Portal:Cinema/Articles seleccionats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs


Articles destacats del Portal:Cinema[modifica]

Casablanca és una pel·lícula nord-americana del 1942 dirigida per Michael Curtiz i protagonitzada per Humphrey Bogart i Ingrid Bergman. Va guanyar tres Oscars i ha estat freqüentment valorada com una de les millors pel·lícules de la història. Va obtenir un èxit immediat que ha perdurat des de la seva estrena. Els crítics han lloat les interpretacions carismàtiques de Bogart i Bergman, l'alquímia entre aquests dos actors, la profunditat dels personatges, la finesa del guió i l'impacte emocional de la pel·lícula en la seva globalitat.

Es tracta d'un drama situat a la ciutat marroquina de Casablanca durant la Segona Guerra Mundial, controlada aleshores pel govern de Vichy, i té com a protagonista Rick Blaine, un líder de la resistència francesa. El tema principal de la pel·lícula és el conflicte de Rick, que ha d'escollir entre el seu amor per Ilsa i la necessitat de fer el que és just tot ajudant el marit d'aquesta.


{{Gener_article_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


Avatar és una pel·lícula èpica de ciència-ficció dirigida per James Cameron i interpretada per Sam Worthington, Zoë Saldaña i Sigourney Weaver. El film està ambientat a l'any 2154 a Pandora, una lluna del sistema estel·lar Alfa del Centaure. Allà, els humans es dediquen a la mineria mentre els na'vis, els indígenes humanoides, resisteixen a l'expansió dels colons, que posa en perill la seva existència i l'ecosistema de tot el planeta.

Avatar va començar a desenvolupar-se el 1994 per Cameron. Tanmateix, per aquella època la «tecnologia, encara necessitava posar-se al dia» per la visió del film que el director tenia pensada. Així, no va ser fins a principis del 2006 quan va començar a desenvolupar el guió, la llengua dels na'vis i la cultura de Pandora. A més, per la seva producció, l'equip cinematogràfic va dur a terme una gran tasca d'investigació en noves tecnologies. El resultat va ser una pel·lícula que suposava un gran avanç dins del camp de la tecnologia cinematogràfica, tant per la visió 3D que ofereix com per les càmeres estereoscòpiques dissenyades especialment per la producció de la mateixa. La seva estrena també va ser un gran èxit recaptant més de 2.000 milions de dòlars a tot el món i esdevenint la pel·lícula més taquillera de tots els temps.


{{Febrer_article_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


Pride & Prejudice és una pel·lícula de 2005 dirigida per Joe Wright i basada en la novel·la de 1813 de Jane Austen. La seva principal protagonista és Keira Knightley qui interpreta el paper d'Elizabeth Bennet. Knightley es troba acompanyada per Matthew Macfadyen, en el rol de Fitzwilliam Darcy, i els veterans actors Judi Dench i Donald Sutherland.

Encara que s'havien fet nombroses adaptacions per a la televisió (el 1938, 1952, 1967, 1980 i 1995), el 2005 només existia un únic llargmetratge de la clàssica novel·la, dirigit per Robert Z. Leonard el 1940 i protagonitzat per Laurence Olivier i Greer Garson. Així doncs, amb aquesta pel·lícula, Orgull i prejudici tornava a la gran pantalla després de 65 anys amb una nova versió més moderna i realista que l'anterior.


{{Març_article_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


Anne Jacqueline Hathaway (nascuda el 12 de novembre de 1982) és una actriu de cine i teatre dels Estats Units nominada als Oscar i als Globus d'Or.

El seu descobriment va venir de la mà de la companyia Disney, gràcies a la comèdia juvenil The Princess Diaries (2001). L'èxit de la pel·lícula li va permetre seguir treballant en el cine familiar fins que, finalment, el 2005, conscient de què havia quedat encallada com una icona infantil, va començar a buscar papers que li permetessin madurar i trencar amb aquesta imatge. Havoc i Brokeback Mountain van ser les pel·lícules que van marcar aquest canvi radical en la seva carrera. El seu creixement artístic però, no es va manifestar fins el 2006, quan va treballar amb la consagrada actriu nordamericana Meryl Streep a El diable es vesteix de Prada. Demostrant que estava a l'altura de les grans actrius cinematogràfiques, aquest últim film va comportar el seu reconeixement mediàtic i professional i la va catapular com una de les actrius més prometedores de Hollywood.


{{Abril_article_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


Thelma i Louise és una road movie de 1991 dirigida per Ridley Scott i guanyadora d'un Oscar.

Amb Geena Davis (Thelma) i Susan Sarandon (Louise) en els papers principals, la pel·lícula explica com l'excursió de cap de setmana de dues dones es transforma en una fuga a través dels Estats Units. Cal destacar, a més, la participació de Harvey Keitel, que interpreta per primera vegada el paper d'un heroi, i de Brad Pitt, per qui aquest llargmetratge significà l'impuls de la seva carrera.

La història va estar a punt de no veure la llum ja que el seu guió, escrit per Callie Khouri, suscitava una important desconfiança entre un bon nombre de productors i directors. Malgrat tot, situada en la intersecció de diversos gèneres cinematogràfics, la cinta està avui considerada un clàssic que ha arribat a influenciar altres pel·lícules i obres d'art, i ha esdevingut un mite del moviment feminista.


{{Maig_article_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


Bridget Jones's Diary és una comèdia romàntica de 2001 dirigida per Sharon Maguire i basada en la novel·la del mateix nom de Helen Fielding. La història, inspirada en l'obra de Jane Austen Orgull i prejudici i la popular sèrie de televisió que se'n va fer el 1995, narra la vida, explicada en clau humorística, d'una britànica en la trentena (Bridget Jones) que busca el seu lloc en el món malgrat tots els obstacles que es troba pel camí.

L'actriu escollida per interpretar aquesta dona sense pèls a la llengua va ser Renée Zellweger. Hugh Grant va ser l'elegit per acompanyar-la en el paper del seu benplantat cap, Daniel Cleaver. Fent de contrabalanç a Grant, el paper del "vertader amor" de Brigdet, Mark Darcy, va ser otorgat a Colin Firth qui, de fet, ja havia interpretat a un Sr.Darcy a la sèrie de 1995 de la BBC.

La seva seqüela, Bridget Jones: The Edge of Reason, va ser filmada el 2004.


{{Juny_article_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


Pride and Prejudice és una adaptació cinematogràfica de la novel·la del mateix nom de Jane Austen. Dirigida per Robert Z. Leonard el 1940, la pel·lícula, en blanc i negre, va ser la primera versió de Hollywood d'una obra d'Austen i el primer llargmetratge de les aventures de les germanes Bennet. Un relat que no tornaria a la gran pantalla fins el 2005 amb Pride & Prejudice de Joe Wright.

Els seus principals protagonistes són Greer Garson i Laurence Olivier que van interpretar a Elizabeth Bennet i el Sr.Darcy respectivament. Cal destacar, a més, la participació d'Edna May Oliver, que va actuar per penúltima vegada en aquesta cinta interpretant a la sempre recta Lady Catherine de Bourgh, i la intervenció de Maureen O'Sullivan, en el paper de la bella i refinada Jane Bennet.

L'atenció que Cedric Gibbons i Paul Groesse van dedicar a tots els detalls de la pel·lícula va valer-los l'Oscar a la millor direcció artística. Un guardó que només tres cintes de Jane Austen han aconseguit: Pride and Prejudice de 1940, Sentit i sensibilitat de 1995 (Oscar al millor guió adaptat) i Emma de 1996 (Oscar a la millor banda sonora).


{{Juliol_article_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


Tens un e-mail és una comèdia romàntica de 1998 escrita i dirigida per Nora Ephron. La història és un remake de The Shop Around the Corner en la qual dos companys de feina que no se suporten mantenen una relació amorosa per correspondència sense saber que aquella persona que consideren la seva mitja taronja és, en realitat, l'odiós dependent que es troba al seu costat. Tens un e-mail pren com a base l'argument de la pel·lícula de 1940 però, l'actualitza, ubicant-lo en l'era de la informàtica i, per tant, substituint les cartes per e-mails.

La cinta va tenir un important ressó mediàtic degut al retrobament de Meg Ryan i Tom Hanks després d'haver protagonitzat l'exitosa Alguna cosa per recordar.


{{Agost_article_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


Austràlia és una pel·lícula èpica d'amor i aventures dirigida el 2008 per Baz Luhrmann. Aquest va ser el primer llargmetratge del director australià després d'haver produït el que s'anomena la Trilogia de Teló Vermell, formada pels seus tres primers treballs cinematogràfics: Strictly Ballroom, Romeo + Juliet i Moulin Rouge!.

Ubicada en el país que li dóna nom, Austràlia narra la història d'una aristòcrata anglesa i un tosc i dur ramader que intenten salvar la finca que ella acaba d'heretar. En el procés, descobriran l'afecte que senten l'un per l'altre mentre el país es veu inmers en la Segona Guerra Mundial i és bombardejat pels avions japonesos.

Tenint en compte que la cinta se situa a la ciutat de Darwin d'Austràlia, pels papers principals es va decidir escollir una parella d'actors d'aquesta nacionalitat. Així, Nicole Kidman és l'actriu que dóna vida a l'altiva i rica hereva britànica i el conegut actor Hugh Jackman és l'encarregat de representar al ferm drover que l'acompanya.


{{Setembre_article_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


Troia (en anglès, Troy) és un drama històric dirigit el 2004 per Wolfgang Petersen. El relat, basat en la Ilíada d'Homer, a més de l'Eneida de Virgili i altres textos del cicle èpic, exposa la Guerra de Troia des del punt de vista dels seus protagonistes més llegendaris: Hèctor, Paris i Aquil·les.

Els tres actors escollits per retratar aquests personatges històrics van ser Eric Bana, Orlando Bloom i Brad Pitt respectivament. Acompanyant-los destaca la presència de Peter O'Toole interpretant al rei de Troia, Príam; i Julie Christie donant vida a la mare d'Aquil·les, Tetis. També hi va intervenir una llavors desconeguda Diane Kruger, en el paper de la dona causant del conflicte, Helena de Troia.

La pel·lícula es va poder veure el 9 de maig de 2004 a la Berlinale i va tenir una extensa estrena mundial quatre dies més tard.


{{Octubre_article_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


Catherine Élise Blanchett (nascuda el 14 de maig de 1969), més coneguda com Cate Blanchett, és una actriu de cine i teatre australiana guanyadora dels premis Oscar i Globus d'Or.

Blanchett va cridar l'atenció de la crítica internacional amb la pel·lícula Elisabet de 1998, dirigida per Shekhar Kapur, on va protagonitzar a Elisabet I d'Anglaterra. Però, actualment, també destaquen les seves interpretacions de Galàdriel, la reina elfa de la Trilogia de El senyor dels anells, i de Katharine Hepburn a L'aviador, un paper que li va comportar un Oscar a la millor actriu secundària.


{{Novembre_article_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


Memòries d'una geisha (originàriament en anglès: Memoirs of a geisha) és una adaptació cinematogràfica de la novel·la del mateix nom d'Arthur Golden, dirigida per Rob Marshall i produïda per Steven Spielberg. La història examina la vida d'una geisha al Kyoto anterior a la Segona Guerra Mundial. La pel·lícula va ser estrenada als Estats Units el 9 de desembre de 2005 després d'haver estat rodada a Califòrnia i a diverses localitzacions del Japó.

La seva bellesa i elegància li van valer les aprovacions de diversos festivals de cinema entre els quals destaquen els Premis Bafta, els Globus d'Or i, principalment, les sis nominacions que va obtenir de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood.


{{Desembre_article_de Cinema}} - discussió - modifica - historial




Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs