Celtes

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Cèltic)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de grup humàCeltes
Celts in Europe.png
Distribució dels pobles celtes:
 • Territori central Hallstatt, en el segle sisè aC.
 • Màxima expansió celta, en el segle tercer aC.
 • Àrea lusitana d'Ibèria, on la presència celta és incerta.
 • Les sis "nacions celtes" que van conservar les llengües celtes en l'edat moderna.
 • Àrees on les llengües celtes tenen presència generalitzada actualment.
 • Tipusgrup ètnic
  Part deindoeuropeus
  Mapa de distribució
  Celts in Europe-fr.svg
  Modifica les dades a Wikidata

  En un sentit ampli, celtes (grec: Κέλτoι) és el terme utilitzat per lingüistes i historiadors per a descriure el poble, o conjunt de pobles, de l'edat del ferro que parlaven llengües celtes pertanyents a una de les branques de les llengües indoeuropees. En aquest sentit, el terme no és, per tant, ètnic ni arqueològic, ja que molts dels pobles que van parlar llengües cèltiques, cas dels goidèlics d'Irlanda, mai van arribar a participar en els corrents culturals materials de la cultura de Hallstatt o La Tène.

  Hi ha, però, un concepte més restringit del terme, referit en aquest cas als anomenats celtes històrics, entesos aquests com el grup de societats tribals d'Europa que van compartir una cultura material iniciada en la primera edat del ferro (1200-400 aC) al voltant dels Alps (període Hallstatt) i, més tard, en el ferro tardà (període La Tène), i que van ser així anomenats pels geògrafs grecs i llatins. En aquest grup, s'adscriuen els celtes continentals de la Gàl·lia, nord d'Itàlia, Alemanya i Bohèmia, diversos grups d'Ibèria (entre ells, els celtibers), els gàlates d'Anatòlia, pobles de l'est i centre de Romania i ja amb més reticències pels historiadors britànics i irlandesos, els celtes insulars.[cal citació]

  Actualment, el terme celta s'utilitza sovint per a descriure la gent, les cultures i llengües de diversos grups ètnics de les illes Britàniques i de Bretanya, i restringit a l'aspecte cultural, de Galícia i Astúries.

  Origen[modifica]

  Una torca celta d'or del 480 aC

  En temps antics, els celtes que van arribar cap al 1200 aC a Europa (i cap al 900 aC a la península Ibèrica) eren un cert nombre de pobles interrelacionats entre si que habitaven a l'Europa central; tots aquests pobles parlaven llengües indoeuropees, indicatiu d'un origen comú.[1]

  El terme celtes es fa servir en diferents sentits, per la qual cosa el seu ús resulta divers i pot ser ambigu. És de dubtosa admissibilitat per a res anterior al segle V aC, moment en què Heròdot s'hi refereix explícitament; abans d'aquesta data, és incert fins a quin punt va poder haver-hi una etnicitat celta identificable.[cal citació] Encara que clarament el protocèltic seria més antic que Heròdot, és complicat saber si els pobles de l'edat del ferro (que podria assimilar-se amb la cultura de Hallstatt) parlaven o no llengües celtes. Encara que hi ha arguments per a pressuposar que en aquesta cultura es trobaria antecessors dels celtes, la identificació amb pobles pròpiament celtes és molt insegura.

  Actualment, celta és essencialment un concepte lingüístic, però el seu ús exigeix precaució.[2] Hi va haver molts pobles celtes diferents; excepte pel parentiu filogenètic de les seves llengües, és difícil assenyalar amb certesa factors comuns específicament celtes. Encara que alguns autors parlen dels celtes com un poble homogeni i ben definit, la realitat material dels parlants de llengües descendents del protocelta molt probablement era més complexa, no existint l'homogeneïtat que alguns autors els atribueixen.[cal citació]

  Societat i cultura[modifica]

  Reconstrucció de la cultura celta dels segles III-II aC
  Vegeu també: Llista de celtes històrics de l'edat antiga

  La dona en la societat estava molt ben considerada, ja que no hi havia el masclisme d'altres pobles de l'època, com en els romans. Al contrari, les dones celtes feien el servei militar i anaven a la guerra. Eren fins i tot més bones en la batalla que els homes, o així ho explica Juli Cèsar, segons el qual la batalla estava perduda si hi acudien les dones celtes. Es podien casar amb qui elles desitgessin, i podien rebutjar fins i tot prínceps i grans guerrers. Un cop casats, a la parella manava el que tenia un rang guerrer més elevat i més possessions. Com les dones celtes podien anar a la guerra i heretar terres (fins i tot tenint germans barons), hi havia matrimonis en què manava la dona i matrimonis en els quals manava l'home.[cal citació]

  Van existir moltes reines celtes importants, així com grans guerreres.[cal citació]

  El divorci existia en la societat celta. A més, abans del casament "per tota la vida" (ja que no s'acostumava a trencar), n'hi havia un altre que durava un any i un dia, durant el qual la parella convivia a la mateixa casa i decidia si volien casar-se per sempre o no volien renovar el matrimoni.[cal citació]

  Estaven totalment a favor de les relacions sexuals prèvies al matrimoni, fet que astorava els romans i altres pobles que van estar en contacte amb ells.[cal citació]

  Llengua[modifica]

  Article principal: Llengua celta

  Hi ha tres hipòtesis per a explicar el naixement del protocelta. La primera afirma que es va desenvolupar al període de la cultura de La Tène a partir del contínuum dialectal parlat al continent europeu. Una segona teoria proposa que va sorgir amb la segona onada de migracions indoeuropees cap al 2400 aC. La tercera, per contra, sosté que va sorgir amb la revolució neolítica, cap al 5000 aC.

  Inscripció celta en una antiga tomba gal·la: ARAÐÐOVNA

  Aquest protocelta es va fragmentar en dos grans grups, el continental i l'insular (parlat a la Gran Bretanya i Irlanda), que donarien peu a les diferents llengües celtes posteriors.

  Sens dubte, el principal tret definitori de les etnicitats celtes és la llengua. Ja que la resta d'aspectes històrics i culturals van ser més canviants, mentre que la llengua és més estable enfront de l'esdevenir històric, tot i que, a causa del canvi lingüístic, les llengües celtes es van anar diversificant en un procés anàleg al que va portar del llatí a les llengües romàniques.

  Les llengües celtes deriven d'un conjunt de dialectes del protoindoeuropeu, idioma que cronològicament ocupa una posició intermèdia dins de la família indoeuropea. A partir dels trets comuns a les llengües celtes mitjançant els mètodes de la lingüística històrica, s'ha reconstruït del protocèltic, que és una aproximació a la llengua mare que va donar lloc per diversificació a les llengües celtes històricament conegudes.

  Religió[modifica]

  Taranis, un dels principals déus celtes
  Article principal: Mitologia celta

  La religió dels antics celtes, particularment la dels gals abans de la conquesta romana, no és ben coneguda, i les dades de què es disposen per reconstruir-la són escasses i no gaire precises.

  El culte estava a càrrec dels druides, sacerdots que alhora eren els educadors de la joventut. Els monuments anomenats pedres druídiques, anteriors a l'arribada dels celtes a l'oest d'Europa, semblen no haver representat cap paper en la religió dels antics gals.

  Durant molt de temps, només van existir cultes locals especialment relacionats amb les muntanyes, els boscos i les aigües, a qui s'invocava sota diferents noms. Trobem el déu Vosges, la dea Ardenes, el déu Dumi, les divinitats de les fonts o dels rius: Sequana (la font del Sena), Nemausis (la font de Nimes).

  Més tard, es va establir el culte de les grans divinitats, més o menys comú a tota la Gàl·lia, i que en l'època galoromana es va anar identificant amb les divinitats de la mitologia romana: Teutates, espècie de Mercuri amb una mica de Júpiter i de Mart; Taranis, relacionat amb el raig, però freturós del poder suprem de Júpiter; Esus, déu de la guerra i del bestiar, assimilat a Mart o a Silvanus; Belenos, déu de les arts, relacionat amb el sol i comparat amb Apol·lo; Cernumnos, déu del somni i de la mort, com Plutó.

  Al costat d'aquests figuraven dees, com: Rosmer, associada a Teutates; Belisama, dea de les arts del foc, assimilada a Minerva; Epona, dea de l'abundància agrícola, assimilada a Ceres. Els gals van tenir també divinitats abstractes o genis de les ciutats.

  Entre les pràctiques de la superstició popular, és famosa la recol·lecció, d'acord amb prescripcions fixes, del vesc, al qual es considerava dotat de virtuts extraordinàries.

  Alguns pobles celtes[modifica]

  Celtibers[modifica]

  Article principal: Celtibers

  El territori de la Península Ibèrica sobre el qual s'assenten els nouvinguts (preceltes) estava habitat per pobles preibers (a part de geogràfic, iber és un terme cultural). Es discuteix molt si es va produir un desplaçament, una conquesta, una aliança, assimilació, pacte o fusió entre celtes i ibers (de grat o com a serfs).[cal citació] Les primeres referències escrites sobre els celtibers es deuen a geògrafs i historiadors grecollatins (Estrabó, Titus Livi, Plini i d'altres), encara que el seu estudi, que arrenca del segle XV, no adquireix rang científic fins als inicis del segle XX (marquès de Cerralbo, Schulten, Taracena, Caro Baroja, etc.), cobrant renovat impuls en els últims anys. Malgrat aquest excepcional patrimoni literari, encara avui es discuteixen aspectes clau per a la seva definició: els límits del seu territori, la seva veritable personalitat o la seva pròpia genealogia.

  Un dels bronzes de Botorrita, amb inscripcions celtibèriques

  Les dades disponibles són contradictòries i les teories dels autors difereixen sobre el tema. Fins i tot, podria donar-se una barreja de totes les opcions possibles, ja que les densitats de població i els recursos disponibles són molt especulatius. Les relacions i influències mútues van canviar amb el pas del temps. Es testifica una gran presència precèltica en zones de la Bètica (actual Huelva i Sevilla), que s'intenta explicar mitjançant la presència de serfs, mercenaris o bosses aïllades de colons.[cal citació]

  La cultura dels celtibers va fer seva l'herència dels ibers, dels quals van adoptar el sistema d'escriptura. Després de la caiguda de Numància el 133 aC, el seu territori va passar a formar part de la província romana d'Hispània Citerior.

  Hi ha també un bon nombre de monedes gravades amb el nom celtiber de la ciutat o dels habitants de la ciutat on van ser encunyades. A més, s'han trobat 20 tesserae gravades, petites plaques de bronze utilitzades com a símbol de pacte entre dues parts, generalment entre un individu i una comunitat, amb les quals el portador podia sol·licitar hospitalitat al llarg dels seus viatges. La majoria d'aquestes inscripcions són molt breus, amb l'excepció de la tessera de Luzaga (24 paraules).

  Gals[modifica]

  Article principal: Gals

  Els gals eren els pobles que van habitar el que avui és França, Bèlgica, l'oest de Suïssa i les zones dels Països Baixos i Alemanya a l'oest del Rin, i una franja encara poc determinada d'aquest últim país, a la riba dreta del riu. Els gàlates eren un poble gal que va emigrar a l'Àsia Menor i es va establir a la regió anomenada Galàcia.

  Els grecs els van anomenar celtes mentre que els romans els van denominar gals, i a la seva gran regió, la Gàl·lia. Ja els mateixos romans havien notat això, pel que feien una diferència entre la Gàl·lia Cisalpina (d'aquest costat dels Alps) i la Gàl·lia Transalpina (de l'altre costat dels Alps). Al seu torn, la Transalpina n'era dividida en quatre que, segons l'època de Roma, van anomenar Gàl·lia Belga (de celtes menys ortodoxos), la Gàl·lia Comata o Melenuna (la netament cèltica o tradicional), la Gàl·lia Aquitana (amb pocs celtes compartint espai amb els aquitans autòctons) i la Gàl·lia Lugúria o Celtoligur, la primera a ser annexada a Roma com la Provintia.

  Britans[modifica]

  El cavall blanc d'Uffington, atribuït als antics celtes britans
  Article principal: Britans

  Els britans o britons van ser els pobles indígenes que van habitar l'illa de la Gran Bretanya (Albió), els quals podien ser descrits com a celtes insulars abans que la seva llengua i cultura fossin reemplaçades per les dels invasors anglosaxons.

  Aquests pobles parlaven llengües britòniques i compartien tradicions culturals comunes. En termes de llengua i cultura, gran part de tot l'oest d'Europa va ser principalment cèltica durant aquest període, encara que l'illa de la Gran Bretanya i la Bretanya continental van estar habitades per celtes britans. Els habitants d'Irlanda, l'Illa de Man i Dalriada eren escots o celtes gaèlics, parlants de llengües goidèliques.

  Part dels erudits en la matèria argumenten que el desconegut idioma picte era d'origen brità, si bé a la Britània preromana els pictes es distingien com un grup separat, de la mateixa manera que els escots de Dalriada. En qualsevol cas, el terme brità es refereix tradicionalment als habitants de l'antiga Britània, excloent-hi els pictes, ja que molts dels trets culturals pictes (com per exemple, la seva escultura, terrisseria i monuments) diferien dels britans.

  Vegeu també[modifica]

  Referències[modifica]

  1. Haywood, John. The Celts: Bronze Age to New Age (en anglès). Pearson Education, 2004, p.8. ISBN 058250578X. 
  2. Ruiz Zapatero, Gonzalo. «Celts and iberians: Ideological manipulations in spanish archaeology». A: Cultural identity and archaeology: the construction of European communities (en anglès). Routledge, 1996, p.179-180. ISBN 0415106761. 

  Bibliografia[modifica]

  • John Koch "Celtic culture: A historical encyclopedia. (pp 20) California. 2006. the validity of appliying the term "celtic" to any group of people of culture of any period has been questioned, especially in conection with the cultural history of ireland and Britain. Thus the defining criterion of "peoples and countries that do, or once did, use celtic languages.
  • Barra Ó’Donnabháin "The Celts and the archaeology of later prehistoric Ireland" New agendas in Irish prehistory. (pp. 189–196) Bray. 2000.
  • Markale, Jean (1992). Los celtas y la civilización celta: mito e historia. Madrid: Taurus Ediciones. ISBN 84-306-0230-5.
  • Heròdot. Historias.
  • Juli Cèsar, De bello gallico.
  • Vegeu la Bibliografia sobre els celtes de l'edat antiga.

  Enllaços externs[modifica]

  A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Celtes