Pau VI

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 16:16, 7 jul 2016 amb l'última edició de Medol (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaSa Santedat Modifica el valor a Wikidata
Pau VI
Nom original(la) Paulus PP. VI Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(it) Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini Modifica el valor a Wikidata
26 setembre 1897 Modifica el valor a Wikidata
Concesio (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort6 agost 1978 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Castel Gandolfo (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Infart de miocardi Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCripta de la Basílica de Sant Pere (Vaticà) 
262è Papa Església Catòlica
21 juny 1963 – 6 agost 1978
← Joan XXIIIJoan Pau I →
Cardenal
15 desembre 1958 – 21 juny 1963
Arquebisbe de Milà
12 desembre 1954 – 21 juny 1963
← Alfredo Ildefonso SchusterGiovanni Colombo →
Substitut d'Afers Generals de la Secretaria d'Estat Section for General Affairs (Secretariat of State of the Holy See) (en) Tradueix
13 desembre 1937 – 17 febrer 1953 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
FormacióAcadèmia Pontifícia Eclesiàstica
Pontifícia Universitat Gregoriana
Universitat de Roma La Sapienza Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Roma
Ciutat del Vaticà Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióprevere catòlic de ritu romà (1920–), diplomàtic Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósFranciscans Modifica el valor a Wikidata
ConsagracióEugène Tisserant Modifica el valor a Wikidata
beat Pau VI, confessor
Festivitat26 de setembre
29 de maig Modifica el valor a Wikidata
IconografiaCom a papa, amb sotana i solideu
Participà en
19 juny 1963conclave de 1963
11 octubre 1962Concili Vaticà II Modifica el valor a Wikidata
Família
Cònjugecap valor Modifica el valor a Wikidata
PareGiorgio Montini (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansLudovico Montini Modifica el valor a Wikidata
Signatura

(la) Cum Ipso in monte Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0691065 TMDB.org: 2493043
Musicbrainz: 1eb72151-ce21-4950-ba6e-c39c2c1cb235 Discogs: 2272992 Find a Grave: 2379 Modifica el valor a Wikidata

Pau VI (en llatí: Paulus VI, en francès: Paul VI, en italià: Paolo VI) és el nom que va adoptar el cardenal Giovanni Battista Montini quan fou elegit com a 262è Papa de Roma. [1]

Va néixer a Concesio, província de Brescia, el 26 de setembre de 1897. El seu pare, Giovanni Montini era advocat i parlamentari. Va estudiar teologia al seminari de la ciutat a partir del 1916 i el 1920 va ser ordenat sacerdot. Va marxar a Roma on va estudiar a la Universitat La Sapienza i a la Pontifícia Universitat Gregoriana. Va seguir la carrera de la diplomàcia pontifícia.

Va participar en diverses missions diplomàtiques i treballà en la secretaria d'Estat al Vaticà fins que Pius XII el va enviar a l'arquebisbat de Milà el novembre de 1954. Joan XXIII el va fer cardenal el 1958 i li va donar un paper important en l'organització del Concili Vaticà II, on destaca una famosa frase seva: Església, que dius de tu mateixa?.

La mort de Joan XXIII va deixar inacabat el Concili i va deixar al seu successor la difícil feina de portar-lo a la conclusió. En el conclave que es va reunir el juny del 1963 Montini era el clar favorit des de bon principi i fou elegit amb el nom de Pau VI. Va obrir les següents sessions del Concili el setembre del 1963 i el març del 1965. Les conclusions del Concili estan recollides principalment en les Constitucions Lumen Gentium i Gaudium et Spes on van quedar fixades les pautes que l'Església catòlica ha seguit fins als nostres dies.

Pau VI no tenia el carisma personal de Joan XXIII i a diferència d'ell no va ser tan progressista, més pragmàtic i en alguns aspectes, molt conservador. Les seves encícliques com Populorum Progressio o Humanae Vitae, mostren la tendència que segueix l'Església fins als nostres dies, progressista en temàtica social, però conservadora en temes sexuals. Tot i intentar conciliar liberals i conservadors, durant el seu pontificat hi va haver el cisma de Lefebvre, bisbe francès partidari de la missa en llatí i de les doctrines anteriors al concili.

Tomba de Pau VI al Vaticà.

Va establir que el nombre del Col·legi Cardenalici fos de 111, prescribint que un percentatge havia de ser de països del tercer món i que els cardenals majors de 80 no se'ls permetés participar en els conclaves. Pau VI va renunciar a la tiara i el pal·li, símbols del poder terrenal dels Papes i va desmilitaritzar les guàrdies del Vaticà, deixant només al cos de Guàrdia Suïssa.

Va fundar el Museu Pontifici d'Art religiós i modern i va encarregar a l'arquitecte Pier Luigi Nervi la construcció de la sala d'audiències pontifícies que avui porta el seu nom. Va ser el primer Papa a realitzar viatges arreu del món, tradició que Joan Pau II continuaria. L'any 1969 cridà al benedictí català Gabriel Maria Brasó i Tulla, amb el qual l'unia amistat des l'estada d'ambdós a Milà, perquè li dirigis els exercicis espirituals de l'any 1969. Entre el 1964 i el 1970 va visitar tots els continents, per demostrar que l'Església estava oberta a tot el món.

L'agost del 1978 va morir a la residència d'estiu dels Papes a Castelgandolfo a causa d'un atac cardíac. Està enterrat a les grutes vaticanes de la Basílica de Sant Pere.

Referències

  1. «Un papa encarcarat» (paper). Revista Sàpiens. Sàpiens Publicacions [Barcelona], núm.131, Juliol 2013, p.12. ISSN: 1695-2014.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pau VI


Precedit per:
Joan XXIII
Papa
1963 - 1978
Succeït per:
Joan Pau I