Vés al contingut

Un profeta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaUn profeta
Un prophète Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióJacques Audiard Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióPascal Caucheteux, Antonin Dedet i Martine Cassinelli Modifica el valor a Wikidata
GuióJacques Audiard, Thomas Bidegain, Abdel Raouf Dafri i Nicolas Peufaillit Modifica el valor a Wikidata
MúsicaAlexandre Desplat Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de soBrigitte Taillandier Modifica el valor a Wikidata
FotografiaStéphane Fontaine Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJuliette Welfling Modifica el valor a Wikidata
VestuariVirginie Montel Modifica el valor a Wikidata
ProductoraCelluloid Dreams, Why Not Productions, BiM Distribuzione, Union générale cinématographique, France 2, Canal+, Chic Films i Page 114 Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUnion générale cinématographique Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenFrança i Itàlia Modifica el valor a Wikidata
Estrena16 maig 2009 Modifica el valor a Wikidata
Durada150 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalfrancès
cors
àrab Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeParís Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama, cinema de presons, cinema de gàngsters i thriller Modifica el valor a Wikidata
Temacrim organitzat Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióParís i Marsella Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webun-prophete-lefilm.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt1235166 The Movie Database: 21575 Filmaffinity: 618171 Allocine: 110268 Rottentomatoes: m/1213205-prophet Mojo: aprophet Allmovie: am34230 TCM: 779035 Metacritic: movie/a-prophet TV.com: movies/a-prophet-un-prophete Modifica els identificadors a Wikidata

Un profeta[1] (títol original en francès, Un prophète) és un drama carcerari de l'any 2009 dirigit pel cineasta francès Jacques Audiard. Presentada a la 62a edició del Festival de Canes, el film va guanyar el gran premi del jurat i posteriorment nou Césars. S'ha doblat i subtitulat al català.[2]

Argument

[modifica]

Malik El Djebena, un jove francès de procedència magrebina, és condemnat a una pena de sis anys de presó i ingressa a un centre penitenciari controlat per la màfia corsa, la qual imposa la seva llei als altres presos i s'afirma sobre el clan rival dels musulmans magrebins. Malik no s'escapa d'aquest domini i, pressionat des de bon principi pels corsos, es veu obligat a assassinar un pres afí al clan musulmà per tal de rebre “protecció” a canvi. Un cop Malik aconsegueix degollar la víctima, l'analfabet jove es guanya la confiança de César Luciano, l'ancià i influent cap de la màfia corsa que té subornats els policies i que usa la presó com a centre d'operació per dirigir els seus negocis a l'exterior.

La vida a la presó esdevé més confortable per a Malik, que gaudeix de certs privilegis i aprofita el temps lliure per aprendre a llegir i escriure. A més, quan Luciano s'assabenta que Malik ha après fins i tot el cors l'utilitza per espiar els seus propis súbdits, que ignoren els ràpids progressos del trempat jove. Malik passa a esdevenir la mà dreta de Luciano i aconsegueix així breus permisos per abandonar la corrupta presó, en els quals és enviat a complir missions ideades pel cap mafiós. Això no obstant, l'ambiciós jove no només executa les ordres del seu cap sinó que amb discreció desenvolupa paral·lelament els seus propis negocis, entrant en contacte amb el clan musulmà.

Malik esdevé a poc a poc indispensable per a l'afebit Luciano, que es veu desafavorit per la política de reagrupament dels presos corsos, prop de llurs famílies, i per l'ascens de la màfia magrebina, pròxima a la comunitat musulmana.

L'astut Malik, que ha entregat una ingent suma de diners a un imam, aconsegueix guanyar-se el suport de la màfia magrebina i està així a punt de tancar el seu cercle de treballats ardits que l'han de consagrar com a nou cabdill visible de la màfia.

El darrer cop de gràcia Malik el dona a Marsella, on hi ha estat enviat per liquidar a un rival de la màfia italiana a qui no obstant acaba perdonant la vida. Aquesta providencial traïció acaba d'enterrar a l'ara arraconat i isolat Luciano, que no té més remei que rendir-se al nou rol que ha assumit Malik.

El foguejat jove, que havia ingressat a la presó com un delinqüent comú, abandona finalment la institució penitenciària convertit en un reconegut i prominent cabdill de la màfia que ha sabut substituir i deixar enrere al seu decrèpit ex-cap.

Al voltant de la pel·lícula

[modifica]

El títol de la pel·lícula Un profeta fa referència al sobrenom amb el qual és també conegut el protagonista Malik El Djebena. El jove es guanya aquest nom en una de les missions a la qual ha estat enviat, quan deixa atònits els membres d'un clan rival en tenir la premonició que el cotxe on viatgen s'estamparà contra un cérvol. Segons després, el cotxe efectivament xoca contra l'animal salvatge. El cabdill rival li pregunta aleshores: "tu ets un profeta?".

És el drama d'un jove immigrant en una presó francesa que interpreta un brillant Tahar Rahim -premi doble als César: millor actor i millor actor revelació- i que encarna l'evolució des del pobre delinqüent que es torna un hàbil protagonista del crim organitzat.

Un profeta va proporcionar al seu director Jacques Audiard en la XXV edició dels César un rècord personal: un guardó més que els vuit que va merèixer quatre anys enrere amb el seu anterior film De battre mon coeur s'est arrêté.

Repartiment

[modifica]

Guardons[3]

[modifica]

Premis

[modifica]

Nominacions

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Títol català a Eldoblatge
  2. «Un profeta». Goita què fan, ara!. [Consulta: 24 agost 2023].
  3. Nominacions i premis, a IMDb (anglès)

Enllaços externs

[modifica]