Naguib Mahfuz

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
White open book.svgNaguib Mahfuz
نجيب محفوظ
Necip Mahfuz.jpg
Naixement 11 de desembre de 1911
Mort 30 d'agost de 2006 (als 94 anys)
El Caire (Egipte)
Ocupació Novel·lista
Influències de Marcel Proust, Franz Kafka, James Joyce
Obra
Obres notables Trilogia del Caire

Naguib Mahfuz (en àrab نجيب محفوظ, Najīb Maḥfūẓ), de vegades transcrit Naguib Mahfouz segons l'ús francès (El Caire, Egipte, 11 de desembre de 1911 - 30 d'agost de 2006), fou un escriptor egipci guardonat el 1988 amb el Premi Nobel de Literatura;[1] fins ara, ha estat l'únic escriptor àrab que l'ha guanyat. També rebé l'any 1995 l'Orde de les Arts i les Lletres atorgat pel govern francès.[1]

Considerat el més gran novel·lista egipci modern i un dels grans innovadors de la novel·la escrita en llengua àrab, juntament amb Tawfiq al-Hakim. La seva producció gira al voltant de la impossibilitat de l'home de defugir el destí i les convencions socials, i explora temes de existencialisme.[2] Fruit del seu compromís polític en la defensa de les cultures cristiana i musulmana, va estar en el punt de mira de grups extremistes.

Premi Nobel
Premi Nobel de Literatura
(1988)

Biografia[modifica | modifica el codi]

Mahfuz va néixer l'11 de desembre de 1911 al barri vell de Gamaleyya, a la ciutat del Caire en el si d'una família de classe mitjana, de la qual fou l'últim dels set fills i rebé el seu nom en homenatge al ginecòleg copte Naguib Pasha Mahfouz (1882-1974), que atengué el seu naixement.[3] Fill petit d'una família amb uns quants germans i germanes més grans, desenvolupa un interès marcat per a les relacions familiars i sobretot una forta atenció forta en les relacions imbricades del teixit social. Paral·lelament, és molt aviat atret pels llibres, la seva curiositat natural l'empeny a llegir tot el que li cau - obres literàries, filosòfiques, científiques, rebent la influència d'autors com Hafiz Najib, Taha Hussein o Salama Moussa.[4] A més, la seva mare el va portar sovint als museus d'història d'Egipte que més tard —junt amb els barris on visqué aquesta etapa de la seva vida, el-Gamaleyya i el-Abbaseyya— es convertirien en un tema important en molts dels seus llibres.[5]

La família Mahfuz observava l'Islam, i l'escriptor va rebre una educació estricta en el marc d'aquesta religió. En una entrevista va explicar el clima altament religiós que es vivia a casa seva durant la seva infantesa, i va manifestar que "mai hauria pensat que d'aquella família en sortiria un artista."[5]

El 1919, assisteix a l'aixecament popular de la multitud contra els anglesos i a la seva severa repressió, escena que marcarà de manera durable el seu esperit i on s'estrena el seu interès per la política.

El 1924, ell i la seva família deixen Gamaleyya per instal·lar-se a Abbasseyya, un barri més residencial. Continuarà estant no obstant això lligat al barri del seu naixement, el de la mesquita al-Husayn, dels cafès populars i dels carrerons, i dels seus personatges, en qui pouarà la majoria dels seus herois.

Així doncs, interessat des de jove per les lletres, Mahfuz va entrar a la Universitat Fuad I (actual Universitat d'El Caire), on va finalitzar la carrera de filosofia l'any 1934 i va començar a escriure articles en revistes com er-Risala, el-Hilal o Al-Ahram, decidint dedicar-se professionalment a l'escriptura l'any 1936. Així mateix s'interessà per les llengües estrangeres, sobretot l'anglès, per la qual cosa es va proposar la tasca de traduir obres literàries en àrab, de la qual la més coneguda va ser una de James Baikie sobre l'antic Egipte (1932). En aquesta època, Salama Moussa, un intel·lectual de la societat fabiana, fou una de les majors influències en el pensament científic i social de Mahfuz.

Temps després, Mahfuz va abandonar el món acadèmic per esdevenir funcionari públic, tasca que exercí fins a l'any 1972. Va treballar al ministeri egipci d'herències i donacions , també fou director de censura i director de la fundació d'ajuda al cinema del departament d'art i finalment va servir com a consultor al ministeri de cultura.[6]

Durant els seus estudis universitaris, publica les seves primeres novel·les als diaris i s'apassiona per a l'escriptura de novel·les històriques, començament d'una obra prolífica que seguirà amb la seva carrera de funcionari, amb un estil de vida i una disciplina rigoroses. La seva obra és marcada per una gran diversitat que reflecteix la varietat dels seus centres d'interès i la riquesa dels éssers humans que constitueixen la seva principal font d'inspiració. Són, amb el seu fort lligam a la ciutat del Caire, el caràcter dominant de la seva obra, amb la classificació habitual en períodes (faraònic, realista, filosòfic, estètic), dictats per l'evolució de les seves preocupacions i dels seus estats d'ànim.

Avançant amb obstinació pels diferents solcs que ha decidit traçar, té períodes d'indecisió - per exemple entre les seves passions rivals, filosofia i literatura - o de dubte - el silenci de set anys abans de la publicació de la Trilogia - o pel buit després del xoc de la derrota de 1967.

Alhora, participa activament en la vida literària egípcia animant salons literaris i prodigant el seu encoratjament a tota una generació de joves escriptors. Sempre ha continuat sent fidel al cercle dels seus amics (anomenats els Harafich), que continuava delectant pel seu esperit incisiu i el seu sentit de l'humor. Col·labora igualment en l'observació de la vida social i política publicant regularment cròniques al gran diari al-Ahram, on ha conservat sempre un despatx.

El 1988, obté el premi Nobel de literatura, consagrant una obra rica i variada. És la primera vegada que aquest premi tria un autor àrab.

La salut de l'escriptor va començar a deteriorar-se després de ser atacat l'any 1994 per uns extremistes islàmics, que li van infligir una greu ferida al coll amb una arma blanca en considerar la seva obra com una blasfèmia contra la religió musulmana. Al març de 1995 Mohamed Nafi Mustafà i Mohamed al-Mahlaui, presumptes autors materials de l'atemptat, van ser penjats en una presó del Caire. El 1996 va ser catalogat per grups radicals islàmics com a «heretge» i sentenciat a mort. Des de llavors es va mantenir pràcticament reclòs a casa seva, amb sortides esporàdiques i sota protecció policial. No obstant això va mantenir, dins de les seves possibilitats, una vida literària activa, durant la qual participava en reunions en centres literaris del Caire i publicava cada dijous una columna en forma d'entrevista al setmanari Al-Ahram Weekly, on solia abordar assumptes d'actualitat política i social.

El 19 de juliol de 2006 fou hospitalitzat d'urgències en caure al carrer mentre passejava pel Caire. Després d'operar-lo d'urgències morí el 29 d'agost del mateix any a conseqüència d'una úlcera sagnant.

Obra literària[modifica | modifica el codi]

Als inicis de la seva carrera literària es va dedicar a compondre obres de ficció i va publicar una mica més de 80 relats una vegada va haver acabat els seus estudis mitjans. La dècada del 1940 és considerada una de les més completes pel que fa a les obres de Mahfuz, en la qual surten a la llum obres com La maledicció de Ra (1939), Radubis (1943) i La batalla de Tebes (1944). Posteriorment l'escriptor s'interessa per la novel·lística social i fa les seves primeres incursions com a guionista cinematogràfic.

Entre 1956 i 1957 la seva «Trilogia del Caire» (formada per Bayn al-qasrayn بين القصرين, «Entre dos palaus», 1956; Qasr al-shawq قصر الشوق, «El palau del desig», 1957, i Al-sukariya السكرية, «El carrer del sucre», 1957) obté un èxit remarcable a l'època de grans canvis socials i polítics que se succeïren a Egipte després de la caiguda de la monarquia l'any 1952. Una de les seves obres més reconegudes per la crítica, i alhora més polèmiques, és Awlad haratina (أولاد حارتنا, «Els nois del carreró», 1959), que fou prohibida a Egipte perquè es considerava que menystenia Mahoma. Aquesta novel·la va ser el desencadenant perquè el líder islamista Omar Abdel-Rahman, un dels implicats en els atemptats contra el World Trade Center de Nova York de 1993, el condemnés a mort.

El 1988 fou guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l'autor «que, a través dels treballs rics en matisos –d'una visió clara i realista alhora que evocadorament ambigua–, ha format un art narratiu àrab que s'aplica a tota la humanitat».

L'agressió de 1994 li va deixar greus seqüeles que van delmar la seva salut, ja que van provocar-li danys a la vista i a les orelles, així com una paràlisi del braç dret, cosa que li va impedir seguir escrivint amb normalitat. A pesar d'això, després de sotmetre's a un llarg procés de fisioteràpia, Mahfuz va aconseguir escriure una sèrie de relats molt breus, a l'estil dels haikus japonesos, alguns dels quals han estat publicats a la revista egípcia Nisf al-Duniya («La meitat del món») sota el títol d'Al-halam fatra al-lunqaha (أحلام فترة النقاهة, «Somnis de convalescència», 2004).

Evolució artística[modifica | modifica el codi]

Es poden considerar diverses fases o etapes en l'evolució artística de Mahfuz:

 • La primera etapa abasta des del començament de la carrera literària de Mahfuz fins al 1944, en la que l'autor publica fonamentalment novel·les històriques ambientades en l'Egipte faraònic, així com articles filosòfics i literaris.
 • La següent fase s'inicia a partir de 1945, amb la publicació de la novel·la gener al-Jalili (خان الخليلي), fins al 1957. Abandonant el tema històric, l'autor se centra en la realitat contemporània. Són novel·les amb noms de carrers i barris del Caire i presenten als habitants de la ciutat, des de les classes més populars fins a la petita burgesia. L'obra més destacada d'aquesta època és El carreró dels miracles (زقق المدق), publicada el 1947. Són aquestes novel·les que consagraren al seu autor com el millor novel·lista àrab.
 • Una nova etapa comprèn la producció de la Trilogia del Caire integrada pels títols Entre dos palaus (بين القصرين), Palau del desig (قصر الشوق) i La sucrera (السكرية), publicats entre 1956 i 1957. Fills del nostre barri (أولاد حرتنا), encara que va ser publicada el 1959, anuncia ja la següent fase en la producció de Mahfuz. La novel·la també està ambientada al Caire, encara que fora de la pentalogia realista, ja que és molt més espiritual i religiosa.
 • La fase següent abasta des de 1961 fins a 1967, que s'obre amb El lladre i els gossos (اللص والكلاب), i en la que la revolució va perdent progressivament les seves metes i els herois esdevenen antiherois solitaris i incompresos.
 • Posteriorment entra en el corrent de l'absurd i abasta des de 1968 fins a 1972. En aquesta etapa només escriurà contes surrealistes i onírics. La narració desapareixerà per donar pas al diàleg com a mitjà de comunicació. En aquesta etapa els personatges expressen l'ambient de pessimisme general que es viu després de la gran derrota àrab de 1967 davant Israel. Una obra d'aquesta etapa és La taverna del gat negre (خمارة القط الأسود).
 • Des del 1972 fins al 1998 Naguib Mahfuz crearà dins un estil en què les seves obres seran fruit de la utilització de tots els corrents literaris que havia exposat fins al moment.

Naguib Mahfuz i el desenvolupament del cinema egipci[modifica | modifica el codi]

Una de les facetes fonamentals de l'obra de Mahfuz és la variada relació amb el cinema egipci al llarg d'un quart de segle. De fet, Mahfuz és, tot i no tractar-se d'un cineasta en sentit estricte, un dels grans artífexs indirectes del renaixement de la cinematografia egípcia en els anys cinquanta i seixanta amb l'estil poc conreat fins aleshores del realisme social. El precedent és la famosa La voluntat (1939),[7] de Kamal Selim, autèntic gir en la trajectòria del cinema egipci per la descripció realista de la vida als barris populars del Caire. Tanmateix, l'herència d'aquest film no arribaria sinó a mitjà termini, ja que des dels Estudis Misr o Gizah realitzadors com Fatin Abdel Wahab, Ahmed Badrakhan o Henry Barakat van continuar inundant el mercat interior (i, de fet, el de tot el món àrab) amb pel·lícules de ficció, desenvolupant un cinema inspirat en el que es feia a Hollywood. La irrupció de Salah Abu Seif, Yussef Chahine i Tewfiq Saleh[8] en el panorama dels anys cinquanta va modificar significativament l'esmentat panorama, dotant el seu país d'un cinema madur i rigorós, i sobretot compromès socialment i pròxim a una realitat tradicionalment negada a la pantalla.[9]

Adaptació de les seves novel·les[modifica | modifica el codi]

Naguib Mahfuz va estar directament vinculat a aquesta important inflexió, sobretot per l'adaptació d'algunes de les seves novel·les al cinema. És difícil precisar el nombre exacte d'obres de Mahfuz adaptades al cinema (o a la televisió), però probablement ronda la dotzena i mitja, tractant-se invariablement de produccions egípcies. De tota manera, les seves principals obres, El carreró dels miracles (1947) i la trilogia cairota -Entre dos palaus (1956), El palau de les passions (1957) i La sucrera (1957)- van ser portades al cinema amb més pena que glòria per Hassan al-Iman. Igual sort van tenir La guatlla i la tardor (1962), El camí (1965) i El captaire (1965), de Hussam al-Din Mustafa, o d'El miratge (1948), portada al cinema per Anwar en-Shinawi.

La creació d'ambients va ser més aconseguida en les adaptacions cinematogràfiques de Khan al-Khalili (1946) o Cafè Karnak (1974), obra d'Atif Selim i del jove Ali Badrakhan, respectivament, però tampoc no pot parlar-se de pel·lícules memorables. Per la seva part, Amor sota la pluja (1973) va ser portada a la pantalla per Hussein Kemal[10] amb la col·laboració del mateix Mahfuz en el guió del film. Amb l'excepció d'Abu Seif, només Kemal al-Skeikh sembla haver aconseguit reflectir adequadament a la pantalla el món del novel·lista, per la seva adaptació d'El lladre i els gossos (1961) i sobretot per Miramar (1967), a costa de privar-la de la riquesa de perspectives de l'original literari en introduir una narració lineal i suavitzar l'amargor del text de Mahfuz. Es pot, dir, doncs, que per al desenvolupament de la cinematografia egípcia les adaptacions de les novel·les de Mahfuz -amb independència del seu èxit popular- han exercit un paper més aviat anecdòtic i són lluny d'haver marcat noves orientacions o tendències.

Mahfuz com a guionista[modifica | modifica el codi]

La col·laboració de Mahfuz amb diferents directors egipcis és desigual, destacant la seva influència en Atef Salem, que havia comptat ja amb Mahfuz com a guionista en els seus films Han fet de mi un criminal (1954) i L' ingrat (1956), i Nosaltres, els estudiants (1959), un treball en el guió del qual va col·laborar amb el seu col·lega Mohamed Abu Iussef, a partir d'un argument original de Tewfiq Saleh, per oferir una recreació de les mobilitzacions universitàries de finals de la dècada dels cinquanta. L'aposta pel realisme social, característic del cinema egipci d'aquells anys, amb l'aguda observació de la vida cairota, es va plasmar en l'opera prima de Tewfiq Saleh, El carreró dels necis (1955), una pel·lícula molt diferent de les que ulteriorment realitzaria.

Amb Iussef Chahine[modifica | modifica el codi]

L'autèntica importància de Mahfuz per al cinema egipci rau, no obstant això, en la seva col·laboració amb els dos mestres indiscutibles, Iussef Chahine i Salah Abu Seif. Pel primer va escriure el guió de tres pel·lícules, molt diferents entre si, que no són el millor de l'autor, però que són en canvi enormement significatives des del punt de vista del desenvolupament del modern cinema egipci i constitueixen testimonis excepcionals de l'actitud dels seus artistes i intel·lectuals davant de la història recent del país. La primera de les esmentades col·laboracions va ser Jamila (1958),[11] una exaltació del procés d'independència algerià a través de la figura de la resistent Jamila Bouhired. Film combatiu, dotat d'un vigorós alè èpic, Jamila no aconsegueix elevar-se per sobre de les seves propostes, presa potser de les exigències que la urgència del tema imposava, però representa un cert esperit progressista que seria característic del cinema àrab dels anys seixanta (en molt bona mesura per efecte de la pròpia revolució algeriana).[12]


La segona col·laboració amb Chahine és una pel·lícula històrica, Saladí, el victoriós (1963),[13] una recreació de les gestes del gran cabdill àrab, així com una temptativa de reescriure la història de les Croades des del punt de vista oriental. Però, significativament, Mahfuz i Chahine (cristià) subratllen molt més el component àrab-nacionalista que el pròpiament religiós, i d'aquesta manera el film esdevé amb prou feines una velada exaltació del nou gran líder del món àrab, Gamal Abdel Nasser. De fet, poques dificultats podia trobar el molt sensibilitzat públic egipci (l'exhibició de Samsó i Dalila, de DeMille, havia estat prohibida pel fet de mostrar a un jueu vencedor de qualsevol enemic) per desxifrar el missatge i així Saladí, que passa per ser el millor film històric realitzat al món àrab, pot ser llegit com una mirada sobre l'Egipte -i el món àrab- de començaments dels anys seixanta i com una decidida aposta pronasserista.

La perspectiva va canviar completament a L'elecció (1970),[14] una pel·lícula realitzada després de la derrota de 1967, en el qual Mahfuz i Chahine ofereixen - sota l'aparença d'un thriller - una paràbola bastant críptica sobre l'ambigu paper dels intel·lectuals en la societat egípcia. D'aquesta manera, i malgrat les seves imperfeccions, L' elecció inaugura una més profunda reflexió sobre el tema en el cinema de Chahine, mentre que el desencant i l'amargor que irradia tampoc no estan absents de l'obra de Mahfuz en aquell moment (Miramar o Amor sota la pluja o fins i tot molts dels contes del període 1968-1973).

Amb Salah Abu Seif[modifica | modifica el codi]

Però, en el món del cinema, l'àlter ego de Mahfuz no podia ser cap altre que Salah Abu Seif, amb qui va col·laborar en una desena de films. La llegenda diu que Seif va ensenyar al Premi Nobel a escriure guions a finals dels anys quaranta; si és certa, el deixeble va aprendre bé les seves lliçons i va enriquir el mestre amb les seves profundes i lúcides cròniques de la moderna societat egipcia i les seves desencantades mirades sobre la condició humana.

Nascuts ambdós als barris populars del Caire (Mahfuz a Gamalia; Abu Seif a Bulaq), pràcticament de la mateixa edat (el novel·lista és tres anys més gran que el cineasta), simpatitzants l'un i l'altre de l'esquerra egípcia (Mahfuz, aleshores socialista; Abu Seif, del partit comunista), van començar el 1948 amb Les aventures d'Antar i Abla[15] (un film impersonal sobre els amors llegendaris d'un esclau i la filla d'un senyor a l'Aràbia preislàmica, que va tenir no obstant això un èxit espectacular). Mahfuz acabava d'abandonar el seu cicle de novel·les faraòniques per iniciar-se en la literatura realista, en tant que Abu Seif (un muntador experimentat que havia rebut una formació addicional a Itàlia en plena febre neorealista) comptava només amb dues pel·lícules en el seu historial, una d'elles una nova versió d'El pont de Waterloo, de Mervyn LeRoy. Ambdós es trobaven en un període de maduració i sens dubte l'estreta col·laboració que van entaular va resultar fecunda per a un i altre.

Després d'aquesta primera experiència cinematogràfica de Mahfuz, els següents lliuraments del tàndem van ser Arribarà el teu dia (1952), una adaptació cairota de Thérèse Raquin, de Zola (al qual Abu Seif tornaria a recórrer, ja sense Mahfuz, el 1960 amb L'esplendor de l'amor, títol darrere del qual s'amaga La Béte humaine, també de Zola) i Raya i Sakina[16] (1953), inspirat en el cas real de dues assassines de dames riques a l'Alexandria dels anys vint. Després d'aquest aprenentatge, la col·laboració passarà a donar els seus millors fruits, sent els màxims exponents del realisme dels anys cinquanta, clara influència de Mahfuz, amb títols com El monstre[17] (1954), una sòrdida història ambientada en els baixos fons d'un llogarret del Nil durant l'ocupació britànica, Joventut de dona (1956), un intens i tenebrós drama passional ambientat en ambients rurals, El pinxo (1957), una història passional al tèrbol món dels majoristes de fruites del Caire, Lladre de vacances (1958), Via sense sortida (1958), Sóc lliure (1958), Entre el cel i la terra (1959) - malgrat ser un dels films preferits del realitzador- un insòlit a porta tancada amb catorze variats personatges atrapats en un ascensor, que s'allunya del to habitual de la producció d'Abu Seif en aquells anys. Es tracta de films formalment molt elaborats, a mig camí entre l'herència del neorealisme italià i del realisme poètic francès, amb diàlegs molt ben construïts i, no menys important, excel·lentment interpretats per alguns dels millors actors i actrius egipcis (com ara, les interpretacions de la famosa ballarina Tahia Carioca a Joventut de dona i El pinxo).

Però l'obra mestra d'Abu Seif (i probablement de tot el cinema egipci, juntament amb Estació Central, de Chahine) és Principi i fi (1960), inspirada en la novel·la homònima de Mahfuz (publicada el 1949). Adaptada pel mateix novel·lista, Principi i fi dissecciona implacablement el món de la petita burgesia cairota a través de la història d'un ambiciós arribista que aconsegueix fer carrera a l'exèrcit gràcies als «sacrificis» dels seus germans: l'un, subsistint humilment com a mestre de províncies; un altre, submergint-se en el món de l'hampa, i finalment la seva germana, prostituint-se en secret per poder pagar-li els estudis. El tràgic desenllaç posa la cirereta a un melodrama desaforat en el paper, però prodigiosament equilibrat en la seva plasmació cinematogràfica (amb notables interpretacions d'Omar Sharif, Sanaa Gamil i Farid Chawki). Aquesta pel·lícula l'estructura tradicional del melodrama retrata tota una societat (el barri en el qual viu la família fa de microcosmos privilegiat davant de l'escalpel de Mahfuz i Abu Seif) i una època (els últims anys de l'ocupació britànica), així com el seu ajustat reflex de les passions i misèries de l'ésser humà.

Llegat[modifica | modifica el codi]

Medalla Naguib Mahfuz de Literatura[modifica | modifica el codi]

Des de 1996 i anualment, s'atorga cada 11 de desembre, efemèride de la naixença del literat, la Medalla Naguib Mahfuz de Literatura.[18] És un certamen literari de literatura àrab a la millor novel·la contemporània escrita en àrab i que no disposa encara d'una traducció a l'anglès.[18] El llibre guanyador és traduït a l'anglès i publicat per la American University in Cairo Press.[18]

L'any 2011, va ser un any excepcional per al certamen a causa de la revolució egípcia de 2011. El campus de la Universitat Americana del Caire es va veure afectat operativament i en lloc de la presentació de l'adjudicació, l'AUCP va donar el premi a "la creativitat revolucionària del poble egipci durant l'aixecament popular que es va iniciar el 25 de gener de 2011."[19]

Títols traduïts al català[modifica | modifica el codi]

 • 1939: عبث الأقدا Abath al-aqdar (La maledicció de Ra, Edicions Bromera, 2002)
 • 1943: رادوبيس Radubis (Radubis, una cortesana en l'Egipte dels faraons, Edicions Bromera, 2006)
 • 1944: كفاح طيبة Kifah Tiba (La batalla de Tebes, Edicions Bromera, 2008)
 • 1947: زقاق المدق Zuqaq al-Midaq (El carreró dels miracles, Edicions Bromera, 2007)
 • 1950: بداية ونهاية Bidaya wa nihaya (Principi i fi, Edicions 62, 1989)
 • 1956: ين القصرين Bayn al-qasrayn (Entre dos palaus, Edicions 62, 1996)
 • 1961: الص والكلاب Al-lis wa al-kilab (El lladre i els gossos, Edicions Bromera, 1991)
 • 1967: ميرامار Miramar (Miramar, Laia, 1989; Edicions La Magrana, 1998; Edicions Bromera, 2009)
 • 1985: العائش فى الحقيقة Al-a'ish f'il-haqiqa (Akhenaton, el rei heretge, Edicions Bromera, 2004)

Obra completa[modifica | modifica el codi]

Títol original Traducció al català Primera edició Tipus
Misr el-Qadima El vell Egipte 1932
Abath al-Aqdar La maledicció de Ra 1939 novel·la històrica
Radubis Radubis, una cortesana en l'Egipte dels Faraons 1943 novel·la històrica
Kifah Tiba La batalla de Tebas 1944 novel·la històrica
Al-Qahira al-Jadida El nou Caire 1945 novel·la
Khan al-Khalili Khan al-Khalili 1946 novel·la
Zuqaq al-Midaqq El carreró dels miracles 1947 novel·la
Hams al-Junûn El murmuri de la bogeria 1947 novel·la
Al-Sarab El miratge 1948 novel·la
Bidaya wa nihaya Principi i fi 1949 novel·la
Bayn al-Qasrayn La Trilogia Volum I : Entre dos palaus 1956 novel·la
Qasr al-Chawq Volum II : Palau de les passions 1957 novel·la
Al-Sukkariyya Volum III : La sucrera 1957 novel·la
Al-Liss wal-Kilab El lladre i els gossos 1961 novel·la
Al-Simman wal-Kharif La guatlla i la tardor 1962 novel·la
Dunia Allah El món de Déu 1962 novel·la
Al-Tariq El camí 1964 novel·la
Bayt sayyi' al-sumaa Una casa amb mala fama 1965 novel·la
Al-Chahhadh El captaire 1965 novel·la
Tharthara fawq al-Nil Xerrameca al Nil 1966 novel·la
Awlad Haratina Els nens del nostre barri 1967
Miramar Miramar 1968 novel·la
Khammarat al-Qitt al-Aswad El cabaret del Gat negre 1969 novel·la
Tahta al-Midhalla Sota l'abric 1969 novel·la
Hikaya bila bidaya wala nihaya Una història sense principi ni final 1971 novel·la
Chahr al-'Assal La lluna de mel 1971 novel·la
Al-Maraya Miralls 1972 novel·la
Al-Hubb taht al-matar Amor sota la pluja 1973 novel·la
Al-Jarima El crim 1973 novel·la
Al-Karnak Cafè Karnak 1974 novel·la
Hikayat haratina Històries del nostre barri 1975 novel·la
Qalb al-Layl Al cor de la nit 1975 novel·la
Hadrat al-Muhtaram Sa Excel·lència 1975 novel·la
Malhamat al-Harafich L'epopeia dels Harafich 1977 novel·la
Al-Hubb fawq hadabat al-Haram L'amor al cim de les piramides 1979 novel·la
Al-Chaytan ya'edh El consell del diable 1979 novel·la
'Asr al-Hubb El temps de l'amor 1980 novel·la
Afrah al-Qubba Els casaments d'el-Qubba 1981 novel·la
Layali Alf Layla Les nits de les mil i una nits 1982 novel·la
Ra'aytu fima yara al-Na'im T'he vist en el meu somni 1982 novel·la
Al-Baqi min al-Zaman Sa'a Només una hora 1982 novel·la
Amam al-'Arich Davant El-Arich 1983 novel·la
Rihlat Ibn Fattouma El viatge d'Ibn Fattouma 1983 novel·la
Al-Tandhim al-sirri L'organització clandestina 1984 novel·la
Al-'A'ich fil-Haqiqa Akhenaton, el rei heretge' 1985 novel·la
Yawma maqtal al-Za'im El dia de l'assassinat del lider 1985 novel·la
Hadith al-Sabah wal-Massa' Paraules del matí i de la tarda 1987 novel·la
Sabah al-Ward Matí de roses 1987 Relats
Quchtumar Quchtumar novel·la
Al-Fajr al-kadhib L'ala traïdora 1989 novel·la
Asdaa al-sira al-dhatiyya Ecos d'una autobiografia 1996 novel·la

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 «Naguib Mahfuz». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 2. Haim Gordon. «Naguib Mahfouz's Egypt: Existential Themes in His Writings».
 3. Pipes, Daniel. «Ressenya de Najib Mahfuz: The Novelist-Philosopher of Cairo». [Consulta: 24 maig 2013].
 4. Charlotte El Shabrawy. «Naguib Mahfouz, The Art of Fiction No. 129». Falta indicar la publicació, Summer 1992 [Consulta: 25 setembre 2012].
 5. 5,0 5,1 Rasheed El-Enany.. Naguib Mahfouz: The Pursuit of Meaning (en anglès). Routledge, 1992, p. 7. ISBN 0-415-07395-2. 
 6. Nobel Lectures: Literature, 1981-1990. World Scientific, 1993, p. 121. ISBN 978-981-02-1177-6 [Consulta: 26 setembre 2012]. 
 7. http://www.elcinema.com/work/wk1006604/
 8. http://www.imdb.com/name/nm0757976/?ref_=tt_ov_dr
 9. THORAVAL, Y.; Regards sur le cinéma égyptien (1895-1975), Editions L'Harmattan, París, 1988.
 10. ,Thartharah fawq al-Nil http://www.imdb.com/title/tt0356117/
 11. Djamilah http://www.imdb.com/title/tt0051539/
 12. SHOCHAT, E.: «Egypt: Cinema and Revolution», en Critical Arts, vol. 2, núm. 2, 1983, págs. 22-32.
 13. El Naser Salad el Din http://www.imdb.com/title/tt0057357/
 14. Al ikhtiyar http://www.imdb.com/title/tt0065879/
 15. coneguda també com Mughamarat Antar wa Abla http://www.imdb.com/title/tt0040617/
 16. http://www.imdb.com/title/tt0316472/
 17. El wahsh http://www.imdb.com/title/tt0318821/
 18. 18,0 18,1 18,2 Naguib Mahfouz Medal for Literature, official website.
 19. "This year’s Naguib Mahfouz Medal award goes to … you", M. Lynx Qualey, Almasry Alyoum, 12 desembre 2011

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Naguib Mahfuz Modifica l'enllaç a Wikidata