Llei de Zipf

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Freqüència d'aparició de cada paraula segons la seua posició en el rang de major a menor volum. Primers 10 milions de paraules per a 30 Wikipedies. Escala log-log. Octubre de 2015.

La llei de Zipf és una constant estadística que va néixer al camp del vocabulari de les llengües naturals i s'ha aplicat posteriorment a altres camps. Preveia una relació entre les paraules més comunes i el nombre de vegades que apareixien respecte a les altres, de manera que la paraula més freqüent apareix el doble de vegades que la propera, triple de vegades que la tercera, i així successivament en una correlació inversa entre freqüència d'aparició i rang ocupat en l'ordre d'aparicions de la paraula. Aquesta llei de proporcionalitat existeix en la majoria de llengües naturals analitzades, i també en esperanto. El nom prové del seu creador, el lingüista Kingsley Zipf.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llei de Zipf

La llei de Zipf ha tingut aplicacions en fets socials, com la correlació inversa entre el nombre d'habitants de les ciutats d'un país i l'ordre que ocupa la ciutat pel seu volum poblacional. Així, la ciutat més gran té el doble d'habitants que la segona ciutat més poblada, i el triple que la tercera, i així successivament.[1][2]

Referències[modifica]

  1. Roca Cladera, Josep; Arellano Ramos, Blanca «La distribución del tamaño de las ciudades, la ley de Zipf revisitada». ACE : Architecture, City and Environment, 2011. ISSN: 1886-4805.
  2. «Una misteriosa ley predice el tamaño de las ciudades más grandes». ABC, 13-12-2013.

Vegeu també[modifica]