Telefèric del Port

Infotaula xarxa de transportsTelefèric del Port
Torre de Jaume I
Sant Sebastià - Miramar
Municipi(s)Barcelona
Inauguració1931
Longitud1.303 m
OperadorTeleféricos de Barcelona S.A.
Dades tècniques
Vehicles2
Capacitat vehicles20
Capacitat transport150 pers./h
Desnivell46 m
Velocitat3 m/s
Enllaç amb:
Barcelona-Vallès Llobregat-Anoia
Trambaix Trambesòs
(Rodalies de Catalunya)
Rodalia de Barcelona
Rodalia del Camp de Tarragona
Rodalia de Lleida
Rodalia de Girona
Metro Barcelona
Funiculars i telefèrics

El Telefèric del Port de Barcelona és un transbordador aeri, obra de l'arquitecte Carles Buïgas, situat al Port de Barcelona. Uneix la zona de Miramar —a la muntanya de Montjuïc (Barcelona)— amb la torre de Jaume I, al costat del World Trade Center —al bell mig del Port Vell de Barcelona—, i amb la torre de Sant Sebastià, situada ja al límit del port i tocant a la platja. Bona part del recorregut es realitza per sobre les aigües del port, amb un recorregut sense grans pendents que té el seu punt més alt a la torre de Jaume I, situada just a la meitat del recorregut.

Història[modifica]

El transbordador fou una idea de 1926 de l'arquitecte Carles Buïgas, qui —amb motiu de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929— volia crear un sistema per connectar ràpidament els pavellons de Montjuïc amb la zona porturària de la ciutat. Per manca de capital financer, les obres es van retardar i no va ser finalitzat a temps per a l'exposició.[1] La línia va entrar en servei finalment l'any 1931 quan hi havia quatre cabines que funcionaven simultàniament, dues entre Miramar i Jaume I i unes altres dues entre Jaume I i Sant Sebastià, de manera que calia fer transbordament a la meitat del trajecte. Durant la Guerra Civil Espanyola el servei es va cancel·lar, eliminant els cables d'acer que unien les torres i fent-les servir de punts estratègics de guaita. Fins i tot es va arribar a instal·lar una bateria de metralladores a la Torre Jaume I. Acabada la Guerra es va proposar la demolició de les torres però al final no es va dur a terme.

El 1960 la torre de Sant Sebastià va reobrir com a restaurant. No fou fins a l'any 1963 que la línia es va reobrir però només amb dues cabines, que realitzen el recorregut complet, amb capacitat per a 15 persones cadascuna.[1] El 1995 es va procedir a restaurar la instal·lació.

El telefèric del Port és bàsicament usat pels turistes que visiten Barcelona, ja que les vistes de la ciutat des de la línia són realment magnífiques. L'aeri és gestionat per la companyia privada Teleféricos de Barcelona S.A.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «El transbordador aeri». Revista Sàpiens, 137, Gener 2014, p.21 [Consulta: 14 gener 2014].


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Telefèric del Port