Usuari:Mcapdevila/Las Siete Partidas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Portada de Las Siete Partidas. Exemplar de 1555, glossat per Gregori López

Las Siete Partidas (o simplement Partidas) és un cos normatiu redactat a Castella, durant el regnat d'Alfons X el Savi (1252 - 1284), a fi d'aconseguir una certa uniformitat jurídica del Regne. El seu nom original era «Libro de las Leyes», i cap al segle xiv va rebre la seva actual denominació, per les seccions en què es troba dividida.

Aquesta obra es considera el llegat més important de Espanya (geografia) a la història del dret, en ser el cos jurídic de més àmplia i llarga vigència en Iberoamèrica (fins al segle xix). Fins i tot se l'ha qualificat de "enciclopèdia humanista", ja que tracta temes filosòfics, morals i teològics (de vessant greco-llatina), encara que el propi text confirma el caràcter legislatiu de l'obra, en assenyalar en el pròleg que es va dictar en vista de la confusió i abundància normativa i només perquè per elles es jutgés.

Antecedents[modifica]

Redacció[modifica]

Alfons X el Savi i les Partidas

D'acord amb un dels còdexs més antics de les Partidas, aquestes es van redactar entre el 26 de juny de 1256 i el 28 d'agost de 1265 per una comissió composta pels principals juristes castellans de l'època, sota la direcció personal d'Alfons X. També s'han assenyalat com a possibles períodes de redacció: 1254 a 1261; 1256 a 1263 i 1251 a 1265. En tot cas, la majoria dels autors estima que no s'hauria acabat sinó fins a 1265.

Segons la teoria tradicional, compartida per Francisco Martínez Marina i Antonio Solalinde, Las Siete Partidas van ser redactades per una comissió de juristes (o per la cancelleria reial), i la intervenció del rei Alfons X s'hauria limitat a indicar la finalitat del text i les matèries a tractar, a més d'encarregar de revisar i esmenar personalment el treball de la comissió. Haurien integrat aquesta comissió: el Mestre Jaume, el de les lleis; Juan Alfonso, un notari lleonès, el Mestre Roldán, i Fernando Martínez de Zamora (un dels primers juristes castellans).

Al segle xviii, fins i tot es va arribar a postular, per Andrés Marcos Burriel (Pare Burriel), que era una obra exclusiva del rei. Aquesta posició està avui pràcticament descartada.

No obstant això, a causa de l'existència d'altres textos atribuïts habitualment a Alfons X (el Setenario , l' Fur Reial i el Espéculo ), que haurien estat elaborats dins del mateix període (1254 a 1256) i que presenten importants coincidències entre si i amb les Partidas, més la imprecisió de les denominacions utilitzades per aquestes en l'època, ha sorgit un important debat científic al voltant de les obres alfonsines, sense resultats concloents de moment, amb l'objectiu de determinar l'abast, relació i finalitat de cadascuna d'elles.

Aquest interès es va iniciar, principalment, amb el qüestionament cap a l'autoria de Las Siete Partidas en l'article «El Llibre de les Lleis d'Alfons el Savi. De l' Espéculo a les Partidas »(1951-1952) de Alfonso García-Gallo, seguit per altres treballs posteriors.

García-Gallo va postular que les Partides no eren obra d'Alfons X o que no es van acabar durant el seu regnat, ja haurien estat redactades al segle xiv, molt després de la mort del rei savi el 1284, i que serien una reelaboració del Espéculo. Fonamentar la seva posició en que les primeres referències fidedignes de les Partides, és a dir, altres textos que feien esment a l'existència d'elles, procedien de començaments del segle XIV i en què el coneixement, a la península Ibèrica, dels materials o fonts de les Partides, hauria estat de data posterior a la de redacció atribuïda pel còdex.

De tota manera, se segueix considerant a Alfons X com a autor de les Siete Partidas, almenys de la versió original, sigui hagi estat la seva participació en la seva elaboració, com es fa amb les grans obres d'aquest gènere, que s'atribueixen al monarca o governant que les va dictar, encara que sàpiga que no va intervenir en la redacció (com el cas, del codi d'Hammurabi i i del Corpus Iuris Civilis i Justinià).

Finalitat[modifica]

Alfons X i la seva cort.

Quant a la seva finalitat, s'ha sostingut que les Partidas es van atorgar com a text legislatiu i no com a obra doctrinal, tot i el seu contingut, de vegades, més filosòfic que legal, el que es confirmaria per el que expressa el seu pròleg (que indica que es van dictar només perquè per elles es jutgés).

García-Gallo [cal citació]va sostenir que, resistida l'aplicació de les Siete Partidas especialment per la noblesa castellana, es va relegar la seva aplicació, després de les Corts de Zamora de 1274, als plets del rei, és a dir, als casos reservats a l'exclusiu coneixement de la cort reial, mentre que els altres serien resolts acord amb el dret foral (els pleitos foreros) . Per això, en la pràctica hauria quedat com una obra doctrinal fins a la "promulgació tardana" de 1348, realitzada per Alfons XI. A més, aquesta oposició al seu text explicaria les diferències entre les diferents versions de la primera partida.

De tota manera, si va ser redactada amb la finalitat de ser un codi legal, s'ha discutit quin hauria estat realment el seu objectiu. Crucial importància té l'anomenat data de l'imperi , és a dir, l'intent d'Alfons X d'obtenir la corona de l'Sacre Imperi Romà-Germànic, ja que el propòsit d'Alfons X, en relació a Las Siete Partidas , hauria estat redactar un text aplicable a tot el imperi, és a dir, un dret de validesa universal, un denominador jurídic comú de l'empresa imperial.

En aquesta línia argumental, Aquilino Iglesias va indicar el 1996 que les Partidas no tenen referències a l'organització territorial catalana. Altres, entre els quals es troba García-Gallo, argumentar que, en Las Siete Partidas , si bé la figura de l'emperador apareix per sobre els rei és, també, la figura dels reis en alguns punts apareix per sobre l'emperador, i que es van redactar en català, en comptes de ser redactades en llatí.

El cert és que les Partidas (inclòs el pròleg) no fa cap referència a l'intent d'aconseguir la corona imperial. A més, hi ha autors, com Juan Escudero (deixeble de García-Gallo), que han trobat referències en el seu text a l'organització territorial pròpia de Castella, com les viles.

Per això, s'estima habitualment que amb la redacció de les Partidas Alfons X buscava unificar jurídicament el regne, no per la via local com el seu pare Ferran III (a través de la concessió d'un mateix fur a diverses localitats) sinó per mitjà d'una norma general aplicable a tot el territori.

Promulgació[modifica]

S'ignora si Las Siete Partidas van ser promulgades per Alfons X. Alguns autors així ho creuen i afirmen que el destronament del rei savi pel seu fill Sancho, hauria suspès la seva vigència. En aquesta línia, Gaspar Melchor de Jovellanos va sostenir a 1797 que els descendents de Sanç IV van fer desaparèixer el document de promulgació perquè les disposicions de les Partidas col·locaven en dubte els seus drets a la corona, ja que elles estableixen el dret de representació en la successió al tron.

Sense perjudici d'això, indiscutiblement les Partidas adquirir força legal amb Alfons XI, en ser incorporades en l'ordre de prelació establert per la Llei 1 ª del títol 28 del Ordenament d'Alcalá de 1348. Aquest fet és considerat, pels autors que estimen que les Partidas no van ser promulgades per Alfons X, com una "promulgació tardana".

Fonts[modifica]

Las Siete Partidas es caracteritzen per ser un text de dret comú (basat en el dret romà justinianeu, canònic i feudal).

Diverses van ser les seves fonts, entre les principals, hi ha el Corpus Iuris Civilis , les obres de glosadors i de comentaristes (romanistes), com Acursio i Azzo, textos d'dret canònic com les Decretals de Gregori IX i l'obra de sant Ramon de Penyafort, i alguns furs i costum s castellans.

A les anteriors, es van afegir obres filosòfiques de Aristòtil, Sèneca i Boeci, la Bíblia i textos de la Patrística; obres de Isidor de Sevilla i Tomàs d'Aquino, el Libri Feudorum (compilació de dret feudal llombard), els Rols D'Olerons (col lecció de dret mercantil), la Doctrinal dels judicis i les Flors del Dret del Mestre Jaume, el de les lleis, i la Margarida dels pleytos de Fernando Martínez de Zamora.

Estructura i contingut[modifica]

Codi de les Siete Partidas , a "Els Codis Espanyols concordats i anotats" (1872).

Les Partides abasten tot el saber jurídic de l'època dins d'una visió unitària, per això se l'ha considerat una summa de dret . Tracta, entre altres matèries, de dret constitucional, civil, mercantil, penal i processal, tant civil com penal.

Estan redactades en català, d'un pulcre estil literari, i inspirades en una visió teologal del món. Té un pròleg , que assenyala l'objecte de l'obra, i set parts o llibres anomenats Partidas, les quals comencen amb una lletra del nom del rei savi, component un acròstic (ALFONSO). Cada partida es divideix en títols (182 en total), i aquests en lleis (2.683 en total).

Les seves disposicions acostumen anar acompanyades de cites a autors i obres, legoria si exemples i, especialment, d'una exposició raonada dels seus orígens i fonaments (etimològics, religiosos, filosòfics i històrics), de manera que no són merament prescriptives.

Les contradiccions existents entre algunes disposicions serien producte de l'esquema de treball utilitzat en la seva elaboració, on cada partida hauria estat redactada per una persona diferent.

Partida Primera[modifica]

La primera partida comprèn 24 títols i 516 lleis. Comença tractant de les fonts del dret (en el títol I), una simbòlica portada de l'obra. Tracta de la llei i la defineix apuntant al seu contingut (1,1,4), el que produeix efectes respecte a la seva obediència (lleis justes i injustes); es refereix a la forma d'elaboració de bones lleis, relacionant la potestat de govern amb l'autoritat del saber (1,1,9) i classifica les lleis en canòniques i seculars (1,1,3).

Esmenta les condicions que ha de reunir un bon legislador: tenir a Déu present, estimar la justícia, tenir coneixements de dret i estar disposat a esmenar o mudar les lleis quan fos necessari (1,1,11) . Finalment estableix els requisits validesa i la força que té el costum, és a dir, segons la llei, fora de la llei i contra la llei (1,2,5)

Després es dedica per complet al dret canònic, és a dir, a matèries eclesiàstiques. Es refereix als dogmes i sagraments, l'organització de l'Església, prerrogatives i obligacions dels clergue si al dret d'asil a les esglésies.

Hi ha importants diferències entre les versions d'aquesta partida. Elles serien producte d'una reelaboració, que s'hauria fet per tal de limitar les facultats reals, davant el rebuig expressat pels nobles al text original de la primera partida, que reafirmava el poder del monarca front a aquests. Aquesta situació també explicaria l'anomenada "promulgació tardana".

Partida Segona[modifica]

La segona partida té 31 títols i 359 lleis. Es refereix al poder temporal, és a dir, els emperadors, reis i altres grans senyors (dret públic). Realitza una distinció entre poder espiritual i temporal, reconeixent una dualitat en l'estructura del poder i una relació d'harmonia entre ambdós mons.

Estableix importants disposicions de dret polític (2,1,5), referint-se al rei, a l'origen i fi del poder, ia la relació de comandament i obediència, fundada a la fe i la raó. Tracta dels drets i deures del rei envers Déu, el poble i la Terra i els drets i deures del poble envers Déu, el rei i la terra. A més tracta de la família i successió reial, assenyalant les formes d'adquirir el tron, és a dir, regula la successió a la Corona de Castella (2,15,2). Aquesta normativa resulta de rellevància, ja que va ser la tradicional en Castella fins a la promulgació de la Llei Sàlica per disposició del rei Felip V, en temps de Ferran VII d'Espanya va tornar a entrar en vigor la successió establerta en les partides i actualment es troba recollida en la Constitució espanyola de 1978.

Finalment, la partida segona es tanca referint-se a la universitat (2,31,1), una de les institucions baixmedievals més importants.

Partida Tercera[modifica]

La tercera partida té 32 títols i 543 lleis. Tracta de la justícia i l'administració de justícia. Es refereix al procediment civil i al imperi judicial, i el seu tema principal el procés: les persones que intervenen en el judici i el procediment conforme al qual es tramita.

Successivament es refereix al demandant i demandat, els jutges (3,4,3) i advocat s (3,4,6), els termini si mitjans de prova , entre els quals s'inclou a l'escriptura pública (3,18,1) i, per això, es refereix als escrivans (3,19,1), les sentències, i els recursos o alçades contra aquestes.

Acaba tractant del domini (3,28,1), reconeixent l'existència de certs béns comunals, de la possessió (3,30,1); la prescripció, la usucapió, i de les servitud s.

Partida Quarta[modifica]

La quarta partida té 27 títols i 256 lleis. Està destinada al dret de família i, a més, altres vincles permanents entre les persones, diferents de l'matrimoni i del parentiu.

Tracta dels esposalles (4,1,2), el matrimoni (4,2,1), subjecte al dret canònic (capacitat, forma i validesa), el divorci (no com dissolució del vincle matrimonial, sinó com separació de "llit i sostre"), la filiació legítima i la filiació il·legítima (4,14,1), la pàtria potestat, la esclavitud (4,23 , 8), reconeixent com " la més vil cosa d'aquest món " després del pecat, el estat de les persones (lliure i esclau; cavaller i persona comú; clergue i laic; fills legítims i il·legítims; cristià si moro sobre jueu s; home i dona), el vassallatge i els feu s, i els vincles de amistat.

Partida Cinquena[modifica]

La cinquena partida té 15 títols i 374 lleis. Es refereix als actes i contracte s que pot l'ésser humà realitzar o celebrar en el curs de la seva vida (dret privat).

Tracta del contracte de mutu, prohibint el cobrament de interessos o "usura"; de comodat; de dipòsit; d' donació; de compravenda, amb la distinció entre títol i mode d'adquirir (provinent del dret romà), de permuta; d'locació o arrendament; de companyia o societat; d'estipulació o promesa, i de la fiança i els penós (hipoteca si peça s).

Es refereix, també, al pagament ia la cessió de béns. Així mateix, inclou importants normes de dret mercantil, referides als comerciants i contractes mercantils.

Partida Sisena[modifica]

La sisena partida té 19 títols i 272 lleis. S'ocupa del dret successori (successió mortis causa) i de les guardes. Així mateix, preveu normes sobre l'estatut jurídic de l'orfe. Es refereix a la successió testada i al testament (6,1,1); a la legítima i, breument, a la successió intestada (6,13,1). Regula les tuteles i curateles (guardes) i la figura de la restitutio in integrum.

Partida Setena[modifica]

La setena i última partida té 34 títols i 363 lleis. Es dedica al dret penal i processal penal, és a dir, als delicte si al procediment penal (de caràcter inquisitiu). A més inclou referències a l'estatut jurídic dels musulmans i jueus.

Admet l'turment davant la insuficiència d'altres proves del delicte, establint els requisits de procedència o exclusió (7,1,26 i 7,30,1).

Gran part està dedicada a tractar diversos delictes (que anomena bescompte ), entre ells: la traïció contra el rei (manca de fidelitat), la falsedat i els homicidi s, distingint tres situacions: homicidi delicte (dolós), accidental i en defensa pròpia, els delictes contra l'honor, els robatori s, furt si mal s, distingint clarament el robatori del furt, els enganys i estafa s, el adulteri, el incest, la violació, la sodomia, l'alcavoteria i la bruixeria; la heretgia, el suïcidi i la blasfèmia.

Distingeix el fet comès per un imputable (entre altres, el boig i el menor de deu anys) del realitzat per una persona que posseeix imputabilitat. A més, reconeix la figura de la temptativa i del delicte consumat (7,31,2) i preveu certes formes d'instigació i complicitat. Així mateix, preveu circumstàncies eximents, atenuants i agreujants (7,31,8) i s'ocupa de la presó, establint normes per al alcaid (7,29,8).

Estableix que la finalitat de la pena (7,31,1) és la retribució (càstig pel fet) i la prevenció general (mitjà d'intimidació general, perquè el fet no es repeteixi). Contempla set espècies de penes (7,31,4), consagrat el caràcter públic de l'activitat repressiva (les quatre primeres per als bescompte grans i les altres per als bescompte menors): pena de mort o pèrdua d'un membre; treball perpetu; desterrament perpetu amb confiscació de béns; presó perpètua; desterrament perpetu sense confiscació de béns; infàmia o pèrdua d'algun ofici, i assots o ferides públiques, o exposició nu i untat en mel per patir les molèsties de les mosca s.

Les Partides, imitant el Digest ia les Decretals, acaba amb un títol sobre regles de dret.

Edicions[modifica]

Segell del impressor de l'edició realitzada a Sevilla a 1491.

A més dels diversos manuscrits i còpies producte de l'aparició de la impremta al segle xv, van existir tres edicions principals de les Siete Partidas:

Influència i importància[modifica]

Las Siete Partidas , centre de l'activitat legislativa d'Alfons X, representa l'apogeu de la recepció del dret comú (de base romà-canònica) a Espanya i, a més, constitueix una de les obres jurídiques més importants de l'edat mitjana.

L'art de l'exposició i la bellesa del llenguatge utilitzat li van brindar considerable prestigi dins i fora de Castella, i conegudes a tot el Occident cristià. A les universitats de l'època va servir de text d'estudi i, a més, va ser traduïda a nombrosos idiomes, entre altres, al català, portuguès, gallec i anglès.

Així mateix, va ser un dels textos legals més importants de l'ordenament de Castella (per la seva utilització, a causa de l'extensió de les matèries regulades) i, posteriorment, del Imperi Espanyol. Es van introduir en Amèrica espanyola, amb el dret català, i en Brasil, juntament amb el dret portuguès, des dels inicis de l'expansió en el Nou Món.

El seu contingut va abastar gairebé totes les manifestacions de la vida, des del dret polític i civil fins al penal, passant per la família, successions, negocis jurídics i procediments judicials. Només no va incloure matèries previstes en legislacions posteriors, com el dret canònic post-tridentí, el dret successori de les Lleis de Toro i els aspectes particulars de l'Amèrica espanyola, regulats pel dret indià.

Van regir en Iberoamèrica fins a l'època de les codificacions (1822-1916) i fins i tot van arribar a regir en Estats Units, fins a principis del segle xix, en territoris que van pertànyer amb anterioritat a l'imperi espanyol (com Louisiana). A més, van servir de fonament legal a la formació de les juntes governatives que, tant a Espanya com a Amèrica, es van constituir després del captiveri del rei Ferran VII, producte de la invasió francesa.

Finalment, encara que les codificacions van posar fi a l'aplicació de les Partidas, aquest fet no va suposar la desaparició del dret contingut en elles, ja que bona part es va traspassar als codis dels països hispanoamericans (especialment als codis civils).

Bibliografia[modifica]

Fonts primàries[modifica]

  • Les Siete Partidas .- Madrid: Lex Nova, 1989 .- ISBN 84-7557-283-9 (edició facsímil de l'edició de 1491, amb glosses d'Alonso Díaz de Montalvo).
  • Les Siete Partidas .- BOE, 1999 - ISBN 84-340-0223-X (edició facsímil de l'edició de 1555, amb glosses de Gregorio López).

Fonts secundàries[modifica]

  • Arias Bonet, Juan Antonio: " La primera partida i el problema de les seves diferents versions a la llum del manuscrit del British Museum ", en Alfons X el Savi: Primera partida segons el manuscrit Add. 20.787 del British Museum .- Valladolid: Universitat de Valladolid .- 1975. p. XLVII-CIII. ISBN 84-600-6717-3
  • Arias Bonet, Juan Antonio: " Sobre presumptes fonts de les Partides ", en Revista de la Facultat de Dret de la Universitat Complutense .- Número extraordinari: juliol de 1985 .- p. 11-23.
  • Bravo Lira, Bernardino: " Vigència de les Siete Partidas a Xile ", en Dret comú i dret propi en el Nou Món .- Santiago de Xile: Jurídica de Xile .- 1989. p. 89-142.
  • Craddock, Jerry: " La cronologia de les obres legislatives d'Alfons X el Savi ", en Anuari d'Història del Dret Espanyol , N º 51: 1981 .- p. 365-418.
  • Craddock, Jerry: " El Setenario: Última i inacabada refosa alfonsina de la primera partida ", en Anuari d'Història del Dret Espanyol , N º 56: 1986 .- p. 441-466.
  • Eyzaguirre, Jaime. Història del Dret. Santiago de Xile: Universitària, SA, 1992. ISBN 9561101092. 
  • García-Gallo, Alfonso: " El" Llibre de les Lleis "d'Alfons el Savi. De l'espècul a les Partides ", en Anuari d'Història del Dret Espanyol , N º 21 -22: 1951-1952 .- p. 345-528.
  • García-Gallo, Alfonso: " Els enigmes de les Partides ", en VII Centenari de les Partides del Rei Savi , Institut d'Espanya. 1963 .- p. 27-37.
  • García-Gallo, Alfonso: " Noves observacions sobre l'obra legislativa d'Alfons X ", en Anuari d'Història del Dret Espanyol , N º 46: 1976. p. 509-570.
  • García-Gallo, Alfonso: " L'obra legislativa d'Alfons X. Fets i hipòtesis ", en Anuari d'Història del Dret Espanyol , N º 54: 1984.
  • Església Ferreiros, Aquilino: " Alfons X el Savi i la seva obra legislativa ", en Anuari d'Història del Dret Espanyol , N º 50: 1980 .- p. 531-561.
  • Església Ferreiros, Aquilino: " Qüestions Alfonsina ", en Anuari d'Història del Dret Espanyol , N º 55: 1985 .- p. 95-150.
  • Livacíc Gazzano, Ernesto. Les Siete Partidas. Santiago de Xile: Andrés Bello, 1982. (Introducció, selecció, notes i glossari). 
  • Martínez Marina, Francisco. Assaig històric-crític sobre la legislació i principals cossos legals dels regnes de Lleó especialment sobre el codi de les Siete Partidas del Sr Alfons el Savi. Madrid: Imprenta de D. E. Aguado. Tom I i II (edició facsímil), 1834. 
  • Solalinde, Antonio: " Intervenció d'Alfons X a la redacció de les seves obres" , en Revista de Filologia Espanyola , N º 2: 1915 .- p. 283-288.

Enllaços externs[modifica]