Hemisferi occidental

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaHemisferi occidental
Imatge
TipusHemisferi Modifica el valor a Wikidata
Part deTerra Modifica el valor a Wikidata
Map
 0° N, 90° O / 0°N,90°O / 0; -90
Dades i xifres
Punt més baixfossa de Tonga Modifica el valor a Wikidata  (−10.817 m Modifica el valor a Wikidata)
Punt més altAconcagua Modifica el valor a Wikidata  (6.961 m Modifica el valor a Wikidata)
Representació geogràfica de l'hemisferi occidental

L'Hemisferi Occidental és un terme geogràfic[1][2] per a la meitat de la Terra que es troba a l'oest del meridià principal (que creua Greenwich, Londres, Regne Unit) i l'est de l'antimeridià. L'altra meitat s'anomena hemisferi oriental.[3]

Com a exemple de totum pro parte, el govern dels Estats Units utilitza àmpliament el terme Hemisferi Occidental per significar les Amèriques.[4][5][6][7][8][9][10][11]

Geografia[modifica]

L'hemisferi occidental consta de les Amèriques, les porcions occidentals d'Europa i Àfrica, l'extrem oriental de Sibèria (Rússia), nombrosos territoris a Oceania i una part de l'Antàrtida, a la vegada que exclouen algunes de les illes Aleutianes al sud-oest de l'Alaska continent.

En un intent de definir l'hemisferi occidental com les parts del món que no formen part del Vell Món, també hi ha projeccions que utilitzen el 20è meridià oest i el meridià estèricament oposat al meridià 160 per definir l'hemisferi.[1]

El centre de l'hemisferi occidental està situat a l'oceà Pacífic a la intersecció del 90 meridià oest i l'equador, entre les illes Galàpagos. El terreny més proper és l'illa de Genovesa a les coordenades 0° 19′ 00″ N, 89° 57′ 00″ O / 0.316667°N,89.95°O / 0.316667; -89.95.

La muntanya més alta de l'hemisferi occidental és Aconcagua, als Andes de l'Argentina, a 6.960,8 metres d'altura sobre el nivell del mar.[12]

Estats sobirans als dos hemisferis[modifica]

El hemisferi occidental.

A continuació, es mostra una llista dels estats sobirans que es troben tant en els hemisferis occidentals com en els del Meridià de referència de l'ERS, per ordre de nord a sud:

A continuació es mostra una llista dels estats sobirans que es troben als hemisferis occidental i oriental al llarg del 180è meridià, de nord a sud. A excepció dels Estats Units (Wake Island), tots ells es troben a un sol costat de la línia de canvi de data internacional, que es corba al seu voltant.

Països i territoris a l'hemisferi occidental però no a les Amèriques[modifica]

Els països i territoris següents es troben fora de les Amèriques però es troben totalment o majoritàriament o parcialment dins de l'hemisferi occidental:

Àfrica
Sencers
Majoritàriament
Parcialment
Antàrtida
Sencer
Parcialment
Asia
Parcialment
Europa
Sencer
Majoritàriament
Parcialment
Oceania
Sencers
Majoritàriament
Parcialment

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Olson, Judy M. Matching the map projection to the need. Cartography and Geographic Information Society, American Congress on Surveying and Mapping, 1997. «Projecting the hemisphere» . - Merriam-Webster's Geographical Dictionary. 3rd. Merriam-Webster, 2001, p. 1294. «Western Hemisphere» 
  2. Oxford Dictionary of English. 2nd. Oxford University Press, 2006, p. 2001. - Merriam Webster's Online Dictionary. based on Collegiate vol., 11th. Merriam-Webster, 2006. «Western /western%20hemisphere» 
  3. Western Hemisphere. 
  4. Bureau of Western Hemisphere Affairs, United States Department of State.
  5. Western Hemisphere, United States Department of the Treasury.
  6. Western Hemisphere, Office of the United States Trade Representative.
  7. Joe Biden: The Western Hemisphere Needs U.S. Leadership, Americas Quarterly, 17 December 2018.
  8. Western Hemisphere, United States Department of Justice.
  9. Western Hemisphere, United States Department of Agriculture.
  10. Western Hemisphere Arxivat 2020-06-21 a Wayback Machine., United States Fish and Wildlife Service.
  11. Western Hemisphere Arxivat 2020-04-05 a Wayback Machine., Fulbright Program.
  12. «Informe científico que estudia el Aconcagua, el Coloso de América mide 6960,8 metros» (en castellà). Universidad Nacional de Cuyo, 2012. Arxivat de l'original el 8 setembre 2012. [Consulta: 3 setembre 2012].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hemisferi occidental