Futbol Club Barcelona en competicions internacionals

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Al llarg de la seva història, el Futbol Club Barcelona ha disputat diversos campionats oficials, tant a nivell europeu com internacionals (com ara el Mundial de Clubs). El club va participar per primera vegada en una competició europea l'any 1910. La competició va durar de 1910 a 1914 i el Barcelona va guanyar quatre de les cinc edicions. Des de 1914 fins a l'inici de la Copa Llatina el 1949, Barcelona no va participar en cap competició internacional. A partir de la temporada 1955–56, amb l'excepció de la 1956–57 (durant la primera Copa de Fires, perquè un Viena XI es va retirar de la competició) ha participat cada temporada en una o més competicions europees, sent l'únic equip que ha jugat a les competicions europees cada any fins a l'actualitat.

El Barcelona ocupa el segon lloc en el rànquing dels clubs europeus amb més èxit pel que fa al nombre de trofeus internacionals oficials guanyats, darrere del Reial Madrid. Amb la Supercopa d'Europa 2015 a Tbilisi contra el Sevilla i el Campionat del Món de Clubs 2015 a Yokohama contra el River Plate, el club català va aixecar el seu trofeu internacional número 22, la segona marca més gran per darrere dels 32 del Reial Madrid.

Història[modifica]

Els primers passos[modifica]

La primera vegada que el Futbol Club Barcelona va participar en una competició internacional oficial, va ser en la primera edició de la Copa de les Ciutats en Fires, torneig ideat el 1955 per Ernst Thommen, Ottorino Barrasi i Stanley Rous, figures rellevants de l'Europa futbolística de l'època. Originalment planificada per disputar-se al llarg de tres temporades, aquesta primera edició es desenvolupà entre 1955 i 1958. L'objectiu d'aquest torneig era enfrontar les seleccions de les ciutats amb Fires de Mostres Internacionals, és a dir, Barcelona, Basilea, Birmingham, Copenhaguen, Frankfurt del Main, Lausana, Leipzig, Londres, Milà i Zagreb. Com que l'Espanyol de Barcelona es va negar a cedir cap dels seus jugadors, la selecció de Barcelona es va compondre completament per jugadors del Barça, motiu pel qual es considera que fou aquest equip qui participà en la competició. A més de Barcelona, Birmingham (Birmingham City) i Lausana (Lausanne-Sports) van ser els únics que van participar amb jugadors d'un únic equip, donant-se la casualitat que tots tres disputarien les semifinals.[1]

Així Barcelona, que jugava amb samarreta blava i pantaló blanc (l'equipació de la Federació Catalana de Futbol de l'època), va quedar enquadrada en el grup A, juntament amb la selecció de Copenhaguen i la de Viena. No obstant, la retirada de la darrera abans d'iniciar la competició, va forçar que Barcelona i Copenhaguen juguessin dos partits, en una primera fase que es va allargar entre les temporades 1955-56 i 1956-57. El primer partit oficial de l'equip català a nivell internacional es va disputar el 25 de desembre de 1955, al Camp de les Corts, i va acabar amb una victòria barcelonina per 6-2. El segon partit es va disputar el 26 d'abril de 1956, a Dinamarca, i va acabar amb empat a 1.[1]

Barça a la Liga de Campions[modifica]

Copa d'Europa 1991-92[modifica]

Durant l'etapa de Johan Cruyff a la banqueta al club (1988-96) se li va atribuir a l'equip el sobrenom de «Dream Team», amb figures com Koeman, Guardiola, Stoítxkov, Laudrup, Zubizarreta o Bakero. Tot i presentar-se amb últimes dues final Copes d'Europa derrotes, el club arribava a una nova final, on va perdre contra el SL Benfica i el FC Steaua Bucureşti.

La Copa d'Europa de futbol 1991-92 fou l'última edició disputada amb l'antic format, i amb eliminatòries directes des de la primera ronda de setzens de final, i es disputà una fase de grups, amb vuit equips dividits en dos, passant el campió de cada grup a la final. El Dream Team dirigit per Johan Cruyff va aconseguir superar en el seu camí cap a la final el Hansa Rostock, el Kaiserslautern, l'Sparta Praga, el Benficai el Dinamo Kíev, que es pot mencionar gol "in extremis" de Bakero davant el Kaiserslautern, a domicili i en el partit de tornada de vuitens de final. El FC Barcelona arribava a la seva tercera final de la Copa d'Europa, Es va enfrontar a la final a la UC Sampdoria de Gènova. El partit, jugat el 20 de maig de 1992 a l'Estadi de Wembley de Londres, es va saldar amb victòria per als barcelonistes, per la mínima amb un gol de Koeman a pilota parada durant la segona part de la pròrroga. El Futbol Club Barcelona va aixecar la seva primera Copa d'Europa.


Lliga de Campions 2005-06[modifica]

Amb Frank Rijkaard d'entrenador, es va poder armar un equip de figures encapçalades pel brasiler Ronaldinho. També començaven a despuntar del filial l'argentí Lionel Messi, i Andrés Iniesta.

En camí cap a la final, va superar la fase de grups, liderant el seu per davant de Werder Bremen, Udinese i Panathinaikos FC. guanyant tots els partits tret d'un empat a Atenes davant el Panathinaikòs; i va avançar a la final després de vèncer el Chelsea FC (en què Messi es va lesionar per a la resta de la competició), SL Benfica i AC Milan. En la final jugat el 17 de maig de 2006 a l'Stade de France de París, l'Arsenal es va reduir a deu homes al principi quan el porter Jens Lehmann va ser expulsat per una falta professional; malgrat tot van ser els que van marcar primer, Sol Campbell va marcar al minut 37. No obstant això en aquesta ocasió va aconseguir capgirar el marcador gràcies a dos gols aconseguits per Eto'o i Belletti a la segona part en tot just cinc minuts. Tots dos gols foren assistits per Larsson. El Barça va guanyar el campionat sense perdre.


El Barça de Guardiola o millor Barça de la història és el nom amb què es coneix el Futbol Club Barcelona entre les temporades 2008/09 i 2011/12 dirigit per Pep Guardiola. Sent el màxim estendard el jugador argentí Lionel Messi, ja que la seva arribada a la institució va ser la que va marcar l'esdevenir del club. Un dels millors.

Alguns dels integrants més coneguts i emblemàtics d'aquesta etapa van ser també l'argentí Lionel Messi, el català Xavi Hernández, l'espanyol Andrés Iniesta, el català Sergio Busquets i el català Gerard Piqué, entre d'altres, permetent que el club aixequés durant els quatre anys des de l'arribada del Pep Guardiola un total de catorze trofeus, entre els quals destaquen les ja esmentades dos Copes d'Europa, dos Mundial de Clubs i tres Lligues. Sens dubte, hi va haver dos títol Champions destacat per sobre de tots:

Lliga de Campions 2008-09[modifica]

El FC Barcelona hagué de disputar la ronda prèvia abans d'accedir a la fase de grups, ja que havia quedat classificat en tercera posició a la Lliga 2007/08. El club espanyol va debutar davant Wisła Kraków, partit que va acabar 4–0 amb gols de Xavi Hernández, Samuel Eto'o i Thierry Henry al Camp Nou; encara que Barcelona va perdre el partit de tornada per 1-0, finalment es va classificar a la següent ronda. Va superar la fase de grups, liderant el seu per davant de Sporting Lisboa, Xakhtar Donetsk i FC Basel; i va avançar a la final derrotant contundentment l'Olímpic de Lió, el FC Bayern de Múnic (amb una primera part al Camp Nou que està entre els millors 45 minuts de la història de la competició) i, és destacable empatar 1-1 a Stamford Bridge contra el Chelsea en partit tornada semifinals, gràcies al golàs d'Andrés Iniesta en el descompte de la segona part. El dia 27 de maig de 2009, a l'Estadi Olímpic de Roma, el millor Barça de tots els temps es va imposar per 2-0 als anglesos de Manchester United FC la mercè a sengles gols d'Eto'o i Messi i aconsegueix la seva tercera Copa d'Europa. També completa el seu primer triplet, el primer que aconsegueix un equip de la lliga espanyola i el cinquè equip d'Europa en fer-ho.[2]


A l'any següent el club va ser eliminat a la semifinals pel FC Inter de Milà, abans d'arribar a la temporada 2010-11 a la seva setena final

A l'edició de 2010-11 el club va conquistar la seva quarta Copa d'Europa després de vèncer per 3-1 el Manchester United FC, va ser aconseguida amb la majoria dels jugadors insígnia d'aquesta etapa, amb reforços de primera com davanter asturià David Villa o argentí Javier Mascherano.

Lliga de Campions 2010-11[modifica]

La fase de grups es va superar en primera posició, per davant de FC København, Rubin Kazan i el Panathinaikos FC. En els vuitens de final es va superar un competitiu Arsenal FC i en quarts, un sorprenent Xakhtar Donetsk, amb gran comoditat. Després d'imposar-se al Reial Madrid a semifinals amb dos gols de Messi al Bernabéu i de Pedro al Camp Nou, el dia 28 de maig de 2011, el Barça guanya Lliga de Campions davant del Manchester United FC (com l'última vegada, dos anys abans) amb un resultat final de 3 a 1 amb gols de Pedro, Messi i David Villa.


  1. Per la UEFA[5] i pels fans[6]

Lliga de Campions 2014-15[modifica]


Palmarès en competicions internacionals[modifica]

Trajectòria a les competicions internacionals per temporades[modifica]

  • ¹ Equip eliminat millor posicionat en cas de classificació, equip classificat pitjor posicionat en cas d'eliminació.
Copa Intercontinental / Mundial de Clubs
Edició Semifinals Final
92 São Paulo FC
06 Club América Internacional Porto Alegre
09 CF Atlante Estudiantes La Plata
11 Al-Sadd Santos FC
15 Guangzhou Evergrande River Plate
Supercopa d'Europa
Edició Final
79 Nottingham Forest
82 Aston Villa
89 AC Milà
92 Werder Bremen
97 Borussia Dortmund
06 Sevilla FC
09 Shakhtar Donetsk
11 FC Porto
15 Sevilla FC
Copa d'Europa / Lliga de Campions de la UEFA
Edició Setzens de final Vuitens de final Quarts de final Semifinals Final
59/60 Bulgària CSKA Sofia AC Milà Wolverhampton Wanderers Reial Madrid
60/61 Lierse SK Reial Madrid Spartak Hradec Králové Hamburg SV SL Benfica
74/75 Linzer ASK Feyenoord Rotterdam Åtvidabergs FF Leeds United
85/86 Sparta Praga FC Porto Juventus FC IFK Göteborg Romania Steaua Bucarest
Edició Setzens de final Vuitens de final Fase de grups¹ Final
91/92 Hansa Rostock 1. FC Kaiserslautern SL Benfica Sparta Praga Sampdoria UC
92/93 Viking Stavanger Rússia CSKA Moscou
Edició Setzens de final Vuitens de final Fase de grups¹ Semifinals Final
93/94 Dynamo Kiev Austria Viena Spartak Moscou FC Porto AC Milà
Edició Fase de grups¹ Quarts de final Semifinals Final
94/95 Manchester United FC Paris Saint-Germain FC
Edició Fase prèvia Fase de grups¹ Quarts de final Semifinals Final
97/98 Skonto Riga Dynamo Kiev
98/99 Manchester United FC
Edició 1ª Fase de grups¹ 2ª Fase de grups¹ Quarts de final Semifinals Final
99/00 Arsenal FC Sparta Praga Chelsea FC València CF
00/01 Leeds United
01/02 Wisla Cracòvia Olympique Lió AS Roma Panathinaikos AO Reial Madrid
02/03 Legia Varsòvia Club Bruixes Newcastle United Juventus FC
Edició Fase de grups¹ Vuitens de final Quarts de final Semifinals Final
04/05 Shakhtar Donetsk Chelsea FC
05/06 Udinese Calcio Chelsea FC SL Benfica AC Milà Arsenal FC
06/07 Werder Bremen Liverpool FC
07/08 Glasgow Rangers Celtic Glasgow Schalke 04 Manchester United FC
08/09 Wisla Cracòvia Shakhtar Donetsk Olympique Lió Bayern de Múnic Chelsea FC Manchester United FC
09/10 FK Rubin Kazan VfB Stuttgart Arsenal FC Internazionale Milà
10/11 FK Rubin Kazan Arsenal FC Shakhtar Donetsk Reial Madrid Manchester United FC
11/12 Viktoria Pilsen Bayer Leverkusen AC Milà Chelsea FC
12/13 SL Benfica AC Milà Paris Saint-Germain FC Bayern de Múnic
13/14 Ajax Amsterdam Manchester City FC Atlètic de Madrid
14/15 Ajax Amsterdam Manchester City FC Paris Saint-Germain FC Bayern de Múnic Juventus FC
15/16 Bayer Leverkusen Arsenal FC Atlètic de Madrid
16/17 Borussia Mönchengladbach Paris Saint-Germain FC Juventus FC
17/18 Sporting Lisboa Chelsea FC AS Roma
18/19 Internazionale Milà Olympique Lió Manchester United FC Liverpool FC
19/20 Internazionale Milà SSC Napoli Bayern de Múnic
20/21 Dynamo Kiev Paris Saint-Germain FC
21/22 SL Benfica
22/23 Internazionale Milà
23/24 Shakhtar Donetsk SSC Napoli Paris Saint-Germain FC
Recopa d'Europa
Edició Setzens de final Vuitens de final Quarts de final Semifinals Final
63/64 Shelbourne FC Hamburg SV
68/69 FC Lugano Lyn Oslo 1.FC Colònia Slovan Bratislava
71/72 Lisburn Distillery Romania Steaua Bucarest
78/79 Shakhtar Donetsk RSC Anderlecht Ipswich Town KSK Beveren Fortuna Düsseldorf
79/80 ÍA Akranes Aris Bonnevoie València CF
81/82 Bulgària Botev Plovdiv Dukla Praga Lokomotive Leipzig Tottenham Hotspur FC Standard Lieja
82/83 Apollon Limassol Estrella Vermella Austria Viena
83/84 1. FC Magdeburg NEC Nijmegen Manchester United FC
84/85 FC Metz
88/89 Fram Reykjavík Lech Poznan AGF Aarhus Bulgària CSKA Sofia Sampdoria UC
89/90 Legia Varsòvia RSC Anderlecht
90/91 Trabzonspor Fram Reykjavík Dynamo Kiev Juventus FC Manchester United FC
96/97 AEK Larnaca Estrella Vermella AIK Solna AC Fiorentina Paris Saint-Germain FC
Copa de Fires / Copa de la UEFA / Lliga Europa
Edició Fase de grups Semifinals Final
55/58 Selecció Copenhague Birmingham City FC Selecció Londres
Edició Fase prèvia 1ª Ronda Setzens de final Vuitens de final Quarts de final Semifinals Final
58/60 Selecció Basilea Internazionale Milà Selecció Belgrad Birmingham City FC
60/61 Selecció Zagreb Edinburgh Hibernians
61/62 Selecció Berlin Oest Dinamo de Zagreb Sheffield Wednesday Estrella Vermella València CF
62/63 CF Os Belenenses Estrella Vermella
64/65 AC Fiorentina Celtic Glasgow Racing Estrasburg
65/66 FC Utrecht Royal Antwerp Hannover 96 RCD Espanyol Chelsea FC Reial Saragossa
66/67 Dundee United
67/68 FC Zürich
69/70 Boldklubben 1913 Gyori ETO Internazionale Milà
70/71 Polònia GKS Katowice Juventus FC
72/73 FC Porto
73/74 OGC Nice
75/76 PAOK Salònica SS Lazio Vasas Budapest Bulgària Levski Sofia Liverpool FC
76/77 CF Os Belenenses KSC Lokeren Östers IF Athletic Club
77/78 Romania Steaua Bucarest AZ Alkmaar Ipswich Town Aston Villa PSV Eindhoven
80/81 Sliema Wanderers 1.FC Colònia
86/87 Albània Flamurtari Vlorë Sporting Portugal Bayer Uerdingen Dundee United
87/88 CF Os Belenenses Dynamo Moscou Albània Flamurtari Vlorë Bayer Leverkusen
95/96 Hapoel Be'er Sheva Vitória Guimarães Sevilla FC PSV Eindhoven Bayern de Múnic
00/01 Club Bruixes AEK Atenes Celta de Vigo Liverpool FC
03/04 Matador Púchov Panionios GSS Brøndby IF Celtic Glasgow
Edició Fase prèvia Fase de grups¹ Ronda eliminatòria Vuitens de final Quarts de final Semifinals Final
21/22 SSC Napoli Galatasaray SK Eintracht Frankfurt
22/23 Manchester United FC

Coeficients UEFA[modifica]

Darrera actualització: 11 juny de 2023[9][10]

Coeficients UEFA de Barcelona
Temp Rànq Mvmt Coeficient Ref.
2024 14 -5 –5 72.000
2023 9 -3 –3 98.000 [11]
2022 6 -2 –2 114.000 [12]
2021 4 -1 –1 122.000 [13]
2020 3 -1 –1 128.000 [14]
2019 2 2 +2 138.000 [15]
2018 4 -1 –1 132.000 [16]
2017 3 0 151.999 [17]
2016 3 -1 –1 159.142 [18]
2015 2 0 164.999 [19]
2014 2 -1 –1 157.542 [20]
2013 1 0 157.605 [21]
2012 1 1 +1 157.837 [22]
2011 2 -1 –1 141.465 [23]
2010 1 0 136.951 [24]
2009 1 3 +3 121.853 [25]
2008 4 -2 –2 117.837 [26]
2007 2 0 119.374 [27]
2006 2 2 +2 127.006 [28]
2005 4 -1 –1 117.326 [29]
2004 3 -1 –1 134.350 [30]
2003 2 2 +2 140.769 [31]
2002 4 0 116.233 [32]
2001 4 -2 –2 108.605 [33]
2000 2 7 +7 103.799 [34]
1999 9 -4 –4 79.814 [35]
1998 5 2 +2 7.379 [36]
1997 7 -1 –1 7.546 [37]
1996 6 -4 –4 7.294 [38]
1995 2 0 7.149 [39]
1994 2 0 7.274 [40]
1993 2 2 +2 7.441 [41]
1992 4 1 +1 7.566 [42]
1991 5 3 +3 7.055 [43]
1990 8 -2 –2 6.944 [44]
1989 6 1 +1 6.694 [45]
1988 7 -1 –1 6.527 [46]
1987 6 -2 –2 7.068 [47]
1986 4 -2 –2 7.498 [48]
1985 2 0 7.554 [49]
1984 2 -1 –1 8.054 [50]
1983 1 0 7.998 [51]
1982 1 0 7.832 [52]
1981 1 1 +1 7.652 [53]
1980 2 1 +1 7.596 [54]
1979 3 3 +3 7.721 [55]
1978 6 12 +12 6.944 [56]
1977 18 5 +5 5.444 [57]
1976 23 8 +8 5.069 [58]
1975 31 1 +1 4.625 [59]
1974 32 -12 –12 4.500 [60]
1973 20 -12 –12 5.357 [61]
1972 8 9 +9 6.357 [62]
1971 17 -7 –7 5.357 [63]
1970 10 8 +8 5.857 [64]
1969 18 -1 –1 5.523 [65]
1968 17 -1 –1 5.166 [66]
1967 16 -11 –11 5.166 [67]
1966 5 -1 –1 6.666 [68]
1965 4 -3 –3 6.620 [69]
1964 1 1 +1 7.382 [70]
1963 2 0 5.882 [71]
1962 2 1 +1 6.548 [72]
1961 3 -1 –1 5.048 [73]
1960 2 3.594 [74]

Èxits internacionals de l'entitat[modifica]

La següent taula inclou els rendiment a les competicions internacionals de les divisions de l'Barcelona en diferents esports, en els casos en què s'hagin classificat almenys per a la fase o ronda semifinal de copmeticions.

     Campions      Finalistes      Tercers      Quarts      Semifinals

Temp Futbol Futbol femení Bàsquet Handbol Hoquei patins Futbol sala Futbol americà Beisbol Patinatge artístic Futbol platja Rugbi
Total 45 6 29 42 68 9 5 2 4 1 3
55/58 Copa de Fires
58/60 Copa de Fires
59/60 Copa d'Europa
60/61 Copa d'Europa
61/62 Copa de Fires
65/66 Copa de Fires Copa Ibèrica
66/67 Copa Pirineus
68/69 Recopa d'Europa
70/71 Copa Ibèrica
72/73 Lliga europea
73/74 Lliga europea
74/75 Copa d'Europa Lliga europea
75/76 Copa de la UEFA Lliga europea
77/78 Copa de la UEFA Recopa Lliga europea
78/79 Recopa d'Europa Recopa Lliga europea
Supercopa d'Europa Lliga europea
79/80 Recopa Lliga europea
80/81 Recopa Lliga europea
Copa Continental
81/82 Recopa d'Europa Copa d'Europa Lliga europea
Supercopa d'Europa Copa Continental
82/83 Copa d'Europa Lliga europea
Copa Continental
Copa Intercontinental
83/84 Copa d'Europa Lliga europea
Copa Continental
84/85 Recopa Lliga europea
Copa Intercontinental Copa Continental
85/86 Copa d'Europa Recopa Copa Intercontinental
Copa Intercontinental Copa Continental
Lliga europea
86/87 Copa Korać Recopa d'Europa
Supercopa d'Europa
87/88 Copa Intercontinental Copa Continental
88/89 Recopa d'Europa Copa d'Europa
Supercopa d'Europa
89/90 Copa d'Europa Copa d'Europa WSE Cup
90/91 Recopa d'Europa Copa d'Europa Copa d'Europa World Bowl
91/92 Copa d'Europa Copa d'Europa World Bowl
Supercopa d'Europa
Copa Intercontinental
92/93 Copa Korać Copa d'Europa
93/94 Lliga de Campions Lliga Europea Recopa
94/95 Recopa
95/96 Copa de la UEFA Lliga Europea Lliga de Campions Lliga europea
96/97 Recopa d'Europa Eurolliga Lliga de Campions Lliga europea World Bowl
Supercopa d'Europa Supercopa d'Europa
97/98 Lliga de Campions Copa Intercontinental
Supercopa d'Europa Copa Continental
Lliga europea
98/99 Copa Korać Lliga de Campions Lliga europea World Bowl
Supercopa d'Europa
99/00 Lliga de Campions Eurolliga Lliga de Campions Lliga europea
Copa Ibèrica
Supercopa d'Europa
00/01 Copa de la UEFA Lliga de Campions Lliga europea World Bowl
Supercopa d'Europa Copa Continental
Copa Ibèrica
01/02 Lliga de Campions Copa EHF Lliga europea
Copa Continental
Copa Ibèrica
02/03 Eurolliga Copa EHF Copa Continental
Lliga europea
03/04 Supercopa d'Europa Lliga europea
04/05 Lliga de Campions Lliga europea
Copa Continental
05/06 Lliga de Campions Eurolliga Copa Intercontinental Trofeu internacional de Niça
Supercopa d'Europa WSE Cup
Mundial de Clubs Copa Continental
06/07 Lliga europea Copa de la CEB
Copa Continental
07/08 Lliga de Campions Lliga de Campions Lliga europea Copa de la CEB
Copa Continental
08/09 Lliga de Campions Eurolliga Copa Intercontinental
Supercopa d'Europa Copa Continental
Mundial de Clubs
09/10 Lliga de Campions Eurolliga Lliga de Campions Lliga europea
10/11 Lliga de Campions Lliga de Campions Copa Continental
Supercopa d'Europa
Mundial de Clubs
11/12 Lliga de Campions Eurolliga Lliga europea Copa de la UEFA Coupe international d'Asnières
12/13 Lliga de Campions Eurolliga Lliga de Campions Lliga europea Copa de la UEFA Trofeu internacional de Niça
13/14 Lliga de Campions Lliga europea Copa de la UEFA
Mundial
14/15 Lliga de Campions Eurolliga Lliga de Campions Lliga europea Copa de la UEFA Trofeu internacional de Niça Campionat mundial de Clubs
Supercopa d'Europa Mundial Copa Intercontinental
Mundial de Clubs Copa Continental
15/16 Mundial Copa Continental
Lliga europea
16/17 Lliga de Campions Lliga de Campions Lliga europea
17/18 Mundial Lliga europea Copa de la UEFA
18/19 Lliga de Campions Lliga de Campions Lliga de Campions Copa Intercontinental Lliga de Campions
Copa Continental
Mundial Lliga europea
19/20 Lliga de Campions Lliga de Campions Lliga de Campions
Mundial
20/21 Lliga de Campions Lliga de Campions Lliga de Campions
Mundial
21/22 Lliga de Campions Lliga de Campions Lliga de Campions
Mundial
22/23 Lliga de Campions Lliga de Campions

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «El dilema de la recién nacida UEFA: Copa de Campeones de Liga o Copa de Ciudades en Ferias. Segunda parte.» (en castellà). Cuadernos de fútbol, 01-05-2013. [Consulta: 17 març 2016].
  2. «El Barça repeteix la fita del 2009 i es converteix en el primer club de la història que guanya dos triplets». esport3, 06-06-2015. Arxivat de l'original el 2018-08-31. [Consulta: 13 agost 2020].
  3. 3,0 3,1 «Tactical Line-ups – Final – Saturday 28 maig 2011» (PDF). Union of European Football Associations, 28-05-2011. [Consulta: 28 maig 2011].
  4. «Full Time Report». UEFA.com. Union of European Football Associations, 28-05-2011. [Consulta: 28 maig 2011].
  5. ; Macho, Álvaro «Stellar Messi hails 'incredible' Barcelona». UEFA.com. Union of European Football Associations, 29-05-2011 [Consulta: 29 maig 2011].
  6. «Player Rater – Top Player – Lionel Messi». UEFA.com. Union of European Football Associations. Arxivat de l'original el 30 maig 2011. [Consulta: 29 maig 2011].
  7. «Kassai to referee UEFA Champions League final». UEFA.com. Union of European Football Associations, 27-05-2011 [Consulta: 28 maig 2011].
  8. «La cinquena Lliga de Campions consagra el Barça entre els millors clubs en la història de la competició». 324.cat. [Consulta: 6 juny 2015].
  9. «UEFA Team Ranking 2024». kassiesa.net. [Consulta: 11 juny 2023].
  10. «Member associations - UEFA rankings - Club coefficients». UEFA. [Consulta: 11 juny 2023].
  11. «UEFA Team Ranking 2023». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  12. «UEFA 5-year Club Ranking 2022». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  13. «UEFA 5-year Club Ranking 2021». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  14. «UEFA 5-year Club Ranking 2020». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  15. «UEFA 5-year Club Ranking 2019». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  16. «UEFA 5-year Club Ranking 2018». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  17. «UEFA Team Ranking 2017». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  18. «UEFA Team Ranking 2016». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  19. «UEFA Team Ranking 2015». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  20. «UEFA Team Ranking 2014». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  21. «UEFA Team Ranking 2013». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  22. «UEFA Team Ranking 2012». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  23. «UEFA Team Ranking 2011». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  24. «UEFA Team Ranking 2010». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  25. «UEFA Team Ranking 2009». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  26. «UEFA Team Ranking 2008». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  27. «UEFA Team Ranking 2007». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  28. «UEFA Team Ranking 2006». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  29. «UEFA Team Ranking 2005». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  30. «UEFA Team Ranking 2004». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  31. «UEFA Team Ranking 2003». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  32. «UEFA Team Ranking 2002». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  33. «UEFA Team Ranking 2001». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  34. «UEFA Team Ranking 2000». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  35. «UEFA Team Ranking 1999». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  36. «UEFA Team Ranking 1998». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  37. «UEFA Team Ranking 1997». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  38. «UEFA Team Ranking 1996». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  39. «UEFA Team Ranking 1995». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  40. «UEFA Team Ranking 1994». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  41. «UEFA Team Ranking 1993». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  42. «UEFA Team Ranking 1992». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  43. «UEFA Team Ranking 1991». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  44. «UEFA Team Ranking 1990». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  45. «UEFA Team Ranking 1989». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  46. «UEFA Team Ranking 1988». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  47. «UEFA Team Ranking 1987». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  48. «UEFA Team Ranking 1986». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  49. «UEFA Team Ranking 1985». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  50. «UEFA Team Ranking 1984». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  51. «UEFA Team Ranking 1983». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  52. «UEFA Team Ranking 1982». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  53. «UEFA Team Ranking 1981». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  54. «UEFA Team Ranking 1980». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  55. «UEFA Team Ranking 1979». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  56. «UEFA Team Ranking 1978». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  57. «UEFA Team Ranking 1977». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  58. «UEFA Team Ranking 1976». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  59. «UEFA Team Ranking 1975». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  60. «UEFA Team Ranking 1974». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  61. «UEFA Team Ranking 1973». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  62. «UEFA Team Ranking 1972». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  63. «UEFA Team Ranking 1971». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  64. «UEFA Team Ranking 1970». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  65. «UEFA Team Ranking 1969». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  66. «UEFA Team Ranking 1968». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  67. «UEFA Team Ranking 1967». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  68. «UEFA Team Ranking 1966». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  69. «UEFA Team Ranking 1965». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  70. «UEFA Team Ranking 1964». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  71. «UEFA Team Ranking 1963». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  72. «UEFA Team Ranking 1962». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  73. «UEFA Team Ranking 1961». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].
  74. «UEFA Team Ranking 1960». kassiesa.net. [Consulta: 7 setembre 2023].

Vegeu també[modifica]