Línies de Llarga Distància a Catalunya

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Llarga Distància
Tipus servei regional i internacional
Línies 23
Operador Renfe
Dades tècniques
Velocitat convencional i
alta velocitat
Ample ferroviari 1.668 i 1.435 mm
Enllaç amb:
Línies de Llarga Distància LD in white letters on a gray background.png  Tren convencional
Línia d'alta velocitat AVE.svg Madrid Andalusia
FGC.svg Barcelona-Vallès FGC.svg Llobregat-Anoia
Trambcnlogo.png Trambaix   Trambcnlogo.png Trambesòs
(Rodalies de Catalunya)
Rodalies de Catalunya símbol.svg Rodalia de Barcelona
Rodalies de Catalunya símbol.svg Rodalia del Camp de Tarragona
Rodalies de Catalunya símbol.svg Rodalia de Lleida
Rodalies de Catalunya símbol.svg Rodalia de Girona
Barcelona Metro Logo.svg Metro Barcelona
Fvallvidrera.svg Funiculars i telefèrics
Renfe Media distancia.svg Mitjana distància
Modifica les dades a Wikidata

A Catalunya hi ha diferents línies de llarga distància que uneixen diferents poblacions catalanes, principalment Barcelona, amb diferents poblacions espanyoles de la península Ibèrica, França, Itàlia i Suïssa.

Dintre de les línies de Llarga Distància destaca la utilització dels trens Talgo, que s'utilitzen als serveis Talgo i Trenhotel a Catalunya i Alvia (Sèrie 130 de Renfe) i Altaria.

Entre les diferents línies podem diferenciar-les en tres blocs: Alta Velocitat, Diürns i Nocturns.

Alta Velocitat[modifica]

Història[modifica]

A Catalunya el primer servei d'alta velocitat va ser l'Euromed que es va inaugurar l'any 1997 i uneix Barcelona-Sants amb València-Nord amb trens idèntics que els de l'AVE Madrid-Sevilla però d'ample ibèric. La velocitat comercial del servei és de 200 km/h i tot el recorregut transcorre per línies d'ample ibèric i en gran part d'altes prestacions on es poden assolir velocitats de fins a 250 km/h.

Posteriorment a l'octubre de 2003 i després de força retards va arribar l'AVE a l'Estació de Lleida Pirineus però només a 200 km/h. Amb aquesta obertura també es van posar en marxa els trens Altaria entre Barcelona, Madrid i Cadis, que és un servei d'alta velocitat amb trens Talgo d'ample variable, remolcats per una locomotora acoblada al tren, que anaven per línies catalanes d'ample ibèric entre Barcelona i Puigverd de Lleida on en un canviador d'ample enllaçaven amb la LAV Madrid-Lleida. Posteriorment els Altaria entre Barcelona i Madrid van ser substituïts pel servei Alvia que utilitzava automotors d'ample variable construïts per CAF (Sèrie 120 de Renfe), a diferència dels Altaria que eren remolcats per una locomotora acoblada.

Quan al desembre de 2007 l'AVE va arribar fins a l'Estació del Camp de Tarragona amb la inauguració del tram Lleida-Camp de Tarragona els Alvia van passar a fer el canvi d'ample a Roda de Barà.

Finalment, i després de molts retards i problemes en les obres va arribar l'AVE a Barcelona al Març de 2008, aquest fet va produir la desaparició de l'Alvia Barcelona-Madrid, que va ser substituït per AVE, i de l'Altaria Barcelona-Cadis, que va desaparèixer.

AVE[modifica]

Tren AVE de la sèrie 103 (Velaro) a l'estació del Camp de Tarragona

L'AVE és un servei ferroviari d'alta velocitat d'ample internacional que uneix Figueres, Girona, Barcelona, Tarragona i Lleida amb Saragossa, Madrid, Còrdova, Sevilla i Màlaga entre altres.

La velocitat comercial entre Barcelona i Madrid és de 300 km/h i el servei és presta amb trens de la Sèrie 103 de Renfe coneguts com a Velaros, construïts per Siemens i amb una velocitat màxima de 350 km/h.

D'altra banda els serveis entre Barcelona, Sevilla i Màlaga, circulen des del 10 de gener de 2008 per un nova via d'uns cinc quilòmetres prop de Madrid que uneix la LAV Madrid-Barcelona amb la LAV Madrid-Sevilla, Còrdova-Màlaga sense fer parada a Madrid, aquests serveis es presten amb trens de la Sèrie 102 de Renfe coneguts com a Patos per la forma del seu frontal.

<< >> Parades intermèdies Tren Observacions
Barcelona-Sants Madrid-Puerta de Atocha Camp de Tarragona · Lleida-Pirineus · Saragossa-Delicias · Calataiud · Guadalajara-Yebes S103
Sevilla-Santa Justa Camp de Tarragona · Lleida-Pirineus · Saragossa-Delicias · Ciudad Real-Central · Puertollano · Còrdova-Central S102 2 trens diaris
Màlaga-María Zambrano Camp de Tarragona · Lleida-Pirineus · Saragossa-Delicias · Còrdova-Central · Puente Genil-Herrera · Antequera-Santa Ana S102 2 trens diaris

Euromed[modifica]

Euromed a València Nord

L'Euromed és un servei ferroviari d'alta velocitat d'ample ibèric que uneix Barcelona i Tarragona amb Castelló de la Plana, València i Alacant. La velocitat comercial de l'Euromed és de 200 km/h i el servei es presta amb trens de la Sèrie 130 de Renfe (que han substituït la sèrie 101 en aquest servei). En un futur amb l'obertura del Corredor Mediterrani entre l'estació del Camp de Tarragona i Vandellòs pel 2009 o 2010, l'Euromed serà substituït per trens que circulin parcialment per la línia d'alta velocitat.

<< >> Parades intermèdies Observacions
Barcelona-Sants València-Nord Tarragona · Castelló de la Plana
Alacant-Terminal Tarragona · Castelló de la Plana · València-Nord

Alvia[modifica]

Antic tren Alvia Madrid-Barcelona (serie 120)

L'Alvia és un servei ferroviari d'ample variable que uneix Barcelona, Camp de Tarragona i Lleida amb Saragossa, Bilbao, Pamplona, Sant Sebastià, Burgos, Lleó, Ourense i Vigo entre altres.

Aquest servei havia unit Barcelona amb Madrid abans de l'arribada de l'AVE. Des del 15 de setembre de 2008 substitueix al Talgo Covadonga/Finisterre entre Barcelona i Vigo. A més des del 14 de desembre de 2008 també substitueix l'Estrella Pio Baroja en les relacions Barcelona-Bilbao i Barcelona-Irun. Des del 25 d'agost de 2009 també substitueix el Talgo Miguel de Unamuno en les relacions Barcelona-Bilbao i Barcelona-Irun.

Aquest servei està prestat per trens de la Sèrie 120 de Renfe fabricats per CAF, que circulen a 250 km/h entre Barcelona-Sants i Saragossa-Delicias.

Nom << >> Parades intermèdies Tipus d'Alvia Observacions
Barcelona-Sants Bilbao-Abando Camp de Tarragona · Lleida Pirineus · Saragossa-Delicias · Logronyo · Miranda de Ebro S 120 2 tren diaris
Irun Camp de Tarragona · Lleida Pirineus · Saragossa-Delicias · Pamplona · Sant Sebastià S 120 2 trens diaris
Covadonga/Finisterre Vigo Camp de Tarragona · Lleida Pirineus · Saragossa-Delicias · Tudela · Castejón · Tafalla · Pamplona · Vitòria · Miranda de Ebro · Burgos · Palència · Sahagún · Lleó · Astorga · Bembibre · Ponferrada · O Barco de Valdeorras · A Rua-Petín · San Clodio-Quiroga · Monforte de Lemos · Ourense-Empalme · O Porriño · Redondela S 120 1 tren diari
Gijón Alvia cap a Vigo fins a Lleó + enllaç amb Alvia fins a Gijón (es comercialitza com un sol tren) 1 tren diari
Covadonga/Finisterre La Corunya Alvia cap a Vigo fins a Monforte de Lemos + Arco fins a La Corunya (es comercialitza com un sol tren) 1 tren diari

Trens Diürns[modifica]

Els diferents trens diurns que no són d'alta velocitat que circulen per les vies ferroviaries catalanes són: l'Alaris, l'Arco i el Talgo.

Alaris[modifica]

Alaris a Silla (València).

L'Alaris és un servei ferroviari d'ample ibèric que uneix Barcelona, Tarragona, Salou i L'Aldea amb Castelló de la Plana, València i Alacant, entre altres destinacions. El servei està prestat per automotors ETR 490.

Fa el mateix recorregut que l'Euromed però para a moltes més estacions que aquest, la seva funció és més de regional del corredor mediterrani, que de tren de llarg recorregut. Aquest servei es va posar en servei al març de 2008 substituint a l'Arco, que feia la mateixa relació, i els vagons d'aquest van ser enviats a la relació Galicia-País Basc. La principal diferencia entre Alaris i Arco és que l'Alaris és un automotor i l'Arco va amb locomotora acoblada

<< >> Parades intermèdies Observacions
Barcelona-Sants València-Nord Tarragona · Salou · L'Aldea-Amposta · Vinaròs · Benicarló-Peníscola · Orpesa · Benicàssim · Castelló de la Plana · Sagunt 1 tren diari.
Alacant-Terminal Tarragona · Salou · L'Aldea-Amposta · Vinaròs · Benicarló-Peníscola · Orpesa · Benicàssim · Castelló de la Plana · Sagunt · València-Nord 1 tren diari.

Arco García Lorca[modifica]

Arco García Lorca a Alzira (València).

L'Arco Garcia Lorca és un servei ferroviari d'ample ibèric que uneix Barcelona, Tarragona, Salou i L'Aldea amb Badajoz, Sevilla, Màlaga, Almeria i Granada entre altres destinacions.

Els vagons de l'Arco García Lorca circulen tots junts fins a Manzanares on se separen el vagons que van a Badajoz, més tard a Linares-Baeza se separen els vagons que uns dies van a Granada i uns altres van a Almeria. Finalment a Còrdova se separen els vagons de Sevilla i Màlaga.

L'Arco tant el García Lorca com el Galicia-País Basc són coneguts per la seva funció de superregional, a causa de la gran quantitat de parades que tenen en tot el trajecte

<< >> Parades intermèdies Observacions
Barcelona-Sants Badajoz Sant Vicenç de Calders (només sentit Barcelona) · Tarragona · Salou · L'Aldea-Amposta · Vinaròs · Benicarló-Peníscola · Castelló de la Plana · València-Nord · Xàtiva · Albacete · Villarrobledo · Socuéllamos · Alcázar de San Juan · Manzanares · Daimiel · Almagro · Ciudad Real-Central · Puertollano · Almadenejos-Almadén · Cabeza del Buey · Castuera · Campanario · Villanueva de la Serena · Don Benito · Guareña · Mérida · Montijo
Sevilla-Santa Justa Las mateixes que al ramal de Badajoz fins a Manzanares, i a més: Valdepeñas · Vilches · Linares-Baeza · Espeluy · Andújar · Córdoba Central
Málaga-María Zambrano Las mateixes que al ramal de Sevilla fins a Linares-Baeza, i a més: Espeluy · Andújar · Córdoba Central · Montilla · Puente Genil · Bobadilla
Granada / Almeria Las mateixes que al ramal de Sevilla fins a Linares-Baeza, i a més: Jódar-Úbeda · Cabra del Santo Cristo · Moreda a ambdues ramas, Guadix · Fiñana i Gador al ramal d'Almeria i Iznalloz al ramal de Granada Circula en dies alterns a Granada i Almeria.

Talgo[modifica]

Talgo III a Reus

El Talgo (com a servei, no com a fabricant de tren) en els últims anys ha passat de ser el servei més estès de la Península a jugar un paper més aviat discret. Després de la retirada del mític Catalan Talgo, actualment tots els serveis es realitzen amb trens de les sèries IV-VII, tots ells pendulars (un sistema de basculació creat a Espanya que fa que els trens a les corbes puguin córrer més).

Els Talgos IV i V són d'ample ibèric, mentre que els VI i VII són d'ample variable. A Catalunya els Talgo uneixen diverses poblacions catalanes com Barcelona, Girona, Figueres, Portbou, Salou, Cambrils entre altres amb diferents poblacions espanyoles i franceses com València, Alacant, Múrcia, Perpinyà i Montpeller entre altres.

Per al trajecte internacional Mare Nostrum (Cartagena-Montpeller) es fa servir material Talgo VI. Per a la resta de trajectes s'utilitzen Talgos d'ample ibèric.

Nom << >> Parades intermèdies Tipus de Talgo Observacions
Mare Nostrum Cartagena Montpeller-Saint Roch Torrepacheco · Balsicas-Mar Menor · Múrcia del Carmen · Oriola · Elx-Parc · Alacant-Terminal · Elda-Petrer · Villena · Xàtiva · València-Nord · Castelló de la Plana · Benicàssim · Benicarló-Peníscola · Vinaròs · L'Aldea-Amposta · Cambrils · Salou · Tarragona · Barcelona-Sants · Girona · Figueres · Portbou · Cervera de la Marenda · Perpinyà · Narbona · Beziers VI
Talgo Barcelona-Sants Llorca-Sutullena Tarragona · Salou · L'Aldea-Amposta · Vinaròs · Benicarló-Peníscola · Benicàssim · Castelló de la Plana · València-Nord · Xàtiva · Villena · Elda-Petrer · Alacant-Terminal · Elx-Parc · Oriola · Múrcia del Carmen · Alhama de Múrcia · Totana VI 1 tren al dia
Talgo Barcelona-Sants Múrcia del Carmen Tarragona · Salou · Cambrils · L'Aldea-Amposta · Vinaròs · Benicarló-Peníscola · Orpesa · Benicàssim · Castelló de la Plana · Sagunt · València-Nord · Xàtiva · Villena · Elda-Petrer · Alacant-Terminal · Elx-Parc · Oriola VI 1 tren al dia

Trens Nocturns[modifica]

Els trens nocturns que circulen per Catalunya són el Trenhotel i l'Estrella.

Trenhotel[modifica]