Pacte Nacional pel Referèndum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióPacte Nacional pel Referèndum
Dades
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaPacte Nacional pel Dret a Decidir Modifica el valor a Wikidata
Creació23 desembre 2016
Data de dissolució o abolició2017 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
PresidènciaJoan Ignasi Elena i Garcia (2016–2017) Modifica el valor a Wikidata
Part deprocés independentista català Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpactepelreferendum.cat Modifica el valor a Wikidata

El Pacte Nacional pel Referèndum és una iniciativa que agrupa els partidaris de celebrar el referèndum sobre la independència de Catalunya i creada l'any 2016. Reuneix a institucions, organitzacions socials i polítiques, electes i persones a títol particular. La reunió constitutiva del Pacte Nacional pel Referèndum tingué lloc el 23 de desembre de 2016 al Parlament de Catalunya i substitueix el Pacte Nacional pel Dret a Decidir creat el 2013.[1] El comitè executiu està format per: Joan Ignasi Elena (coordinador), Maite Arqué, Jaume Bosch, Francesc de Dalmases, Carme-Laura Gil, Itziar González, Francesc Pané i Carme Porta. El 23 de gener de 2017 els membres del comitè executiu van presentar el manifest, els objectius, el full de ruta i els programa de treball del pacte. L'acte es va dur a terme a la seu del Centre Excursionista de Catalunya mitjançant una conferència de premsa.

Adhesions[modifica]

El manifest del Pacte va rebre l'adhesió de més de 4.000 entitats i més de 400.000 persones.[2] En aquest sentit, algunes de les entitats que s'han adherit al pacte són la Federació d'Organitzacions per a la Justícia Global, Òmnium Cultural, el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals i el Futbol Club Barcelona,[3] entre d'altres. Entre els noms internacionals cal destacar: Dimítrios Papadimulis i Ulrike Lunacek, vicepresidents del Parlament Europeu; Ska Keller, Marisa Matias i Julia Reda, eurodiputades; Pablo Iglesias, líder de Podemos i congressista espanyol; Jean-Guy Talamoni, president de l'Assemblea de Còrsega, i Oscar Temaru, expresident de la Polinèsia.[4]

A més, el Pacte també va anunciar noves adhesions manifest "Deixin votar els catalans" que es va fer públic per primer cop el 2014. Entre els nous signants hi ha: Viggo Mortensen, Rigoberta Menchú, Gerry Adams, Ahmed Galai, Angela Davis, Mirta Acuña de Baravalle, José Bové, Piedad Córdoba, Tsering Woeser, Jason Y. Ng, Irvine Welsh, José Shulman, Hélder Costa i Hans Ulrich Gumbrecht, entre d'altres.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Prim, Sara «Catalonia cross-party National Alliance bids for agreed referendum in 2017 with international recognition». Catalan News Agency, 23-12-2016 [Consulta: 24 desembre 2016].
  2. «El Pacte Nacional pel Referèndum presenta 400.000 signatures en dos mesos de campanya». vilaweb.cat, 02-05-2017. [Consulta: 3 agost 2017].
  3. «Comunicat del FC Barcelona sobre l'adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum». Futbol Club Barcelona, 06-05-2017 [Consulta: 6 maig 2017].
  4. «Degoteig de suports internacionals al referèndum català». El Punt Avui, 04-03-2017 [Consulta: 4 març 2017].

Enllaços externs[modifica]