Forest Whitaker

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaForest Whitaker

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Forest Steven Whitaker Modifica el valor a Wikidata
15 juliol 1961 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
Longview (Texas) Modifica el valor a Wikidata
Ambaixador de Bona Voluntat de l'UNESCO
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Estatal Politècnica de Califòrnia a Pomona
Universitat de Nova York
USC School of Dramatic Arts
Drama Studio London
Universitat del Sud de Califòrnia
Escola Preparatòria Palisades Charter Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor, director de cinema, actor de televisió, karateka, director de televisió, productor de cinema, actor de cinema, actor de veu Modifica el valor a Wikidata
Activitat1982 Modifica el valor a Wikidata –
PartitPartit Demòcrata dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
GènereComèdia i drama Modifica el valor a Wikidata
Esportkarate Modifica el valor a Wikidata
Participà en
17 gener 2017Trobada Anual del Fòrum Econòmic Mundial de 2017 Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeKeisha Whitaker (1996-present)
FillsTrue Whitaker, otom whitaker (en) Tradueix, Sonnet Noel Whitaker (en) Tradueix, Osian Whitaker (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0001845 Allocine: 9109 Rottentomatoes: celebrity/forest_whitaker Allmovie: p116578 TCM: 205036 TV.com: people/forest-whitaker IBDB: 503446 TMDB.org: 2178
Facebook: ForestWhitaker Twitter (X): ForestWhitaker Instagram: forestwhitaker Musicbrainz: b826a9d2-bbb0-473e-aeba-1153d0fdd77f Discogs: 463631 Modifica el valor a Wikidata

Forest Steven Whitaker (Longview, Texas, 15 de juliol de 1961) és un actor, productor i director de cinema estatunidenc.

La seva actuació com el dictador ugandès Idi Amin en el film The Last King of Scotland li ha valgut múltiples reconeixements incloent un Oscar, un Globus d'Or i un Premi BAFTA.

És el quart afroamericà que obté l'Oscar al millor actor, després que ho obtinguessin Sidney Poitier, Denzel Washington i Jamie Foxx.

Infància, joventut i estudis[modifica]

Whitaker va néixer a Longview, Texas. Els seus pares van ser Forest Whitaker Jr., un assegurador i fill del novel·lista Forest Whitaker Sr., i Laura Francis Smith, una mestra. La família es va mudar a l'àrea de Los Angeles quan Whitaker era només un nen.

Whitaker va estudiar a la secundària de Palisades, on va ser un defensa de l'equip de futbol americà. El quarterback d'aquest equip va ser Jay Schroeder, futur jugador de la NFL.

Whitaker va anar a la Universitat Politècnica Estatal de Califòrnia, Pomona, amb una beca de futbol americà però va haver d'abandonar-la a causa d'una lesió. No obstant això, va ser acceptat en la Universitat del Sud de Califòrnia per a estudiar òpera com tenor en el Conservatori de Drama. També va obtenir una beca per a la seu del Drama Studio London en Berkeley.

Carrera[modifica]

Com a actor de cinema[modifica]

Whitaker va estrenar-se com a actor a la pel·lícula de 1982 Aquell excitant curs juntament amb Judge Reinhold, Nicolas Cage, Sean Penn i Phoebe Cates. L'any 1986 va aparèixer en la pel·lícula, dirigida per Martin Scorsese, El color dels diners i a Platoon d'Oliver Stone. A l'any següent va actuar al costat de Robin Williams en la comèdia Good Morning, Vietnam.

El 1988 va obtenir el paper principal en la pel·lícula Bird, dirigida per Clint Eastwood, on va interpretar al músic Charlie Parker. Whitaker es va preparar per al paper tancant-se en unes golfes amb només un llit, un canapè i un saxòfon, a més de realitzar una investigació molt extensa i prendre lliçons de saxòfon. La seva actuació li va valer el premi al millor actor en el Festival Internacional de Cinema de Cannes i una nominació al Globus d'Or.

Whitaker va continuar treballant amb diversos directors de renom. Neil Jordan el va dirigir en el paper de "Jody" en el seu film de 1992, Joc de llàgrimes. El 1994 va ser part del repartiment de la pel·lícula de Robert Altman, Prêt-à-porter que va guanyar el premi National Board of Review per Millor Repartiment.

També va actuar en l'adaptació que va realitzar el director Wayne Wang del llibre Smoke, de Paul Auster.

Vida personal[modifica]

L'any 1996, Forest va contreure matrimoni amb l'actriu Keisha Whitaker amb la qual ha tingut dues filles anomenades Sonnet i True. Té un fill anomenat Ocean d'una relació anterior i una fillastra que es diu Autumn d'una relació anterior de Keisha.

Curiositats[modifica]

  • Va ser cridat per a escriure i dirigir una pel·lícula d'acció que adaptés la sèrie de dibuixos animats de Bill Cosby Albert, però diferències entre ells van fer que Forest abandonés la producció.
  • Va ser la inspiració del cantant de rap Brother Ali per a la cançó Forest Whitaker, del seu àlbum de debut,Shadows on the Sun. Pel que sembla, la cançó es diu així per la gran semblança entre l'actor i el raper, tot i que Ali és albí.
  • Pateix de ptosis palpebral (blefaroptosis) en l'ull esquerre. Whitaker ha declarat que és hereditari i que ha considerat operar-se per a corregir el problema, no per raons estètiques sinó perquè afecta la seva visió.

Filmografia[modifica]

Com a actor[modifica]

Com a director[modifica]

  • First Daughter (2006)
  • Una filla diferent (2004)
  • Sempre queda l'amor - Hope floats (1998)
  • Esperant un respir (1995)
  • Atrapats per la violència (1992)

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Enllaços externs[modifica]