Thomas Armat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaThomas Armat
Biografia
Naixement25 octubre 1866 Modifica el valor a Wikidata
Fredericksburg (Virgínia) Modifica el valor a Wikidata
Mort30 setembre 1948 Modifica el valor a Wikidata (81 anys)
Washington DC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballCinema Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómecànic, inventor Modifica el valor a Wikidata
Premis

Thomas J. Armat (25 octubre 1866 - 30 setembre de 1948) va ser un mecànic i inventor nord-americà, pioner de l'art cinematogràfic i principalment reconegut per haver co-inventat el vitascopi amb Thomas Alva Edison.[1]

Biografia[modifica]

Armat va estudiar a l'Institut de Mecànica de Richmond, Virginia, i posteriorment, l'any 1894, a la Bliss School of Electricity, a Washington D.C., on va conèixer a Charles Francis Jenkins. Tots dos, com a companys de classe, van treballar en el desenvolupament d'un projector anomenat phantoscopi,[2] usant un nou tipus de mecanisme de moviment intermitent similar al patentat l'any 1893 per Georges Demeny a França. Va ser un dels primers projectors utilitzats per al que es coneix com a Latham Loop (un bucle extra de la pel·lícula abans del transport del mecanisme per a reduir la tensió a la mateixa i evitar la seva ruptura, desenvolupada en forma independent al mateix temps per Woodville Latham i els seus fills). El setembre de 1895 van fer amb el phantoscopi la seva primera emissió pública a la Cotton States and International Exposition, a Atlanta.[3]

Després d'aquest èxit, els dos inventors es van distanciar a causa de problemes amb la patent de l'invent. Jenkins havia tractat de donar-se a conèixer com únic inventor del dispositiu, però el seu intent va fallar i va acabar venent la patent a Armat, qui posteriorment es va unir a Thomas Edison i la hi va vendre. Aquest últim va presentar la màquina al mercat amb el nom de vitascopi. El projector va ser utilitzat en una pantalla pública a la ciutat de Nova York començant el 23 d'abril de 1896 i durant més d'una setmana.

Treballant per a Edison, l'any 1897 Armat va refinar el projector reemplaçant el mecanisme inicial amb una roda de Ginebra més precisa, duplicant l'invent realitzat feia un any a Alemanya per Oskar Messter i Max Griewe, i a Anglaterra per Robert William Paul.

L'any 1947, Armat, William Nicholas Selig, Albert Edward Smith i George Kirke Spoor van guanyar un premi Oscar especial com a representants dels pioners en l'art cinematogràfic, basant-se en les seves contribucions a aquest negoci.

Thomas Armat va morir el 30 de setembre de 1948.

Referències[modifica]

  1. Herbert, Stephen. «Who's Who of Victorian Cinema» (en anglès). [Consulta: 20 desembre 2022].
  2. «Invent Now | Hall of Fame | Search | Inventor Profile | Thomas J. Armat» (en anglès), 22-09-2012. Arxivat de l'original el 2012-09-22. [Consulta: 20 desembre 2022].
  3. «Thomas Armat, 81, A Pioneer in Films. Inventor of Vitascope Projector Attributed to Edison, Dies in Capital»New York Times1 d'octubre de 1948. Consultat el 26 de novembre de 2008. «Thomas Armat, a pioneer in the motion-picture industry, died today at his home. ...»

Enllaços externs[modifica]