Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Més administradors

164
Resum per Paucabot

S'han elegit 10 nous administradors. S'hauria de tornar a debatre el tema de la categorització de les dones. S'obre un nou fil per mirar d'evitar que les properes eleccions siguin d'aqui a cinc anys: Tema:Wp7dtxpof66wu1af.

Paucabot (discussiócontribucions)

Bon dia a tothom.

Tenint en compte que ens anirien bé més mans per a les tasques d'administració i que és una de les conclusions d'aquesta presentació, he pensat que estaria bé elegir una nova fornada d'administradors. Ja que hi som, hauríem de tenir en compte que, per compensar una miqueta, els nous administradors fossin, almenys en part, dones (ara mateix només en tenim una dels 18) i, almenys en part, usuaris registrats els darrers vuit anys (cap dels 18 ho és, diapositiva 21). Però això ho haurem de decidir entre tots una vegada sapiguem qui són els candidats.

La darrera vegada que es varen nomenar nous administradors fou fa cinc anys. Es presentaren set candidatures i s'elegiren sis nous administradors. El mecanisme el teniu aquí.

Una de les coses que hauríem de definir és el número aproximat de nous administradors que volem elegir, perquè els possibles candidats es puguin fer una idea del número que necessitam. Jo em decantaria per un número alt: 10, per exemple. Tenint en compte el que ens costa d'obrir melons com aquest, jo l'aprofitaria, ara que hi som.

Respecte dels noms, la idea seria, com en l'anterior ocasió, que si pensau que un usuari o vosaltres mateixos podríeu ajudar fent aquesta tasca, faceu el pas de presentar-lo (si ell/a hi ve a bé) o presentar-vos (Viquipèdia:Guia per a candidats a administrador).

Com ho veis?

Pau.

Docosong (discussiócontribucions)

Hola! Gràcies per la reflexió. Com a part interessada, ja fa temps que em rondava pel cap aquesta opció, principalment pel patrullatge o bloqueig temporal de vàndals en hores crítiques. Així com revisar fonts fiables i altres tasques de manteniment. Crec que aniria bé tenir un nombre adequat d'administradors per cobrir hores crítiques d'edició, sobretot matins i migdies.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Revisar fonts fiables no és una tasca d'administradors. Les "altres tasques de manteniment", si no impliquen esborrar res o blocar ningú, diria que tampoc.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Per la teva participació habitual en discussions d'esborrament i sobre admissibilitat, sí que et veig un candidat fantàstic, @Docosong. Una persona que coneix les polítiques i té experiència en formar novells i explicar-los les normes i fer-los seguiments, és algú que pot exercir bé d'administrador al meu parer. Endavant!

Paucabot (discussiócontribucions)

D'acord amb en Pere i d'acord amb en Xavier.

Paucabot (discussiócontribucions)

Per si és del vostre interès, acab de llegir a Viquipèdia:Candidatura a administrador

No hi ha uns prerequisits determinats per presentar-se a administrador. Tanmateix, la comunitat pot cercar diferents factors en els candidats, supervisar els tipus d'edicions fetes i generar una discussió intensa. Per exemple, als últims candidats aprovats [nota d'en Pau: no sé a quins es refereix] se'ls demanava una antiguitat mínima de 9 mesos i una contribució mínima de 1.000 edicions en articles. Això pot ser flexible i cal prendre-ho com a orientació.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Aquests "últims candidats aprovats" deuen ser tots els aprovats entre el març de 2009 quan es van començar a demanar 9 mesos d'antiguitat en comptes de l'any que s'havia demanat des de com a mínim el juny de 2006, i el 10 de setembre del 2012 quan es van eliminar els requisits.

O sigui, els "últims candidats aprovats" es refereix a en KRLS, en Beusson, en Leptictidium, en Bestiasonica i probablement algun dels actuals administradors inactius.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Si la proposta és que cal tenir més administradors, estic d'acord.

Si cal algun requisit, és un tema a debatre abans de fer qualsevol procés de candidatura i elecció.

Recentment hem treballat per estructurar el Viquiprojecte:Actualització de processos que no s'ha engegat per no fer-lo coincidir amb la QQ21. Penso que seria el lloc correcte per fer-ho.

Al fil del que deia en @Pere prlpz, no crec que els administradors hagin de ser inseparablement patrulladors o correctors, sinó que els administradors poden ser patrulladors, ja què la pràctica va portar a que tinguessin més capacitats per actuar sense haver d'invocar un administrador cada cop que fos necessari. Als debats que hem tingut dins el grup(*) que va preparar la proposta de l'esmentat Viquiprojecte i al debat fet a la Viquitrobada'2021, he fet servir el símil del policia i el jutge. Salvant les distàncies de les seves funcions amb les nostres, ho he fet servir per destacar la similitud en les limitacions que haurien de tenir. Els policies detecten i denuncien i, si és lleu, actuen (multen o detenen) amb un efecte temporal limitat sense capacitat de sentenciar. Els jutges decideixen sobre les disputes i sentencien, però no poden obrir casos que no li demani un tercer. Ja sé que tenim una mancança de mans sistèmica, però hauríem de ser molt curosos en evitar que ningú sigui assenyalats com a totalitari fruit de la manca de separació, ni que sigui des de la bona fe.

(*) CC: @Unapeça, @Quelet, @Flamenc + @Robertgarrigos que ha participat a crear les pàgines del Viquiprojecte.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

En el símil judicial no diria que els administradors són els jutges. En la immensa majoria de casos els administradors fan servir les seves eines per coses en que el consens és evident o en que s'ha comprovat quin és el consens, i per això és important l'experiència i el sentit comú dels administradors que han d'interpretar quin és el consens, no decidir la solució que els sembla millor a ells. En altres viquipèdies és una mica diferent, però en aquesta les coses que s'assemblen a un judici s'assemblen a un judici amb jurat, i els administradors tenen els botons per executar la sentència. L'exemple més clar són les discussions d'esborrat.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Entenc, @Pere prlpz. Però crec que l'actuació correctora que descrius seria l'equivalent al policia que posa multes, perquè sap que no seran reclamades i perquè entra dins l'àmbit de les seves competències. Però convindràs amb mi que una extralimitació no seria acceptable.

Doncs per mi, aquests límits cal concretar-los més, ja que la majoria de conflictes que hem tingut darrerament tenen a veure a sentiments d'indefensió per part d'alguns editors.

Pel comentari que en @Paucabot ha fet més avall, sembla com si no volgués esperar a cap revisió de la normativa vigent. No parlo del procés de votació que, com tu indiques, que cadascú apliqui els filtres que vulgui sobre els candidats. Però els candidats han de conèixer les funcions i responsabilitats, i és aquí on estaria bé que n'obtinguem un consens amb la participació de gent més nova i més jove que els que van decidir el darrer cop. Ves que no ens passi allò de la "Constitució que ens hem donat entre tots". Entenc que a ningú li ha de preocupar revisar la vigència d'una norma; si s'aprova el mateix que hi ha ara, doncs seguim igual i amb suport renovat.

Paucabot (discussiócontribucions)

Si qualcú troba que fan falta uns requisits previs de l'estil de nou mesos d'antiguitat i 1000 edicions, que ho comenti. Sinó, aplicarem la normativa vigent, que no posa cap requisit. En tot cas, si es presenta qualcú registrat ahir mateix, el procés de votació és prou exigent per gestionar casos com aquest.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Crec recordar que la intenció de treure els requisits no va ser rebaixar-los sinó deixar-los a criteri dels votants. O sigui, més que imposar uns requisits diferents, si algú creu que nou mesos (o l'experiència que tinguin els candidats que es presentin) és insuficient, el que hauria de fer és fer campanya per convèncer els elector que no votin encara a favor de candidats amb massa poca experiència.

De fet, és el mateix que hauria de fer qualsevol editor que cregui que un candidat no és adient per qualsevol altre motiu.

Paucabot (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Ni el gènere, ni la raça, ni la edat, ni la preferència temàtica, ni la orientació sexual, ni la durada com a viquipedistes a partir d'un temps de seguretat, ni la ideologia política, ni la llengua nadiua haurien de ser en cap cas, ni de lluny, un requisit prioritari per escollir nous administradors. Només la dedicació, participació, capacitat i voluntat pel que fa al coneixement i el seguiment de les normes i polítiques vigents durant un temps raonable. Que sorgeixin més dones administradores només hauria de ser el resultat natural de tenir moltes dones actives en tasques "desagraïdes" de manteniment, edició o a les pàgines de seguiment (peticions d'esborrat, canvis recents, etc).

Més enllà de les etiquetes o el prefix que algú vulgui atribuir-se a la pàgina de perfil, els rols de certa meritocràcia no haurien de dependre de cap quota relacionada amb la identitat personal, ans ser capaços de conviure amb qualsevol % d'àlies d'Internet mentre compleixin el seus rols comunitaris (fins i tot si no sabem qui són o a què es dediquen). I més encara quan hem de ser capaços de garantir l'anonimitat personal dels editors que ho vulguin a Internet, per molt que d'altres veiem natural explicar a l'exterior que som viquipedistes.

A part d'aquesta reflexió, endavant a tenir 2-3 més candidatures. Jo ho he rumiat diversos cops, però no em veig prou qualificat o dedicat en aquest moments.

Paucabot (discussiócontribucions)

Ja he dit que els requisits per presentar la candidatura no són cap i ho podem deixar així. Per tant, que es presenti qui vulgui.

Dit això, que no hi hagi relleu en les tasques d'administració perquè cap usuari que hagi entrat els darrers vuit anys no en sigui, sí que em sembla indicador d'un cert anquilosament en les tasques d'administració dels usuaris molt veterans. Però, com en el cas de la infrarepresentació de les dones, sembla que és un opinió no compartida per tothom. En tot cas, la deix aquí, com en Xavier ha exposat la seva, per si és d'interès per qualcú.

Respecte del número, no he entès gaire bé si volies dir de presentar 2-3 candidatures o si presentar-ne 12-13.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Gràcies @Paucabot! Qualsevol altra opinió, sempre benvinguda. Crec que si aconseguim com a mínim un parell o tres candidatures més (i per tant entre un i tres administradors actius i compromesos nous) ens podem donar per satisfets de cara a l'any vinent o als propers dos anys. El recordatori que fas de tant en tant per suggerir noves propostes sempre va bé i sempre ha pescat algú de manera profitosa.

Paucabot (discussiócontribucions)

Idò si només proposes dues o tres candidatures, crec que ens quedarem molt curts. El darrer suggeriment és de fa cinc anys. Amb dos o tres administradors més, segurament no arribarem al 2026. Jo trob que, darrerament, hi ha bastanta feina d'administració i que ens anirien bé bastants més (sobretot tenint en compte que sempre hi ha baixes).

En tot cas, pens que estaria bé sentir l'opinió dels altres admins més actius (més d'una acció per dia el darrer any): Townie, Leptictidium, CarlesMartin, Vriullop, Yuanga i Medol i també de la resta d'administradors.

Vriullop (discussiócontribucions)

Per mi és evident que en falten més i que falta una renovació. He comptat ara mateix 187 accions pendents, la més antiga de fa 3 anys i mig. Això sense comptar VP:PA on hi ha coses que no es contesten. La impressió és que es van fent les fàcils i no s'entra en les polèmiques ni per tancar-les per falta de consens ni per aclarir quina és la política aplicable. Estem al punt de conflictes entre administradors-editors i administradors-patrulladors on cap administrador independent s'hi atreveix a entrar, o potser és que realment no n'hi ha cap no implicat d'alguna manera.

Em resulta preocupant que no hi hagi candidatures espontànies. Fa cinc anys ja va ser una crida pública i ara seguim igual. No sé quants en farien falta, però crec més saludable que fos una cosa contínua, alguna com a mínim cada any. Cal tenir en compte que fa 5 anys van ser 6 de nous i durant aquest temps hi ha hagut 6 baixes. Anem enrere.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo entenc que la gent no es proposi per al càrrec. Encara se segueixen veient els botons d'administrador com un honor i, clar, ningú es vol autoproposar. És per això que pens, que els qui ja estam honorats (i, en realitat, som els qui tenim la feina), podem demanar ajuda. Segur que això ajudarà a donar el pas a qualcú.

Leptictidium (discussiócontribucions)

A banda d'algun usuari que crec que també ho faria bé, però que ja ha manifestat el seu desig de no ser administrador en ocasions anteriors, el perfil que em sembla obvi és el del Docosong, que ja s'ha mencionat més amunt.

CarlesMartin (discussiócontribucions)

No tinc cap aportació interessant a fer. Estic d'acord amb en Pau que cal saba nova perquè la major part dels administradors són bastant inactius. Qui s'hi vulgui presentar, endavant.

Alzinous (discussiócontribucions)

La proposta que fa el Pau d'ampliar el nombre d'administradors/es em sembla molt oportuna. Estic d'acord amb la idea d'implicar en les tasques d'administració a dones amb una trajectòria relativament recent. Les usuàries de la llista següent complirien aquests criteris, @Bridget, @Dragonfly137, @Pilardenou999, @ ReginaManresa, @Tiputini i @Unapeça. Segurament, seria bo per la Viquipèdia que algunes d'elles volguessin presentar-se com a possibles candidates.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Hola @Alzinous. Ja has pensat sobre la teva candidatura?

Alzinous (discussiócontribucions)

No sóc ni dona ni usuari recent, però... si es tracta de donar un cop de mà i passar el pal de fregar de tant en tant, accepto figurar a la llista de candidatures.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Bon dia a tothom.

Crec que la disponibilitat horària que es demana als admins (matí i vespre?) és el requisit més difícil d'assolir. Més encara si es pretén afegir joves i dones, que es troben estudiant, treballant, cuidant de la casa o amb la família.

No crec que es tracti de manca de ganes, i el desconeixement d'alguns processos s'acaba superant amb la pràctica.

Estaria bé saber quin % d’usuaris actius no són conscients de les tasques administratives que es fan, de l’activitat de la taverna, etc. Fer-ne difusió, a veure si captem algú més. Hem parlat en diverses ocasions sobre el seguiment de novells, però també estaria bé que ho féssiu amb els usuaris "estàndard".

En quant a la incorporació de nous candidats, proposo aquest model:

  1. Elaborar una estadística d’usuaris actius que, al menys un parell de cops per setmana, patrullin, participin a la taverna, a les PE...
  2. Un cop estigui la llista d'"administradorciables" feta, que els administradors actuals facin una selecció de precandidats. Que contactin per informar-los i veure si estan disposats a presentar la seva candidatura formal per les votacions.
  3. Aquesta tasca seria anual o bianual

Paral·lelament, crec que s’hauria d’implementar un sistema per donar de baixa els administradors inactius. Una cosa senzilla, escriure’l un missatge tipus “Hola, fa 3 / 6 mesos que no fas tasques d’administrador. Si vols continuar amb el càrrec, si et plau respon afirmativament.”

Pere prlpz (discussiócontribucions)

La disponibilitat horària diria que no és un requisit important. Segurament hi ha feina per fer a totes hores, i tenir disponibilitat per fer-ne a les hores que n'hi ha més és un valor afegit però no un requisit.

Sobre els editors que no són conscients (o no gaire) que les tasques administratives i la Taverna existeixen, pot ser interessant informar-los si volen, però diria que ara mateix aquests editors no tenen l'experiència per ser administradors i els seus interessos actuals no sembla que vagin per les coses que han de fer els administradors, encara que tinguin molta experiència en altres aspectes de la Viquipèdia.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Potser avui no tenen experiència per què mai han intervingut, però si comencen a fer-ho ara, potser d'aqui dos anys ja poden ser admins (m'incloc).

Pere prlpz (discussiócontribucions)

En això d'acord. Pot ser que animar la gent a participar a la comunitat sigui una incubadora de vocacions d'administrador.

I segurament no calen dos anys.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

A tot això, @Pere prlpz, no t'has manifestat. En quina columna et fiquem?

Paucabot (discussiócontribucions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)

Com de vegades us heu queixat dels admins inactius, creia que el procés seria més complicat que això (de tota manera, 1 any d'inactivitat per un admin em sembla massa). Gràcies.

Paucabot (discussiócontribucions)

Potser és cert que un any d'inactivitat és molt, però si ja preveim que hi poden haver baixes (que és el que ha passat sempre), crec que seria interessant tenir un nombre d'administradors significativament més alt que el que tenim ara. D'aquesta manera, un administrador inactiu no suposaria un impacte tan important en la tasca dels demés.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Caldria veure "molt" per què. Si un administrador no fa servir els botons en onze mesos, suposa un problema que els torni a fer servir? Si la resposta és que sí, aleshores és molt, però si no no. Ara bé, els potencials problemes que un administrador torni un administrador incactiu són que s'hagi perdut novetats i la seva experiència estigui desfasada, que ja no es pugui considerar que té la confiança de la comunitat i que el compte estigui compromès. Són tres coses que em sembla que s'apliquen clarament amb anys d'antiguitat però per un any no gaire.

Per altra banda, tinc la impressió que l'exigència d'activitat als administradors, que a les discussions i també a les normes es planteja com una exigència, pot frenar les ganes de presentar-se d'alguns. Repartir escombres a qui tingui ganes d'ajudar a escombrar es fa difícil si es percep que l'escombra és un honor lligat a l'exigència d'escombrar molt.

Paucabot (discussiócontribucions)

Pel que record, el tema dels administradors inactius era de percepció, de dir: tenim 28 administradors, quan només n'hi havia la meitat que realment estaven fent aquesta feina.

Respecte de l'altra cosa que comentes, Pere, no sé si és per qualque cosa que he dit jo. En tot cas, si ha estat així, no era ni de lluny la meva intenció. La idea era repartir més les feines entre tots perquè no n'hi hagi cap ni un que hagi d'agrenar molt.

Paucabot (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

La motivació per les baixes és per evitar tenir comptes inactius que es puguin comprometre. Ja va passar, no recordo en quin wiki, tot i que sembla que va ser casual sense destrosses pensades prèviament. Una altra de les mesures és usar m:Help:Two-factor authentication, de moment una recomanació.

La política global estableix 2 anys i aquí ho vam reduir a un. Cal tenir en compte que és inactivitat total, no només administrativa, i amb un recordatori previ per si vol continuar. No penso que sigui cap exigència.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

(conflicte d'edicions. Això és la resposta al "Pere, no sé si és per qualque cosa que he dit jo" d'en Pau).

No era pel que has dit tu aquí. Era, per exemple, la impressió que en vaig treure de quan es van discutir les baixes per inactivitat, que em va semblar que força intervencions anaven en la línia de quina activitat hem d'exigir als administradors per mantenir el privilegi de seguir essent administradors, i diria que aquesta actitud (massa estesa) ni és realista ni fa atractiva la feina d'administrador. I això té més a veure amb la pressió moral d'establir unes expectatives d'exigència que no pas amb la lletra de la norma.

O sigui, em sembla molt necessari criticar (de manera cordial però ferma) un administrador que faci un abús de les eines, però massa sovint es critica els administradors quan s'equivoquen de bona fe o quan són poc actius, i això em sembla a més d'equivocat contraproduent.

Paucabot (discussiócontribucions)

D'acord, Pere, amb el que dius (i deixa'm afegir que no ho record, però esper no haver actuat així com comentes).

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Molt d'acord amb els apunts d'en @Vriullop sobre la necessitat de gent que pugui i vulgui (perdoneu-me l'expressió) «emmerdar-se» en discussions no sempre fàcils i també d'en @Cataleirxs sobre el perfil d'administrador en horaris més complicats. Tot i així, som força reversors per entrar a desfer vandalismes en hora punta i és una tasca compartida que podem fer entre tots en l'estona del cafè o en la que d'altres estarien fent la cigarreta del descans.

No burocratitzaria el procés de presentació de candidatures, per bé que una pàgina d'estadístiques feta per bots amb alguns paràmetres que presentin usuaris «candidables» seria d'ajuda sí. M'imagino que deu existir ja alguna de similar. Si serveix de consol i d'ajuda: pel 2022 alguns viquipedistes estem avançats en contactes amb la UPC per prioritzar coses com la R+D de l'intel·ligència artifical (ORES) dels canvis recents.

Medol (discussiócontribucions)

Comparteixo que aniria molt bé ser més. Potser una xifra massa alta podria dificultar una renovació futura, tot i que ara mateix preferiria deu que tres, tenint en compte la dificultat d'iniciar el procés. Però més que la xifra, el que cal valorar és la idoneïtat de les candidatures i que tinguin la confiança de la comunitat. Tant de bo trobem deu persones amb ganes d'assolir aquesta responsabilitat. Gràcies per iniciar el procés.

Amb el funcionament actual, necessitem que algú es llanci a iniciar aquest procés. Ja sé que es pot fer en qualsevol moment, però quan més temps passa des de la darrera elecció, més costa, com tot. També es podrien obrir les candidatures per ampliar la xifra de persones que fan tasques d'administració anualment, en un moment determinat de l'any. Per exemple ara, durant el mes de gener. Així amb dos o tres cada any seria suficient, i recordaríem millor el funcionament de l'elecció i els criteris. Bé, és una idea amb independència del procés actual.

Unapeça (discussiócontribucions)

Bon dia!

En tant que un parell d'usuaris m'han mencionat, i pel fet que s'ha parlat del fet de la necessitat (o les ganes) d'incorporar dones a les feines d'administració, comparteixo les meves reflexions i el meu punt de vista.

Respecte al fet que fan falta nous administradors i administradores, completament d'acord (dir el contrari seria negar l'evidència). A partir d'aquí, jo aniria per la línia de l'Amador, que proposa que, abans que res, revisem no tant la normativa, sinó potser les tasques. Personalment em plantejaria la possibilitat de reformular el paper dels administradors, no tant pel que fa a la feina que fan, sinó en com la fan. Un exemple: la manca de temps. Si fer d'editor, tal com està plantejat avui dia, demana una bona disponibilitat de temps, mirem de fer-hi alguna cosa. Potser podem crear perfils d'administrador, perquè uns facin un tipus de feina i uns altres un altre, i ens puguem adaptar més a la realitat i disponibilitat dels editors actius que tenim. Seguint amb les escombres, potser no repartiria moltes escombres iguals, sinó escombres diferents segons el que calgui escombrar.

En aquesta línia, la idea de fer accions de difusió de les feines dels administradors em sembla bona. D'una banda, ajudaria a desmentir algunes idees que tenim preconcebudes sobre la feina d'administrador/a, de l'altra, engrescaria més editors i editores a col·laborar-hi i, sobretot, a saber com poden col·laborar en funció de les seves capacitats.

Insisteixo amb el factor temps: ara com ara fer d'editor demana molta disponibilitat i aquest és precisament un dels elements que fa que les dones no ens hi llancem. Malauradament encara avui sobre nosaltres recau un percentatge més alt de dedicació a la família. Passem de cuidar fills a cuidar pares sense ni adonar-nos. Jo mateixa, fins no fa gaire no tenia temps ni tan sols d'editar. Hi ha altres esculls que fan que les dones no participem activament a la vida diària de la Viquipèdia però aquest és un altre debat...

Per acabar: personalment, tal com està plantejat ara mateix el perfil d'administradors, no em plantejo optar a ser-ho. No podria complir amb la feina i sera irresponsable per la meva part. Gràcies @Alzinous per pensar-hi!

Una abraçada i que tingueu una bona entrada d'any!

Paucabot (discussiócontribucions)

No acab d'entendre això reformular el paper dels administradors. Els permisos d'administrador ja permeten agrenar més i agrenar menys segons les disponibilitats de cadascú. El que pot fer més, agrena més i el que no pot tant, menys.

Les eines de les quals disposen dels administradors estan definides aquí: Viquipèdia:Administradors#Eines dels administradors.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

He llegit la llista de les tasques exclusives dels administradors i tinc un dubte gran. La pregunta pot semblar de torra-collons, però la faig des del respecte i el desconeixement.

Tret de Consultar les pàgines no vigilades (diria que tothom pot fer-ho), la resta de tasques dels administradors no m'han semblat que siguin exigents, en quant al temps que cal dedicar-hi. És així?

No estarem barrejant tasques administratives amb tasques d'aministrador?

Gràcies i perdoneu de nou.

Paucabot (discussiócontribucions)

Com ha comentat el company Vriullop, hi ha molta feina per fer i la pàgina d'estadístiques et pot donar una idea de la tasca que això suposa. En general, però, el problema no sol ser només pitjar el botó de blocar, protegir o d'esborrar. Això és senzill. El que de veres duu feina és comprovar que aquell usuari, segons la normativa ha de ser blocat, que aquella pàgina ha de ser protegida o que aquell article s'ha d'esborrar perquè incompleix el copyright. No vull dir que sigui una feinada, però t'hauria de donar una idea que necessitam més mans que els que hi feim més feina, demanem ajuda.

Per cert, que Consultar les pàgines no vigilades és una eina per consultar la llista de les pàgines que ningú no vigila. Tu les pots consultar però no saps mai si és una d'aquestes o no. I jo, es veu que sí: Especial:Pàgines desateses (edit).

I no, no he confós les tasques d'administrador amb les de manteniment, encara que per les de manteniment també es necessitin més mans. Aquí estam parlant estrictament de les tasques dels administradors.

Vriullop (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)
ReginaManresa (discussiócontribucions)

Ja que se m'ha mencionat en aquesta conversa, he de dir que no crec que doni el perfil per aquestes tasques. Que ni tan sols tinc molt clar quines són, cosa que ja és un indici de la meva poca expertesa en el tema.

Paucabot (discussiócontribucions)

@ReginaManresa: Jo crec que sí que ho podries fer molt bé i tots els qui som administradors n'hem après després de ser elegits. Quines són les tasques que no saps quines són? De ben segur que la resposta pot ajudar-te a tu i d'altres possibles candidats.

Dragonfly137 (discussiócontribucions)

A mi em passa una mica com la @ReginaManresa, a més que estic entre TFG, l'últim any de carrera, ser professora de reforç d'una noia que està fent batxillerat... Total que no disposo de tot el temps del món i m'he mirat la Guia per a administradors i imagino que m'haurien d'ensenyar la majoria de les tasques. Tot i així, crec convenient que s'ha de renovar la plantilla i ensenyar a gent nova, així que intentaria dedicar part del meu temps en tot això.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

@Dragonfly137, això vol dir que et candidates o vols quedar-te, provisionalment, a la banqueta?

Dragonfly137 (discussiócontribucions)

Imagino que em poso com a candidata, però tal com he dit, imagino que algú m'haurà d'ensenyar aquestes tasques (ja que amb la pàgina que ho explica no tinc suficient) i que espero no rebre massa pressió a l'hora de realitzar-les. És a dir, jo em comprometo a reunir una estona cada dia per fer-les front, però com ja he dit actualment disposo de poc temps lliure i espero que no se m'exigeixi massa, que pugui anar fent segons el meu temps disponible. Per altra banda, no tinc res més a dir, estic d'acord en la renovació de personal i en que hi hagi més dones, i també joves, que estiguin dins del grup d'administradores.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Bon dia.

He preparat la llista que comentava més amunt amb en Pau. Us resumeixo aquí el procés:

He fet una estadística de participacions. Les he dividit en dos grups:

  • A: Participacions en propostes d'esborrament, peticions a administradors, patrulla, taverna tècnica (multimèdia & tecnicismes), taverna propostes i taverna ajuda.
  • B: Participacions en taverna novetats, reanomenaments, concursos llargs (10.000 i diumenge de les refs) i el ranking global d'edicions.

He seleccionat com a Candidatables x estadístiques els usuaris que han destacat en, almenys:

  • 3 seccions del grup A + 1 secció del grup B
  • 2 seccions del grup A + 2 seccions del grup B

Veureu que hi ha 5 columnes:

  • L'esmentada de Candidatables x estadístiques
  • Candidatables x proposició, que són les que heu anat comentant fins ara
  • Declinacions
  • Banqueta (per qui prefereixi quedar-se en stand-by i només esdevenir candidats si no hi ha suficients voluntaris)
  • Candidatures (que volen iniciar el procediment oficial i les votacions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)

Els que esteu a les dues primeres columnes, si us plau, canvieu-vos a les altres tres. Si voleu proposar a algú més, afegiu-lo a la segona columna, fent-li ping.

Per últim, si no hi sou a les dues primeres columnes però voleu candidatar-vos directament, només cal que us apunteu a l'última columna.

(Editeu amb l'editor de codi)

  • Actualització: uneixo les dues columnes de nominats (15/01 10h).
Misterspritz (discussiócontribucions)

Bona tarda!! Gràcies per tenir-me en compte, @Paucabot. Jo em posaria de moment a la banqueta.

Robertgarrigos (discussiócontribucions)

Moltes gràcies @Cataleirxs per la menció, però no crec estar encara preparat per això. Potser més endavant, però ara em falten coneixements i experiència.

Xvazquez (discussiócontribucions)

Bon dia. Gràcies per tenir-me en compte, @Paucabot. Em poso a la columna "candidatures".

Jordi escarre (discussiócontribucions)

Bon dia!! Gracies per proposar-me, @Paucabot Tinc força disponibilitat de temps, però amb fa una mica de respecte. Amb poso a la banqueta.

Willy31igd (discussiócontribucions)

Gràcies per pensar en mi, @Cataleirxs, però aquests darrers mesos he estat força inactiu i prefereixo no fer el pas.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Gràcies per pensar en mi, @Cataleirxs, però em pots passar a la columna "declinacions".

No és l'única raó, però crec que hem de pensar en gent amb menys antiguitat que ens fa falta més frescura.

Paucabot (discussiócontribucions)
Davidpar (discussiócontribucions)

Hola, moltes gràcies per la proposta, però la declino. Em sap greu, reconec que la situació és preocupant, però en aquest moment no m'hi veig amb cor. De totes maneres, animo a fer el pas a qui pugui/vulgui!

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Em temo que d'aquesta llista, per les seves edicions o dubtes, no tot el 100% compleix o coneix amb prou experiència o solidesa el llibre d'estil i les polítiques. Les tasques per fer no requereixen grans esforços, però sí dominar amb solvència el codi wiki, conèixer-se bé les pàgines que regeixen bé el projecte i actuar seguint els consensos vigents.

Paucabot (discussiócontribucions)

Ningú no neix après. En tot cas, tothom podrà dir-hi la seva si arribam a tenir candidats.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Evidentment, però per a ser administrador cal haver passat una infància i adolescència viquipedista primer. La llista és bona, jo apel·lo també a que cada viquipedista sigui conscient de la seva etapa de creixement personal dins del projecte per valorar la conveniència sense precipitar-nos. Si una cosa és positiva dels (pocs) administradors que hi ara, és que teniu el respecte de la comunitat i ningú qüestiona que us coneixeu exhaustivament les eines, el codi, les normes i la resta de la comunitat..

Paucabot (discussiócontribucions)

No sé si tots els altres candidats són vells o de mitjana edat, però només hi ha un adolescent a la llista que he posat jo (menys de 1000 edicions i menys d'un any d'antiguitat) i pens que pot ser bo per injectar saba nova a l'equip d'administradors. Altres companys també han proposat usuaris bastant novells que també em semblen bé. En tot cas, sempre es poden presentar propostes alternatives o objectar en les votacions.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Objectar abans té l'avantatge de no personalitzar. Votar en contra d'algú que ha tingut la bona fe de presentar-se sap greu, com a mínim. Pot ser per això tendim no votar gairebé mai en contra a les votacions per administrador.

Dit això, una mica d'acord amb tots plegats. Com diu en Xavier és important l'experiència, una mica per la tècnica però sobretot per saber què té consens i què no en té (o no se sap que en tingui). Ara bé, també és cert que hi ha prou feina a fer com per que l'experiència no sigui imprescindible per tot, i que la manca d'experiència es pot suplir amb una bona dosi de prudència (i no a l'inrevés com de vegades passa).

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Com diu en @Pere prlpz, provo de ser realista i que entenem que, malgrat sempre pressuposem bona fe i ens ajudem, no tots els usuaris (molt) actius estan preparats per a tasques d'administració. I cal assumir-ho com un simple procés natural d'aprenentatge pel que hem de passar tots, res que no sapigueu.

Parlant d'adolescents, el que sí és bona notícia és que fins a 5 dels noms proposats són o han passat pel Portal:Joves. I estic convençut que com a mínim un parell assumiran les propostes que els heu fet. Això vol dir que mentoritzar novells, quan s'hi dedica temps i voluntariat, funciona orgànicament :)

Cataleirxs (discussiócontribucions)

La veritat és que la llista de Joves fa molt de goig. Qui pogués :__

Vallue (discussiócontribucions)

Gràcies per pensar-hi, però tant per la falta de disponibilitat continuada, així com la manca d'experiència en aquests temes, no em puc permetre acceptar la proposta. Entenc que és una feina clau pel bon funcionament del projecte i que cal incentivar les persones que tenen més possibilitats amb el suport i el guiatge necessaris. Puntualment, compteu amb el que bonament pugui !.

Jmrebes (discussiócontribucions)

Cap inconvenient en ajudar amb tasques administratives. No em considero una persona dedicada especialment a la Viquipèdia però en soc un defensor tant de la idea de l'enciclopèdia lliure com de la llengua catalana. Això sí, ningú no neix preparat, necessitaré ajuda. Gràcies per pensar en mi, tot i que la responsabilitat em preocupa més que l'honor que em feu posant el meu nom a la llista de candidats.

AlbertRA (discussiócontribucions)

Encara em queda molt per aprendre sobre les polítiques de la VP i poder fer una administració responsable, així que declino la invitació. Salut i feliç 2022 a tothom!

Desesser (discussiócontribucions)

Paucabot, agraït per la menció. No havia vist aquesta proposta fins ara mateix, ha coincidit amb uns dies que no he tingut temps de viquipediejar. Probablement aquesta situació se'm prolongarà per uns quants mesos més dels que voldria, per la qual cosa tampoc no hauria estat en condicions d'acceptar el repte; potser en una altra ocasió.

Jmarchn (discussiócontribucions)

Moltes gràcies per la menció que em fas, més tenint en compte les discrepàncies que tenim i les discussions que hem tingut. Però no m'hi puc dedicar per ara. Comprenc que el fet ser administrador comporta un gran treball i dedicació (tal com tu dus a terme i com ens ajudes). En aquests moments (encara no m'he jubilat de metge de família i amb això de la covid anem més enfeinats/necessitats). No dic que potser en un futur m'ho replantegi, però ara visc al dia; i arribat al moment de la jubilació potser em dediqui a millorar i completar articles del camp que conec, que moltíssima feina hi ha per fer; tot esperant havent enllestit abans projectes inacabats (per exemple, infotaules multilingües).

FranSisPac (discussiócontribucions)

Gràcies @Pau per confiar en mi. Em sap greu haver-me d'afegir a les declinacions. Qüestió de disponibilitat i ànim.

TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)
General Basset (discussiócontribucions)

Moltes gràcies @TaronjaSatsuma. L'any 2021 he tingut la Viquipèdia prou abandonada, dedicant prou més temps al projecte d'imatge (Wikimedia Commons). Aquest any 2022 assumirem l'escanejat, tractament digital i alliberament a Wikimedia Commons de l'arxiu fotogràfic de Maiques, actualment a l'ajuntament de Benifaió del País Valencià. Amb tot això, més l'arxiu de Nácher d'Algemesí, on anem prou lents, mirant horaris no podria dedicar més de 300 hores l'any 2022, més o menys, a tasques d'administració i principalment podria fer-ho pel matí. No sé si aquesta aportació ajudaria al col·lectiu de viquipedistes i no sé si sóc la persona que necessitem ara. Però em puc comprometre des del 12 de gener si la comunitat vol. Passeu molt bon any tots.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Crec que en @MALLUS:, si vol, també ho podria fer molt bé.

MALLUS (discussiócontribucions)

Bon dia i gràcies per pensar en mi per a aquesta tasca. No tinc "vocació de policia", però si convé ho puc fer. Per tant, ja podeu comptar amb mi, atès que si alguna cosa faig és navegar per la Viquipèdia durant força hores al dia.

Socialdilema (discussiócontribucions)

Hola, moltes gràcies per proposar-me, però em temo que haig de declinar. En primer lloc, no crec que tingui l'experiència per fer d'administrador i, en segon lloc, no disposo del temps per ser administrador. Potser més endavant si que acceptaré!

De moment però, em quedaré a la banqueta per si canvio d'opinió i fessin falta més administradors.

Ferinancat (discussiócontribucions)

Jo no puc, bàsicament per falta de temps ara mateix. En una setmana la meva parella surt de comptes i serem un més a casa, i com podeu comprendre, la viquipèdia no serà a la llista de prioritats. S'agraeix la confiança. Salutacions

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Enhorabona! Gaudiu-ne l'experiència al màxim i en el futur t'esperem amb més ganes que mai i qui sap, potser acompanyat d'un petit nou viquipedista :)

KajenCAT (discussiócontribucions)

Al principi, només volia posar-me, com a molt, a la banqueta, ja que considero que molts altres editors serien més adequats per la seva veterania i experiència. No obstant això, com que veig que molt pocs es presenten, si el que cal son mans i ganes, em puc presentar.

ReginaManresa (discussiócontribucions)

@Paucabot no ho deia pas en broma que no sé quines funcions són. Però benvingudes les explicacions al respecte. En tot cas, no sóc gens experta en informàtica

Amadalvarez (discussiócontribucions)

És més important tenir criteri i valorar el comú per sobre del propi per fer bé aquesta feina.

Els coneixements tècnics que calguin, s'aprenen.

Paucabot (discussiócontribucions)
ReginaManresa (discussiócontribucions)

Gràcies. Ho he mirat. No tinc clar en què es tradueix a la pràctica. Un no pot estar mirant tota l'estona totes les edicions que es van fent, no? P. ex. per detectar si algú està vandalizant. Com es fa? Controlar vandalisme o fer alguna cosa tècnica, ok. Mediar entre gent que discuteix perquè l'un li ha esborrat no sé què a l'altre, diria que no serveixo

Paucabot (discussiócontribucions)

Bon dia, Regina. Les tasques més senzilles són rutinàries: esborrar cacaculopedopis, eliminar copyvios passat el termini d'una setmana, etc. Ni tan sols fa falta seguir Especial:Canvis recents, ja que d'altres usuaris els poden detectar i etiquetar, a punt perquè un administrador hi faci una segona revisió i si, és adequat, les esborri.

A la pràctica, només has d'anar a Categoria:Calaix dels administradors i fer el que vegis clar de les tasques pendents.

ReginaManresa (discussiócontribucions)

Ups! No sé què són ni cacaculopedopis, ni copyvios. Ja veus... Si es tracta d'entrar a un lloc i revisar el que hi ha per fer, d'acord. Mediar en picabaralles i decidir què s'ajusta a les normes i consensos i demés, no ho veig clar. Però puc fer només el que m'hi senti bé. La resta ho fa algú altre. I, si creieu que no serveixo, doncs me'n feu fora i tots tranquils (jo la primera).

Paucabot (discussiócontribucions)
Amortres (discussiócontribucions)

He estat en massa polèmiques com per poder ser un candidat de consens, i em despenjo de la proposta.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Precisament els administradors sempre són al punt de mira de les polèmiques, especialment perquè una de les tasques desagraïdes però necessàries és posar ordre en discussions entre usuaris o en casos de conflictes d'edicions. Els usuaris que feu ja diverses tasques de manteniment i us coneixeu el panorama, i que per tant ja n'heu entrat en més d'una i teniu experiència en com actuar, sou els que, al meu parer, teniu més fusta i capacitat per continuar fent-ho (simplement que ara amb l'etiqueta d'administrador).

Jmrebes (discussiócontribucions)

@Xavier Dengra, potser és una tasca desagraïda, amb conseqüències inevitables en les relacions amb alguns usuaris, però es pot fer amb tota la mà esquerra del món i amb tota la desafectació que sigui possible. És més complicat el manteniment de pàgines seguint el criteri establert i consensuat, que no sempre coincideix amb el personal.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sobre polèmiques, conflictes i relacions, diria que els conflictes que surten habitualment no tenen gaire a veure amb ser administrador, i les feines administratives potencialment conflictives com intervenir en baralles havent de decidir si blocar algú són molt poc habituals. Jo ara mateix tinc divergències importants amb uns alguns administradors, però no és pel que fan com a administradors sinó pel que fan com a editors o botaires. Aleshores el fet que (per exemple) els criteris per proposar esborrats de l'@Amortres no siguin compartits per part de la comunitat no l'inhabilita per ser administrador. Sí que seria un problema si pretengués aplicar uns criteris no compartits pels esborrats ràpids.

Jmrebes (discussiócontribucions)

@Pere prlpz: a això dels criteris compartits és al que em refereixo quan parlo de la complicació de la tasca d'un administrador. Cal conèixer molt bé les bases consensuades de cada tipus de conflicte abans poder intervenir. Temps al temps, només és qüestió d'observar i aprendre abans de prendre decisions.

Loupeter (discussiócontribucions)

Ahir quan vaig llegir la proposta del Pau em vaig quedar una mica sorprès, fa molts anys vaig sospesar fer aquest pas però finalment ho vaig desestimar. Avui, amb una escenari vital diferent, i després de rumiar-ho molt, he decidit fer el pas endavant. El que no puc aportar és joventut, ja voldria jo! @Paucabot, gràcies per la confiança.

Pallares (discussiócontribucions)

Bona tarda. Si calen mans, apunteu-me com a candidat. Gràcies, @Paucabot per proposar-me. Pel que dieu, crec que podria donar un cop de mà en algunes hores on no hi ha tanta disponibilitat d'administradors. Ja demanaré ajuda, en tot cas.

Pilardenou999 (discussiócontribucions)

Gràcies companys per esmentar-me. Si és per fer feina, aviat acceptaria la proposta, perquè ja veig que fan falta mans, i diversitat també potser, però em sembla que em falta experiència.

Alzinous (discussiócontribucions)

Hola Pilardenou999, la teva experiència a la Viquipèdia (com editora) és més que sobrada i demostrada, però, a més, la teva trajectòria fora de la Viquipèdia també és una experiència molt vàlida a tenir en compte. L'experiència en l'administració ja arribarà, a poc a poc, com diu el Pau. Els que coneixem la teva feina aquí, sabem que tens una destresa especial per descobrir detalls que a la majoria ens passen per alt. Des del meu punt de vista, ets una molt bona candidata i a més compleixes els requisits que se suggerien en el primer plantejament: ser dona i haver-te registrat en els darrers vuit anys. Com tu has insinuat, la diversitat és important i la Viquipèdia necessita dones fent tasques d'administració i sang nova.

Aprofito també per animar a presentar-se com a candidata a Mercè Piqueras, actualment molt compromesa amb tasques de manteniment, una editora que mostra molt bones maneres en les discussions i debats, qualitat molt valorada en el perfil de les persones dedicades a tasques d'administració.

Paucabot (discussiócontribucions)

L'experiència la pots adquirir a poc a poc mentre t'habitues a la tasca, Pilardenou999. Els vells ja mirarem d'ajudar-vos en tot el que poguem.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Gràcies @Paucabot i @Alzinous, per pensar en mi. Sí, faig tasques de manteniment sempre que puc perquè m'estimo la Viquipèdia i voldria que fos la millor. Aprofundir en les polítiques de la Viquipèdia, em veig capaç de fer-ho i, fins allà on en sóc conscient, penso que respecto les normes consensuades (cosa que no vol dir que sempre hi estigui d'acord, però és el que hi ha). Però dominar el codi wiki, que m'ha semblat que algú deia que era un requisit, no penso que pugui aconseguir-ho mai. De fet, tot i que vaig començar a fer edicions el 2008, fins que no em vaig adonar de l'existència de l'editor visual, no em vaig llançar a fer articles.

Dragonfly137 (discussiócontribucions)

En el meu cas tampoc sóc una experta en el codi wiki ni de bon tros (i no per no voler-ne), per això em comprometo a mirar-me minuciosament la Viquipèdia:Guia per a administradors per tal de comprendre les tasques i, mica en mica, anar-ne aprenent. Com bé ja s'ha dit, tot es pot anar aprenent, encara que siguem novells alguns. També penso que com més administradores siguem, menys càrrega de feina hi haurà per cadascú, per tant, veig molt positiu que cada cop hi hagi més candidates.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Veient els registres dels administradors més actius, les activitats més usuals són esborrar pàgines per destrucció directa o diferida (incloent una pila de copyvios), blocar usuaris i protegir pàgines. Tot i que els administradors també fan feines tècnicament una mica més complicades com esborrar plantilles o fusionar i dividir historials, i també algunes de molt més complicades que aquestes, sembla que per les feines més necessàries el que cal no són coneixements tècnics sinó entendre les polítiques i el consens de la comunitat.

De fet, a l'hora d'avaluar els candidats, més que els coneixements tècnics em preocuparien les interpretacions laxes dels propis conflictes d'interès (o grans proximitats), el menysteniment del consens o les concepcions estranyes sobre el paper dels administradors.

Mcapdevila (discussiócontribucions)

Hola a tots, veig q hi ha manca de candidats.. com sabeu estic jubilat i disposo de molt de temps, respecte a les tasques ja les aniré aprenent..

Capsot (discussiócontribucions)

Abans de tot, vos desitge a tots un molt bon 2022, tot esperant que vos mantingueu bé de salut i alhora que tot millore. Gràcies però no podria fer la faena bé primer per manca de temps (la faena de tresorer per a Amical i tota la resta ja em tenen molt ocupat...) i després per coses que no cal que esmente.... :) En qualsevol cas, molt bona iniciativa i fa goig veure tantes reaccions i estic segur que entre tots els noms de grans viquipedistes que acabe de veure, n'hi haurà alguns que faran una faena molt ben feta i portaran més valor a la Viquipèdia. Gràcies per endavant! Que vos vaja tot molt bé! Una abraçada ben gran) Claudi/Capsot

Paucabot (discussiócontribucions)

Bon dia a tothom.

Ara mateix tenim onze candidats, cosa que està molt bé. Voldria donar les gràcies a tots els que heu participat en aquest fil i, en especial, als que heu fet el pas.

Què us sembla si deixam fins a final de setmana (diumenge dia 9 inclòs) per acabar de presentar les candidatures?* Els candidats, hauríeu d'anar preparant una breu presentació de la vostra candidatura, ja que la necessitareu per formalitzar-la a partir de dia 10 (Viquipèdia:Candidatura a administrador).

En quant als que estan a la banqueta, potser podríem fer una segona ronda si hi ha moltes candidatures que no són elegides. Com ho veis?

* Amb el benentès de que qualsevol pot presentar la seva candidatura en qualsevol moment

Alzinous (discussiócontribucions)

La proposta inicial era escollir un nombre alt de nous administradors i administradores. Si es manté aquesta idea, seria bo poder comptar amb les persones que estan a la banqueta.

Amortres (discussiócontribucions)

Clar que si!

Jmrebes (discussiócontribucions)

Bon dia. De nou gràcies per animar-me a presentar-me, esperaré doncs al dia 10 per crear la meva pàgina de candidatura. Salut!

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Aprofito per fer una consulta (queixa?) sobre el procés de votació de les candidatures. Pel que he llegit, per aprovar la candidatura es valora tan sols el percentatge de vots a favor. Llavors, en un cas hipotètic:

  • Candidatura A rep 13 vots, 9 a favor i 4 en contra. És un 69% de suport i, segons la norma, quedaria fora.
  • Candidatura B rep 2 vots, els 2 a favor. És un 100% i, segons la norma, s'acceptaria.

Si és així com es fa, no ho trobo correcte. Hauria d'haver un mínim de vots.

Jmrebes (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)

No, no és així. Fixa't que, tal com diu aquí (En qualsevol cas, es tracta de determinar si hi ha prou consens) els buròcrates hauran de verificar que hi ha un consens. Dos vots a favor no ho compliria.

Paucabot (discussiócontribucions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)

Per cert, què se sap de @Kette~cawiki? No voldrà presentar-se de nou?

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Aprofito (II) per fer una petició.

Aquí hem parlat sobre els requisits per esdevenir administradors, les candidatures hauran de respondre preguntes directes sobre les seves capacitats, intencions, etc... D'altra banda, hem vist com usuaris de llarga experiència s'han baixat del carro - o han ignorat la crida - per diversos motius. Potser la resta de nominats (ehem, jo...) pot sentir massa respecte per presentar-s'hi.

Per tal d'animar als indecisos, demano als administradors actuals que aportin alguna experiència positiva de la seva tasca.

Gràcies.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si vols experiències sobre administradors m'imagino que fer un cop d'ull a Viquipèdia:Petició als administradors i Viquipèdia:Sala dels administradors et pot donar una idea del que no són accions rutinàries.

Per altra banda, ja no trobo on vas dir que no et presentaves, però si un motiu era la relativa manca d'experiència, a la vista de la llista de candidats això ja no sembla un impediment tan gran.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

En realitat no he arribat a explicar els meus motius.

Vaig apuntar-me des del començament a la llista de Declinacions i em vaig canviar a la Banqueta per solidaritat amb el projecte i la necessitat manifesta de tenir més mans (quan els dos primers dies gairebé tothom deia que no), no per un desig real de ser administrador ara mateix.

Vaig entrar a la VP amb el desig d'aportar escrivint i, a més, m'agrada fer edicions menors, participar a la taverna i fer tasques administratives. Però preferiria fer-ho al meu ritme, segons em vingui de gust a cada moment, sense obligacions pel càrrec.

De fet, si hagués de votar la meva pròpia candidatura, l'objectaria per no tenir prou coneixement dels consensos i acords vigents (com a mostra, la meva pregunta d'abans sobre el percentatge per ser acceptat). Si tot segueix igual, em presentaré en una propera convocatòria.

Aquest any, a més, <spam> vull preparar dos viquiprojectes que em fan molta il·lusió </spam> i em falten hores per fer-ho tot.

Per cert, el teu nom segueix a la primera columna... :P

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Ja tinc prou feina decidint si són adients alguns dels que s'hi han presentat voluntàriament, com per dedicar-me a pensar si ho soc jo que no li veig l'interès a fer d'administrador.

Vriullop (discussiócontribucions)

Viquipèdia:Guia per a candidats a administrador#Procés de candidatura: "Una candidatura pot ser oberta pel mateix candidat o per algú altre que el proposi [...] El mateix candidat o el seu presentador explica per què seria bo per la comunitat tenir-lo com a administrador [...] La presentació pot ser ampliada per altres que es vulguin afegir com a proposants destacant els aspectes que creguin rellevants."

Pcm (discussiócontribucions)

Gràcies Paucabot per la proposta, però en aquests moments he de declinar l'oferiment. A més veig que ja hi ha un nombrós grup de candidats, cosa que m'alegra perquè demostra que la viquipèdia és ben viva.

Pilardenou999 (discussiócontribucions)

Agraeixo les valoracions i els ànims, Alzinous i Paucabot, ben de veritat. Em faig el propòsit de començar a interessar-me per les tasques d'administradora per incorporar-m'hi, si encara fa falta, amb una mica més de rodatge.

Rocafera (discussiócontribucions)

Bon dia a tothom, Sento no haver respost fins ara, els dies de Nadal són intensos per a mi.

La proposta del @Paucabot m'ha afalagat molt, no m'ho esperava gens. Malgrat la meva activitat, la meva dedicació no deixa de ser passiva en els temes més interns. No tinc gaire clar, a més, que vol dir a la pràctica prendre la responsabilitat d'administrar.

Si no hi hagués hagut prou candidatures, m'hi hagués presentat, perquè no voldria que la falta de mans malmetés un projecte en el que hi crec i m'agrada de participar. Però veient que s'ha arribat a uns mínims, esperaré fins a aquest cap de setmana a decidir-me, ja que ni tan sols he pogut mirar amb calma tot el que representaria això.

Salutacions

Paucabot (discussiócontribucions)

Bé. Sembla que tenim, idò, dotze candidats. Recordau que, a partir de demà, podeu presentar la vostra candidatura (o la pot presentar un tercer) seguint les instruccions de Viquipèdia:Candidatura a administrador.

Una altra vegada, gràcies a tots els que heu participat en aquest fil!

PS. Si voleu veure com es presentaren els candidats anteriors per agafar idees, podeu consultar Categoria:Candidatures a administradors.

Jmrebes (discussiócontribucions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)
AlbertRA (discussiócontribucions)

Bona tarda, se suposa que ja es pot votar a l'apartat "Opinions" de la candidatura de cada usuari i que la data límit és el 25 de gener?

General Basset (discussiócontribucions)

Sí.

Xvazquez (discussiócontribucions)

Retiro la meva candidatura, penso que em vaig precipitar, no crec que pogués aportar gaire fent d'administrador. Gràcies.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Hola a tothom. Estic fent preguntes a les candidatures en base a les estadístiques aquelles que vaig treure per fer el primer llistat d'elegibles. Les preguntes són en base a aquestes dades, sense haver llegit la vostra presentació i altres preguntes, per mantenir-me el més neutral possible. Ho aviso per què potser pregunto coses que ja heu explicat amb anterioritat, no pretenc ser redundant. Gràcies

Capsot (discussiócontribucions)

Bon vespre a tots, vull fer una crida especial (i insistent) a algunes viquipedistes (@Pilardenou999, @Dragonfly137, @ReginaManresa) per a que es presenten. Conec i aprecie les vostres grans qualitats (i sé que no so'c l'u'nic) i voldria (ho desitge de tot cor) que poguérem tenir més dones entre els administradors. Alhora lamente que no es presente Meritxell @Unapeça ja que al meu parer haguera fet una gran administradora. Totes tres teniu ja el meu vot abans de començar i si poguera votar per a vosaltres més d'una vegada amb vots als mitjons ho faria :). Més seriosament, vos pregue humilment ja que dissortadament no podré votar positivament per a les dues candidates actuals... Moltes gràcies per endavant per la vostra lectura i decisio'. Una abraçada Claudi/Capsot

ReginaManresa (discussiócontribucions)

Sento decebre't, però prefereixo no fer-ho. Amb tots els temes de consensos, coses admissibles o no, picabaralles diverses i coses semblants no tinc cap intenció de posar-m'hi. No va amb la meva manera de ser. I certament hom no es pot oferir per una tasca que ja veu que no farà. Ho sento.

Capsot (discussiócontribucions)

Bon dia, no patisques, ho entenc molt bé.... ho lamente. De fet com més perfils més "neutres", millor ambient crec jo i faena més repartida; però evidentment si ser editor pot cremar, ser administrador pot ser més feixuc encara... En qualsevol cas, gràcies per la resposta i la faena constant i la seua qualitat. Fins ben aviat! Molt bona setmana! Claudi/Capsot

Unapeça (discussiócontribucions)

Moltes gràcies Claudi/@Capsotper les teves paraules tan amables però em reafirmo en el que ja vaig dir. El motiu principal és que, per causes personals, és probable que en un futur immediat no gaudeixi del temps que tinc ara i no acostumo a comprometre'm en feines que pot ser que no pugui assumir. Alhora, subscric les paraules de la @ReginaManresa i, encara més, després de les intervencions que s'han fet els darrers dies. Una abraçada.

Capsot (discussiócontribucions)

Bon dia, de res Meritxell. Ho entenc perfectament, no et preocupes! Tinc una idea del que és... i hi ha moments a la vida amb poques oportunitats/poc temps, ni ganes de complicar més les coses... Gràcies pel que fas tant a la Viquipèdia que al voltant d'Amical! Que et vaja tot molt bé. Fins ben prompte.

Dragonfly137 (discussiócontribucions)

Gràcies Claudi per aquesta crida! Aquesta setmana estic d'exàmens i potser no podré estar massa disponible, però a partir de la següent estic més que disposada a llegir-me tot el que faci falta per aprendre tasques d'administradora. Moltes gràcies per la confiança!

Capsot (discussiócontribucions)

Bona tarda; supose que és massa tard, però per a la propera vegada, no sé si una persona com Arnandis (diria que no he vist el seu nom més amuntet, i pense que edita constantment), que al meu parer fa una gran faena constant i discreta (i a més de ser dona és valenciana), no podria proposar-se com a administradora. Bon dia, Claudi/Capsot

Pilardenou999 (discussiócontribucions)

Voldria preguntar als més veterans si aquest és el to habitual en aquesta mena de processos, i si els sembla adequat. Jo el trobo fora de lloc (em refereixo concretament a les primeres intervencions adreçades a dues de les candidates). Vull demanar respecte i contenció. Sempre he vist i sentit parlar de la cortesia, l’etiqueta, el fair play viquipedista i veig que en Xavier fa servir paraules gruixudes, acusacions greus, i un to que a mi em sembla agressiu, excessiu, encara que en Pau en digui, de manera benevolent, vehemència (si m’equivoco, ja m’ho fareu saber, amablement, sisplau).

També desitjo que no us resulti agressiva la meva petició de mesura. Em sembla que el que fan les persones, dins o fora de Viquipèdia, no ho fan per molestar, encara que de vegades molesti. Ara penso que potser aquest to de què em queixo indica com d’agredit es pot haver sentit algú amb la campanya externa… potser també així es deuen sentir les dones que no es troben representades en el masculí genèric. Algun dia s’hauria de tractar de nou, això, sense gaires crits, i amb mesura, sí. N’hi ha que no hi estem acostumades, a aquest to tan agre, i tampoc no ens hi volem acostumar. Vull agrair a les altres intervencions això que demano per a les primeres, encara que hagin de mostrar objeccions. Si no fos per això no s’hi podria entrar, en aquesta taverna!

Gràcies a totes i a tots per les vostres candidatures, tenen molt de mèrit i sou molt valentes. S’ha de tenir coratge!

Leptictidium (discussiócontribucions)

Trobo molt desafortunat que la teva reacció a la queixa, legítima i fonamentada, del Xavier per l'assenyalament que ha patit en una plataforma externa sigui llançar-li una nova pulla a la Taverna. És més, em sembla un cas clar de llum de gas per intentar girar la truita i que la víctima quedi com el dolent de la pel·lícula.

Que el Xavier empra un to enfadat? No ho crec pas, però encara que fos així, tindria tota la raó del món. És totalment in-ac-cep-ta-ble que ell i altres viquipedistes hagin estat objecte d'assenyalament en xarxes socials pel simple fet de tenir un punt de vista diferent del d'altres usuaris.

Em sembla molt greu que hi hagi qui intenti treure-li ferro a aquest assenyalament amb l'argument que qui assenyala també fa contribucions valuoses a la Viquipèdia. En ocasions anteriors, quan un viquipedista ha estat atacat en plataformes exteriors, sempre hem sortit tots en tromba a defensar-lo: per exemple, quan la caverna mediàtica va fer befa del @Kippelboy: per voler utilitzar una torradora en la seva llengua, o quan gent va atacar el @Paucabot: a Twitter farà un parell d'anys. I aquesta vegada no ha de ser diferent, no pot ser diferent, pel simple fet que qui faci l'assenyalament sigui algú de dins de la mateixa comunitat.

AlbertRA (discussiócontribucions)

Dispenseu que em posi pel mig, però com a membre de la comunitat viquipedista preferiria estalviar-me aquest serial. Sense apel·lar a cap burocratisme ni corporativisme, considero un error confondre la crítica amb l'atac i la dissensió amb poc menys que terrorisme. Sort que després de la tempesta ve la calma.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Quan va acompanyada de noms, preses de pantalla amb fotos i comentaris en to de burla en xarxes socials, és crítica o és un atac?

Sé que és una situació desagradable, a mi tampoc no em fa cap gràcia, però no podem escombrar-la sota la catifa.

Pilardenou999 (discussiócontribucions)

Ja et trobava a faltar

Pau Colominas (discussiócontribucions)

En la mateixa línia que en Leptictidium, crec que qui ha encetat les acusacions greus i el to agressiu és qui ha encetat una campanya a les xarxes socials d'assenyalament amb noms i cognoms. Les discrepàncies en les preses de decisió de la Viquipèdia s'han de solucionar per mitjà del debat i sempre que es pugui del consens intern, i no de l'astroturfing o dels assassinats a la reputació. Us n'adoneu que un assenyalament públic pot comportar un greuge en la vida privada de la persona assenyalada, ja sigui a l'hora d'obtenir feina, de relacionar-se amb d'altres o de la pròpia salut mental? Estem parlant de coses grosses, que ni es poden ni s'han de passar per alt.

Pilardenou999 (discussiócontribucions)

Claudi, gràcies per la teva amabilitat i confiança. Sóc capaç de fer feina però em sento molt inexperta, encara. I per entrar en un procés així no tinc les condicions. És dissuasiu, ja ho veus.

Capsot (discussiócontribucions)

Bon vespre/bona nit/bon divendres Pilar, gràcies per la teua resposta. Crec que més enllà de les polèmiques i de la teua inexpertesa, hauries de presentar-te com ho comentava Pau per a portar una altra veu, una altra visio' de les coses, i si pot ser apaivagar les tensions que puguen sorgir i precisament fer avançar la vostra causa però evitant, si pot ser, virulència tot respectant els companys, la seua faena i les opinions divergents. Dissortadament com ja s'ha comentat (no diré massa, ja que em sembla que no s'entén la cosa pel fet de posicionar-se com a dona (i doncs solidària o fins i tot vi'ctima) i a conseqüència insinuar que els homes no poden/podem entendre; una dicotomia que no m'agrada gens i no pense ser l'u'nic), la sèrie de tuits reiterats cada dia (més valdria crear un espai "femeni'/feminista" a la Viquipèdia per ressaltar les contribucions de les dones al nostre mo'n em sembla... seria una cosa constructiva) i el fet d'assenyalar persones, va més enllà d'un desacord que podria ser molt normalet sobre l'u's o no d'un masculi' genèric a les categories. Entenc molt bé que algu' es puga sentir vi'ctima a la Viquipèdia, m'ha passat més d'una vegada, i gosaria dir que ha passat a tothom; és probablement el fet de tindre coses virtuals i no una presència de carn i ossos, amb somriures, gestos i coses diverses que poden atenuar els comentaris i el to de les discussions. No negaré que probablement en el cas de les dones puga semblar, o fins i tot ser, més ofensiu, no ho sé dir... Es evident que vivim en un mo'n en el qual moltes coses s'han de millorar no només per les dones, sino' per les minories també, la gent diferent etc... i que com a home potser vaig carregat també d'estereotips o escrivint alguna cosa que no correspondria al que escriuria una dona. Ara bé, crec que s'han de mirar les coses amb quatre ulls i de manera completa. Molts articles sobre dones han estat fet per hòmens i s'han posat en marxa diverses iniciatives per a reduir el biaix de gènere i reduir la diferència massa significativa entre biografies de dones i d'hòmens. Jo mire de fer sobretot articles de dones quan tinc temps i crec que molts companys fan igual. Potser no els fem com vos agradaria però ho intentem i això ja s'hauria de reconéixer. No ens oblidem que la Viquipèdia no va sobrada de mans, som tots voluntaris, dediquem el temps que tenim a la nostra disposicio', variable en funcio' de les circunstàncies/vides de cadascu' amb una llengua que va perdent cada dia més pes social. Per favor, vos demane que no tirem pedres a la teulada. Trobe que les coses es canvien des de dins en general excepte en alguns casos en que és clar que has de fer pinya contra una mena d'"enemic" comu' i no em sembla que els viquipedistes siguem enemics tot i les tensions que hi puga haver (i no sé si hi alguna altra persona que es trobe massa sovint en mig de tensions com aquest pardalet... però també mire de ser positiu, i d'agrair, de quan en quan... :) ). En qualsevol cas, gràcies per les teues contribucions! Et pregue que t'ho penses i pugues representar les dones des de dins. No sé com votaran els altres, però jo ja t'ho he dit i t'ho torne a afirmar: votaré per tu. Bona nit i bona setmana, Pilar.

Dragonfly137 (discussiócontribucions)

Bona tarda, m'uneixo a la "tertúlia" per explicar el meu punt de vista, ja que al ser una de les candidates suposo que us pot interessar. Com crec que ha dit la Pilar i segurament altres candidates, no disposo d'una gran experència com a Viquipedista, tant pel que fa editar en sí (el codi i tal) com la política en sí, que malgrat la he respectada ja que em sembla coherent, molts cops he pensat que s'hauria d'anar renovant. Tot i així no sóc una persona que passi moltes hores al dia en aquesta plataforma i pel poc temps que he estat des de que vaig començar, ja he vist que sí que és cert que hi ha ganes de renovar-se i anar millorant, tant en termes d'estil com sobretot d'allò que manca la Viquipèdia, de la catalana i també de les altres.

Aleshores, almenys en aquests últims anys he estat conscient del biaix de gènere, del biaix històric i de molts altres biaixos en diferents aspectes, que vulguem o no es troben a la nostra societat, heteropatriarcal com és, i que per canviar-ho no crec que enfadar-nos amb la Viquipèdia i els seus voluntaris sigui la millor manera. Jo també crec que amb les petites coses, els petits canvis, el global d'aquest ajuda a millorar-ho tot en sí, però per tal d'aconseguir-ho s'ha de fer des d'aquí, aquesta mateixa plataforma, i únicament utilitzant les xarxes socials per fer difusió d'allò que ja s'ha parlat i aconseguit aquí. Trobo important que es mantinguin els usuaris com a usuaris alhora d'afrontar els problemes, i per tant parlar-los des d'aquí, perquè sí comencem a insultar-nos pels nostres noms a les xarxes, la Viquipèdia perd el seu sentit.

Que bé, estic dient tot això i no tinc gaire idea del que està passant realment, només ho he llegit per sobre, però el que vull dir amb tot això és que no podem plasmar el que sentim envers la societat anant en contra d'aquesta plataforma, ja que precisament nosaltres també en formem part i podem arribar a canviar coses, treballant amb equip i sempre, per vetllar pel coneixement lliure en català, i espero que algun dia, amb perspectiva de gènere. Fins ara però, el diccionari, la nostra llengua, la societat, el món professional, tots aquests i molts altres àmbits tenen mancances i només conseguirem millorar (pas a pas) amb l'esforç mutu de cadascú.

PD: perdoneu el gran nombre de faltes que deu tenir el text, porto uns quants exàmens i treballs fets aquesta setmana i tinc el cap fet un timbal.

Unapeça (discussiócontribucions)

Bon dia,

En primer lloc vull agrair el pas endavant que heu fet els que us heu presentat per a fer d’administradores i administradors: moltes gràcies per la vostra voluntat de treballar per la Viquipèdia i per l’interès que heu demostrat, abans i després d’aquesta votació, per fer que cada dia sigui una mica millor! En segon lloc, us demano disculpes per l’extensió d’aquesta intervenció. Sóc conscient que és llarga i costarà de llegir però l’espai de debat que tenim és aquest.

Us he de confessar que, amb aquesta votació, tinc una sensació agredolça. D’una banda, estic contenta i esperançada perquè aquestes companyes i companys s’han postulat per fer una feina molt necessària. De l’altra, enormement trista perquè un cop més constato que a la nostra Viquipèdia hi ha actituds que són nocives. Pot ser que al darrere no hi hagi mala intenció però el mal que fan a la comunitat (i a les persones) són importants.

Parlo especialment dels comentaris que s’han fet a les candidatures de la @Mercè Piqueras i @Tiputini. S’hi han fet acusacions serioses i s’ha parlat d’assetjament. No és la primera vegada que es parla d’assetjament en els espais de debat intern i no és la primera vegada que detecto que es fa d’una manera massa «alegre». L’assetjament és un fet molt seriós i les persones que el pateixen o l’han patit queden marcades de per vida. Algunes se’n surten, d’altres malauradament no. Sé molt bé de què parlo: jo en vaig patir i vaig trigar dos anys a recuperar-me mínimament (i vaig tenir molta sort i suport!). Per això, i perquè en el seu dia em vaig preocupar d’informar-me en què consisteix l’assetjament i quines són les característiques d’un assetjador, em crec prou capacitada per posar de manifest que hi ha accions que, encara que puguin fer mal a una persona en un moment determinat, o puguin crear un conflicte, no són assetjament. Una resposta airada no és assetjament, una discussió sobre una divergència d’opinions (encara que aquesta discussió es repeteixi) no és assetjament, un comentari puntual a Twitter no és assetjament. L’assetjament és repetit i constant i té a veure amb el poder que obté l’assetjador: quin poder poden obtenir les persones que protesten? Aconseguir un canvi? Conec personalment a la Mercè Piqueras i a la Tiputini i, ni de bon tros, encaixen en el perfil d’un assetjador, més aviat tot el contrari. No són persones sense empatia que gaudeixin de fer mal a altres persones. Els assetjadors són molt sibil·lins, saben amagar-se molt i molt bé i actuen d’una altra manera; no acostumen a liderar campanyes de protesta. En els darrers anys se m’ha afinat molt el nas a l’hora d’ensumar assetjadors i, creieu-me, no és el cas.

Com deia, vull pensar que els que heu fet servir aquesta paraula de manera tan poc encertada (en aquest debat i en els anteriors) no ho heu fet amb mala intenció. Però el mal ja està fet. Alhora, m’agradaria pensar que, en el futur, tots plegats serem més prudents a l’hora de d’emprar aquesta paraula.

Algunes persones, com a sinònim d’assetjament, han emprat la paraula «assenyalar» i s’ha parlat de diversos viquipedistes assenyalats. Però fins ara només he vist una captura de pantalla d’un comentari sobre un bloqueig a Twitter que, a més, la mateixa persona que el va fer va esborrar tant bon punt es va adonar que havia estat desafortunat. A molts ens semblarà no n’hi havia per tant, que això passa milers de vegades cada dia a Twitter, però és comprensible que una persona es pugui ofendre per un comentari com aquell. Ara bé, que aixequi la mà qui mai hagi fet un comentari fora de lloc i se n’hagi penedit; jo ja la tinc alçada. Em sap greu però necessito molt més per valorar si hi ha una campanya de desprestigi dirigida diversos viquipedistes.

Tampoc estic d’acord en la resta de pràctiques denunciades. Si per proselitisme entenem la «sol·licitud excessiva d'opinions d'uns altres wikipedistes a les seves pàgines de discussió» i la «sol·licitud de vots amb la intenció de modificar de manera tendenciosa els resultats d'una enquesta o votació» no entenc l’acusació. Que jo sàpiga, i corregiu-me si m’equivoco, cap d’aquestes dues persones ha enviat de manera reincident missatges a les pàgines de discussió d’altres viquipedistes per a forçar una votació. Pel que fa a l’astrosurfing, «la pràctica d'emmascarar els patrocinadors d'un missatge o organització [...] per fer que una iniciativa, campanya o projecte sembli que s'ha iniciat des de la societat civil, els moviments socials, de base o comunitaris»: fins on jo sé, i per tot el que he llegit en els espais de debat de la Viquipèdia i fora d’ella (que pot ser que no sigui tot el que s’ha escrit, ho admeto), mai s’ha amagat que darrere d’aquesta campanya hi ha viquipedistes però també lectores i lectors. Hi ha força tuits, articles a premsa i intervencions que aquest grup a fet que ho diuen clarament. I quant a l’assassinat de la reputació... ho sento, no el veig. Només s’entén si s’agafa de manera molt i molt esbiaixada. Qui seria la víctima? La persona que ha fet l’acusació, la Viquipèdia? De debò creieu que les mateixes persones que contribueixen a millorar la Viquipèdia se la volen carregar? O potser volen que sigui millor? Ah, i on són els bots? I l’spin doctor (assessor o assessora de premsa) que ha ajudat en tota aquesta estratègia? És veritat que no es tracta d’un concepte inventat i ja existia en altres wikis (per cert, que l’article català omet alguns exemples d’assassinat de la reputació que esmenten aquestes altres wikis, com serien el nazisme, el Zersetzung o el Kompromat). Però l’ús que se n’ha fet em sembla desmesurat i no deixa de ser curiós que l’article es publiqués just el mateix dia que diversos usuaris van emetre el seu vot contrari a una de les candidatures.

Entenc que que el fet que s’hagi portat fora dels espais de debat de la Viquipèdia la qüestió de la categorització en femení hagi creat daltabaix. Entenc que no agradi, entenc les polítiques de la Viquipèdia quant al debat i en general les comparteixo, i també entenc que el fet que una persona hagi format part d’un grup d’opinió contrari a un aspecte concret (molt concret!) generi interrogants sobre si sabrà defensar les polítiques de la Viquipèdia quan sigui administradora. Fins aquí, d’acord. El que no puc compartir és que aquest fet desencadeni acusacions que considero desproporcionades. Em preocupa molt que es coarti d’una manera tan taxativa i compartida la llibertat d’expressió de les persones. La llibertat d’expressió és un dret fonamental i està molt per damunt de les polítiques i dels consensos a què puguem arribar. Acordem el que acordem, tots tenim dret a expressar-nos lliurement com sigui i allà on sigui. I això em fa pensar en la intervenció del @Paucabot, que comparteixo totalment: la Viquipèdia demana a crits diversitat d’opinions. Com més serem més riurem i millor ens sortirà aquesta Viquipèdia. No es pot atacar de manera tan violenta les persones que pensen diferent que nosaltres: l’únic que s’aconsegueix és allunyar-les dels espais de debat i quedar-se només amb els nostres iguals. Si això passés, la Viquipèdia acabaria convertint-se en un espai endogàmic i crec que no era això el que es buscava quan es van demanar nous administradors.

Per acabar, us dic: Me too! Crec que no és cap secret que també formo part d’aquest grup de persones (viquipedistes però també lectores, no ho oblidem) que, segons alguns de vosaltres, han fet proselitisme, astrosurfing, assassinat de la reputació i no sé quantes coses més. Si no fos que les acusacions s’han fet de manera tan terminant (cosa que demostra que el fet preocupa molt a qui les fa i qui les comparteix), faria riure de pensar que som capaces d’idear una estratègia tan malèfica. Perdoneu la sorna però és que realment s’ha tret tot molt de context i s’ha portat a uns extrems gairebé surrealistes. Som persones que protestem, com tantes altres ho han fet abans que nosaltres, però al darrere no hi ha cap estratègia, ni conxorxa, ni encara menys ganes d’anar contra ningú. Què li diríeu a la Rosa Parks quan es va saltar la llei i es va asseure davant de l’autobús? Que deixés de fer-ho perquè anava contra la imatge dels Estats Units d’Amèrica? Només us diré que aquests dies en més d’una ocasió he pensat que vaig fer santament de no presentar-me com a candidata a administradora: hauria estat un malson.

Sé que he estat molt directa i perdoneu-me si he ofès o atacat a ningú. La meva intenció simplement era fer un toc d’atenció sobre aquesta dinàmica que no és nova, que es va repetint i que em preocupa molt. És molt fàcil fer acusacions però després és molt difícil revertir el mal que puguin fer a les persones i a les comunitats, i crec que la Viquipèdia està pagant molt car aquest tipus d’intervencions. Amb aquest «rotllo» (per cert, la meva admiració als que hagueu arribat fins aquí!) no busco la confrontació, més aviat la reflexió. Si ha de servir de res, m’ofereixo a parlar d’aquest tema amb més tranquil·litat i a respondre les preguntes que calgui sempre i quan es facin des del respecte. He gosat parlar sobretot en nom d’unes quantes viquipedistes companyes meves (i de tantes d’altres de tot el món) que estan posant de manifest que les Wikipedia són molt hostils. Crec que aquest tema sí que ens hauria de preocupar si volem créixer en qualitat, diversitat i representació. Tampoc vull personalitzar: tots som grans, aquí, cadascú sap com ha actuat i, després de les meves paraules, podrà valorar quines seran les seves properes accions. Confio en vosaltres, a alguns us conec personalment, i sé que sabreu fer autocrítica. Moltes gràcies per la vostra atenció, que tingueu un bon cap de setmana i cuideu-vos!

Pilardenou999 (discussiócontribucions)

Volia donar les gràcies públicament a @Unapeça, no només per la seva franquesa, sinó també per la serenitat de la seva reflexió, que té molt de mèrit en un entorn tan agre i hostil, tan ple d'escarafalls.

Paucabot (discussiócontribucions)

Amb la nova administradora Dragonfly137, que acaba d'obtenir els permisos just ara, tancam les eleccions. Es presentaren 13 candidats i n'hem aprovat 10. Hem passat de 18 a 28 administradors (amb dos d'inactius, això, sí). Enhorabona als que han rebut la confiança de la comunitat i moltes gràcies a tots per presentar-vos.

Només queda un serrell: hi havia gent a la banqueta. Entenc que, de moment no entrarien a jugar el partit. O m'equivoc?

Addicionalment, estaria bé obrir un altre fil per tal de debatre si hem de fer eleccions més regulars (ja avanç que jo crec que sí) i si haurien de ser, per exemple, cada any pel gener.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Felicitacions per els nous administradors. Seny i molta paciència.

Em sembla una bona proposta el que comenta en @Paucabot sobre convertir les eleccions en cròniques.

Vriullop (discussiócontribucions)

El procés està sempre obert, qualsevol es pot presentar en qualsevol moment. No hi ha numerus clausus. Però està bé valorar periòdicament l'estat de la qüestió.

Ferinancat (discussiócontribucions)

Ànims i forces als/les guanyadors/res!

Medol (discussiócontribucions)

Gràcies als nous administradors per la generositat de presentar-vos.

Em sembla bé el que comenteu, podríem quedar en fer noves eleccions cada any després de la quinzena de la qualitat.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

No sé si amb 28 admins és suficient o si calen / caldran més. En tot cas, si els admins veieu que us torna a faltar ma d'obra, obriu una nova convocatòria i llestos. Si, entre tant, algú s'hi vol presentar, té la via ordinària per candidatar-se.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Durant aquest procés, s'ha parlat molt de la qüestió de les Categories per Gènere i crec que faríem bé en tornar a debatre-ho. D'aquella consulta fa ara 4 anys. Ha de passar un temps mínim per replantejat una presa de decisions?

Amortres (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Efectivament, @Amortres, gràcies per esmentar-ho.

Aquest viquiprojecte té la intenció de posar metodologia a aquestes "inquietuds" que esdevenen debats i que quasi mai esdevenen decisions compartides i tancades.

Està obert a que cadascú obri una entrada específica de que vol que es canvii/millori/reguli etc. nomé ha de crear una entrada, amb uns explicació (encara no debat ni defensa) a l'estil de les que hi ha creades i quan tinguem massa crítica, comencem a calendaritzar els debats.

IMPORTANT: hagueu o no afegit propostes, us heu d'apuntar com a participants tots aquells que vulgueu dir la vostra en un debat

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Enlloc tenim un temps mínim, i d'acord amb que es podria tornar a debatre.

MALLUS (discussiócontribucions)

Es podria tornar a debatre...i és més: penso que S'HAURIA de tornar a debatre. Més que res perquè així ens estalviaríem algunes picabaralles "estúpides" fora d'aquí.

Dragonfly137 (discussiócontribucions)

També estic d'acord en que es torni a debatre, tant per estalviar-se picabaralles com perquè molts ho considerem necessari. A on ens podem apuntar com a participants?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord amb que s'hauria de tornar a debatre (de fet, d'acord amb que s'hauria de canviar el criteri) però no és realista pensar que això evitarà picabaralles estúpides. Com habitualment ha passat quan s'ha debatut o s'ha fet un canvi sobre la categorització per gènere en aquesta i altres viquipèdies podem esperar que el nivell de picabaralles, insults i fal·làcies serà estratosfèric. Només cal veure que els casos que s'han comentat a les eleccions a administradors van passar el darrer cop que es debatia el tema, i precisament van passar perquè s'estava debatent. I quan acabi podeu comptar que els dos únics possibles resultats són que fora d'aquí (i probablement dins d'aquí també) ens diguin que som uns masclistes invisibilitzadors de les dones (més o menys com els talibans) o que som uns masclistes segregadors de les dones (més o menys com les escoles de l'Opus). Tot això ja ha passat i no veig gaires motius per pensar que ara serà diferent.

O sigui, jo crec que hi ha motius per reobrir el debat, però no comptaria amb estalviar picabaralles i joc brut, ni amb que tot plegat sigui divertit, si més no amb el que jo entenc per divertit.

MALLUS (discussiócontribucions)

O sigui, jo ho considero necessari, però és que a més ens estalviaria maldecaps. Per cert, que a mi em diguin de tot i més "em rellisca", perquè jo sé el que sóc i el que no sóc. S'esdevé, però, que a part de la raó que pugui tenir el tema del gènere, la seva inclusió als articles no ens faria cap mal, i ens permetria d'estalviar-nos certes picabaralles que ens fan malbaratar les nostres (sempre) limitades forces.

Jmrebes (discussiócontribucions)

Jo el que us demanaria és que si voleu debatre el tema de les categories per gènere ho feu en un tema que no sigui el de "Més administradors". Aquests comentaris en aquest tema porten a confusió quan veus que tens missatges pendents de llegir a "Més administradors". I creient que això és el que cal fer no dono aquí la meva opinió sobre si cal debatre reobrir un debat. Salut!

Paucabot (discussiócontribucions)

Si us sembla, idò, tanc el fil.

Tant el tema de la valoració anual de si necessitam més administradors com el tema de la categorització de les dones, ho deixam per a debatre en fils nous.

Paucabot (discussiócontribucions)