Mandolina (estri)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre l'estri de cuina. Per a l'instrument musical, vegeu mandolina
Una mandolina emprada per llescar pastanagues.

La mandolina[1] és un estri de cuina emprat per llescar verdures, formatge, pernil, etcètera fàcilment a rodanxes uniformes de gruix. Hi ha diferents models capaços de tallar fina juliana o fins i tot primes llesques de ceba, nap, api, etcètera.[2] Se li dona aquest nom perquè el moviment del canell d'un usuari especialitzat recorda com es mou el canell en un intèrpret de mandolina.

Disseny[modifica]

Una mandolina amb diverses fulles de tall
Primer pla de l'aparell de tall, configurat per a un tall de juliana de 0,25 polzades (6,4 mm)

Una mandolina consta de dues superfícies de treball paral·leles, una d'elles ajustable en alçada.[3] Es fa lliscar un element alimentari per la superfície ajustable, fins que arriba a una fulla muntada a la superfície fixa, que el talla i el deixa caure.

Sovint es munten altres fulles perpendiculars a la fulla principal de manera que es talli la llesca a tires. La mandolina talla en juliana en diverses amplades i gruixos. També fa rodanxes i talla fruites i verdures fermes.

Amb una mandolina, les rodanxes tenen un gruix uniforme,[4]la qual cosa és important per als aliments fregits o fornejats (per exemple, patates fregides), així com per a la seva presentació. Les rodanxes poden ser molt fines i fer-se amb molta rapidesa, amb una habilitat i un esforç significativament inferiors del que caldria si es tallés amb un ganivet o una altra fulla.[4]

Precaucions[modifica]

Es considera un instrument perillós que ha de manipular amb cura, sobretot quan es pretén apurar al màxim el tall. Per aquesta raó s'aconsella emprar un guant o vigilar amb cura els extrems.[5][6]

Referències[modifica]

  1. «Mandolina». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 7 desembre 2019].
  2. Mandolina de verdures Vario
  3. Mandoline a dictionary.reference.com
  4. 4,0 4,1 «Mandolines and Slicers» (en anglès). www.fantes.com. Arxivat de l'original el 2008-02-13. [Consulta: 7 desembre 2019].
  5. «Are You Making This Dangerous Mistake With Your Mandoline Slicer?» (en anglès), 22-08-2018.
  6. Newman, Maria. «Adding Convenience and Danger» (en anglès). NYTimes.com, 15-01-2013.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mandolina