Assemblees de joves per la Unitat Popular

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióAssemblees de joves per la Unitat Popular
Dades base
Tipus entitat Coordinadora d’assemblees de joves de Catalunya
Ideologia Independentisme català, socialisme, ecologisme, feminisme
País d'origen Països Catalans
Història
Fundació 28 de desembre de 2015 (2015-12-28)
Organització i govern
Seu central 

Web https://assembleesdejoves.cat/
Modifica dades a Wikidata

Les Assemblees de joves per la Unitat Popular és una coordinadora d'assemblees juvenils d'esquerres de Catalunya.

L’acte de presentació es va dur a terme a Mataró (el Maresme, Barcelona) el 5 de març de 2016,[1] on van comptar amb la presència de Gabriela Serra, diputada de la Candidatura d’Unitat Popular al Parlament de Catalunya, Eudald Calvo, alcalde d’Argentona i militant de la CUP, representants de l'organització juvenil independentista gallega Isca!,[2] la coordinadora de la comissió d'incidència internacional de l'Assemblea Nacional Catalana, Liz Castro, i Andrea Terrón, entre d’altres.

El 27 de desembre de 2016 va tenir lloc a Arenys de Munt el Primer Congrés Nacional de les Assemblees de Joves. Arran d'aquest Congrés el logotip de l'espai de coordinació va canviar.[3]


Ideologia [cal citació][modifica]

Les Assemblees de Joves es defineixen com un espai de coordinació juvenil revolucionari que lluita per la República Confederada dels Països Catalans, per la construcció del socialisme, per un model econòmic i social mediambientalment sostenible i per la superació del patriarcat des d’una perspectiva feminista.

  • Les Assemblees de Joves lluiten per la independència de Catalunya.
  • Lluiten per la construcció del socialisme com a sistema alliberador del capitalisme i l’únic pel qual el poble treballador català assolirà la plena sobirania i en el qual estaran plenament cobertes les seves necessitats. Estenent la consciència de classe entre el jovent i advocant pel seu apoderament i la seva preparació per a la lluita de classes.
  • Consideren el patriarcat com un sistema de dominació, explotació i opressió del gènere femení que el capitalisme, en esdevenir hegemònic, adopta com a mecanisme de perpetuació i reproducció de l’status quo. Adopten el feminisme com a eina per fer front a totes les cares, injustícies i violències del patriarcat i del capitalisme, i per a crear una societat igualitària, sense discriminació per raons de gènere ni d’opció sexual i basada en la cooperació entre iguals.
  • Lluiten per la defensa de la terra de totes les agressions que pateix producte d’una societat capitalista basada en el consumisme i les pràctiques lesives al medi, així com una mala utilització dels recursos que la terra genera. Advoquen doncs per la conscienciació i praxi ecològica del jovent i les classes populars.
  • Lluiten contra el feixisme i el racisme, elements intrínsecs del capitalisme i que apareixen quan la burgesia veu perillar els seus privilegis. En temps de crisi la burgesia utilitza el feixisme i el racisme per dividir i enfrontar les classes populars, paralitzant així la seva capacitat transformadora. Defensen l’associacionisme i el cooperativisme com a forma d’educació per el canvi social i d’apoderament de les classes populars. Dinamitzen l’associacionisme com a mètode des-alienant del jovent i activador de la vida dels barris i la ciutat. Es solidaritzen amb tots els pobles en lluita pel seu alliberament nacional i/o social que busquen la construcció d’un món just i igualitari. Davant de l’imperialisme burgès, aposten per l’internacionalisme de les classes treballadores i populars.
  • A nivell de política institucional, consideren a la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) i altres organitzacions municipals, com a referents,i  creuen que són l’eina a reforçar per construir i eixamplar la Unitat Popular i alhora reconeixen la CUP com l’organització de masses de la Unitat Popular als Països Catalans.

Objectiu[modifica]

Les Assemblees de Joves participen activament del moment polític històric actual que viu Catalunya i la resta dels Països Catalans. Defensen que el moviment popular per la independència no pot desmobilitzar-se, i des de i amb les assemblees locals es continua impulsant de manera coordinada. Creuen que és el Principat es troba en una cruïlla històrica pel seu alliberament i els i les joves no poden romandre passius davant d’aquesta situació. Creuen que els diferents territoris del conjunt dels Països Catalans avancen a ritmes diferents i que la seva realitat política i social no és la mateixa i per tant l’alliberament del conjunt de la nació no es podrà dur a terme alhora sinó que dependrà de la conjuntura en concret.

Defensen l’acumulació de forces, enfortint i enllaçant les lluites i reivindicacions socials entorn al projecte independentista per exercir la Ruptura. Segons les Assemblees de Joves, la República Catalana és l’eina que ha de permetre avançar cap al socialisme, cap a l’extinció del patriarcat i cap a un model de societat sostenible i ecologista.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]