Toni Morrison

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaToni Morrison

(2010) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Chloe Ardelia Wofford Modifica el valor a Wikidata
18 febrer 1931 Modifica el valor a Wikidata
Lorain (Ohio) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 agost 2019 Modifica el valor a Wikidata (88 anys)
Bronx (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Pneumònia Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaSouth-View Cemetery Modifica el valor a Wikidata
Robert F. Goheen Professor in the Humanities (en) Tradueix
1989 – Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicAfroamericà Modifica el valor a Wikidata
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióLorain High School (en) Tradueix (–1949)
Universitat Howard - Grau en Arts
Universitat Cornell - Master of Arts Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPoesia, literatura, literatura afroamericana i literatura dels Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescriptora, poetessa, escriptora de literatura infantil, narradora d'audiollibres, professora d'universitat, novel·lista, llibretista, editora col·laboradora Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Princeton, Robert F. Goheen Professor in the Humanities (en) Tradueix (1989–) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
GènereLiteratura afroamericana Modifica el valor a Wikidata
Influències
Obra
Obres destacables
Localització dels arxius
Família
CònjugeHarold Morrison (1958–1964), divorci Modifica el valor a Wikidata
ParentsCecilia Rouse (nora) Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Lloc webtonimorrisonsociety.org Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0607339 TMDB.org: 992503
iTunes: 156380009 Musicbrainz: 6d1da69e-4274-4e5c-a975-89b2601358ac Songkick: 2354995 Discogs: 3344895 Goodreads author: 3534 Find a Grave: 201875354 Modifica el valor a Wikidata

Toni Morrison, pseudònim de Chloe Anthony Wofford (Lorain, EUA, 18 de febrer de 1931Nova York, EUA, 5 d'agost de 2019) va ser una escriptora afroamericana guardonada amb el Premi Nobel de Literatura l'any 1993.[1][2]

Biografia[modifica]

Va néixer el 18 de febrer del 1931 a la ciutat de Lorain, situada a l'estat nord-americà d'Ohio, en una família pobra. Va adoptar el nom de Toni Morrison a partir d'un sobrenom familiar, així com del cognom del seu marit Harold Morrison, amb el qual va estar casada entre 1958 i el 1964.

El 1949, va començar els estudis universitaris d'humanitats a la Universitat de Howard, de Washington DC, i va continuar a la Universitat Cornell, fins que el 1955 es va graduar en filologia anglesa. Posteriorment, fou professora d'anglès a la Universitat de Texas, Howard i a la Universitat Estatal de Nova York. El 1964, va començar a treballar com a editora literària en l'editorial Random House de Nova York.

Darrerament era professora d'humanitats a la Universitat de Princeton i membre de l'Acadèmia Americana de les Arts i les Lletres, així com del Consell Nacional de les Arts.

Obra literària[modifica]

Morrison, en les seves obres, parla de la vida dels afroamericans, especialment de les dones negres, enaltint aquesta comunitat. És una dona combatent en favor dels drets civils i compromesa amb la lluita en contra de la discriminació ètnica.

El seu primer llibre va veure la llum l'any 1970, The Bluest Eye (Ulls blaus), en què narra la història d'una nena negra que vol tenir els ulls del color de les nines de les nenes blanques. El seu segon llibre, Sula, es publica el 1973 i el 1977 Song of Salomon (La cançó de Salomó), un relat sobre la unió del materialisme i el poder de l'amor, es va convertir ràpidament en un èxit popular i li va valer el National Book Critics Award d'aquell mateix any.

El 1987 publicà Beloved, un llibre que relata la història d'una esclava que troba la llibertat, però que mata la seva filla en edat infantil per salvar-la de l'esclavitud. Aquest llibre va suposar la seva consagració definitiva i li va valer l'obtenció del Premi Pulitzer. Els seus llibres posteriors foren, així mateix, grans èxits de vendes.

El 1993, tot i que les seves obres completes no comprenien més que sis títols, fou guardonada amb el Premi Nobel de Literatura i amb la motivació: «Amb les seves novel·les caracteritzades per una força visionària i la importància poètica, dona vida a un aspecte essencial de la realitat americana.»

Obres[modifica]

Novel·la[modifica]

Assaig[modifica]

  • 1974: The Black Book
  • 1992: Playing in the Dark: Whiteness and the Literary Imagination
  • 1992: Race-ing Justice, En-gendering Power: Essays on Anita Hill, Clarence Thomas, and the Construction of Social Reality (editora)
  • 1997: Birth of a Nation'hood: Gaze, Script, and Spectacle in the O.J. Simpson Case (coeditora)
  • 2004: Remember: The Journey to School Integration
  • 2008: What Moves at the Margin: Selected Nonfiction, editat per Carolyn C. Denard
  • 2009: Burn This Book: Essay Anthology, editora

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Toni Morrison
  • «Toni Morrison» (en anglès). The Nobel Prize. The Nobel Foundation.