Portal:Còmic/gener

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
gener · febrer · març · abril · maig · juny · juliol · agost · setembre · octubre · novembre · desembre
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

[modifica]

Portal:Còmic/gener/1
Naiximents
Manuel González Martí (1877-1972) fon un dibuixant valentí més conegut pel pseudònim Folchi, fundador del setmanari Cascarràbies (1897) i guardonat amb la Medalla d'Or de l'Exposició Regional de València (1909), i amb la Medalla de Plata en l'Exposició de Barcelona (1911).
Publicacions
  • El 1991 —fa 33 anys— Marvel presentà el superheroi Darkhawk en la sèrie regular homònima (datada en portada al març).

[modifica]

Portal:Còmic/gener/2
Barry, 2008
Lynda Barry és una autora estatunidenca nascuda fa 68 anys: professora associada de la Universitat de Wisconsin-Madison, Barry és l'autora de la tira còmica Ernie Pook's Comeek i nombroses obres, pels quals ha rebut set Premis Eisner, entre molts altres guardons. Barry començà a dibuixar en 1977 quan l'editor de la publicació escolar, Matt Groening, anuncià que publicaria qualsevol cosa que li enviaren, i ella li feia aplegar dibuixos extrems amb el pseudònim d'Ernie Pook amb la intenció de posar-lo a prova, però Groening li ho publicà tot: d'ençà, els dos autors establiren una llarga amistat, encara que ambdós han seguit trajectòries diferents. El 2008 publicà What It Is («el que és això»), un llibre d'artista a tot color ple de dibuixos, retalls, collages i preguntes manuscrites com la que hi ha en la portada: Do you wish you could write? («voldríeu aprendre a escriure?»).


Naiximents
Publicacions

[modifica]

Portal:Còmic/gener/3
Nazario, 2005
Nazario és un autor andalús nascut fa 80 anys, considerat el pare del còmic underground espanyol i un dels més destacats del còmic gai, al costat de Tom de Finlàndia i Ralf König. Artista contracultural per antonomàsia i peça clau de la moguda barcelonina dels setanta i vuitanta, retrata els baixos fons d'una Barcelona canalla en Anarcoma, la seva sèrie més popular. En el 72 s'instal·là a Barcelona, on va donar els seus primers passos al món del còmic underground fundant el grup El Rrollo amb Farry, Xavier Mariscal i Pepichek. Amb ells es trasllada a viure a un pis del carrer Comerç formant una espècie de comuna i editant els seus propis còmics que distribueixen ells mateixos, fins que la persecució policial del fanzine de Nazario Piraña Divina va provocar la dispersió del grup, i la tornada a Sevilla. A aquestes històries presenta diferents personatges dels baixos fons de Barcelona, que es convertirien en constant font d'inspiració a partir d'aquest moment. Col·laborà també a moltes revistes de còmic de la resta d'Europa: Bazaar, It, Actuel, Oz, Frigidaire, Gai Pied, L'Écho des Savanes, etc. El primer còmic de caràcter homosexual fou La visita, publicat en 1975. En 1980 neix la revista de còmic El Víbora de la qual Nazario dibuixa la primera portada i on publicarà la major part de les seves historietes. La història «Anarcoma», publicada en capítols i en la que portava treballant uns anys, es va convertir en la figura emblemàtica de la nova publicació. Amb Turandot i Alí Babá y los 40 maricones, aquesta última considerada la seva obra fonamental, publicada en Makoki, s'acomiadà del còmic, que canvià per quadres amb obsessius autoretrats del seu entorn com a tema.
Morts

Publicacions[modifica]

El 1904 —fa 120 anys— es publicà a Barcelona el primer número d'En Patufet.

[modifica]

Portal:Còmic/gener/4
Chic Stone era un entintador novaiorqués nascut fa 101 anys, conegut pel seu treball amb Jack Kirby en una etapa de Fantastic Four.
Naiximents

[modifica]

Miyazaki, 2012
Portal:Còmic/gener/5
Hayao Miyazaki (n. 1941) és un animador japonés, cofundador de l'estudi Ghibli juntament amb Isao Takahata i un dels autors d'anime a nivell internacional. Gràcies al manga Nausicaä de la Vall del Vent —que va dibuixar per encàrrec de la revista Animage— quan el seu editor, Toshio Suzuki, veié el potencial de Miyazaki i aconseguí el finançament necessari per convertir-lo en pel·lícula.
Naiximents
Publicacions
El 1994 —fa 30 anys!— Gosho Aoyama publicà el primer capítol de Meitantei Conan.

[modifica]

Portal:Còmics/gener/6


Naiximents
Publicacions

[modifica]

Portal:Còmic/gener/7
Addams, 1947
Charles Addams (1912-1988) fon un autor estatunidenc, conegut pel seu humor negre i personatges macabres com La Família Addams —que és la font de dues sèries d'animació— tres pel·lícules, un musical de Broadway i dues sèries de televisió. Addams va néixer a Westfield, Nova Jersey, Estats Units. Va ser fill de Grace M. (de soltera Spears) i Charles Huy Addams. Ha freqüentat la Universitat de Pennsilvània a Filadèlfia. Es va inspirar en l'arquitectura del «College Hall» per dibuixar el solar de la família Addams. Va morir el 29 de setembre de 1988 al St. Clare's Hospital and Health Center, Nova York, després d'un atac de cor. El 7 de gener de 2012, a l'ocasió del centenari de l'artista, s'ha creat en el seu honor un Google Doodle personalitzat del seu univers. Addams ha dibuixat més de 1.300 cartoons durant la seva vida, la majoria publicats a la revista The New Yorker.
Publicacions
El 1929 —fa 95 anys!— Philip Francis Nowlan publicà la primera tira de Buck Rogers i, Hal Foster, la de Tarzan of the Apes.
El 1934 —fa 90 anys!— Alex Raymond féu debutar els personatges de Flash Gordon i Jungle Jim en les tires homònimes.
Morts
Naiximents

[modifica]

Portal:Còmic/gener/8
Montse Ginesta és una dibuixant i il·lustradora osonenca nascuda fa 72 anys. Va estudiar a l'Escola d'Arts i Oficis de Barcelona (avui Escola de la Llotja). Especialitzada en l'escriptura i la il·lustració de llibres per infants, ha publicat més de 150 obres Va dirigir la revista infantil Tretzevents des de 1995, en què passà a ser mensual, fins al moment del seu tancament, al 2011.
Morts
Naiximents
Publicacions

[modifica]

Portal:Còmic/gener/9
Busch, 1882
Morts
Naiximents
Wilhelm Busch (1832-1908) va ser un pintor, dibuixant i poeta alemany. Va començar estudiant la construcció de màquines, i després a les Acadèmies de Belles Arts de Düsseldorf, Anvers i Múnic. Va ser conegut principalment per les seves històries satíriques en dibuixos, escrites en vers. La més famosa d'elles, Max und Moritz, es considera la precursora de la tira còmica.
Publicacions

[modifica]

Portal:Còmic/gener/10
Publicacions
Tintín al país dels soviets és el primer volum de Les aventures de Tintín, la sèrie de còmics del dibuixant belga Hergé. Encarregat pel conservador diari belga Le Vingtième Siècle com a propaganda anticomunista pel seu suplement infantil Le Petit Vingtième, va ser publicat setmanalment des del 10 de gener del 1929 a l'11 de maig de 1930. El còmic narra la història del jove periodista belga Tintín i el seu gos Milú, que són enviats a la Unió Soviètica per informar sobre les polítiques del govern bolxevic de Ióssif Stalin. La intenció de Tintin d'exposar els secrets del règim desperta l'interès dels agents de la policia secreta soviètica, l'OGPU, que intenten atrapar-lo per matar-lo.

[modifica]

Portal:Còmics/gener/11
Naiximents
Publicacions

[modifica]

Portal:Còmic/gener/12
Takehiko Inoue és un mangaka japonés nascut fa 57 anys. El seu primer gran èxit va arribar amb la publicació de Slam Dunk, a partir de 1990. Va arribar a convertir-se en el manga més venut de la història (títol que li va arrabassar anys després One Piece) i va ser adaptat com anime amb notable acceptació. Es tractava d'una obra de gran qualitat gràfica i que combinava un tractament emotiu i realista del bàsquet amb un sentit de l'humor desbordant que ho va fer molt popular. Després de 31 volums de Slam Dunk, Inoue va realitzar una obra també centrada en el bàsquet però que en aquesta ocasió mostrava un aire futurista, Buzzer Beater. També va realitzar diverses obres curtes, entre les quals destaca Piercing. No obstant això, no va aconseguir altre gran èxit fins que va començar a publicar Vagabond, una història basada en la vida de Musashi Miyamoto, un guerrer llegendari japonès, que segueix publicant actualment. Alterna la publicació d'aquesta obra amb Real, centrada en el món del bàsquet en cadira de rodes. Actualment Inoue és un dels mangakes més importants i respectats de la indústria. També ha dissenyat els personatges del videojoc Lost Odyssey, un rpg de Mistwalker, empresa fundada pel "pare" de la prestigiosa saga Final Fantasy, Hironobu Sakaguchi.
Altres efemèrides
Bringing Up Father (1913)

[modifica]

Portal:Còmic/gener/13
Jijé (1914-1980) era un dibuixant való. Fou col·laborador de la tira còmica Spirou et Fantasio (i per haver-hi introduït el personatge Fantasio) i també va ser el creador d'una del primeres tires còmiques europees importants, Jerry Spring. Va néixer a Gedinne, Namur, on va completar diversos estudis d'art (ebenisteria, orfebreria, dibuix i pintura) a l'abadia de Maredsous. El 1936, va crear el seu primer personatge de còmic, Jojo al diari catòlic Le Croisé. Jojo va estar influït per Les Aventures de Tintin, però Jijé va anar desenvolupant gradualment el seu propi estil. Aviat va fer una segona sèrie, Blondin et Cirage, per la revista catòlica per a joves Petits Belges. Jijé també va produir moltes il·lustracions per diverses revistes valones. El 1939, va començar a treballar per la nova revista Spirou, on produeix la major part de la seva obra  i amb qui quedarà associat fins al final de la seva vida. Com que la revista no podia rebre material de còmic estranger durant la guerra, ell va dibuixar la majoria dels còmics durant aquell període. Va assumir la sèrie principal, Spirou et Fantasio, de Rob-Vel: va afegir el personatge Fantasio a l'heroi solitari Spirou per tal d'afegir algun detall còmic a la sèrie. Ell llavors va crear la seva pròpia sèrie, Jean Valhardi, i va dibuixar episodis de sèries americanes publicades durant la guerra, com Superman i Red Ryder, quan a causa de la guerra, les pàgines americanes no podrien arribar a l'editor. La seva fe catòlica va inspirar les biografies de Don Bosco i Cristòfol Colom, així com un gospel en forma de còmic, Emmanuel. Després de la guerra, va entregar les seves sèries a artistes més joves: André Franquin aconseguia Spirou et Fantasio, Eddy Paape Jean Valhardi i Victor Hubinon Blondin et Cirage. A la dècada dels 50, va dibuixar noves aventures de Jean Valhardi i Blondin et Cirage, mentre començava una sèrie nova, Jerry Springs. També va dibuixar una biografia de Baden-Powell. Als 60 es va encarregar de Tanguy et Laverdure d'Albert Uderzo i Redbeard de Victor Hubinon, tots dos a la revista Pilote.
Altres efemèrides
Mickey Mouse (1930) · Peach Girl (1998)

[modifica]

Portal:Còmic/gener/14
Outcault
Richard Felton Outcault (1863-1928) fon un autor estatunidenc, creador de la sèrie The Yellow Kid, a partir de la qual va néixer i es va desenvolupar la historieta tal com la coneixem avui dia. Outcault va començar la seva carrera com a il·lustrador tècnic de Thomás A. Edison i com a dibuixant humorístic per a les revistes Judge  i Life. Aviat va signar pel New York World de Joseph Pulitzer i en el seu suplement dominical en color anomenat World va començar, el 5 de maig de 1895, la sèrie de megaviñetas còmiques Hogan's Alley que presentava a un nen dels suburbis amb una camisa a la qual hi apareixien els textos. A partir del 5 de gener de 1896, aquesta camisa va ser acolorida, a manera d'experiment, amb un color particularment dificultos aleshores: el groc; d'aquesta manera l'expressió popular Yellow Kid va acabar per filtrar-se des del públic fins al títol general de la sèrie. Quan a l'octubre de 1896 va passar a treballar pel New York Journal de William Randolph Hearst, rival de Pulitzer, The Yellow Kid va començar a aparèixer com una successió de vinyetes en lloc d'una sola. Això, que Outcault va dur a terme per iniciativa del mateix Hearst és considerat per molts teòrics el veritable moment del naixement de la historieta. En 1897 va tornar a canviar de periòdic, creant pel New York Herald, les sèries Poor Li'l Mose (1901) i Buster Brown (1902-1905). Aquesta última la continuaria a New York American des de 1906 fins a 1920.
Altres efemèrides
Vince Alascia (n. 1914) · Black Knight (1955) · Mister Miracle (1971) · John Tartaglione (n. 1921) · The Amazing Joy Buzzards (2005)

[modifica]

Portal:Còmic/gener/15
Publicacions
Iznogud és un personatge de ficció, una sèrie de còmic francobelga del gènere d'humor i una sèrie de dibuixos animats animats per TV. Fou creat pel guionista René Goscinny i el dibuixant Jean Tabary i va ser publicat per primer cop el 1962 al número 1 de la revista Record. El nom original en francès és el de Iznogoud. Inicialment es va titular Les aventures du calife Haroun El Poussah. Després de la desaparició de la Record, la sèrie va començar a publicar-se a Pilote el 1968. La historieta està ambientada en el Bagdad meravellós de Les mil i una nits. Harún El Pussah, un personatge bonàs, molt estimat pel poble, és el califa de Bagdad, i Iznogud és el seu visir. El nom del personatge revela el seu caràcter: és un joc de paraules amb la frase anglesa He's no good. En efecte, l'objectiu de l'envejós i traïdor visir no és altre que "ser califa en lloc del califa", per a això, davant la passivitat beneita de Harún, es dedica a conspirar interminablement, amb l'ajuda del seu fidel Dilat Larà (Dilat Larath en la versió original). Els plans d'Iznogud sempre fracassen i condueixen a Iznogud i Dilat  Lara a situacions aparentment sense sortida, de les quals, però, no queda mai empremta al començament de l'episodi següent. Destaca per ser una de les escasses tires còmiques infantils on el protagonista és el dolent de la trama i no un heroi positiu. Amb el nom d'El Califa i el Gran Visir, es va publicar en català en la Tretzevents entre els números 202 i 343.
Destroyer Duck (1982)
Naiximents

[modifica]

Portal:Còmicgener/16
Naiximents
Dave Breger (m. 1970) · Al Davison (n. 1960) · The Germs (1988)
Giner era un autor ortellà nascut fa 100 anys, co-creador del Inspector Dan. La seua primera col·laboració amb l'Editorial Bruguera va tenir lloc en 1943, amb la publicació dels quadernets Aventuras y viajes; no obstant això, la seua obra principal, El Inspector Dan de la Patrulla Volante, va aparéixer en la revista Pulgarcito el 1947. Giner va participar el 1957 juntament amb José Peñarroya, Carlos Conti, Josep Escobar i Guillem Cifré en la fundació de la revista independent Tío Vivo, per a la qual creà la sèrie humorística Lolita y Enrique se van a casar (1957). Fracasada la mampresa independent, Giner es traslladà a Londres, on va treballar per a Amalgamated Press. En 1961 tornà a Catalunya i va reprendre la col·laboració amb Bruguera, especialment en la revista Sissi. Anys després va deixar el món de la historieta per treballar a la construcció, fins que, el 1974, en quedar parcialment paralitzat com a conseqüència d'una greu malaltia, va tornar als còmics. El 1982 va recuperar el personatge d'Inspector Dan

.

[modifica]

Portal:Còmic/gener/17
Naiximents
Azpiri, al Saló de Barcelona (2009)
Azpiri era un autor madrileny nascut fa 77 anys, reconegut pels seus còmics de ciència-ficció. Especialment populars són les històries de Lorna (per a adults) i Mot (per a públic juvenil). Els seus primers còmics els va publicar a la revista Trinca a partir de 1971, amb guions de Carlos Buiza i Carlos Cidoncha. Amb el tancament de Trinca, Azpiri va realitzar còmics eròtics per el mercat italià compaginats amb còmics d'autor com ara Zephyd. També va col·laborar a la revista infantil El Acordeón el 1976. A partir de 1981, a Cimoc, va dibuixar la seva sèrie Lorna, amb Cidoncha com a guionista, cosa que va acabar portant les seves obres a altres publicacions com ara Heavy Metal i Penthouse Comix. Als 80 va fer diversos treballs per la indústria del vídeojoc i el 1988 comença a publicar per El País al suplement juvenil El Pequeño País el còmic Mot, que més tard seria recopilat en un volum i adaptat a una sèrie d'animació


Publicacions
Devil Dinosaur (1978) · Film Fun (1920) · Luc Orient (1967)

[modifica]

Portal:Còmic/gener/18
Fitxer:Little Nemo 1911-01-18.jpg
Martin Goodman (nascut fa 116 anys) era un editor estatunidenc de revistes pulp, llibres de butxaca, revistes dirigides a públic masculí i còmics, originant la companyia que acabaria convertint-se en Marvel Comics.
Publicacions
Cracker (1975) · Manga Time Kirara Carat (2003)
Naiximents
Morts

[modifica]

Portal:Còmic/gener/19
Highsmith, 1988
Patricia Highsmith (1921-1995) fou una escriptora texana de novel·la detectivesca ben coneguda pels seus thrillers psicològics, que han tingut més de dues dotzenes d'adaptacions cinematogràfiques. El 1942, Highsmith es graduà a la Universitat Barnard, on estudià composició anglesa, teatre i conte. Va viure entre la Ciutat de Nova York i Mèxic de 1942 a 1948. Durant aquesta etapa escrivia per a editors de còmic, aconseguint dues històries al dia a canvi de $55 per setmana. Amb Nedor/Standard/Pines (1942-43), escrivia per a Sgt. Bill King i contribuïa a la publicació Black Terror. Per a Real Fact, Real Heroes i True Comics, escrigué perfils en clau de còmic sobre notables personalitats de la cultura: Barney Ross, Edward Rickenbacker, Einstein, Galileo Galilei, Oliver Cromwell, Isaac Newton, David Livingstone i d'altres. Durant l'etapa 1943-1945 escrivia guions per a Fawcett Publications de personatges de la mateixa Fawcett Comics com Golden Arrow, Spy Smasher, Captain Midnight, Crisco i Jaspi. També per a Western Comics del 45 al 47. Quan més tard escrigué L'enginyós senyor Ripley (1955), amb el seu habitual humor negre, una de les primeres víctimes del protagonista és el dibuixant de còmic Frederick Reddington, un gest que anava dirigit a la seva carrera anterior, que ja havia abandonat.
Altres efemèrides
Benejam (m. 1975) · Bernard Baily (m. 1996) · Les aventures de Jou, Zette i Jocko (1936) · George Woodbridge (m. 2004)

[modifica]

Portal:Còmic/gener/20
Mortadel·lo i Filemó


Mortadel·lo i Filemó son dos personatges que aparegueren per primera vegada el 1958 en el numero 1.394 de la revista Pulgarcito: és l'obra més popular del seu creador, Francisco Ibáñez, i conta les peripècies de dos agents de l'organització secreta TIA (Tècnics d'Investigació Aeroterràquia). Els seus àlbums han aconseguit vendre més de 150 milions de còpies, un fenomen comercial que rivalitza amb els grans èxits de mercats consolidats com el japonès, convertint-lo en un dels èxits més importants de la història del còmic. La sèrie es va poder veure per primera vegada a la revista Pulgarcito, el dia 20 de gener de 1958. La historieta era una mena de paròdia dels personatges clàssics Sherlock Holmes i el doctor Watson. Al principi treballaven com a detectius privats en una agència pròpia.
Altres efemèrides
Gerry Alanguilan (n. 1968) · Buzz (1973) · Harold Gray (n. 1894) · Jim Keefe (n. 1965) · George Papp (n. 1916) · Keith Pollard (n. 1950)

[modifica]

Portal:Còmic/gener/21

The Beezer (1956) · Mark Martin (n. 1956) · Jim Unger (n. 1937)

[modifica]

Portal:Còmic/gener/22
Alex Ross és un il·lustrador estatunidenc nascut fa 54 anys, conegut principalment per les seves pàgines interiors pintades, portades i treballs de disseny. Es va donar a conèixer amb la minisèrie Marvels de 1994, en la qual va col·laborar amb el guioniste Kurt Busiek per a Marvel. Des de llavors, ha realitzat diversos projectes tant per a Marvel com per a DC Comics, com la minisèrie Kingdom Come de 1996, que Ross va coescriure, portades i dissenys de personatges per a la sèrie Astro City de Busiek, i diversos projectes per a Dynamite Entertainment.
Publicacions

Lady Penelope (1966) · Secret Agent X-9 (1934) · Spike (1983)

[modifica]

Portal:Còmic/gener/23
Zipang és un manga de Kaiji Kawaguchi: publicat per primera volta l'any 2000 en la revista Morning de Kōdansha, la sèrie reprén la temàtica bèl·lica mampresa per Kawaguchi en una obra anterior, Chinmoku no kantai, però amb un toc de ciència-ficció i un dibuix més estilitzat. L'any 2002 guanyà el Premi Kōdansha al millor manga en la categoria general i el 2009 havia venut quinze milions d'àlbums; l'últim capítol aparegué en el número 49 de l'any 2009 de la Morning, després de nou anys i tres mesos de publicació i de que Kawaguchi la interrompera en trencar-se un braç.
Publicacions
Planetes (1999) · Quick et Flupke (1930) · Sparky (1968)

[modifica]

Portal:Còmic/gener/24
Manuel Vázquez (1930-1995) fon un dels principals autors d'Editorial Bruguera, en la qual va començar a treballar en 1947 i va crear Las hermanas Gilda, La família Cebolleta, Ángel Siseñor, Angelito, el Tío Vázquez, o Anacleto, agente secreto. Després de la desaparició de Bruguera el 1986, es va consagrar al públic adult (Vámonos al Bingo!!) i col·laborà també en publicacions com El Papus o Makoki amb el pseudònim de Sappo. El 1990 va ser guardonat pel conjunt de la seua obra en el Saló del Còmic de Barcelona.
Altres efemèrides
Male Call (1943) · Kurt Schaffenberger (n. 1920) · Secret Wars (1984) · Noel Sickles (n. 1910)


[modifica]

El festival d'Angulema
Portal:Còmic/gener/25
El Festival del Còmic d'Angulema (FIBD) és el segon festival de còmics més gran d'Europa i el tercer més gran del món després del Lucca Comics & Games i el Comiket. Ha tingut lloc al mes de gener cada any des del 1974, quan fou fundat per Francis Groux, Jean Mardikian, i Claude Moliterni a Angulema, França. Té més de 200.000 visitants cada any, uns 800 dels quals són periodistes i entre 6.000 i 7.000 són professionals. El festival té lloc arreu de la ciutat i es divideix en diverses àrees no connectades entre elles directament.
Altres efemèrides
Ayako (1972) · The Victor (1961)

[modifica]

Portal:Còmic/gener/26
Benejam (1890-1975) fou un autor menorquí. Els seus primers pseudònims foren Nino i Ferrer. El nom de Benejam està associat amb els personatges més populars de la revista TBO: La familia Ulises. Per la mateixa revista, creà a Eustaquio Morcillón i el seu ajudant Babalí o Melitón Pérez. A més, continuà la secció Los grandes inventos del TBO després de les etapes de Nit, Tínez i Tur. Juntament amb Urda fou un dels dibuixants més prolífics de la revista.
Sal Buscema és un dibuixant novaiorqués nascut el 1936 que treballà en molts títols de Marvel Comics durant la dècada de 1970, com Avengers, The Spectacular Spider-Man, Captain America, The Incredible Hulk o Rom: Spaceknight; també col·laborà com a entintador amb son germà major, John Buscema, en Fantastic Four. El jove Sal debutà com a dibuixant l'any 1968 en la sèrie Gunhawk i el mateix any entintà els dibuixos del seu germà en Silver Surfer; més tard s'incorporà al planter de Marvel com a artiste de recurs per a executar historietes de reforç junt amb el guioniste Bill Mantlo per a evitar els retards dels autors contractats. Buscema es va fer conegut per la profusió de títols en quà aplegà a treballar, per la qual cosa en els articles editorials del Bullpen Bulletins («butlletins de la redacció») se l'anomenava Our Pal Sal («el nostre company Sal»).
Efemèrides
Rusty Riley (1948)

[modifica]

Miller, 2016
Portal:Còmic/gener/27
Frank Miller és un autor estatunidenc nascut el 1957 que ha guanyat diversos premis Eisner, Kirby i Harvey, i en 2015 va ser introduït al saló de la fama del còmic. Es va donar a conèixer com a jove promesa en la sèrie Daredevil el 1979, que en aquell moment tenia poques vendes, i deu números després, Roger McKenzie va deixar la sèrie, deixant-lo amb el control creatiu. Poc després, realitzava per a l'editorial DC Comics, Ronin, la història d'un samurai sense amo en un futur postapocalíptic, obra on va mostrar una evolució gràfica influenciada tant per alguns artistes europeus com alguns clàssics del còmic japonès. El 1986 va retornar a la sèrie Daredevil, guionizant la saga Daredevil: Born Again, i comptant en aquesta ocasió amb David Mazzucchelli a la part gràfica. Després de l'èxit de The Dark Knight Returns, de 1986 per a DC Comics, en 1987 se li va encarregar una història sobre els inicis de Batman, que va esdevenir Batman: Year One, de nou amb Mazzucchelli. Entre 1991 va publicar Sin City, i en 1998 va realitzar 300.
Altres efemèrides
The League of Extraordinary Gentlemen (1999) · Two-Gun Kid (1948)

[modifica]

Portal:Còmic/gener/28
Mary Tourtel (1874-) fon una autora anglesa, creadora de la tira Rupert Bear. Rupert Bear es va crear el 1920, en un moment en què l'Express competia amb The Daily Mail i la seva popular banda de còmics Teddy Tail, així com amb la tira Pip, Squeak i Wilfred a The Daily Mirror. El llavors editor de notícies de l'Express, Herbert Tourtel, es va proposar produir una nova historieta per a rivalitzar amb les d'aquests diaris i immediatament va pensar en la seva dona Mary, que llavors ja era una autora i artista consolidada. El resultat va ser Rupert Bear que es va publicar per primera vegada com un personatge sense nom en una tira titulada Little Lost Bear el 8 de novembre de 1920. Les primeres tires van ser il·lustrades per Mary i subtitulades pel seu marit, i es van publicar com dos còmics diaris amb una història curta a sota. Rupert era originalment un ós marró fins que l'Express va retallar les despeses donant-li el color blanc icònic i característic. El Rupert de Mary s'assemblava més a un ós de debò, amb una manera de caminar pesada i amb més pèl. La roba de color vermell viu i groc del Rupert contemporani era originalment un suèter blau amb pantalons grisos. L'any 1931 Herbert Tourtel va morir en un sanatori alemany i Mary es va retirar quatre anys després, el 1935, després que la seva visió i la seva salut es deterioressin. Les tires de l'ós Rupert les va continuar un il·lustrador Punch, Alfred Bestall.
Efemèrides
Daniel Branca (m. 2005) · Mike Luckovich (n. 1960) · Dan Spiegle (m. 2017) ·


[modifica]

Portal:Còmic/gener/29
Raoul Barré (n. ) era un dibuixant quebequés nascut fa 150 anys, un dels pioners del còmic canadenc junt amb Albéric Bourgeois, Joseph Charlebois, René-Charles Béliveau o Th. Busnel, i el primer d'ells a publicar-ne en francés del Quebec. Barré estudià a l'Institut du Mont Saint-Louis i al Conseil des Arts et Manufactures i publicà les primeres il·lustracions en Monde Illustré i Le Passe-temps, abans de traslladar-se a París el 1896 per a estudiar a l'acadèmia Julian i a l'Escola de Belles Arts, una etapa durant la qual publicà en Le Sifflet, Le Cri de Paris, Le Gavroche, Les Débats, La Revue des Deux Frances i La Gaîté Gauloise; el 1989 tornà al Quebec i el 1901 començà de dibuixar per al periòdic La Presse, en el qual publicà la primera tira còmica en francés del Canadà, Pour un dîner de Noël, encara sense bafarades; Barré publicà més historietes en la secció En roulant ma boule, antologades més tard per la Librairie Déom Frères; el 1906 començà Les contes du père Rheault, a color i amb globus, en les pàgines de La Patrie. Abans, el 1903 s'havia mudat a Nova York on, a banda de treballar en la il·lustració comercial, participà en exposicions de pintors canadencs i dibuixà la tira Noah's Ark per al McLure Newspaper Syndicate.
Altres efemèrides

Ryan Kelly (n. 1976)

[modifica]

Hasegawa, 1949
Portal:Còmic/gener/30
Machiko Hasegawa fon una mangaka japonesa, considerada una de les primeres dibuixants de manga. Alumna de Suihō Tagawa, creador del famós gos Norakuro, Hasegawa va crear el 1946 la tira còmica Sazae-san, que explica la vida quotidiana de la protagonista i la seva família. Inicialment, apareixia en el vespertí Fukunichi, però el 1949 va començar a publicar en el diari nacional Asahi Shimbun, fins a la retirada de Hasegawa el febrer de 1974. Ijiwaru obaasan i Apron ba-sant són altres de les seves creacions. Sazae-sant es convertiria en una sèrie dramàtica per ràdio el 1955 i una sèrie animada que s'emet a la televisió japonesa des de 1969. Bona part de la seva obra va ser traduïda a l'anglès, amb el títol The Wonderful World of Sazae-sant.
Saló, 2012
Aleix Saló és un ninotaire ripolletenc nascut el 1983. Va començar a publicar a la premsa local als 17 anys; també ha treballat per Directe!, l'Avui i El Jueves. Va guanyar el concurs de còmics del Carnet Jove, amb el qual va publicar Fills dels 80, la generació bombolla.

Altres efemèrides
Guy Gilchrist (n. 1957) · Rhoda Shipman (n. 1968) · Fabien Vehlmann

[modifica]

Portal:Còmic/gener/31
àlbums de Marsupilami
El Marsupilami és un personatge de còmic francobelga creat per André Franquin el 1952 a les pàgines d'Espirú i Fantàstic, i que després desenvolupà la seva pròpia sèrie d'àlbums, escrits per Greg i Yann i dibuixats per Batem, a finals de la dècada del 1980, publicats per Marsu Productions. Més tard, les seves aventures es van convertir també en dues sèries de dibuixos animats i un videojoc per a Sega Genesis, i grans quantitats de marxandatge. Les aventures del Marsupilami han estat traduïdes del francès a diversos idiomes, entre ells el català, l'alemany, l'holandès, el portuguès, el castellà, el grec i diverses llengües escandinaves. L'any 2009 es va afirmar que la sèrie de còmics de Marsupilami havia venut més de tres milions de còmics, segons va anunciar Marsu Productions.El 2013, l'empresa de còmics Dupuis va comprar Marsu Produccions i els seus personatges, permetent d'aquesta manera una nova producció d'Espirú i Fantàstic que incloïa el Marsupilami. Aquesta nova producció de còmics també ha estat traduïda en català.
Morts
Naiximents


Portal:Còmics/gener
Α. article categoria ?
1r de gener
1991 The Far Side tira còmica EUA
1991 Starblazer revista Escòcia
1982 Graphic Fantasy fanzine US
1990 The Men in Black sèrie limitada Califòrnia
1991 Darkhawk personatge Marvel
1991 Darkhawk sèrie regular Marvel
1996 Bruno webcòmic Massachusetts
1999 College Roomies from Hell!!! webcòmic Mèxic
2024 David Kunzle historiador
2000 Motley's Crew tira còmica US
2005 Le blog de Frantico webcòmic França
2011 Tok Tok (توك توك) revista Egipte
1967 Juanjo Guarnido dibuixant Andalusia
1971 Walter A. McDaniel dibuixant US
2021 Norma dibuixant Angoumois
1975 Eiichiro Oda autor Kumamoto
1922 Jerry Robinson dibuixant New Jersey
1907 Norman Saunders dibuixant North Dakota
1912 Tony Weare dibuixant Somerset
1911 Bill Woggon autor Ohio
1r de gener
1956 Lynda Barry autora US
2011 Brenda Starr, Reporter tira periòdica US
1913 Bringing Up Father tira còmica US
1947 Buck Danny personatge Valònia
1857 Frederick Burr Opper autor Ohio
1972 Dennis Calero dibuixant Florida
1941 Capità Haddock personatge Valònia
1902 ¡Cu-Cut! revista Barcelona
1929 Don Heck dibuixant Queens, New York
1982 Fred Harman autor Arizona
2003 Jack Keller dibuixant Pennsylvania
1976 Superman vs. Spider-Man crossover US
1958 Ernie Stiner dibuixant US
1960 Naoki Urasawa autor Japó
Portal:Còmic/gener/3Amazing Spider-Man tira periòdica 2019
1956 Tom Artis dibuixant 2007
2005 Brevity tira còmica 19
1875 Clare Briggs autor 1930
1917 Will Eisner autor 2005
1924 Franquin autor 1997
1904 En Patufet revista 1938
1944 Nazario autor 80
1977 1983 Spider-Woman (vol. 1) núm. 1/50 sèrie mensual Marvel
1963 61 Uatu the Watcher personatge
1934 2012 Vicar dibuixant
1967 Bob Almond entintador Seoul
1977 Black Lightning personatge DC
1977 Black Lightning núm. 1 sèrie DC
2000 Buster revista UK
1975 Buzz revista Escòcia
2007 Create a Comic Project web ONU
2007 Gren autor Gal·les
1975 Bob Montana dibuixant New Hampshire
2007 Drew Posada il·lustrador US
1982 Sally Forth tira còmica US
1923 Chic Stone entintador New York City
1919 Eduardo Teixeira Coelho dibuixant the Azores
2002 Claymore tankōbon 1/27 Shueisha
1887 Bud Counihan dibuixant Rhode Island
2006 Dragon Drive sèrie Shueisha
1997 Franquin autor Provence
2002 Freddie Fear personatge UK
1957 Clarence Gray dibuixant US
2000 Goseki Kojima dibuixant Tokyo
1994 Meitantei Conan sèrie Shogakukan
1941 Hayao Miyazaki autor Bunkyo, Tokyo
1942 Terenci Moix historiador Barcelona
2002 Bijo ga yajū (美女が野獣) tankōbon 1/5 Hakusensha
1983 Adolf ni tsugu (アドルフに告ぐ) sèrie Shūkan Bunshun
2000 Don Martin autor Florida
1953 Bruce D. Patterson dibuixant Califòrnia
1916 Artie Simek retoliste US
1953 Angelo Stano dibuixant Bari
1912 Charles Addams autor New Jersey
1971 Tina Anderson guionista US
1951 Toni Batllori humoriste CAT
1953 Liz Berube il·lustradora Brooklyn, New York
1990 Baby Blues tira còmica US
1929 Buck Rogers tira periòdica US
1881 Gene Carr autor New York City
1953 Kevin Dooley editor US
1934 Flash Gordon tira periòdica US
1965 Fabrice Giger editor Canton of Geneva
1934 Jungle Jim tira periòdica US
1959 Karl Kesel entintador New York
1964 Aaron Lopresti dibuixant Oregon
1945 Jay Lynch autor New Jersey
1992 Next Men sèrie Dark Horse
1929 Tarzan of the Apes tira periòdica US
1881 Werner Wejp-Olsen autor Dinamarca
1953 Bob Wiacek entintador US
2015 Georges Wolinski humoriste Paris
1921 Lee J. Ames dibuixant the Borough of Manhattan
1973 Tommy Lee Edwards dibuixant US
1952 Ginesta editora Catalunya
1979 Victor Hubinon dibuixant Valònia
1990 Bernard Krigstein dibuixant
2021 Steve Lightle dibuixant Missouri
1966 Joe Pruett editor US
1955 Ken Steacy dibuixant Canadà
1993 Wangan Midnight tankōbon 1/24 Shogakukan
9 1886 Arthur "Bugs" Baer autor 1969
9 1915 Dick Briefer dibuixant 1980
9 1832 Wilhelm Busch autor 1908
9 1953 El sargento Kirk sèrie 1973
9 1880 Johnny Gruelle il·lustrador 1938
9 1916 Ernie Schroeder dibuixant 2006
9 1901 Chic Young autor 1973
10 1929 Les aventures de Tintin sèrie 1930
10 1927 John Buscema dibuixant 2002
10 1887 Bud Counihan dibuixant 1972
10 1927 Little Annie Rooney tira còmica 1966
10 1916 J.P. McEvoy guioniste 1958
10 1932 Pete the Tramp tira còmica 1963
10 2002 Scorcher revista 1974
10 1929 Tintín i Milú personatges 1986
1877 OA autor Stockholm
1958 Terry Beatty dibuixant Iowa
1971 Matt Broersma autor Texas
1911 Jack Burnley dibuixant
1959 Bob Harras editor Iowa
1957 Bernard Hislaire autor the Brussels-Capital Region
1963 Sam Kieth autor Michigan
1973 Le Génie des alpages sèrie Pilote
1926 Guglielmo Letteri Tex Willer Rome
1998 Win Mortimer dibuixant Hamilton
2005 Peach Fuzz tankōbon 1/3 Tokyopop
2021 Tom Roca humoriste Barcelona
1984 2010 núm. 1/2 sèrie limitada Marvel
1892 1986 Alfred Bestall autor Gal·les
1982 Destroyer Duck personatge Eclipse
2003 Invincible sèrie Image
1962 Iznogud personatge França
1905 The Upside Downs
1924 Stan Kay
1957 Bob Petrecca
1964 Norman Felchle
1964 Kevin Tinsley
1982 Wally Bishop
1992 Walter Clinton
26 1890 Marí Benejam i Ferrer autor Menorca 1975
16 1924 Eugeni Giner i Martí autor 1994
20 1958 Mortadel·lo i Filemó personatges
30 1983 Aleix Saló autor
20 1968 Gerry Alanguilan autor
14 1914 Vince Alascia dibuixant 1998
14 2005 The Amazing Joy Buzzards sèrie 2008
25 1974 Festival del Còmic d'Angulema esdeveniment
25 1972 Ayako sèrie Shogakukan 1973
17 1947 Alfonso Azpiri autor 2017
19 1916 Bernard Baily dibuixant 1996
21 1956 The Beezer revista GB 1993
13 1965 Anina Bennett guionista
14 1955 Black Knight sèrie EUA 1965
16 1960 Frédéric Boilet autor França
12 1908 Gian Luigi Bonelli guioniste Llombardia 2001
28 1951 Daniel Branca dibuixant Argentina 2005
16 1908 Dave Breger autor EUA 1970
18 1934 Raymond Briggs autor Anglaterra
20 1973 Buzz revista 1975
13 1938 Cabu autor 2015
18 1975 Cracker revista GB 1976
19 1966 Guy Delisle autor
17 1978 Devil Dinosaur personatge Marvel
26 1929 Jules Feiffer autor Nova York
17 1920 Film Fun revista GB 1962
16 1988 The Germs tira còmica GB 2004
17 1877 May Gibbs autora Austràlia 1969
30 1957 Guy Gilchrist autor EUA
17 1926 Oscar González Guerrero dibuixant Mèxic 2017
18 1908 Martin Goodman editor 1992
13 1933 Ron Goulart guioniste
20 1894 Harold Gray autor EUA 1968
30 1920 Machiko Hasegawa autora 1992
28 1943 Daniel Henrotin dibuixant
13 1914 Jijé dibuixant 1980
25 1965 Geoff Johns guioniste EUA
19 1936 Jou, Zette i Jocko personatges Bèlgica 1956
20 1965 Jim Keefe dibuixant EUA
29 1976 Ryan Kelly dibuixant EUA
28 1951 Todd Klein retoliste EUA
27 1954 Peter Laird autor EUA
27 1952 Steve Leialoha entintador Califòrnia
11 1926 Guglielmo Letteri dibuixant Roma 2006
14 1976 Tommi Liimatta guioniste Finlàndia
29 1958 Jeph Loeb guioniste EUA
28 1960 Mike Luckovich PulitzerPulitzer autor EUA
25 1953 John Lustig guioniste EUA
21 1967 Mandy revista 1991
18 2003 Manga Time Kirara Carat revista
14 1958 Nicolás Martínez Cerezo autor
17 1978 Mason Mastroianni autor
13 1930 Mickey Mouse tira còmica
17 1919 Antonio Mingote Barrachina autor 2012
14 1971 Mister Miracle personatge DC
17 1957 Ann Nocenti guionista
30 1927 Jef Nys autor 2009
14 1967 Leo Ortolani autor
14 1863 Richard F. Outcault autor EUA 1928
20 1916 George Papp dibuixant EUA 1989
16 1968 Stephan Pastis autor EUA
17 1920 Georges Pichard autor París 2003
20 1950 Keith Pollard dibuixant EUA
17 1929 Popeye personatge EUA
17 1928 Antonio Prohías autor Cuba 1998
18 1968 Frank Quitely dibuixant Escòcia
12 1973 Hans Rickheit autor EUA
26 1948 Rusty Riley tira periòdica EUA 1959
22 1934 Secret Agent X-9 tira periòdica EUA 1996
30 1968 Rhoda Shipman guionista EUA
28 1914 Jerry Siegel guioniste EUA 1996
19 1948 Joe Staton autor
13 1947 Steve Canyon tira periòdica 1988
14 1921 John Tartaglione dibuixant 2003
27 1948 Two-Gun Kid personatge Marvel
21 1937 Jim Unger autor Londinenc 2012
12 1891 Raeburn Van Buren dibuixant
17 1946 François Walthéry dibuixant
19 1930 George Woodbridge dibuixant 2004
22 de gener
1958 Joe Chiodo coloriste EUA
1966 Lady Penelope revista Regne Unit
1958 Howard Mackie guioniste EUA
1939 Nonoy Marcelo autor Filipines
2003 Bill Mauldin Pulitzer autor EUA
1950 Marshall Rogers dibuixant New York
1970 Alex Ross il·lustrador EUA
1965 Sparky revista Escòcia
1983 Spike revista Escòcia
1943 Angelo Agostini autor
23 1846 Rafael Bordalo Pinheiro autor Portugal 1905
23 1952 Klaus Janson entintador Bavària
23 1884 George McManus autor 1954
23 1999 Planetes sèrie Kodansha Japó 2004
23 1930 Quico i Flupi personatges Bèlgica 1940
23 2000 Zipang tankobon núm. 1 Kodansha 2009
[[Portal:Còmic/gener/24 25 1961 The Victor revista 1992
27 1923 Mort Walker autor 2018
29 1972 Brian Wood autor
[[Portal:Còmic/gener/30 30 1972 Fabien Vehlmann guioniste Gascunya
[[Portal:Còmic/gener/31
  1. «Chikudenya tōbē» (en anglés). The PC Engine Software Bible. [Consulta: 26 gener 2022].