Nyctereutes procyonoides viverrinus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuNyctereutes procyonoides viverrinus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font detanuki (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreCarnivora
FamíliaCanidae
GènereNyctereutes
EspècieNyctereutes procyonoides
SubespècieNyctereutes procyonoides viverrinus Modifica el valor a Wikidata
(Temminck, 1839)
Nomenclatura
ProtònimCanis viverrinus Modifica el valor a Wikidata

El gos viverrí japonès (Nyctereutes procyonoides viverrinus)[1] també conegut com a tanuki (en japonès: 狸, たぬき), és una subespècie del gos viverrí (N. procyonoides), tot i que algunes publicacions el consideren una espècie a part.[2]

El gos viverrí japonès té un estómac relativament més petit i un pelatge més curt, que ofereix un menor valor d'aïllament que el dels gossos viverrins continentals.[3] També se'n pot trobar de color blanc, tot i que és una raresa.[4]

Al folklore japonès, els tanuki han tingut un paper important des de l'antiguitat. Els tanuki de les llegendes tenen fama de ser entremaliats i alegres, mestres de la disfressa i del canvi de forma, però una mica crèduls i distrets o despistats. Aquests animals també han estat habituals en l'art japonès, especialment com a subjectes per a estàtues. A l'obra del cineasta japonès Hayao Miyazaki hi figuren de manera prominent.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nyctereutes procyonoides viverrinus
  1. «Nyctereutes procyonoides viverrinus». Integrated Taxonomic Information System. [Consulta: 25 juny 2017].
  2. Kim, Sang-In; Oshida, Tatsuo; Lee, Hang; Min, Mi-Sook; Kimura, Junpei «Evolutionary and biogeographical implications of variation in skull morphology of raccoon dogs (Nyctereutes procyonoides, Mammalia: Carnivora)» (en anglès). Biological Journal of the Linnean Society, vol. 116, 4, 2015, pàg. 856–872. DOI: 10.1111/bij.12629. ISSN: 1095-8312.
  3. Sillero-Zubiri, Claudio; Hoffman, Michael; and MacDonald David W. Canids: Foxes, Wolves, Jackals, and Dogs: Status Survey and Conservation Action Plan. Gland, Switzerland and Cambridge, UK: IUCN; 2004. p136.
  4. «Rare white raccoon dog caught». , 18-10-2013.