Diferència entre revisions de la pàgina «Sumeri»

Salta a la navegació Salta a la cerca
2 octets eliminats ,  fa 6 anys
m
LanguageTool: correccions ortogràfiques i gramaticals
m (REF GEC)
m (LanguageTool: correccions ortogràfiques i gramaticals)
* Neo-sumeri — 2300/2200 – 2000 AC
* Sumeri tardà — 2000 – 1800/1700 AC
* Post-sumeriPostsumeri - 1800/1700 - 100 AC
 
Tot i això, algunes versions de la cronologia consideren que el sumeri tardà ha d'ésser inclòs dins del post-sumeripostsumeri. El mot "post-sumeripostsumeri" designa el període a partir del qual la llengua ja s'ha extingit i només es feia servir pels babilonis i assiris com [[llengua litúrgica]] i [[llengua clàssica]]. L'extinció ha estat sempre datada al mateix temps que la caiguda de la [[tercera dinastia d'Ur]], el darrer estat predominantment sumeri a Mesopotàmia vers el 2000 AC. Nogensmenys, alguns estudiosos creuen que el sumeri va persistir com a llengua parlada a una petita regió del sud ([[Nippur]]) fins al 1700 AC. És una sort que hi hagi tants textos bilingües sumeri-accadi del període del sumeri tardà.
 
== Classificació ==
El sumeri esés la primera llengua escrita coneguda. L'alfabet cuneïforme va ser adaptat després per l'accadi, l'[[Llengua elamita|elamita]] i fins i tot per llengües indoeuropees com la [[llengua hittita]]. Unes altres llengües, com el l'[[ugarític]] i l'[[antic persa]] van ésser escrites amb una simplificació del sistema cuneïforme.
 
És una [[llengua aglutinant]], això vol dir que les paraules podien ser una cadena de sufixos o morfemes més o menys clarament distingibles.
 
El sumeri ha estat objecte de controvertides propostes identificant-lo genèticament amb qualsevol llengua aglutinant. Com a llengua més antiga coneguda, té un cert prestigi, i propostes com aquestes moltes vegades tenen un fons nacionalista i gens de credibilitat científica.
Més credibilitat té la inclusió de la llengua a les hipotètiques super-famíliessuperfamílies [[nostràtica]] o [[dené-sino-caucasiana]].
 
== Varietats ==
L'únic dialecte conegut del sumeri és l'"emesal" ({{unicode|&#x12174;&#x122a9;}} EME.MUNUS|SAL "llengua de dona"). L'La eme-sal és diferent de la varietat estàndard, l' ''eme-ĝir'', i era només utilitzada per dones en texts literaris, i és dominant a certs gèneres de cançons de culte. Les característiques de l'la eme-sal són fonològiques (per exemple "m" es fa servir sovint en comptes de "ĝ'' com a ''me'' ,''ĝe<sub>26</sub>'', "jo"), però també té paraules diferents (''ga-ša-an'' en comptes de ''nin'', "senyora, sobirana").
 
== Vegeu també ==
175

modificacions

Menú de navegació