Usuari:Mcapdevila/Bromadora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
escumadora d'alumini.

La bromadora o escumadora és un estri de cuina emprat per treure els aliments fregits o cuits de l'interior de la paella o cassola, encara que també s'empra aquest instrument per escumar (treure l'escuma als brou so líquids), i d'aquí prové el seu nom.

Consta d'un llarg mànec i una mena de cassoleta en forma de paleta, molt oberta, i amb orificis en la seva superfície perquè en treure els aliments sòlids els líquids s'escorrin pels forats. És molt emprada en l'elaboració d'aliments fregits (patates fregides, croquetes, etc.), en què convé treure'ls del fregit a mesura que es van daurant per l'efecte de la calor.

Origen de la paraula bromadora[modifica]

La paraula bromadora és femenina. El primer escrit on es troba bromadora (amb la forma bromadora d'argent), està datat el 1378,[1] s'empra per ajudar a separar la broma o escuma o bé les parts sòlides d'un líquid..

Tipus de bromadores[modifica]

  • Bromadora per sopa, salsa, etc.. per a l'eliminació l'escuma de la superfície. És rodona i plana
  • Bromadora per verdures per anar a agafar-les al fons de l'olla. Té una forma més aviat com un peix
  • Bromadora per melmelada. Té una forma rectangular

Materials[modifica]

Se'n han fet de molts materials: de ferro forjat estanyat, de ferro esmaltat, de coure sense estanyar, després, d'alumini i fins i tot d'acer inoxidable, també de faiança o de vidre per servir les postres.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Antoni Rubió i Lluch; Antonio Rubió y Lluch & Albert Balcells. Documents per a la història de la cultura catalana medieval. Institut d'Estudis Catalans, 2000, p. 193–. ISBN 978-84-7283-546-7 [Consulta: 28 novembre 2012]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Bromadora