Découvertes Gallimard

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Aguilar Universal)
Infotaula de llibreDécouvertes Gallimard

La nova edició de «Découvertes Gallimard».
Tipuscol·lecció editorial i sèrie de llibres Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorDiversos autors
LlenguaFrancès
Artista de la cobertaDavid Roberts Modifica el valor a Wikidata
PublicacióParís, França, 1986
Creació21 novembre 1986
EditorialÉditions Gallimard
Format perlist of volumes of Découvertes Gallimard (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temahumanitats i ciència humana Modifica el valor a Wikidata
GènereHumanitats, Enciclopèdia
EsqueixDécouvertes Gallimard Texto (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
OCLC638040265 Modifica el valor a Wikidata
Lloc webdecouvertes-gallimard.com Modifica el valor a Wikidata

«Découvertes Gallimard» (francès: [dekuvɛʁt ɡalimaːʁ], literalment «Descobriments Gallimard»; publicada a Barcelona com «Biblioteca de bolsillo CLAVES» i «Biblioteca ilustrada», i a Madrid «Aguilar Universal») és una col·lecció enciclopèdica de llibres il·lustrats en format de butxaca sobre una varietat de temes, adreçat a adults i adolescents.[1] Va ser publicada el 21 de novembre de 1986 per Éditions Gallimard amb el primer volum À la recherche de l'Égypte oubliée (lit. «A la recerca de l'Egipte oblidat»), escrit per Jean Vercoutter.[2] La col·lecció actualment conté més de 700 llibres.

Resum[modifica]

Cada llibre d'aquesta col·lecció es compon d'una monografia i se centra en un tema particular, tota la sèrie cobreix totes les àrees del coneixement i l'experiència humana: arqueologia, art, ciència, civilització, cultura, estètica, literatura, música, societat, tècnica, religió, memòria dels llocs, etcètera, amb les contribucions de 502 especialistes.[1] Ells generalment utilitzen línies de temps i perspectiva històrica per a descriure un subjecte, per exemple, el volum 142 Barcelone, la passion de la liberté[3] (lit. «Barcelona, la passió de la llibertat») escrit per Pascal Torres Guardiola, aquest llibre narrat en ordre cronològic per presentar la història de Barcelona del segle iii aC fins a l'actualitat.[4][5] El format de paper A6 (125 × 178 mm) s'utilitza per aquests mini llibres i s'imprimeix en paper cuixé, ricament il·lustrat amb imatges i fotografies que s'extreuen dels recursos patrimonials.[1] Tots els llibres contenen la secció «testimonis i documents», aquí proporcionen la informació documental més detallada, les fonts de totes les il·lustracions, així com els crèdits de les fotos. L'editorial va declarar que volien crear «la més bella col·lecció de butxaca del món» (« la plus belle collection de poche du monde »).[6]

Crítiques[modifica]

La revista cultural francesa Télérama ha elogiat la col·lecció: «Els volums de ‹Découvertes Gallimard› prenen el suspens del cinema, tenen l'eficiència del periodisme, el temperament literari és el seu encant, i l'art és la seva bellesa.»[1] L'escriptor britànic Rick Poynor va escriure a la revista Eye Magazine que la col·lecció «és un dels grans projectes de l'edició popular contemporània».[7]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Collection Découvertes Gallimard» (en francès). Éditions Gallimard. [Consulta: 3 maig 2017].
  2. «À la recherche de l'Égypte oubliée, collection Découvertes Gallimard (n° 1)» (en francès). Éditions Gallimard. [Consulta: 3 maig 2017].
  3. «Barcelone, la passion de la liberté, collection Découvertes Gallimard (n° 142)» (en francès). Éditions Gallimard. [Consulta: 3 maig 2017].
  4. «Barcelone, la passion de la liberté» (en francès). Goodreads. [Consulta: 6 setembre 2017].
  5. «Barcelone, la passion de la liberté» (en francès). e-leclerc.com. [Consulta: 3 maig 2017].
  6. Découvertes Gallimard fête son n° 200 (1994) a YouTube
  7. «Revelations in style» (en anglès). Eye Magazine. [Consulta: 4 maig 2017].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Découvertes Gallimard