ABY

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

ABY és un sufix que s'afegeix a una data i que indica que l'esdeveniment és posterior a la Batalla de Yavin en el context de l'obra de ficció La Guerra de les Galàxies. És l'abreviació de l'anglès After the Battle of Yavin.[1][2] S'usa aquest èpic combat amb victòria final rebel, explicat en la pel·lícula La Guerra de les Galàxies IV: Una Nova Esperança, com a punt de referència de la cronologia galàctica. El seu correlatiu és BBY, per a Before the Battle of Yavin, i serveix per indicar esdeveniments anteriors a aquesta batalla insigne.[3] De fet ABY i BBY forment part del llenguatge de friquis de la Guerra de les Galàxies per indicar amb BBY els episodis originals realitzats per George Lucas abans que aquest va vendre els drets a Disney el 2011.[4]

Referències[modifica]

  1. Martínez, Isa; Aguilar, Yolanda «Star Wars: La cronologia dels fets». La Finestra Digital, 5 desembre del 2015 [Consulta: juliol del 2016].
  2. Anderson, Kevin J.; Wallace, Daniel; Hughes, Bill (il·lustracions). Star Wars: The Essential Chronology (en anglès). Ballantine Books, 2000, p. 193 (Star Wars: Essential Guides). ISBN 9780345434395. 
  3. «ABY & BBY» (en anglès). Star Wars Glossary. about.com, s.d. [Consulta: juliol del 2016].
  4. Solomon, Dan. «A Timeline Of The New "Star Wars" Canon Reveals All That's Officially Happened» (en anglès). cocreate.com, 21 agost del 2015. [Consulta: juliol del 2016].