Parc de les Aigües (Barcelona)

Infotaula de geografia físicaParc de les Aigües
Imatge
Vista del parc
TipusParc Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaEl Baix Guinardó (Barcelonès) i Horta-Guinardó (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 24′ 47″ N, 2° 09′ 55″ E / 41.41306°N,2.16528°E / 41.41306; 2.16528
Dades i xifres
Superfície2 ha Modifica el valor a Wikidata

El parc de les Aigües és un parc públic situat al barri del Baix Guinardó al districte d'Horta-Guinardó de Barcelona, rodejat per la Ronda del Guinardó, pel carrer d'Abd El-Kader, pel carrer de les Camèlies i els Jardins d'Hiroshima.

Història[modifica]

Mapa de l'entrada del parc.

Inicialment la Casa de les Altures estava envoltada d'uns 15.000 metres quadrats, terrenys que van ser expropiats a diverses finques, sobretot a la de Can Baró, per tal de construir els dipòsits d'aigua. Una part dels terrenys, com a mesura de seguretat, van ser utilitzats com a jardí de la casa i una altra part contenia vivers de diferents tipus de plantes i d'arbres. A l'inici dels anys setanta l'estat de conservació era bastant deficient i l'Associació de Veïns Joan Maragall el va reivindicar pel barri. Després d'anys de lluita i pressions veïnals l'any 1978 una part va obrir-se com a parc públic. L'estructura no segueix el traçat dels jardins tradicionals, ja que s'estructura en forma esglaonada amb terrasses independents amb camins i murs de separació, que porten a la part superior on s'hi troba un safareig repartidor d'aigua

Va ser inaugurat l'any 1978, després de ser rehabilitat, i disposa d'una extensió de 2 hectàrees.[1] Va ser construït sobre els antics jardins i vivers propietat de la companyia Aigües de Barcelona; alguns d'aquells espais s'aprofitaren per al parc actual. Un dels trets característics del parc és l'abundant vegetació juntament amb els nombrosos espais de lleure per la quitxalla.

Arbres[modifica]

El Parc disposa de tres set o vuit arbres que es troben inclosos en el Catàleg d'Arbres d'Interés Local de Barcelona, que vetlla per la preservació i catalogació dels exemplars més valuosos que disposa els espais verds de la ciutat de Barcelona; aquests exemplars són una figuera (Ficus carica),[2] sis fotínies[3] del Japó (Photinia glabra), i un tuliper de Virgínia (Liriodendron tulipifera),[4] tot i que aquesta última espècie no apareix ja al catàleg el 2023.[5] A més a més, disposa d'una gran varietat d'arbres fruiters. El Parc ofereix zona habilitades per a picnic, per a jocs infantils, espais per a gossos i una zona poliesportiva.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Parque de las Aguas - Detalles» (en castellà). Yahoo! viajes. [Consulta: 5 juliol 2009].
  2. «Figueres del parc de les Aigües». Arbres d'interès local. Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins. [Consulta: 29 novembre 2023].
  3. «Fotínies del parc de les Aigües del Guinardó». Arbres d'interès local. Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins. [Consulta: 29 novembre 2023].
  4. «140 arbres o grups d'arbres». Ajuntament de Barcelona - Parcs i Jardins. Arxivat de l'original el 9 de setembre 2008. [Consulta: 5 juliol 2009].
  5. «Arbres d’interès local | Web de Barcelona | Ajuntament de Barcelona». [Consulta: 29 novembre 2023].

Bibliografia[modifica]

  • Bou i Roura, Lluís. Ajuntament de Barcelona. Itineraris Horta-Guinardó. Ajuntament de Barcelona, 2002. Dipòsit legal B.22.877-2002. ISBN 84-7609-991-6. 
  • MACIÀ, Teresa; ARGENTÍ, Victor. Rehabilitacion. Casa d'Altures.Parc de les Aigües. Editat per Dragados y Construcciones, S.A. Barcelona, 1991. DL: M. 21.188-1991

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Parc de les Aigües