Mangosta fosca del Camerun

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Crossarchus platycephalus)
Infotaula d'ésser viuMangosta fosca del Camerun
Crossarchus platycephalus Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN41596 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreCarnivora
FamíliaHerpestidae
GènereCrossarchus
EspècieCrossarchus platycephalus Modifica el valor a Wikidata
Goldman, 1984
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

La mangosta fosca del Camerun (Crossarchus platycephalus) és una espècie de mamífer carnívor de la família de les mangostes.

Descripció[modifica]

Té un aspecte molt semblant al de la mangosta fosca, de la qual, de vegades, se la considera una subespècie. Les diferències es basen principalment en la cabellera del coll. La longitud del cos d'aquests animals varia entre 30 i 36 centímetres, la de la cua és d'entre 16 i 21 centímetres, i té un pes que varia entre 500 i 1.500 grams. El seu pelatge és de color marró fosc o negre. El seu cos és prim i allargat, i la seva cua és relativament curta, igual que les potes, que tenen cinc dits equipats amb fortes urpes. El seu crani[1] és el característic del seu gènere, amb un musell allargat i unes orelles rodones i petites, i una dentadura que està formada per 36 dents, distribuïdes en 3 incisives, 1 canina, 3 premolars i 2 dents molars.

Distribució i hàbitat[modifica]

Es troben al centre d'Àfrica, on s'estenen des del sud de Benín i de Nigèria al Camerun, la República Centreafricana i al nord-oest de la República del Congo. Es desconeix si viuen a Gabon.[2]

El seu hàbitat és principalment el sotabosc de les selves tropicals i dels boscos de ribera.[2] Suporten relativament bé la proximitat d'humans, amb qui cohabiten per exemple al delta del Níger, en les zones formades per camps i boscos.

Comportament[modifica]

Es coneix molt poc sobre la seva forma de vida. El més probable és que estigui activa durant el dia i visqui en grups que deambulen pel seu territori sens un cau fixe.

Dieta[modifica]

La seva alimentació es basa en petits invertebrats i vertebrats, que troba cercant pel terra del bosc o a troncs podrits.[2]

Estat de conservació[modifica]

Tal com succeeix amb altres espècies del seu gènere, són caçades per la seva carn, però fora d'això no es coneix que pateixin grans amenaces. Per això, la UICN l'ha catalogada com una espècie en risc mínim.[3]

Referències[modifica]

  1. Imatge d'un crani de mangosta fosca del Camerun Arxivat 2011-10-26 a Wayback Machine. (anglès)
  2. 2,0 2,1 2,2 (anglès) Crossarchus platycephalus[Enllaç no actiu]
  3. (anglès) Goldman, C. i Hoffmann, M.. Crossarchus platycephalus. UICN 2008. Llista Vermella d'espècies amenaçades de la UICN, edició 2008, consultada el 22 març 2009.

Enllaços externs[modifica]