Judaisme reconstruccionista

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El judaisme reconstruccionista és el corrent del judaisme progressista més tardanament individualitzat i també el que té menys adherents oficials. Va ser fundat el 1968 als Estats Units pel rabí Mordecai Kaplan (1881-1983) i Ira Eisenstein sobre una base ideològica elaborada entre els anys 1920 i els anys 1940. Es troba present fonamentalment als Estats Units i, en menor mesura, al Canadà.

Aquest moviment jueu modern entén el judaisme com una civilització que evoluciona progressivament. El seu origen es troba en la branca d'extrema dreta del judaisme conservador abans que es dissolgués. El moviment es va desenvolupar a finals dels anys 1920 i els anys 1940, i el 1968 es va establir una escola rabínica.

A l'interior del moviment hi ha una diversitat teològica substancial. La Halacà no és considerada obligatòria, però és tractada com un romanent cultural valuós que ha de ser mantingut a menys que hi hagi una raó per fer el contrari. El moviment emfatitza les visions positives pel que fa al modernisme i proposa un enfocament de la tradició jueva, l'objectiu és la presa de decisions comunals a través d'un procés d'educació i de destil·lació de valors de les fonts tradicionals jueves.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Platform on Reconstructionism, FRCH Newsletter, Sept. 1986.
  • Alpert, Rebecca T. y Jacob J. Staub (1988). Exploring Judaism: A Reconstructionist Approach, The Reconstructionist Press.
  • Lubarsky, Sandra B. y David Ray Griffin (eds.) (1996), Jewish Theology and Process Thought. Nueva York: State University of New York Press
  • Jacobs, Louis (1990). God, Torah, Israel: Traditionalism Without Fundamentalism. Cincinnati: Hebrew Union College Press.
  • Kaplan, Mordecai (1994). Judaism As a Civilization. The Jewish Publications Society.
  • Kaplan, Mordecai (1962). "The Meaning of God in Modern Jewish Religion"

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Judaisme reconstruccionista Modifica l'enllaç a Wikidata