Viquipèdia:Innocentades

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Una de les tradicions més arrelades de la Viquipèdia és el dia dels innocents. Cada 28 de desembre, mentre molts mitjans de comunicació fan la broma de publicar una notícia falsa, a la Viquipèdia és corrent que a la secció de notícies de la portada totes les notícies siguin inventades, i fins i tot pot ser que l'article del dia sigui una barbaritat. A més d'aquestes bromes dirigides als lectors, també hi ha bromes entre els viquipedistes, com el quadre de color carabassa que veieu més amunt, que imita l'avís que advertia els missatges per llegir abans que el 2013 s'implementés el sistema de notificacions, i que el dia dels innocents alguns viquipedistes es posaven a la pàgina d'usuari per fer caure els companys.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Innocentades

2006[1][modifica]

La viquibola del dia dels innocents del 2006

La del 2006 va ser la primera innocentada i la que va portar més cua, tot i que en altres viquipèdies la tradició ja es trobava ben establerta, i a més gran escala.

La innocentada consistia en canviar la viquibola per la que veieu a la dreta i posar al sitenotice el següent:

« AVÍS IMPORTANT! Amb el recent canvi d'accionariat la Viquipèdia passarà a ser de pagament l'any que vé. Vegeu la notícia de Viquinotícies. »

Noteu el nivell de la broma en que l'enllaç porta a una treballada notícia de Viquinotícies per donar versemblança a l'assumpte, en comptes d'enllaçar a una llufa o a l'article broma com ha estat habitual després en aquests casos.

El tema va aixecar una certa polèmica a la taverna i hi va haver qui ho va trobar poc seriós (vegeu Viquipèdia:La_taverna/General/Arxius/2006/12#Sí la Wikipêdia de pegament), tot i que l'ús festiu de la portada no era novetat, ja que en aquell temps la Viquibola i el Sitenotice anaven canviant per anunciar les diades festives dels Països Catalans.

Ara bé, si aquí hi havia hagut aquest debat, en altres viquipèdies i a Meta la cosa va ser força més pujada de to. A la taverna de la viqui en francès volien desysopar un administrador de viquinotícies (vegeu fr:Wikipédia:Le_Bistro/28_décembre_2006#Joli_hoax_sur_la_wikipedia_catalane) i, per xat hi va haver paraules més dures. El problema venia de que va coincidir amb un dia en què els del fundraising van fer "matching donations" amb Virgin, que vol dir que Virgin duplicava el preu de totes les donacions que es fessin aquell dia, però és clar com que era una cosa que apareixia al sitenotice de totes les viquipèdies molta gent va saltar dient que es tractava d'una manera encoberta de colar-nos publicitat de Virgin. Com que hi havia hagut discussions bastant importants a meta sobre això el dia abans la broma no va acabar de caure bé a molta gent.

2007[modifica]

Una sola notícia de pega a la portada, i a més en clau interna, entremig de les notícies de veritat va ser el tímid inici de la forma actual d'aquesta una tradició, a la vegada que un avís al Sitenotice era una darrera mostra de la forma anterior i del costum d'anunciar-hi les festes tradicionals.

Sitenotice[2][modifica]

Joke Alert.png ALERTA AMB ELS BROMISTES

Notícies de la portada[3][modifica]

2008[modifica]

Aquest any va ser el primer en que totes les notícies de la portada van ser de broma el 28 de desembre:[4]

Luís Figo

2009[modifica]

Aquest any el dia dels innocents va passar estranyament desapercebut a la Viquipèdia, sense ni notícies de pega a la portada.

2010[modifica]

Com si s'hagués volgut compensar l'oblit de l'any anterior, aquest dia dels innocents va ser sonat per tres bandes. En primer lloc, per la recuperació del costum de les notícies falses. En segon lloc, pel primer article del dia fals, costum que altres viquipèdies tenien de molt abans (vegeu per exemple pt:Wikipédia:Humor/Pkislópodos). I en tercer lloc, pel succeït a la taverna, per un allau de col·laboradors habituals anunciant que marxaven a altres projectes més o menys inesperats: Viquipèdia:La_taverna/Novetats/Arxius/2010/12#A reveure, o més ben dit, au revoir.

Notícies de la portada[5][modifica]

28 de desembre

Article del dia[6][modifica]

Els ànecs poden provocar atacs de pànic a la gent amb anatidefòbia.

L'anatidefòbia (del grec anas, anatis, "ànec"; i phobos, "por") és una fòbia que consisteix en una por irracional i omnipresent de ser observat per un ànec. Aquest temor és omnipresent en el sentit que la persona que el pateix pot creure que està sent observada per un ànec en tot moment i a tot arreu. Aquesta fòbia és deguda a un trauma psicològic relacionat amb els ànecs o ocells similars (oques i cignes) que en la majoria de casos es produeix durant la infància. Com en altres fòbies, l'anatidefòbia pot arribar a provocar una gran angoixa i inestabilitat emocional que en alguns casos condicionen molt negativament la vida diària de l'individu.

Els símptomes d'aquesta fòbia són molt variats. Una persona amb anatidefòbia que estigui sent observada per un ànec, o que pensi que ho està sent, pot tenir símptomes que van des d'una simple incomoditat fins a atacs de pànic en què experimenta una por terrible al que percep com un desastre imminent, i a vegades pot arribar a perdre el coneixement.

Continuació...Arxiu

2011[modifica]

Cal notar que aquest any la primera notícia va estar canviant de beneficiari entre Sabadell i Terrassa al llarg del dia, segons qui fos el darrer que hi havia passat (tot sigui per afegir confusió i augmentar el nivell de sarau).

A l'altre costat de la portada, en comptes de tenir un article fictici però versemblant com l'any anterior, passem a tenir un article inversemblant però real.

Notícies de portada[7][modifica]

Escut de Sabadell
28 de desembre

Article del dia[8][modifica]

Le Pétomane

Joseph Pujol, o Josep Pujol i Mauri, (Marsella, 1 de juny de 1857 - 1945) fou un artista francès de varietats d'origen català conegut amb el nom artístic de Le Pétomane (en català, El Petòman).

Pujol tenia l'habilitat de controlar els músculs intestinals i emetre una gran varietat de sons amb l'anus, d'aquí el nom de Le Pétomane, el mestre de la "petomania", encara que la professió també s'ha anomenat en francès flatuliste, farteur o fartiste. De fet, però, és erroni parlar de la flatulència de Joseph Pujol, ja que la flatulència implica l'expulsió dels gasos intestinals per l'anus, mentre que ell, en realitat, tenia la capacitat d'absorbir l'aire pel recte i després alliberar-lo a voluntat fent servir els esfínters.

2012[modifica]

Aquest any es va recuperar el mateix article fals del 2010, que es va tornar a repetir el 2013.[9]

Divendres 28 de desembre

2013[modifica]

Aquest any les notícies de la portada van ser notables pel nombre d'edicions per la falsificació (16 edicions de 4 usuaris), i per que al final del dia tres notícies tenien referències, en haver incorporat innocentades d'altres mitjans, citant la font com està manat.[10]
Un grup armat ocupa el municipi alcoià d'Ibi i hi declara l'anarquia
Dissabte 28 de desembre

2014[modifica]

Aquest any les notícies van tenir un to galàctic, mentre que a l'article del dia continuava l'anatidefòbia:
Diumenge 28 de desembre
Túnel de metro, model SG-1

2015[modifica]

Per a evitar reversions d'editors innocents, cada notícia anava acompanyada pel text «28 DE DESEMBRE, FELIÇ DIA DELS INNOCENTS!» entre etiquetes noinclude, excepte la de l'empat en l'assemblea de la CUP:[11]
Dilluns 28 de desembre

2016[modifica]

A més de l'article de l'anatidefòbia i de les notícies i defuncions falses, s'afegí l'errata d'escriure novembre per compte de desembre en la data; els texts en negreta enllaçaven cap a ací:[12]
Raimon
Dimecres 28 de novembre

Defuncions recents: Leia Organa, Kim Kardashian, Carl Palmer, Justin Bieber, Ziggy Stardust.

2017[modifica]

L'anatidefòbia tornà reforçada amb un dels titulars de broma; caigueren en la trampa Metralleta95 i Lucas.espanol.[13]
Dijous 28 de desembre

Defuncions recents: Acord de París · El País · Transició democràtica espanyola · República Catalana · saga Star Wars

2018[modifica]

Enguany celebràrem el dia d'enganar menorquí, també conegut a l'Alguer i Catalunya Nord com peix d'abril: caigueren en l'engany Villi333, Castellbo, Mikicat i Jardiaca4.[14]

Taquilles del festival suecà

El Cinema Internacional de Merda de Sueca, abreujat CIM Sueca, és un festival de cinema independent de sèrie B, especialitzat en produccions de baix pressupost, en el qual està permés interactuar durant les projeccions: cridar, insultar i fins i tot tirar objectes a la pantalla; el públic, a més, atorga per votació els premis tant a les millors com a les pitjors peces.

La primera edició tingué lloc els dies 13, 14 i 16 de setembre de 2012 al claustre de la Biblioteca Suecana, amb la projecció de trenta audiovisuals seleccionats entre cent quinze peces rebudes de diferents països. En la convocatòria de la quinta edició (2016), l'organització eliminà el jurat professional i conferí a la votació del públic la concessió de tots els guardons, als quals se n'afegiren un a la millor peça en valencià i un altre als efectes especials més imaginatius.

Continuació…Arxiu

Diumenge 1 d'abril
Latitud d'impacte del Tiangong 1

Defuncions recents: el sindicalisme, el centre del món, la música, la llengua, la ciència-ficció, l'univers, la moto.

En canvi, el 28 de desembre no hi hagueren notícies falses, però sí un nou article per compte del d'anatidefòbia:

28 DE DESEMBRE, DIA DELS SANTS INNOCENTS!

L'Escala de Fetor-Baff és una escala ordinal que s'utilitza per mesurar la fortor de l'allioli i d'altres productes en què l'all és l'ingredient principal. Fou desenvolupada l'any 1993 per la Fundació Institut Català de la Cuina i la Fundació Alícia a partir dels paràmetres de l'Escala Scoville i en honor al cuiner i escriptor català d'ascendència austrohongaresa Brauli Fetor i Baff (1874-1931).

Malgrat que la intenció inicial d'aquesta escala fou la de projectar l'allioli i la gastronomia catalana al mercat interior, sobretot a través de la seva consideració en concursos locals i en la docència a les escoles de cuina catalanes, ràpidament fou traslladada al panorama internacional, sobretot en plats de la gastronomia grega, turca, italiana i d'altres pròpies de la Mediterrània.

Continuació…Arxiu

2019[modifica]

L'article Escala de Fetor-Baff compartí la nova portada amb altres articles del dia i les notícies inventades:[15]

28 de desembre

El govern en funcions es fa arrere i anuncia que l'Autopasta del Mediterrani encara serà de pagament entre Ibi i Tremp fins al 2071.

30 de desembre

El President Puigdemont presentarà candidatura a la batllia de Perpinyà per a les municipals del primer d'abril pròxim.

29 de desembre

Disney claudica davant l'enuig dels fans i reescriurà la darrera trilogia de La guerra de les galàxies, amb sengles pel·lícules dirigides per Jaume Balagueró, Isabel Coixet i Wes Anderson.

31 de desembre

Es grups Antònia Font, Ja t'ho diré i Uc se reuniran per a cantar junts el Cant de la Sibil·la en la Festa de l'Estendard.

Bola de drac.jpg

Els dos nous models de motos elèctriques de la Capsule Corp. que podran circular per carril bici a partir del 2020.    Arbcom ru editing.svg

2020[modifica]

Amb ocasió de l'alliberament dels drets d'autor de La Traca, la portada d'enguany reté homenatge a la sàtira valenciana:[16]

 • Wikipe-tan full length.png
  Article del dia
  L'anime (en japonès アニメ) és el terme que agrupa fora del Japó els dibuixos animats de procedència japonesa. Al Japó s'utilitza la paraula anime per referir-se a l'animació en general. Tradicionalment es dibuixava a mà, però actualment s'ha tornat comuna l'animació per ordinador. Els seus guions inclouen gran part dels gèneres de ficció i són transmesos a través de mitjans cinematogràfics (transmissió per televisió, distribució, DVD i pel·lícules amb àudio). Paral·lelament a l'anime, al Japó es desenvolupa el món del manga, que és el còmic de procedència japonesa. Entre el manga i l'anime sol haver-hi molta interacció, ja que els mangues que tenen èxit posteriorment els treuen en format anime. - Vegeu informació sobre la imatge

  Anime[modifica]

  Wikipe-tan full length.png

  L'anime (en japonès アニメ) és el terme que agrupa fora del Japó els dibuixos animats de procedència japonesa. Al Japó s'utilitza la paraula anime per referir-se a l'animació en general. Tradicionalment es dibuixava a mà, però actualment s'ha tornat comuna l'animació per ordinador. Els seus guions inclouen gran part dels gèneres de ficció i són transmesos a través de mitjans cinematogràfics (transmissió per televisió, distribució, DVD i pel·lícules amb àudio). Paral·lelament a l'anime, al Japó es desenvolupa el món del manga, que és el còmic de procedència japonesa. Entre el manga i l'anime sol haver-hi molta interacció, ja que els mangues que tenen èxit posteriorment els treuen en format anime.


 • Mosque in Istanbul internal view.jpg
  Imatge del dia

  Imatge del dia[modifica]

  Mosque in Istanbul internal view.jpg

  Cúpula de la mesquita de Solimà a Istanbul.

 • CartellPortadaMàscares.svg
  Projecte destacat
  Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la creació de la primera Viquipèdia, obsequiem la comunitat viquipedista en català amb lots de màscares per lluir l'orgull comunitari i l'esforç col·lectiu sense obviar el context social actual.

  Projecte destacat: Màscares de la Viquipèdia[modifica]

  CartellPortadaMàscares.svg

  Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la creació de la primera Viquipèdia, obsequiem la comunitat viquipedista en català amb lots de màscares per lluir l'orgull comunitari i l'esforç col·lectiu sense obviar el context social actual.


Wikipe-tan full length.png
Article del dia
L'anime (en japonès アニメ) és el terme que agrupa fora del Japó els dibuixos animats de procedència japonesa. Al Japó s'utilitza la paraula anime per referir-se a l'animació en general. Tradicionalment es dibuixava a mà, però actualment s'ha tornat comuna l'animació per ordinador. Els seus guions inclouen gran part dels gèneres de ficció i són transmesos a través de mitjans cinematogràfics (transmissió per televisió, distribució, DVD i pel·lícules amb àudio). Paral·lelament a l'anime, al Japó es desenvolupa el món del manga, que és el còmic de procedència japonesa. Entre el manga i l'anime sol haver-hi molta interacció, ja que els mangues que tenen èxit posteriorment els treuen en format anime. - Vegeu informació sobre la imatge

Anime[modifica]

Wikipe-tan full length.png

L'anime (en japonès アニメ) és el terme que agrupa fora del Japó els dibuixos animats de procedència japonesa. Al Japó s'utilitza la paraula anime per referir-se a l'animació en general. Tradicionalment es dibuixava a mà, però actualment s'ha tornat comuna l'animació per ordinador. Els seus guions inclouen gran part dels gèneres de ficció i són transmesos a través de mitjans cinematogràfics (transmissió per televisió, distribució, DVD i pel·lícules amb àudio). Paral·lelament a l'anime, al Japó es desenvolupa el món del manga, que és el còmic de procedència japonesa. Entre el manga i l'anime sol haver-hi molta interacció, ja que els mangues que tenen èxit posteriorment els treuen en format anime.Mosque in Istanbul internal view.jpg
Imatge del dia

Imatge del dia[modifica]

Mosque in Istanbul internal view.jpg

Cúpula de la mesquita de Solimà a Istanbul.

CartellPortadaMàscares.svg
Projecte destacat
Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la creació de la primera Viquipèdia, obsequiem la comunitat viquipedista en català amb lots de màscares per lluir l'orgull comunitari i l'esforç col·lectiu sense obviar el context social actual.

Projecte destacat: Màscares de la Viquipèdia[modifica]

CartellPortadaMàscares.svg

Amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la creació de la primera Viquipèdia, obsequiem la comunitat viquipedista en català amb lots de màscares per lluir l'orgull comunitari i l'esforç col·lectiu sense obviar el context social actual.


25 de decembre

S'anuncia que arribarà a les botigues nortamericanes la primera vidrioconsola que fa pollaste frechit.


26 de disiembre

À Punt proyecta un consért de Pancho i tolomón diu que l'ha vist (se coneix que no feen atra cosa en el teatro despús anit).

30 de nobembre

L'Anchuntament d'Alacant se gasta 23 millons de pessetes en el Portal de Belén.


10 de dessembre

Espiderman se pasecha en conill per la Catedral de Granada.

La vergonya era verda i se la va menjar un burro.jpg

Este dibuix d'un burro no te res a vore en les notisies.

   Arbcom ru editing.svg

Tendències
Avui fa 11 anys
…muigué en 73 añs Chuan Monleón, orchatera valensiana.
Avui fa 12 anys
…La Vequipedia supera els 150.000 articles
Avui fa 25 anys
Antena 3 emet l'últim capítol de Farmacia de Guardia.
Avui fa 58 anys
…naixgué en 0 añs Chimo Torrá, president de la falla Plasa Sen Chóume.

Paco Muñoz.jpg

Chuan Monleón cantant en el seu conchunt, Orchatera Sonit Sístem

Referències[modifica]

 1. Viquipèdia:La_taverna/Ajuda/Arxius/2013/12#Viquipèdia:Innocentades
 2. https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=MediaWiki:Sitenotice&direction=prev&oldid=1750803
 3. https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Plantilla:Actualitatportada&oldid=1748030
 4. https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Plantilla:Actualitatportada/Contingut&oldid=3127871
 5. https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Plantilla:Actualitatportada/Contingut&oldid=6602582
 6. https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Plantilla:Article_desembre_28&oldid=10694231
 7. https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Plantilla:Actualitatportada/Contingut&oldid=10695021
 8. https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Plantilla:Article_desembre_28&direction=next&oldid=8687778
 9. https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Plantilla:Actualitatportada/Contingut&diff=next&oldid=10694731
 10. https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Plantilla:Actualitatportada/Contingut&oldid=12614764
 11. https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Plantilla:Actualitatportada/Contingut&oldid=16222570
 12. https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Plantilla:Actualitatportada/Contingut&oldid=17948681
 13. https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Plantilla:Actualitatportada/Contingut&oldid=19394224
 14. https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Plantilla:Actualitatportada/Contingut&oldid=19789201
 15. https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Plantilla:Portada600k/actualitat&oldid=22521929
 16. https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Plantilla:Portada600k/actualitat&oldid=22521929