Distribució khi quadrat inversa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula distribució de probabilitatDistribució khi quadrat inversa
Funció de densitat de probabilitat
Tipusdistribució de probabilitat contínua Modifica el valor a Wikidata
Paràmetres
Suport
fdp
FD
Esperança matemàtica per a
Mediana
Moda
Variància per a
Coeficient de simetria per a
Curtosi per a
Entropia
FGM; no existeix com a funció amb valor real.
FC
MathworldInverseChi-SquaredDistribution Modifica el valor a Wikidata

En probabilitat i estadístiques, la distribució de khi quadrat inversa (o distribució de khi quadrat invertit )[1] és una distribució de probabilitat contínua d'una variable aleatòria de valor positiu. Està estretament relacionat amb la distribució khi quadrat. Sorgeix en la inferència bayesiana, on es pot utilitzar com a distribució anterior i posterior per a una variància desconeguda de la distribució normal.

La distribució de khi quadrat inversa (o distribució de khi quadrat invertida ) és la distribució de probabilitat d'una variable aleatòria la inversa multiplicativa (recíproca) de la qual té una distribució khi quadrat. Sovint també es defineix com la distribució d'una variable aleatòria el recíproc de la qual dividit pels seus graus de llibertat és una distribució khi quadrat. És a dir, si té la distribució khi quadrat amb graus de llibertat, després, segons la primera definició, té la distribució inversa de khi quadrat amb graus de llibertat; mentre que segons la segona definició, té la distribució inversa de khi quadrat amb graus de llibertat. La informació associada a la primera definició es mostra a la part dreta de la pàgina.[2]

La primera definició dóna una funció de densitat de probabilitat donada per

mentre que la segona definició dóna la funció de densitat

En ambdós casos, i és el paràmetre dels graus de llibertat. Més lluny, és la funció gamma. Ambdues definicions són casos especials de la distribució khi quadrat inversa escalada. Per a la primera definició la variància de la distribució és mentre que per a la segona definició .[3]

Referències[modifica]

  1. Bernardo, J.M.; Smith, A.F.M. (1993) Bayesian Theory ,Wiley (pages 119, 431) ISBN 0-471-49464-X
  2. Turney, Shaun. «Chi-Square (Χ²) Distributions | Definition & Examples» (en anglès). https://www.scribbr.com,+20-05-2022.+[Consulta: 17 abril 2023].
  3. «Chi-square inverse cumulative distribution function - MATLAB chi2inv» (en anglès). https://www.mathworks.com.+[Consulta: 17 abril 2023].