Mangosta vermella de l'Índia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMangosta vermella de l'Índia
Urva smithii Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN41617 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreCarnivora
FamíliaHerpestidae
GènereUrva
EspècieUrva smithii Modifica el valor a Wikidata
Gray, 1837
Nomenclatura
Sinònims
Herpestes smithii Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

La mangosta vermella de l'Índia (Urva smithii) és una espècie de mangosta. Aquesta mangosta, juntament amb la mangosta de coll ratllat, és l'única espècie endèmica de mangosta de l'Índia i Sri Lanka.

Descripció[modifica]

Mangosta vermella de l'Índia a la Reserva del Tigre, del Parc nacional de Panna

Aquesta espècie té una longitud conjunta del cap i del cos que varia entre 39 i 47 centímetres, una longitud de la cua entre 33 i 36 centímetres, i pesa entre 0,95 i 1,85 quilos.

El seu pelatge és de color marró o gris fosc i està esquitxat de petites taques blanques i negres per tot arreu. Al voltant del cap i les espatlles, el seu pelatge té un tint vermellós. L'extrem de la seva cua és negre[1] (entre 5 i 7 centímetres).

Està molt estretament relacionada amb la mangosta grisa de l'Índia, però es distingeix per la seva cua lleugerament més llarga i amb l'extrem de color negre.

Distribució i hàbitat[modifica]

Es troba als boscos dels turons de l'Índia peninsular[2] (centre i sud del país, i també a Orissa i Bengala Occidental) i a Sri Lanka. En contrast amb la mangosta grisa de l'Índia i la mangosta de Java, viu principalment als boscos, on prefereix les zones més apartades. No obstant això, s'han trobat en arrossars aïllats i en camps relativament oberts.

Comportament[modifica]

A causa del fet que prefereix viure en zones apartades i aïllades, és molt poc el que es coneix del comportament d'aquesta mangosta. No obstant això, és sabut que, com altres mangostes, caça de dia i de nit.[3]

Dieta[modifica]

S'alimenta de rosegadors, llangardaixos, serps i carronya.[1]

Cultura[modifica]

A Sri Lanka és anomenada Hotambuwa per la comunitat de parla singalesa. És considerada generalment com a animal antipàtic i una plaga.

La civeta de palmera daurada (Paradoxurus zeylonensis), una altra espècie endèmica de Sri Lanka, també és anomenada Hotambuwa a causa de la seva similitud en aparença i coloració del pelatge.

Subespècies[modifica]

Existeixen tres subespècies d'aquesta espècie de mangosta:

  • Urva smithii smithii (a l'Índia)
  • Urva smithii thysanurus
  • Urva smithii zeylanicus (a Sri Lanka)[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 (anglès) The Animal Files
  2. (anglès) India9: Ruddy mongoose
  3. (anglès) ISBN 019562169-7 The Book of Indian Animals, SH Prater, 3a edició
  4. Choudhury, A., Wozencraft, C., Muddapa, D. & Yonzon, P.. Herpestes smithii. UICN 2008. Llista Vermella d'espècies amenaçades de la UICN, edició 2008, consultada el 22 març 2009.

Bibliografia[modifica]

  • (anglès) Corbet, G. B. and Hill, J. E. 1992. Mammals of the Indo-Malayan Region: A Systematic Review. Oxford University Press, Oxford, UK.
  • (anglès) Wozencraft, W. C. 2005. Order Carnivora. In: D. E. Wilson and D. M. Reeder (eds), Mammal Species of the World: A taxonomic and geographic reference. Third Edition, pàg. 532-628. Smithsonian Institution Press, Washington, DC, USA.
  • (anglès) Yoganand, T. R. K. and Kumar, A. 1995. The distributions of small carnivores in the Nilgiri Biosphere Reserve, southern India: A prelminary report. Small Carnivore Conservation 13: 1-2.