al clergyman, llevat del que disposa els articles. 44-45. També poden ser usats en qualsevol situació, per raons litúrgiques.

Composició i ús del clergyman[modifica]

 • Composició: preferentment de color negre o gris fosc (vestit : jaqueta, pantalons i camisa eclesiàstica del mateix color, mitjons i sabates negres. S'usa amb l'afegit del distintiu metàl·lic (creu llatina platejada, amb interior esmaltat de color blau i creu interior en plata), posat a la part superior de la solapa esquerra de la jaqueta.
 • Ús: sempre ser usat com una alternativa a la sotana roba o grup religiós, llevat del que disposen els articles 44-45 .

Composició i ús de l'uniforme de diari i de servei pels capellans militars[modifica]

 • Composició: el mateix vestuari previst pels oficials de les forces armades, incloent insígnies, cordons i flames pròpies de la Força armada, de l'arma, cos, o departament que administra el capellà militar. S'afegeix el distintiu metàl·lic (creu llatina en plata, amb interior esmaltat de color blau i creu interior en plata), aplicat sobre la part superior de la solapa esquerra de la jaqueta.
 • Ús: es fa servir durant l'horari de servei, als llocs específicament militars i per motius relacionats amb els serveis d'un capellà militar. Segueix sent preeminent el previst als articles 42-43

Composició i ús de l'uniforme de campanya[modifica]

 • Composició: el mateix vestuari previst pels oficials de les forces armades, incloent insígnies, cordons i flames pròpies de la Força armada, de l'arma, cos, o departament que administra el capellà militar. S'afegeix el distintiu en roba (creu llatina en plata, amb interior esmaltat de color blau i creu interior en plata, sobre un exterior verd per l'uniforme verd o mimetitzat; o en color blau pels uniformes blaus, amb exterior platejat), situat sobre la part central a l'esquerra del pit.
 • Ús: ha d'usar quan s'està involucrat directament en els exercicis, les operacions i missions, a casa ia l'estranger, llevat del que disposen els articles. 42-43.

Composició i ús de l'uniforme de cerimònia[modifica]

Segons les disposicions dels articles 42-43 sobre l'ús dels uniformes de sotana i/o hàbit i clergyman.

Composició i ús del clergyman[modifica]

Insígnies de gorra[modifica]

Insígnia per la boina dels capellans militars

Dues branques d'olivera amb la creu llatina al centre de la corona muralorretes carregat, constitueixen la insígnia dels capellans militars. Aquest escut és a porta només sobre la boina. Sobre les altres lligadures els capellans porten, sobre la insígnia de la unitat on serveixen, un botó amb la creu gravada. En els altres capellans d'usar casc, en el fris de la unitat en la qual serveixen, un corral rodó amb la creu gravada.

Rangs[modifica]

Cossos de l'Estat italià Esercito Marina Militare Aeronautica Militare Arma dei Carabinieri Guardia di Finanza
Escut heràldic
Coat of arms of the Esercito Italiano.svg
Coat of arms of Marina Militare.svg Coat of arms of the Italian Air Force.svg Coat of arms of the Carabinieri.svg CoA Guardia di Finanza.svg
ordinament militar militar militar militar militar
Depèn del Ministeri de Defensa Ministeri de Defensa Ministeri de Defensa Ministeri de Defensa Ministeri d'Economia i Finances
Codi OTAN Oficials generals[6]
OF-8
Rank insignia of generale di corpo d'armata of the Army of Italy (1973).svg
ordinari militar d'Itàlia
(tinent general)
IT-Navy-OF-9-s.png
ordinari militar d'Itàlia
(almirall inspector en cap)
IT-Airforce-OF-9.png
ordinari militar d'Itàlia
(general inspector en cap)
Carabinieri-OF-8.svg
ordinari militar d'Itàlia
(general de cos d'exèrcit)
Rank insignia of generale di corpo d'armata of the Guardia di Finanza.svg
ordinari militar d'Itàlia
(general de cos d'exèrcit)
OF-7
Rank insignia of generale di divisione of the Army of Italy (1973).svg
vicari general militar
(major general)
IT-Navy-OF-8-s.png
vicari general militar
(almirall inspector)
IT-Airforce-OF-8.png
vicari general militar
(general inspector)
Carabinieri-OF-7.svg
vicari general militar
(general de divisió)
Rank insignia of generale di divisione of the Guardia di Finanza.svg
vicari general militar
(general de divisió)
OF-6
Rank insignia of generale di brigata of the Army of Italy (1973).svg
inspector
(general de brigada)
IT-Navy-OF-7-s.png
inspector
(contraalmirall)
IT-Airforce-OF-7.png
inspector
(brigadier general)
Carabinieri-OF-6.svg
inspector
(general de brigada)
Rank insignia of generale di brigata of the Guardia di Finanza.svg
inspector
(general de brigada)[6]
Oficials superiors[7]
OF-5
Rank insignia of colonnello of the Army of Italy (1973).svg
3º cappellano militare capo
(coronel)
IT-Navy-OF-5-s.png
3º cappellano militare capo
(capità de vaixell)
IT-Airforce-OF-5.png
3º cappellano militare capo
(coronel)
Carabinieri-OF-5.svg
3º cappellano militare capo
(coronel)
Rank insignia of colonnello of the Guardia di Finanza.svg
3º cappellano militare capo
(coronel)
OF-4
Rank insignia of tenente colonnello of the Army of Italy (1973).svg
2º cappellano militare capo
(tinent coronel)
IT-Navy-OF-4-s.png
2º cappellano militare capo
(capità de fragata)
IT-Airforce-OF-4.png
2º cappellano militare capo
(tinent coronel)
Carabinieri-OF-4.svg
2º cappellano militare capo
(tinent coronel)
Rank insignia of tenente colonnello of the Guardia di Finanza.svg
2º cappellano militare capo
(tinent coronel)
OF-3
Rank insignia of maggiore of the Army of Italy (1973).svg
1º cappellano militare capo
(major)
IT-Navy-OF-3-s.png
1º cappellano militare capo
(capità de corbeta)
IT-Airforce-OF-3.png
1º cappellano militare capo
(major)
Carabinieri-OF-3.svg
1º cappellano militare capo
(major)
Rank insignia of maggiore of the Guardia di Finanza.svg
1º cappellano militare capo
(major)
Oficials inferiors[7]
Oficials inferiors[7]
OF-2
Rank insignia of capitano of the Army of Italy (1973).svg
cappellano militare capo
(capità)
IT-Navy-OF2a.png
cappellano militare capo
(tinent de vaixell)
IT-Airforce-OF3.png
cappellano militare capo
(capità)
Carabinieri-OF-2.svg
cappellano militare capo
(capità)
Rank insignia of capitano of the Guardia di Finanza.svg
cappellano militare capo
(capità)
Oficials inferiors subalterns[7]
OF-1
Rank insignia of tenete of the Army of Italy (1973).svg
cappellano militare addetto
(tinent)
IT-Navy-OF1a.png
cappellano militare addetto
(sotstinent de vaixell)
IT-Airforce-OF2.png
cappellano militare addetto
(tinent)
Carabinieri-OF-1a.svg
cappellano militare addetto
(tinent)
Rank insignia of tenente of the Guardia di Finanza.svg
cappellano militare addetto
(tinent)
Sotsoficials[8][9]
Sotsoficials – Paper mariscal[8][9]
OR-9
Rank insignia of maresciallo of the Army of Italy (1973).svg
suora
(maresciallo)
IT-Navy-WO1s.png
suora
(cap de tercera classe)
IT-Airforce-WO1.gif
suora
(maresciallo di terza classe)
Carabinieri-OW-1.svg
suora
(maresciallo)
Rank insignia of maresciallo of the Guardia di Finanza.svg
suora
(maresciallo)
Codi OTAN Esercito Marina Militare Aeronautica Militare Arma dei Carabinieri Guardia di Finanza

Estadístiques[modifica]

any sacerdots diaques religiosos
total clergat
secular
clergat
regular
homes dones
1999 245 187 58 58 50
2000 235 170 65 65 80
2001 215 167 48 48 75
2002 209 162 47 47 61
2003 200 161 39 39 55
2004 194 159 35 35 58

Capellans militars famosos[modifica]

Condecorats al valor[modifica]

Medalla d'or al Valor Militar
Medalla d'or al Valor Militar
Medalla de Plata al Valor Militar
Medalla de plata al Valor Militar

Notes[modifica]

 1. F. Del Giudice, F. Mariani Diritto ecclesiastico p. 127, VIII edizione Simone editore 2005
 2. 2,0 2,1 Plantilla:Normattiva
 3. Codice dell'ordinamento militare. Plantilla:Cita legge italiana e seguenti
 4. . ISBN 978-88-14-15126-2. 
 5. [1] Arxivat 2014-10-25 a Wayback Machine.
 6. 6,0 6,1 Articolo n. 1533 - Comma n. 2 del Decreto Legislativo n. 66 del 15 de març de 2010
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Articolo n. 1546 - Comma n. 1 del Decreto Legislativo n. 66 del 15 de març de 2010
 8. 8,0 8,1 Articolo n. 1533 - Comma n. 4 del Decreto Legislativo n. 66 del 15 de març de 2010
 9. 9,0 9,1 Articolo n. 1624 - Comma n. 1 del Decreto Legislativo n. 66 del 15 de març de 2010

Fonts[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Pàgines oficials[modifica]

Història[modifica]

Personatges[modifica]

Altres[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ordinariat militar d'Itàlia