Diagrama de Pareto

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Exemple de diagrama de Pareto

Un diagrama de Pareto, també conegut com corba 80-20 o distribució A_B-C és una de les tècniques usades tant per l'administració pública com per l'empresa privada com a eina de gestió de la qualitat que permet establir prioritats. Forma part de les conegudes com a "set eines d'Ishikawa".

El diagrama permet mostrar gràficament el principi de Pareto, que assegura que hi ha pocs problemes vitals i molts de trivials, o sigui que hi ha molts problemes sense importància enfront uns quants de greus. Mitjançant la gràfica col·loquem els poc vitals a l'esquerra i els molt trivials a la dreta. El diagrama facilita l'estudi comparatiu de nombrosos processos dins de l'administració pública, les empreses o les indústries, així com fenòmens socials o naturals, com es pot veure en el diagrama d'exemple d'aquest article.

El diagrama de Pareto, permet detectar errors greus i ajuda a identificar els aspectes prioritaris que s'han de millorar i també permet aconseguir un major nivell de millorar amb un esforç mínim atès que concentra la seva atenció en els pocs elements (la tècnica parla del 20%) que ocasionen un 80% dels incidents.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Diagrama de Pareto
  1. Diversos Autors (2010) Cossos Especials A i B. Barcelona:Adams