Judaisme humanista

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióJudaisme humanista
(en) Humanistic Judaism modifica
Dades
Tipusreligió
Religiójudaisme
Governança corporativa
Seu 
Afiliació internacionalSocietat pel humanisme jueu

El judaisme humanista és un moviment plural que emfatitza la cultura jueva i la seva història més que la creença en Déu com a font de la identitat jueva pel que els seus rituals i cerimònies normalment no inclouen resos ni invocacions a deïtats.

Creences[modifica]

Entre les persones jueves humanistes es troben ateus i creients i la seva visió filosòfica deriva de l'humanisme, humanisme religiós i humanisme laic i les seves creences poden resumir-se en:

  • Un jueu és aquella persona que s'identifica amb la història, cultura i futur del poble jueu.
  • El judaisme és la cultura històrica de les persones jueves i la religió és solament una part d'aquesta cultura.
  • Les persones posseeixen el poder i la responsabilitat de conformar les seves vides independentment de qualsevol autoritat sobrenatural.
  • L'ètica i la moralitat deu servir a les necessitats humanes i les eleccions han de realitzar-se sobre la base de les conseqüències de les accions i no basant-se en regles o manaments preconcebudes.
  • La història jueva, com les altres és un fenomen purament humà i natural. Els textos bíblics i uns altres tradicionals són producte de l'activitat humana i es comprenen sota l'anàlisi arqueològica i científic.

Orígens[modifica]

En la seva forma actual va ser fundat en 1963 pel rabí Sherwin Wine.[1][2]

Com a rabí format en el judaisme reformista i amb una congregació laica, no-teista a Michigan, Wine va desenvolupar una litúrgia que reflectia aquest moviment i la filosofia de la seva congregació emfatitzant la cultura, història i identitat jueva a través de l'ètica i excloent qualsevol referència a Déu. Aquesta congregació va desenvolupar per a les seves activitats el Birmingham Temple, actualment a Farmington Hills, Michigan. Aviat es va unir amb una congregació reformista a Illinois conduïda pel rabino Daniel Friedman i a un altre grup a Westport, Connecticut.

En 1969, aquestes i altres congregacions es van organitzar sota el paraigua de la Society for Humanistic Judaism (SHJ). Aquesta societat explica avui dia amb més de 10.000 membres als Estats Units i Canadà.

Més tard, en 1986, es funda el International Institute for Secular Humanistic Judaism, centre intel·lectual i acadèmic del judaisme humanista, establint-se a Jerusalem i més tard a Farmington Hill, Michigan. L'institut ofereix programes de formació per a educadors, i líders comunitaris (coneguts en hebreu com madrichim i en jiddisch com vegvayzer), portaveus i rabins, a més de realitzar seminaris públics, col·loquis i publicacions.

Igualitarisme[modifica]

El judaisme humanista és igualitari pel que fa al gènere i la identificació de gènere, l'estatus jueu i l'orientació sexual. Les cerimònies en les quals es posa nom als bebès són similars per a nens i nenes i s'utilitzen en lloc de la circumcisió del Brit Milà. Aquelles persones que s'identifiquen com a jueves i aquelles que no, així com gais, lesbianes, bisexuals i transgènere poden participar i dirigir els rituals.

Referències[modifica]

  1. «International Federation for Secular & Humanistic Judaism». [Consulta: 16 desembre 2010].
  2. Hevesi, Dennis «Sherwin Wine, 79, Founder of Splinter Judaism Group, Dies». The New York Times, 25-07-2007 [Consulta: 16 desembre 2010].

Enllaços externs[modifica]