Judaisme reconstruccionista

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióJudaisme reconstruccionista
Dades
Tipusreligió
Religiójudaisme Modifica el valor a Wikidata
Història
Separat dejudaisme conservador Modifica el valor a Wikidata
Creaciósegle XX
FundadorMordechai Kaplan Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membres65.000 (2013) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Afiliació internacionalUnió Mundial per al Judaisme Progressista

El judaisme reconstruccionista és el corrent del judaisme progressista més tardanament individualitzat i també el que té menys adherents oficials. El moviment va ser fundat en 1968 en els Estats Units pel rabí Mordechai Kaplan (1881-1983) i el seu gendre Ira Eisenstein, sobre una base ideològica elaborada entre els anys 1920 i els anys 1940. El moviment reconstruccionista, està present bàsicament en els Estats Units d'Amèrica, i en menor mesura a Canadà.

Aquest moviment jueu modern, entén el judaisme com una civilització que evoluciona progressivament. El seu origen es troba en una branca del judaisme conservador. El moviment es va desenvolupar a finals dels anys 1920, i els anys 1940, i en 1968 es va establir una escola rabínica independent.

A l'interior del moviment, hi ha una diversitat teològica substancial. La Halacà no és considerada obligatòria, però és tractada com un remanent cultural valuós, que ha de ser mantingut, a menys que hi hagi una raó per fer el contrari. El moviment emfatitza les visions positives pel que fa al modernisme, i proposa un enfocament de la tradició jueva. L'objectiu del moviment reconstruccionista, és la presa de decisions comunals, mitjançant un procés d'educació, i de destil·lació de valors, de les fonts tradicionals jueves.

Principis del judaisme reconstruccionista[modifica]

Els jueus reconstruccionistes consideren com el més important les actituds a favor de la justicia social i de la igualtat de totes les persones.

  • Una actitud positiva sobre la vida moderna: Tots els membres de la sinagoga poden pendre decisions, no només els rabins.
  • El judaisme reconstruccionista és sionista: El moviment està afiliat a la Unió Mundial per al Judaisme Progressista i està a favor de que Israel sigui un estat laic.
  • Respecte i tolerancia: El judaisme reconstruccionista reconeix i admira la resta de divisions del judaisme.
  • L'igualtat entre els homes i les dones: El reconstruccionisme es un moviment igualitari, la igualtat de tots els membres és una de les bases del moviment. Les dones i els homes no son separats a la sinagoga i les dones poden esdevenir rabins.
  • Acceptació per l'homosexualitat: L'integritat personal de les persones és més important que la seva sexualitat. Els i les rabines reconstruccionistes casen a homes i dones homosexuals.

Bibliografia[modifica]

  • Platform on Reconstructionism, FRCH Newsletter, Sept. 1986.
  • Alpert, Rebecca T. y Jacob J. Staub (1988). Exploring Judaism: A Reconstructionist Approach, The Reconstructionist Press.
  • Lubarsky, Sandra B. y David Ray Griffin (eds.) (1996), Jewish Theology and Process Thought. Nova York: State University of New York Press
  • Jacobs, Louis (1990). God, Torah, Israel: Traditionalism Without Fundamentalism. Cincinnati: Hebrew Union College Press.
  • Kaplan, Mordecai (1994). Judaism As a Civilization. The Jewish Publications Society.
  • Kaplan, Mordecai (1962). "The Meaning of God in Modern Jewish Religion"

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Judaisme reconstruccionista