Inkscape

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Inkscape
Inkscape
Inkscape 0.48
Inkscape 0.48
Desenvolupador(s) L'equip Inkscape
Versió estable

0.48.4

/ 17 de desembre de 2012
Sistema operatiu Multiplataforma
Tipus Editor de gràfics vectorials
Llicència GPL
Lloc web www.inkscape.org

Inkscape és una eina per fer dibuix lliure i serveix com editor de gràfics vectorials. La principal motivació de l'Inkscape és proporcionar una eina de codi obert de dibuix que compleix completament amb els estàndards XML, SVG I CSS2. Té capacitats similars als programes privatius FreeHand o CorelDRAW utilitzant el format de fitxer estandarditzat pel W3C SVG, basat al seu torn en XML. El nom Inkscape sorgeix de combinar les paraules en anglès ink i landscape (tinta i paisatge).

Història[modifica | modifica el codi]

Inkscape va ser creat al 2003 per un fork del projecte Sodipodi. Sodipodi (aplicació d'il·lustració) que es va desenvolupar l'any 1999. La bifurcació va ser dirigida per un equip de quatre desenvolupadors de Sodipodi (Ted Gould, Bryce Harrington, Nathan Hurst, i MenTaLguY).

Posteriorment Xara anunciar plans per alliberar la seva pròpia aplicació de dibuix Xara Xtreme, i els seus desenvolupadors van expressar interès a col·laborar amb Inkscape per buscar camins amb els que els dos projectes poguessin compartir codi, coordinar esforços, i desenvolupar programes de gràfics vectorials de codi obert superiors a qualsevol altre disponible en el món privatiu.

El 2 de novembre del 2003 es va crear la primera versió de l'Inkscape, molt similar a Sodipodi en la seva versió 0.32. Més tard es va afegir la primera versió amb la interfície reorganitzada. El 10 de febrer de 2005, s'afegir l'eina de clonació de mosaics i traçat de color, a més d'algunes correccions d'errors. Més tard, al 26 de juliol del 2005 van afegir l'aplicació d'estils a text spans, compatibilitat amb efectes millorada, i la nova eina de gradients.

El 19 de novembre del 2005 hi van afegir l'eina de connector, edició col·laborativa, pressió de sensibilitat d'angle, i millores en l'eina de nodes. El 23 de març del 2007 s'hi va afegir la versió de manteniment i de correcció.

Característiques[modifica | modifica el codi]

Inkscape és un editor de gràfics vectorials de codi font obert. L'objectiu principal de l'Inkscape és crear una eina de dibuix potent i còmoda. Les característiques suportades inclouen: formes, traços, text, marcadors, clons, barreges de canals alfa, transformacions, gradients, patrons i agrupaments. Inkscape també suporta metadades Creative Commons, edició de nodes, capes, operacions complexes amb camins, vectorització d'arxius gràfics, text en traços, alineació de textos, i molt més.

Opcions[modifica | modifica el codi]

  • Transparències regionals, i transparència mestra per a tot l'objecte.
  • Múltiples colors per escollir.
  • És possible esculpir l'objecte.
  • Els objectes poden agrupar-se i desagrupar-se, de manera que diversos objectes agrupats funcionin com un de sol.
  • L'objecte pot tancar-se en una vora de qualsevol mida i color.
  • Els objectes es poden desenfocar a diferents nivells.
  • Qualsevol objecte pot ser duplicat indefinidament.
  • Es poden dibuixar línies de tot tipus, les quals poden ser personalitzades, a igual que qualsevol altre objecte.
  • Els objectes es poden moure, invertir, esborrar, etc.

Interfície i utilitat[modifica | modifica el codi]

Inkscape proporciona missatges flotants que ajuden a entendre la utilització dels botons, comandaments, ordres i claus. Ve amb un teclat complet i referència del ratolí (en HTML ) i diverses guies didàctiques interactives en SVG. Les característiques del SVG suportades inclouen les formes bàsiques, els camins, el text alfa, les transformacions, els gradients, l'edició de nodes, l'exportació de SVG a PNG i l'agrupació d'elements, entre d'altres.

La interfície de Sodipodi (el predecessor de l'Inkscape) estava basada en part en les de CorelDRAW i GIMP.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Inkscape