Llengües siouan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Siouan)
Infotaula de família lingüísticaLlengües siouan
Tipusfamília lingüística Modifica el valor a Wikidata
Distribució geogràficaGrans Planes de Nord-amèrica
Parlat aEstats Units Estats Units, Canadà Canadà
Classificació lingüística
llengua humana
llengua indígena
llengües ameríndies
Hoka-Sioux Modifica el valor a Wikidata
Distribució geogràfica
Codis
ISO 639-2sio
Codi SILsio
Codi Glottologsiou1252 Modifica el valor a Wikidata

Les Llengües siouan o Siouan–Catawba són una família lingüística d'Amèrica del Nord que es troba principalment en les Grans Planes d'Amèrica del Nord amb uns pocs idiomes atípics a l'est.

Nom[modifica]

Els autors que anomenen tota la família sioux distingeixen les dues branques com a Sioux occidental i Sioux orientals o com sioux propis i Catawba. Altres restringeixen el nom 'sioux' a la branca occidental i usen el nom sioux-Catawba per a tota la família. Generalment, però, el nom 'sioux' s'utilitza indistintament.

Fonologia[modifica]

Hi ha certa quantitat de treball comparatiu en llengües sioux-catawba. Wolff [1950-1951] va fer un dels primers i més complets treballs sobre el tema. Wolff reconstrueix el sistema del proto-siouan, i això va ser modificat per Matthews (1958). El sistema generalment acceptat és:

Labial Alveolar Palatal Velar Glotal
Oclusiva *p *t *k
fricativa *s *x *h
nasal *m *n
aproximant *w *r *j

Pel que fa a les vocals, estan sent reconstruïdes cinc vocals orals /*i, *e, *a, *o, *u/ i tres vocals nasals /*į, *ą, *ų/. Wolff també reconstruí alguns grups consonàntics /*tk, *kʃ, *ʃk, *sp/.

Relacions externes[modifica]

L'isolat yuchi podria estar força relacionat a les llengües sioux–catawba.

En el segle xix Robert Latham suggerí que les llengües siouan estaven relacionades amb les llengües caddo i les llengües iroqueses. En 1931, Louis Allen presentà la primera llista de correspondències sistemàtiques entre un conjunt de 25 elements lèxics sioux i iroquesos. En la dècada de 1960 i 1970 Wallace Chafe va estudiar més a fons el vincle entre les llengües sioux i caddo. En la dècada de 1990 Marianne Mithun va comparar la morfologia i la sintaxi de totes les tres famílies. Actualment, aquesta hipòtesi macro-sioux no es considera provades, i les similituds entre les tres famílies es poden deure, en canvi, perquè les seves protollengües havieh format part d'un sprachbund.[1]

Referències[modifica]

  1. Mithun, Marianne. 1999. The languages of native North America. p.305. Cambridge, UK: Cambridge University Press.

Enllaços externs[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Parks, Douglas R.; & Rankin, Robert L. (2001). "The Siouan languages." In R. J. DeMallie (Ed.), Handbook of North American Indians: Plains (Vol. 13, Part 1, pp. 94–114). W. C. Sturtevant (Gen. Ed.). Washington, D.C.: Smithsonian Institution. ISBN 0-16-050400-7.