Ramon Roca i Puig

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 16:59, 17 set 2016 amb l'última edició de Bocachete (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaRamon Roca i Puig Creu de Sant Jordi 1984

Ramon Roca-Puig rebent la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (1993) (1993) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1906 Modifica el valor a Wikidata
Algerri (Noguera) Modifica el valor a Wikidata
Mort2001 Modifica el valor a Wikidata (94/95 anys)
Montserrat (Anoia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri d'Arenys de Mar 
Canonge
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófilòleg, traductor, professor d'universitat, sacerdot catòlic, hel·lenista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Premis

Ramon Roca i Puig (Algerri, Noguera 1906 - Montserrat, Bages 2001) fou un papiròleg, hel·lenista i sacerdot català.[1]

De petit es va traslladar a Arenys de Mar. El 1928 es doctorà en teologia a la Universitat Pontifícia de Tarragona. Fou canonge al capítol de Barcelona i col·laborà en la Fundació Bíblica Catalana. Ensenya llengües clàssiques a l'Institut Balmes de Barcelona, fou catedràtic de grec antic al Seminari Conciliar de la Diòcesi i del 1960 al 1964 fou també catedràtic de grec a la Universitat de Barcelona.

Durant aquells anys va realitzar molts viatges al Pròxim Orient (Palestina i Egipte), on va adquirir la seva important col·lecció papirològica. El 1952 va crear a Barcelona la Fundació Sant Lluc Evangelista, fins a 2000 deposistària de la seva important col·lecció de papirs, de la qual publicà texts clàssics d'autors com ara Homer (fragments ptolemaics, del s. III aC, de la Ilíada i de l'Odissea), bíblics grecs (fragment de l'Evangeli segons Mateu, del s. II) i coptes del s. III i del IV, i literaris cristians. El 1988 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 1993 la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.[2]

Preocupat pel futur dels seus papirs, Ramon Roca va decidir llegar el seu patrimoni a Montserrat, tal com també li aconsellaven els seus amics més íntims. L'Abat de Montserrat, Sebastià Bardolet, li va oferir un apartament al Monestir i Roca es va instal·lar a l'Abadia, portant el seu fons papirològic passant els darrers anys de la seva vida a Montserrat a prop dels seus papirs fins al dia de la seva mort. De fet, quinze dies abans de morir encara va seure al seu despatx, envoltat dels seus papirs, de la seva biblioteca i de les seves publicacions. Va morir l'any 2001 a l'edat de 95 anys.[3]

Obres

  • Gramática y antología griega (1946)
  • Miscel·lània papirològica Ramon Roca-Puig (1987)
  • Anàfora de Barcelona
  • Missa del segle IV (1994)

Vegeu també

Referències

  1. «Ramon Roca i Puig». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Tragan, Pius-Ramon. «L’itinerari del Dr. Ramon Roca Puig». Scriptorium Biblicum et Orientale de l’Abadia de Montserrat, 24-03-2011.
  3. Tragan, Pius-Ramon. «Papirs: Papir Monts-Roca 1: Evangeli de Mateu, segle II». Scriptorium Biblicum et Orientale de l’Abadia de Montserrat, 2010.