Eugenio Montero Ríos

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Eugenio Montero Ríos

Eugenio Montero Ríos (Santiago de Compostela 1832 - Madrid 1914) fou un polític i jurista espanyol. Catedràtic per la Universitat d'Oviedo (1859) i Santiago de Compostel·la (1860), es va traslladar a Madrid a càrrec de la càtedra de dret canònic a la Universitat Central (1864).

Membre del Partit Progressista, va fundar el diari La Opinión Pública. Amb el triomf de la Revolució de 1868, va resultar elegit diputat per Pontevedra. Va ser designat ministre de Gràcia i Justícia en el govern Prim (1870). Durant la seva gestió, va introduir la llei de registre civil i del matrimoni civil.

Durant el regnat d'Amadeu I va ser nomenat en dues ocasions ministre de Gràcia i Justícia (1871 i 1872). Partidari de la separació de l'Església i l'Estat, va promoure mesurades legislatives en aquest sentit i va redactar la carta de renúncia d'Amadeo I. Va contribuir a la creació de la Institució Lliure d'Ensenyament, de la qual va ser nomenat rector (1877-1878).

Durant la Restauració va oscil·lar entre el republicanisme i el liberalisme. Va intervenir en la fundació del Partit Republicà Democràtic de Cristino Martos Balbi (1873) i en el de l'Esquerra Dinàstica (1881). Incapaç de desenvolupar un partit liberal capaç de desplaçar a Sagasta, es va adherir a la seva causa. Va ser ministre de Foment (1885) i de Gràcia i Justícia (1892) en els gabinets de Sagasta.

Amb la crisi del Partit Liberal Fusionista per les lluites per la successió de Sagasta, mort el 1903, el va succeir de forma provisional. Amb l'escissió del partit, va encapçalar, amb José Canalejas i Vega de Armijo, la fracció més radical, oposada al centrisme de Moret. Va ser cridat a presidir el Govern el 23 de juny de 1905. Davant la crisi provocada per l'incident del setmanari satíric català Cu-Cut!, va adoptar la decisió de castigar els militars. L'oposició del monarca Alfons XIII a aquesta mesura va motivar la seva dimissió l'1 de desembre de 1905.


Precedit per:
Raimundo Fernández Villaverde
Escut de l'estat espanyol (1874-1931)
President del govern d'Espanya

Juny 1905 – Desembre 1905
Succeït per:
Segismundo Moret y Prendergast


Govern del 23 de juny de 1905
Cartera Titulars
Hisenda Angel Urzáis y Cuesta José Echegaray Eguizaguirre
Estat Felipe Sánchez Román Pío Gullón Iglesias
Gracia i Justicia González de la Peña Joaquín López Puigcerver
Instrucció Pública Andrés Mellado y Fernández Manuel de Eguilior y Llacuno (Conde de Albox)
Agricultura i Obres Públiques Alvaro de Figueroa y Torres (Conde de Romanones)
Guerra Valeriano Weyler i Nicolau
Marina Miguel Villanueva y Gómez Valeriano Weyler i Nicolau
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Eugenio Montero Ríos Modifica l'enllaç a Wikidata