Filologia catalana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Filologia Catalana)

La filologia catalana és la branca de la filologia que s'ocupa de l'estudi de la llengua catalana i la literatura catalana.[1] Actualment, la carrera de Filologia Catalana es pot estudiar en deu universitats dels territoris de parla catalana:[2] sis al Principat de Catalunya (URV, UB, UAB, UOC, UdL i UdG), dos al País Valencià (UA i UV) i a la Universitat de les Illes Balears (UIB). La Universitat de Perpinyà (UPVD), a través de l'IFCT ofereix un grau de català i un màster d'Estudis catalans que ofereixen estudis de llengua i literatura juntament amb d'altres d'història, economia i geografia dels territoris de parla catalana.

Durant les negociacions sobre l'EEES se'n va arribar a proposar l'eliminació o la dissolució en una filologia genèrica de les llengües de l'estat espanyol que s'especialitzés els darrers cursos;[3] la proposta, però, també gràcies al moviment estudiantil, no va prosperar. Actualment, el Grau de Filologia catalana es desenvolupa al llarg de quatre cursos.

Objecte d'estudi[modifica]

Al llarg dels quatre anys de carrera el filòleg català, després d'aprendre les bases de la lingüística i la literatura, realitza un extens estudi en llengua i literatura catalanes. D'aquesta manera, obté coneixements dividit en llengua i en literatura:

Referències[modifica]

  1. «Filologia catalana». Generalitat de Catalunya. Canal Universitats. [Consulta: 11 gener 2024].
  2. «Catalaik | Filologia Catalana: l’inici d’una gran història!». Xarxa Vives d'Universitats. [Consulta: 11 gener 2024].
  3. 324cat. «Universitats de l'Estat proposen eliminar les titulacions de filologia catalana i humanitats», 20-04-2005. [Consulta: 11 gener 2024].

Enllaços externs[modifica]